...a tek stranjske table ''B'' kad okacis pa na odmor u cmar.Margita81 wrote:U Berlinu zivim vec 9mjeseci. Muz, ja i djeca. Ostavili posao, stan, auto, Sa i BiH.
Osim par ljudi ne fali mi apsolutno nista iz toj cmara od drzave.
Ne budite smjesni ljudi moji i svi koji tvrde da im fali nesto iz BiH il lazu sebe i druge il nisu normalni. Sta to tacno moze da ti fali?
Ja sam 34god zivjela u BiH. Dosta. I previse.
Osjecaj da zivis u drzavi koja cijeni rad i da imas sve bez razmisljanja treba li razvuc do kraja mjeseca je nevjerovatan i trebalo je vremena da uhavizamo, za djecu apsolutno sve, toliko se staraju o djeci da je to nevjerovatno, buduce penzije, zdravstvena zastita, zelenilo i parkovi bez smeca i psecih govana u pjescanicima, mogucnost da si priustis i odmor........
Svako ko moze treba da ode. Da treba. Zajebi tu privatnu prciju vise ba. Doci turisticki je i vise nego dovoljno
Zasto ste napustili BiH?
- Danguba
#101 Re: Zasto ste napustili BiH?
- stakasa
#102 Re: Zasto ste napustili BiH?
Danguba wrote:...a tek stranjske table ''B'' kad okacis pa na odmor u cmar.Margita81 wrote:U Berlinu zivim vec 9mjeseci. Muz, ja i djeca. Ostavili posao, stan, auto, Sa i BiH.
Ne budite smjesni ljudi moji i svi koji tvrde da im fali nesto iz BiH il lazu sebe i druge il nisu normalni. Sta to tacno moze da ti fali?
Osjecaj da zivis u drzavi koja cijeni rad i da imas sve bez razmisljanja treba li razvuc do kraja mjeseca je nevjerovatan i trebalo je vremena da uhavizamo, za djecu apsolutno sve, toliko se staraju o djeci da je to nevjerovatno, buduce penzije, zdravstvena zastita, zelenilo i parkovi bez smeca i psecih govana u pjescanicima, mogucnost da si priustis i odmor........
Svako ko moze treba da ode. Da treba. Zajebi tu privatnu prciju vise ba. Doci turisticki je i vise nego dovoljno
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#103 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ovjeravam tvoj potpis uz konstataciju da se, za njegovo dobro, nadam da trola.ExNihilo wrote:Potpisujem sve što je Saian rekao za prog123. Identično iskustvo.
Taksa na ovjeru-kuca casti
-
Margita81
#104 Re: Zasto ste napustili BiH?
NeprocjenjivoDanguba wrote:...a tek stranjske table ''B'' kad okacis pa na odmor u cmar.Margita81 wrote:U Berlinu zivim vec 9mjeseci. Muz, ja i djeca. Ostavili posao, stan, auto, Sa i BiH.
- cLo
#105 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ma hajde ba, ovi njihovi "razlozi" haman dodju kao uvrede za sve nas koji smo ostali u svojoj zemlji. Da je dobro - nije, daleko je od dobrog, ali ako si vec izvukao pedu, otisao, vani sad imas sve sto ovdje nisi, tamo su prepoznali tvoj kvalitet, ljubav prema knjigama i klasicnoj muzici, ne pljuju te na cesti itd. zasto ti sad treba da se upravo ti ponasas kao taj primitivac zbog kojeg si otisao, pa jedva docekas ovakvu temu da malo pisnes po Bosni i ovim ljudima? Dosta toga sto je napisano - stoji, nema govora, ali evo meni je mucno citat, jer osjecam da sam zato sto zivim u Bosni ili nepismeni primitivac lopovcina ili nesposobna budala. Koliko je samo tacno da covjek osjecaj ne/zadovoljstva nosi u sebi ma gdje otisao, to se moze namirisati kroz komentare. I to ekstremisticko idealiziranje tudjine i demoniziranje Bosne mi lici na samoubjedjivanje, al' haj' znate vi najbolje kako vam je.
