Ma necemo se sloziti. Ispadne da sve i jedan iz bosne svrsava na jane, nebitno bio on u sa ili amsterdamuGojeni H wrote:Ni izbliza, ali se ne mozemo ubjedjivati jer je stvar licne procjene.Bodkin wrote: Dobro, ti bas specificanali ja vjerujem da je nekome i to faktor. Bar 10-20%
Ja u Bosni a i u svijetu znam relativno veliki broj ljudi, kroz posao.
Bocelija ode gledati onaj ko voli tu vrstu muzike. Ali i onaj ko ima kompleks nize vrijednosti te smatra da treba da presijece sve veze sa prosloscu, te dokaze novim poznanicima (nikako rajom, jer takvo nesto u novoj sredini ne postoji) da je Balkanac samo zato sto su roditelji tamo razmijenili tjelesne tecnosti.
Ali se kod vecine pravi nagoni i sirina vide na gostovanjima Jane, i slicnih primjeraka prekodrinskih pjesnikinja.
Zasto ste napustili BiH?
-
Bodkin
#251 Re: Zasto ste napustili BiH?
-
prog321
#252 Re: Zasto ste napustili BiH?
Velika vecina se pali na Jane, Cice, Mice.
Vise ces kulturoloske sofisticiranosti naci medju obicnom rajom u Banjaluci i Sarajevu nego medju dijasporom u Garmisch-Partenkirchen.
Kad je prosle godine izasla ona slika, tip sa austrijskim oznakama baca vrecu smeca u rijeku Bosnu.
Vise ces kulturoloske sofisticiranosti naci medju obicnom rajom u Banjaluci i Sarajevu nego medju dijasporom u Garmisch-Partenkirchen.
Kad je prosle godine izasla ona slika, tip sa austrijskim oznakama baca vrecu smeca u rijeku Bosnu.
- Edin H.
#253 Re: Zasto ste napustili BiH?
Dijaspora zakletva, ispare se u civilizovane zemje, i onda bas nikada ne odu u muzej, dobar rock koncert ili barem fudbalsku utakmicu , osim ako na neku fintu ne dobiju besplatne ulazniceultima_palabra wrote:Mnijem da se zajebavaju iz razloga sto je najvise krkanluka upravo u dijaspori.Bodkin wrote:Samo ne kontam vas sto ismijavate ljude sto spominju kulturu ili vise tih nekih sadrzaja. Al bas ne kontam
- Edin H.
#254 Re: Zasto ste napustili BiH?
Razlog boravka vani je kod vecine nasih ljudi socijala, osobito tokom I nakon rata, lafo prolupali, pa invalidi.Edin H. wrote:Dijaspora zakletva, ispare se u civilizovane zemje, i onda bas nikada ne odu u muzej, dobar rock koncert ili barem fudbalsku utakmicu , osim ako na neku fintu ne dobiju besplatne ulazniceultima_palabra wrote:Mnijem da se zajebavaju iz razloga sto je najvise krkanluka upravo u dijaspori.Bodkin wrote:Samo ne kontam vas sto ismijavate ljude sto spominju kulturu ili vise tih nekih sadrzaja. Al bas ne kontam
- stakasa
#255 Re: Zasto ste napustili BiH?
Pitanje je... Ti stvaras sliku o dijaspori kroz onaj dio iste sto odmore provodi iskljucivo u BiHultima_palabra wrote:Mnijem da se zajebavaju iz razloga sto je najvise krkanluka upravo u dijaspori.Bodkin wrote:Samo ne kontam vas sto ismijavate ljude sto spominju kulturu ili vise tih nekih sadrzaja. Al bas ne kontam
i radije gleda prognozu na Federalnoj nego lokalnu.
Ali ima i poprilican broj one druge - nenametljive, individualisticke, koja nicim ne odstupa od statistika
zemlje domacina.
