Zasto smo zli?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#126 Re: Zasto smo zli?

Post by Ateista »

Arslan wrote:hoce to, hoce.. :) al' nadam se da nije cesto.. :)
Sto volim ovako opsirne i dorecene odgovore i komentare... :lol:
Abacija

#127 Re: Zasto smo zli?

Post by Abacija »

Ateista wrote:
A ti ko prvacic. Sve hoces potaman da ti se objasni. Ja bas volim ovakve komentare koji ce mi probuditi znatizelju i koji me "tjeraju" da mucnem glavom.
Ateista

#128 Re: Zasto smo zli?

Post by Ateista »

Abacija wrote:
Ateista wrote:
A ti ko prvacic. Sve hoces potaman da ti se objasni. Ja bas volim ovakve komentare koji ce mi probuditi znatizelju i koji me "tjeraju" da mucnem glavom.
Ma volim i ja takve komentare, ali ovi su daleko od toga. Ocigledano govori u nekim terminima koji su meni totalno nerazumljivi.

Ti kontas sta stoji iza misterioznog komentara? :-D
Abacija

#129 Re: Zasto smo zli?

Post by Abacija »

Ateista wrote: Ma volim i ja takve komentare, ali ovi su daleko od toga. Ocigledano govori u nekim terminima koji su meni totalno nerazumljivi.

@Arslanov komentar uopste nije misteriozan ali me je natjerao da malo progooglam, promucnem i zakljucim. Na tebe je red. ;-)
arslanica

#130 Re: Zasto smo zli?

Post by arslanica »

pustopoljina wrote:prvo-vjerujem da postoje bas zle osobe. ne mislim da je svako u biti dobar.
drugo-mislim da su zle osobe duboko nesretne. ta im je nesreca dosla ili rodjenjem ili tokom zivota. iz te nesrece,ovaj svijet je za njih zlo i pogresno mjesto.i ljudi oko njih nisu stvarni,nego dio neke urote kontra njihove egzistencije.
zdravi ljudi ce teziti ka zivotu i suzivotu-nezdravi ka destrukciji.bilo kroz negativan upliv na tudje zivote,ili kroz autodestrukciju.
zli ljudi imaju nezdravi mehanizam razmisljanja i koliko god zla pocinili-uvijek ce neko (nekad umisljeno) zlo koje je njima pocinjeno biti vece.
zato,mislim,ako se susretnes sa zlim covjekom-ne smijes ga gledati u oci,da se ne bi slucajno fixirao na tebe,i trebas sto prije pobjeci od mjesta na kojem se on/ona zadrzavaju.
trece-ne vjerujem da zla osoba moze postati dobra.zla osoba je uvjerena da su drugi zli...dok dobra moze u nekim situacijama postati zla,medjutim-u njoj postoji mogucnost da jednom shvati da je pocinila zlo i da se kaje,da zali.
cetvrto-potpuni sam laik.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
i ja sam laik
Ateista

#131 Re: Zasto smo zli?

Post by Ateista »

Abacija wrote:
Ateista wrote: Ma volim i ja takve komentare, ali ovi su daleko od toga. Ocigledano govori u nekim terminima koji su meni totalno nerazumljivi.

@Arslanov komentar uopste nije misteriozan ali me je natjerao da malo progooglam, promucnem i zakljucim. Na tebe je red. ;-)
Ako neko to hoce, morace malo bolje da zainteresuje. Ovako, svi ce samo presokciti, pa tako i ja. :)
zijancer

#132 Re: Zasto smo zli?

Post by zijancer »

nice :-D
a ca ako neko dobaci Bad vuku sniclu kroz resetke :P
sesalmir

#133 Re: Zasto smo zli?

Post by sesalmir »

zagazaga wrote:Jedan djed, američki urođenik, priča sa svojim unukom o tome šta osjeća o tragediji 11. septembra, pa reče: "Osjećam kao da u srcu imam dva vuka koja se bore. Jedan je vuk osvetoljubiv, ljut, nasilan. Drugi je vuk pun ljubavi, sućutan". Unuk ga upita, "Koji će vuk u tvom srcu pobjediti?" Djed odgovori, "Onaj kojeg nahranim".

interesantno........kojeg vuka hranimo u sebi?
Problem je sto ovi vukovi jedu razlicitu hranu, tako da kad ste okruzeni zlom i zlim ljudima u vama se hrani i zli vuk. Mnogi ce reci, pa izbjegavaj takve ljude i ne daj tom vuku da se hrani, ali nekada, ustvari jako cesto to nije moguce, jer vam sredina, posao kojim se bavite pa i mediji ne omogucavaju totalnu izolaciju od takvih osoba. Isto tako, ako ste okruzeni dobrotom i dobrim ljudima, bit ce vise hrane i za dobrog vuka, tako da nije u potpunosti u nasim rukama, koji ce vuk pobjediti. Na nama je da se trudimo koliko mozemo ali uspjeh nije zagarantovan.
Tu se ponajvise javlja i problem, sto mnogi ni ne zele da probaju nahraniti dobrog vuka, posebno ako pogledaju oko sebe, i vide da u danasnjem svijetu u vecini slucajeva bolje prolaze oni kod kojih je zli vuk pobjednik, sto im samo biva jos veci motiv za omogucavanje pobjede zlog vuka u sebi, te zato danas i imamo slucaj da je vecina ljudi zla.
Abacija

#134 Re: Zasto smo zli?