- animals
#106 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ljudi moji, ne mogu svi ni otici..nti je budala onaj ko je u BIH, niti nesto pametniji, onaj koji je vani..
stvar, srece i sudbine..normalno da svak gleda da ode vani, zbog posla, prvenstveno..
nazalost u BIH, jos zadugo, necemo imati uslove kao vani..
stvar, srece i sudbine..normalno da svak gleda da ode vani, zbog posla, prvenstveno..
nazalost u BIH, jos zadugo, necemo imati uslove kao vani..
-
saim_adka
#107 Re: Zasto ste napustili BiH?
.
Last edited by saim_adka on 18/01/2017 13:28, edited 1 time in total.
- stakasa
#108 Re: Zasto ste napustili BiH?
Vala si u pravu od rjeci do rjecicLo wrote:Ma hajde ba, ovi njihovi "razlozi" haman dodju kao uvrede za sve nas koji smo ostali u svojoj zemlji. Da je dobro - nije, daleko je od dobrog, ali ako si vec izvukao pedu, otisao, vani sad imas sve sto ovdje nisi, tamo su prepoznali tvoj kvalitet, ljubav prema knjigama i klasicnoj muzici, ne pljuju te na cesti itd. zasto ti sad treba da se upravo ti ponasas kao taj primitivac zbog kojeg si otisao, pa jedva docekas ovakvu temu da malo pisnes po Bosni i ovim ljudima? Dosta toga sto je napisano - stoji, nema govora, ali evo meni je mucno citat, jer osjecam da sam zato sto zivim u Bosni ili nepismeni primitivac lopovcina ili nesposobna budala. Koliko je samo tacno da covjek osjecaj ne/zadovoljstva nosi u sebi ma gdje otisao, to se moze namirisati kroz komentare. I to ekstremisticko idealiziranje tudjine i demoniziranje Bosne mi lici na samoubjedjivanje, al' haj' znate vi najbolje kako vam je.
- Curve
#109 Re: Zasto ste napustili BiH?
ma zapitas se sta su ti radili u Bosni, zivjeli..
u redu sto je otisao vani ko je mogao, svak ide gdje mu je bolje, al 99% sto ih je otislo, otislo je sto moraju, sto su drugdje nasli posao i ok to. u bosni ti je fino al nema posla, djaba nas "merak" kad nemas marke i odes..
al kad neko kaze otisao/la sam nakon 30 i kusur godina u bosni i nis me ne veze nis ne zelim vidjet, pa zapitas se gdje/kako si ti zivjela, da nis ne osjeti pored skole u kojoj si mladost proveo, pored kafica kojeg svi mi imamo gdje smo mladost proveli, ljubav nasli itd.
cudan smo mi narod..
u redu sto je otisao vani ko je mogao, svak ide gdje mu je bolje, al 99% sto ih je otislo, otislo je sto moraju, sto su drugdje nasli posao i ok to. u bosni ti je fino al nema posla, djaba nas "merak" kad nemas marke i odes..
al kad neko kaze otisao/la sam nakon 30 i kusur godina u bosni i nis me ne veze nis ne zelim vidjet, pa zapitas se gdje/kako si ti zivjela, da nis ne osjeti pored skole u kojoj si mladost proveo, pored kafica kojeg svi mi imamo gdje smo mladost proveli, ljubav nasli itd.
cudan smo mi narod..
- stakasa
#110 Re: Zasto ste napustili BiH?
Cudan smo narod i po pitanju osudivanja svega drukcijeg. Nasli ljudi sebe negdje drugo, probali i zivot u Bosni i u inostranstvu, ovo potonje im vise odgovara i zavrsena pricaCurve wrote:ma zapitas se sta su ti radili u Bosni, zivjeli..
cudan smo mi narod..
-
Bodkin
#111 Re: Zasto ste napustili BiH?
Veze te raja koja se otudji kad odrastes. Jebigao posao, djeca i obaveze. Vidjas se rijetko, a i tad nije neko uzivanje nego teske teme.Curve wrote:ma zapitas se sta su ti radili u Bosni, zivjeli..
cudan smo mi narod..