Tako da ti je tvrdnja jednako tacna kao i da je gro kvaliteta u dijaspori
- Gojeni H
#256 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ne sjecam se da sam bilo kada tako nesto rekao, ali je ovo dobar znak da s ovom pricom treba prestati.Bodkin wrote:
Ma necemo se sloziti. Ispadne da sve i jedan iz bosne svrsava na jane, nebitno bio on u sa ili amsterdamu
-
m_l
#257 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ima li na ovoj temi nase dijaspore iz AT, sta ocekuju od sutrasnjeg dana? Buducnost? Hoce li sve biti isto?
- stakasa
#258 Re: Zasto ste napustili BiH?
Zaposlenost Bosanaca u Svedskoj ne odstupa od zappslenosti Svedana. Bosanci npr ne ucestvuju u statistikama o strancima, toliko odudaraju. Niko iz mog kruga poznanika nije na socijali. Tako da ti prica ne stoji.Edin H. wrote:Edin H. wrote:Samo ne kontam vas sto ismijavate ljude sto spominju kulturu ili vise tih nekih sadrzaja. Al bas ne kontam
Razlog boravka vani je kod vecine nasih ljudi socijala, osobito tokom I nakon rata, lafo prolupali, pa invalidi.
Jesi li ti na socijali?
Dalje, kad usporedujete, ne brkajte babe i zabe. Niskoobrazovanu dijasporu sa sela uporedujte sa njihovim zemljacima u bosanskoj provinciji. Uradite to isto sa djecom jednih i drugih pa cete vidit razliku
- stakasa
#259 Re: Zasto ste napustili BiH?
Sta je sutram_l wrote:Ima li na ovoj temi nase dijaspore iz AT, sta ocekuju od sutrasnjeg dana? Buducnost? Hoce li sve biti isto?
- Maverick78
#260 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bas tako @stakasastakasa wrote:Zaposlenost Bosanaca u Svedskoj ne odstupa od zappslenosti Svedana. Bosanci npr ne ucestvuju u statistikama o strancima, toliko odudaraju. Niko iz mog kruga poznanika nije na socijali. Tako da ti prica ne stoji.Edin H. wrote:Edin H. wrote:Samo ne kontam vas sto ismijavate ljude sto spominju kulturu ili vise tih nekih sadrzaja. Al bas ne kontam
Razlog boravka vani je kod vecine nasih ljudi socijala, osobito tokom I nakon rata, lafo prolupali, pa invalidi.
Jesi li ti na socijali?
Dalje, kad usporedujete, ne brkajte babe i zabe. Niskoobrazovanu dijasporu sa sela uporedujte sa njihovim zemljacima u bosanskoj provinciji. Uradite to isto sa djecom jednih i drugih pa cete vidit razliku
Odudaraju i to najvise od svih stranaca koji zive u Svedskoj. U ovu statistiku su ipak uvrstili, vise da bi istrazivanjem pokazali i zvanicno da su ljudi iz BiH najintegrisaniji u svedsko drustvo, sa najvecim brojem visokoobrazovanih ljudi od svih stranaca, cak 44%...
Imas ovdje, bilo je prije negdje na Sveriges Radio P4 o tome..44 procent läst på universitet, högskola eller folkhögskola.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6347804
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Sto se samo teme tice, postavljacu da odgovorim da su moji prvenstveni razlozi finansije i sigurnost za sebe i svoju porodicu. Ja sam dosao ovamo iz kraja gdje je nezaposlenost oko 50%, a i kada radis, ako dobijes 250 eura, sav happy. Ovdje za svoj rad mogu da zaradim nekih desetak puta vise, uz prekovremeni rad i slicno, imamo novo auto i bez da se ustezemo da kupimo bilo sta sto nam se svidja ili zelimo imati, manje vise. Stan nas izadje oko 700 eura, ali obzirom koliko ja i supruga zaradimo, to i nije neki poseban trosak. Trenutno smo u iznajmljenom stanu, ali kroz neko vrijeme svakako planiramo kupovinu stana ili eventualno kuce. Zivot tu na jugu gdje smo mi, zaista nije pretjerano skup, cak je puno stvari jeftinije nego kod nas, ima i stvari i usluga koje su skuplje, ali kad se porede primanja, to je kao nebo i zemlja. Mi bez problema, ali bas bukvalno bez ikakvih problema, mozemo od svake plate solidno i da ustedimo. Da napomenem da na dvoje djece dobijemo i nekih 250 eura djecijeg dodatka svaki mjesec, a na dodatak imaju pravo sva djeca u Svedskoj, bez obzira iz kog drustvenog staleza dolazili.