Porodica je tu ali zbog tempa zivota, samo najblize posjecujes. Ako nemas uze porodice nista te ne veze.
Masa je razloga za odlazak. Posao nije 99%. Znam ljude koji su imali pristojne poslove i zapalili. Glavni argument je ne vidim perspektivu za djecu i necu da u ovakvoj sredini odradtaju
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#112 Re: Zasto ste napustili BiH?
Dobro ba ljudi pomalo i pretjeruju. Treba sebe ubijediti da si napravio pravi potez. Ko misli da je lako otici od kuce, neka slobodno proba.
A tek otici u skroz drugo i nepoznato drustvo, gdje je tvoja uloga znatno, hajmo reci, drukcija, nego sto je bila u BiH. Strasna su to previranja i dileme i zato cijenim svakoga ko je to prosao, bez obzira slagali se mi (forumski ili inace) ili ne. Te osobe su od mene bogatije za veliko zivotno iskustvo i to je za svaki respekt.
Ima i ona druga strana medalje. Dovoljno sam dugo na forumu da se sjecam kako su se pozitivne stvari u Bosni, toliko relativizirale i omalovazavale redovno od likova koji su vani. Taj fenomen nisam uspio dokuciti.
Evo i ova tema je pofina kolekcija sto suptilne sto nesuptilne pljuvacine upakovane u samoopravdanje sopstvenog izbora.
A tek otici u skroz drugo i nepoznato drustvo, gdje je tvoja uloga znatno, hajmo reci, drukcija, nego sto je bila u BiH. Strasna su to previranja i dileme i zato cijenim svakoga ko je to prosao, bez obzira slagali se mi (forumski ili inace) ili ne. Te osobe su od mene bogatije za veliko zivotno iskustvo i to je za svaki respekt.
Ima i ona druga strana medalje. Dovoljno sam dugo na forumu da se sjecam kako su se pozitivne stvari u Bosni, toliko relativizirale i omalovazavale redovno od likova koji su vani. Taj fenomen nisam uspio dokuciti.
Evo i ova tema je pofina kolekcija sto suptilne sto nesuptilne pljuvacine upakovane u samoopravdanje sopstvenog izbora.
-
sumirprimus
#113 Re: Zasto ste napustili BiH?
reko ošo i bata 
-
m_l
#114 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bravo.cLo wrote:Ma hajde ba, ovi njihovi "razlozi" haman dodju kao uvrede za sve nas koji smo ostali u svojoj zemlji. Da je dobro - nije, daleko je od dobrog, ali ako si vec izvukao pedu, otisao, vani sad imas sve sto ovdje nisi, tamo su prepoznali tvoj kvalitet, ljubav prema knjigama i klasicnoj muzici, ne pljuju te na cesti itd. zasto ti sad treba da se upravo ti ponasas kao taj primitivac zbog kojeg si otisao, pa jedva docekas ovakvu temu da malo pisnes po Bosni i ovim ljudima? Dosta toga sto je napisano - stoji, nema govora, ali evo meni je mucno citat, jer osjecam da sam zato sto zivim u Bosni ili nepismeni primitivac lopovcina ili nesposobna budala. Koliko je samo tacno da covjek osjecaj ne/zadovoljstva nosi u sebi ma gdje otisao, to se moze namirisati kroz komentare. I to ekstremisticko idealiziranje tudjine i demoniziranje Bosne mi lici na samoubjedjivanje, al' haj' znate vi najbolje kako vam je.
- Curve
#115 Re: Zasto ste napustili BiH?
sve to stoji, u bosni nije dobra situacija da se ne lazemo, al nije ni sad toliko crno, ima i dobrih stvari, kad god podjem razmisljat dal da ispalim dogodi se nes ok nes nase bosansko i radi kojeg i ostanes.
zato kazem ovi sto su otisli, super svaka cast, treba muda pa se tako zaputit u nepoznato, al kako sam napisao, kako ste to zivjeli ovdje u bosni, da nis ne valja, nis vas ne veze, pa majku mu nije sad ni da smo toliko otisli u pm, pa nebi dao porodicni rostilj kad se svi okupimo suplju bacimo janjce nabodemo za sve vase evrice
zato kazem ovi sto su otisli, super svaka cast, treba muda pa se tako zaputit u nepoznato, al kako sam napisao, kako ste to zivjeli ovdje u bosni, da nis ne valja, nis vas ne veze, pa majku mu nije sad ni da smo toliko otisli u pm, pa nebi dao porodicni rostilj kad se svi okupimo suplju bacimo janjce nabodemo za sve vase evrice
- klixoris
#116 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ja te komentare donekle i razumijem. Naravno da nije OK i @cLo je pogodila u zicu, ali ljude "ispere" ovdasnje stanje, postanu kivni na sve, zgadi im se sredina, zemlja, ljudi i kad uspiju otici vani, onda se jos istresu na BiH i ponavljaju sve razloge zbog kojih su otisli...Curve wrote:ma zapitas se sta su ti radili u Bosni, zivjeli..
cudan smo mi narod..
Gledam kroz sebe (ne, nisam otisao vani, ali bi vrlo rado otisao kad bi se pruzila prilika), zlo mi je od politike, korupcije, papaka, kriminala i svega ostaloga sto muci nasu zemlju i ljude koji zive u njoj. Od tog revolta i muke od bosanske svakodnevnice, nisam jednom izjavio kako bih se odrekao i drzavljanstva i svega sto ima veze sa BiH, pa makar ga zamijenio sa papirima Zimbabvea, i nikad vise ne bi zakoracio u BiH, pa ni u nekom tranzitu...
Mislim da i komentari ljudi koji su otisli upravo imaju svoj izvor u toj "prekipjelosti" od svega, pa pljuju na svaki moguci nacin na zemlju i stanje iz kojeg su uspjeli pobjeci, a pri tome malo gube kompas jer zaboravljaju da u tom pljuvanju po zemlji, pljuju i po neduznim, obicnim ljudima koji zive u njoj...
Last edited by klixoris on 20/05/2016 11:53, edited 2 times in total.
- madner
#117 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ma to kada se tjese da nije do love samo znaci da se i vani nisu nesto digli standard.
Mada razumijem ljude, ispade da nije do sistema nego do njih.
Mada razumijem ljude, ispade da nije do sistema nego do njih.
-
__Phoenix__
#118 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ne broji se da si otišao ako ne dođeš preko ljeta i ne napraviš trospratnicu bez stolarije i fasade 
-
Margita81
#119 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ali da, toliko smo otisli u pm.
Naravno da nije lako donijeti def odluku za otici posebno je teskp kad imas pristojan zivot, posao, stan..sve..ali...imam i djecu i zelim apsolutno drugacije i bolje za njih. To je razlog br1.
Razlog br2 je bolji standard naravno. Na kraju smo razmisljali i o starosti, penzijama, zdravstvu...dakle nijedan razlog nije prevagnuo u korist moje zemlje. Nijedan jedini.
Prijatelji dodju, idemo i mi, starci vec bili u posjeti..dakle par ljudi mi nedostaje ali nam daljina ne moze nista
Nisam ja otisla odozdo prije 10god..znam vrlo dobro kakva je situacija i jasno je da rjesenja i boljitka nema. Ista demagogija vlada vec 20+ gofina, nove generacije samo nastavljaju tamo gdje su ocevi stali.
Jasno da nisam patriota. Ne vec odavno. Bijah birvaktile.
Sad mislim da je Berlin najljepsi grad na planeti. Al majke mi
Naravno da nije lako donijeti def odluku za otici posebno je teskp kad imas pristojan zivot, posao, stan..sve..ali...imam i djecu i zelim apsolutno drugacije i bolje za njih. To je razlog br1.
Razlog br2 je bolji standard naravno. Na kraju smo razmisljali i o starosti, penzijama, zdravstvu...dakle nijedan razlog nije prevagnuo u korist moje zemlje. Nijedan jedini.
Prijatelji dodju, idemo i mi, starci vec bili u posjeti..dakle par ljudi mi nedostaje ali nam daljina ne moze nista
Nisam ja otisla odozdo prije 10god..znam vrlo dobro kakva je situacija i jasno je da rjesenja i boljitka nema. Ista demagogija vlada vec 20+ gofina, nove generacije samo nastavljaju tamo gdje su ocevi stali.