Od skoro sam i svedski drzavljanin, a supruga je to vec odavno i ne mogu da oposem feeling kad sam to postao... koliko znaci osjecaj da imas takvu drzavu iza sebe, koja zaista, ali fakat zaista, brine o svim svojim gradjanima, pa bilo kakav problem da imas ili da ti se desi, tu su da izadju u susret maksimalno. Uz to, mogucnost putovanja bez vize prakticno gdje god zelis, od Australije do Amerike
Naselje u kom zivimo je za neki srednji stalez, ali i takvo, zaista je daleko iznad standarda, pa vecine naselja u nasim gradovima. Sve je kao park, sa puno cvijeca i zelenih povrsina, a povremeno nam dodju i srne oko zgrade, jer je blizu sumica. Ima i jako puno terena za igru i prostora gdje se djeca mogu zabaviti i igrati. Svako naselje ima skolu i vrtic, pa tako je djeci prakticno minuta do skole... vidimo ih sa prozora kad odu i kad krenu kuci, a tako je haman u svakom naselju. Na sve strane skole i vrtici
Neko pomenu penzije i kako se od njih ne moze zivjeti ovdje, sto zaista nema veze ni sa cim. Moze fino da se zivi od penzije, a oni koji imaju nize penzije, imaju pravo na tzv. Bostadsbidrag, pa drzava im pokriva kiriju za stan i tako neke troskove, npr, lijecenja i slicno. Malo li je...
Ako radis onda zaradis fino penziju, a moze se uplacivati u neke fondove i slicno... svakako, kad si ovdje, otvara se tu puno raznih opcija i mogucnosti...
Last edited by Maverick78 on 21/05/2016 22:11, edited 1 time in total.
- TAFKAP
#261 Re: Zasto ste napustili BiH?
Biraju presjednika čini mi se...stakasa wrote:Sta je sutram_l wrote:Ima li na ovoj temi nase dijaspore iz AT, sta ocekuju od sutrasnjeg dana? Buducnost? Hoce li sve biti isto?
- Connaisseur Karlin
#262 Re: Zasto ste napustili BiH?
Moji se iz AT ne brinu.m_l wrote:Ima li na ovoj temi nase dijaspore iz AT, sta ocekuju od sutrasnjeg dana? Buducnost? Hoce li sve biti isto?
- Edin H.
#263 Re: Zasto ste napustili BiH?
Lako je ici u skolu kad su roditelji na socijali i dodatnim beneficijama poput invaldnina, a rade na crno.Maverick78 wrote:Bas tako @stakasastakasa wrote:Zaposlenost Bosanaca u Svedskoj ne odstupa od zappslenosti Svedana. Bosanci npr ne ucestvuju u statistikama o strancima, toliko odudaraju. Niko iz mog kruga poznanika nije na socijali. Tako da ti prica ne stoji.Edin H. wrote:Samo ne kontam vas sto ismijavate ljude sto spominju kulturu ili vise tih nekih sadrzaja. Al bas ne kontam
Jesi li ti na socijali?
Dalje, kad usporedujete, ne brkajte babe i zabe. Niskoobrazovanu dijasporu sa sela uporedujte sa njihovim zemljacima u bosanskoj provinciji. Uradite to isto sa djecom jednih i drugih pa cete vidit razliku![]()
Odudaraju i to najvise od svih stranaca koji zive u Svedskoj. U ovu statistiku su ipak uvrstili, vise da bi istrazivanjem pokazali i zvanicno da su ljudiiz BiH najintegrisaniji u svedsko drustvo, sa najvecim brojem visokoobrazovanih ljudi od svih stranaca, cak 44%...
Imas ovdje, bilo je prije negdje na Sveriges Radio P4 o tome..44 procent läst på universitet, högskola eller folkhögskola.![]()
.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6347804
Plus garant imate neki sistem besplatnog skolovanja za socijalce, te mu i to dodje neka vrsta socijale.