- madner
#120 Re: Zasto ste napustili BiH?
Pa dobro, ako se ne moze otici na godisnji onda je standard ovdje nizak i sigurno ce biti bolje gore sa pristojnim poslom. Samo nije tako zvucalo po prvom paragrafu.
- hadzinicasa
#121 Re: Zasto ste napustili BiH?
naravno da je do "nas". odnosno opet da kazem iz svoje perspektive - ja znam da je do mene, svjesna sam toga i mogu s tim zivjeti.
ono sto mi nije jasno tj. ne znam je: gdje se cita ta "pljuvacina" o kojoj je ovdje rijec.
jednako ne mislim da je komentar Clo odmjeren, naprotiv, gdje neko vidi nesto cega nema obicno se radi o projekciji iz nekih podsvjesnih procesa.
ljudi drugacije dozivljavaju stvari i treba to prihvatiti. i ne treba generalizirati, ali jednako ne treba zatvarati oci pred cinjenicama. a sad sto je nekome nesto prioritet, a onome tamo nesto drugo... pa dobro, svaka budala ima svoje veselje.
ono sto mi nije jasno tj. ne znam je: gdje se cita ta "pljuvacina" o kojoj je ovdje rijec.
jednako ne mislim da je komentar Clo odmjeren, naprotiv, gdje neko vidi nesto cega nema obicno se radi o projekciji iz nekih podsvjesnih procesa.
ljudi drugacije dozivljavaju stvari i treba to prihvatiti. i ne treba generalizirati, ali jednako ne treba zatvarati oci pred cinjenicama. a sad sto je nekome nesto prioritet, a onome tamo nesto drugo... pa dobro, svaka budala ima svoje veselje.
- klixoris
#122 Re: Zasto ste napustili BiH?
To je toMargita81 wrote:Ali da, toliko smo otisli u pm.
Neka vam je sretno i da se brzo i uspjesno integrisete u novo drustvo !
-
_dreamer_
#123 Re: Zasto ste napustili BiH?
Radi kvalitetnijeg obrazovanja i bolje perspektive...
Ja bih se iskreno vratio kada bi imao dole ikakvu perspektivu, ali buduci da je sa pravnim fakultetom nemam...
Ja bih se iskreno vratio kada bi imao dole ikakvu perspektivu, ali buduci da je sa pravnim fakultetom nemam...
-
kox
#124 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bravo.cLo wrote:Ma hajde ba, ovi njihovi "razlozi" haman dodju kao uvrede za sve nas koji smo ostali u svojoj zemlji. Da je dobro - nije, daleko je od dobrog, ali ako si vec izvukao pedu, otisao, vani sad imas sve sto ovdje nisi, tamo su prepoznali tvoj kvalitet, ljubav prema knjigama i klasicnoj muzici, ne pljuju te na cesti itd. zasto ti sad treba da se upravo ti ponasas kao taj primitivac zbog kojeg si otisao, pa jedva docekas ovakvu temu da malo pisnes po Bosni i ovim ljudima? Dosta toga sto je napisano - stoji, nema govora, ali evo meni je mucno citat, jer osjecam da sam zato sto zivim u Bosni ili nepismeni primitivac lopovcina ili nesposobna budala. Koliko je samo tacno da covjek osjecaj ne/zadovoljstva nosi u sebi ma gdje otisao, to se moze namirisati kroz komentare. I to ekstremisticko idealiziranje tudjine i demoniziranje Bosne mi lici na samoubjedjivanje, al' haj' znate vi najbolje kako vam je.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#125 Re: Zasto ste napustili BiH?
apel prihvaćen, a svaka priča koja vodi u opetovani off biće sankcionisana.Saian wrote:a moderatorima apel da izbirsu sve ove statistike, i diskusije oko plata ili ih prebace negdje i naprave mjesta za postove slicne ovom martymcfly-a, peace & out
dakle odmah: prog, upozoren si.