Daj mi statistike za Englesku gdje skolovanje moras platiti, istina zadnjih godina, ne moze te Tito izvaditi u koliki se dug zavalis
Sem toga ne bih poredio izuzetno teske fakultete u BiH sa fakultetima na Zapadu, gdje je obrazovanje prije svega veliki business.
- insomnia78
#264 Re: Zasto ste napustili BiH?
"Iz Čikaga moji, znaš ti dobro koji"Connaisseur Karlin wrote:Moji se iz AT ne brinu.m_l wrote:Ima li na ovoj temi nase dijaspore iz AT, sta ocekuju od sutrasnjeg dana? Buducnost? Hoce li sve biti isto?
- Edin H.
#265 Re: Zasto ste napustili BiH?
Straze Komandanta Draze?insomnia78 wrote:"Iz Čikaga moji, znaš ti dobro koji"Connaisseur Karlin wrote:Moji se iz AT ne brinu.m_l wrote:Ima li na ovoj temi nase dijaspore iz AT, sta ocekuju od sutrasnjeg dana? Buducnost? Hoce li sve biti isto?
- insomnia78
#266 Re: Zasto ste napustili BiH?
Oni bili kauboji a ja indijanac 
- Connaisseur Karlin
#267 Re: Zasto ste napustili BiH?
Obojica ste neozbiljniEdin H. wrote:Straze Komandanta Draze?insomnia78 wrote:"Iz Čikaga moji, znaš ti dobro koji"Connaisseur Karlin wrote: Moji se iz AT ne brinu.
Sta ce uraditi imigranti u Austrji ako dobiju Hilter2 verziju predsjenika? Nece uraditi nista.
- Edin H.
#268 Re: Zasto ste napustili BiH?
A Bake?Connaisseur Karlin wrote:
Obojica ste neozbiljni![]()
Sta ce uraditi imigranti u Austrji ako dobiju Hilter2 verziju predsjenika? Nece uraditi nista.Predsjednik nije Svemoguci.
- insomnia78
#269 Re: Zasto ste napustili BiH?
Cuj, sta ce uraditi? Udarati ih dje najvise boli, po dzepu 
http://www.vijesti-x.com/glumili-polica ... ali-kazne/

http://www.vijesti-x.com/glumili-polica ... ali-kazne/
- insomnia78
#270 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bake nije predsjednik. Bake je paradigmaEdin H. wrote:A Bake?Connaisseur Karlin wrote:
Sta ce uraditi imigranti u Austrji ako dobiju Hilter2 verziju predsjenika? Nece uraditi nista.Predsjednik nije Svemoguci.

Obama na aparatima
- Connaisseur Karlin
#271 Re: Zasto ste napustili BiH?
Kad njemu istice mandatEdin H. wrote:A Bake?Connaisseur Karlin wrote:
- Edin H.
#272 Re: Zasto ste napustili BiH?
Divi Hague i straha, uz neizmjernu dozu postovanja u ocimainsomnia78 wrote: Bake nije predsjednik. Bake je paradigma
Obama na aparatima
- animals
#273 Re: Zasto ste napustili BiH?
Kakvog sutrasnjeg dana..m_l wrote:Ima li na ovoj temi nase dijaspore iz AT, sta ocekuju od sutrasnjeg dana? Buducnost? Hoce li sve biti isto?
Nista se nece desiti,ni ako Hofer pobijedi..
ne moze predsjednik nista sam..
iako njega ljudi biraju iz bunta prema vladajucim strankama..
Last edited by animals on 21/05/2016 23:03, edited 1 time in total.
- Edin H.
#274 Re: Zasto ste napustili BiH?
A kada je Titu isticao?Connaisseur Karlin wrote:Kad njemu istice mandatEdin H. wrote:A Bake?Connaisseur Karlin wrote:
Neumjesno pitanje
- stakasa
#275 Re: Zasto ste napustili BiH?
Sto Edin rece izuzetno teski fakulteti u BiH