Post by Abacija »

sesalmir wrote:
zagazaga wrote:Jedan djed, američki urođenik, priča sa svojim unukom o tome šta osjeća o tragediji 11. septembra, pa reče: "Osjećam kao da u srcu imam dva vuka koja se bore. Jedan je vuk osvetoljubiv, ljut, nasilan. Drugi je vuk pun ljubavi, sućutan". Unuk ga upita, "Koji će vuk u tvom srcu pobjediti?" Djed odgovori, "Onaj kojeg nahranim".

Problem je sto ovi vukovi jedu razlicitu hranu, tako da kad ste okruzeni zlom i zlim ljudima u vama se hrani i zli vuk. Mnogi ce reci, pa izbjegavaj takve ljude i ne daj tom vuku da se hrani, ali nekada, ustvari jako cesto to nije moguce, jer vam sredina, posao kojim se bavite pa i mediji ne omogucavaju totalnu izolaciju od takvih osoba. Isto tako, ako ste okruzeni dobrotom i dobrim ljudima, bit ce vise hrane i za dobrog vuka, tako da nije u potpunosti u nasim rukama, koji ce vuk pobjediti. Na nama je da se trudimo koliko mozemo ali uspjeh nije zagarantovan.
Tu se ponajvise javlja i problem, sto mnogi ni ne zele da probaju nahraniti dobrog vuka, posebno ako pogledaju oko sebe, i vide da u danasnjem svijetu u vecini slucajeva bolje prolaze oni kod kojih je zli vuk pobjednik, sto im samo biva jos veci motiv za omogucavanje pobjede zlog vuka u sebi, te zato danas i imamo slucaj da je vecina ljudi zla.
:thumbup:

A za boldirano... Oslabio je vid kod takvih, kratkovidnost je u pitanju.
medisa

#135 Re: Zasto smo zli?

Post by medisa »

Zanimljiva tema.Svaki dan se isto pitam.Već sam mislila da sam umislila da su ljudi previše zli.Pomogli ste mi da shvatim da stvarno jesu,jer i mnogi među vama su to primijetili.Nikad nisu ljudi bili ovako zločesti.Ali,opet ne znam zašto?!
Da to nije posljedica rata?Ili načina života?
Nervira me i to kako smo postali hladni jedni prema drugima.Puno ljudi iz vaše blizine radije zaobiđe dalje samo da ne pozdravi.Pretvaraju se da ne vide jedni druge.Jer,tako je lakše....
Ili,sjedite s prijateljima na kafi i oni ogovaraju nekog od poznanika.Naravno da će ogovarati i vas kad niste s njima.To me tako žalosti....Ne mogu shvatiti šta je to u ljudima. :sad: :?
TheMule

#136 Re: Zasto smo zli?

Post by TheMule »

besana wrote:Mene i djeca brinu. Jesu li djeca oduvijek ovako zla bila? Neki dan su djevojčicu koja se uredila zbog svog rođendana prijateljice iz razreda pitale: " Je li to nova roba u second hend stigla? " :shock: Imaju 9 godina. :roll:
Obraćamo li pažnju na djecu ili nam možda paše kada su takva?

Ja sam imo 9 godina odmah poslije rata. I mogu ti reci, da su svi bili taki, djevojcice ponekad, a djecaci uvjek. Bili smo zli prema jedni drugima, ali i ponekad dobri, sve zavisi ako si u raji tog mjeseca ili nisi. Bilo je i malo dobre djece, ali ta su uvjek stajala po strani...

Sto se tiece zla, ja mislim da su neki ljudi zli jer zele to biti. Misle da je to uredu, i ne vole biti dobrocinitelji.

A ovaj test sto je neko dao ne moze biti tacan. Pa sta je ovo? :-?

Image
Aurea Mediocritas

#137 Re: Zasto smo zli?

Post by Aurea Mediocritas »

Zlo je proizvod egoizma u svojoj osnovi.
Najjednostavnije rečeno: Malo je onih koji suosjećaju s tuđom boli a previše onih koji žele dobro samo sebi. Sve dok je takav srazmjer nema blagostanja na ovoj planeti, odnosno, neće nikad biti blagostanja. Egoizam jednog hrani se egoizmom drugog i tako u beskraj.
Rješenje?
Nema ga. Ljudska istorija je istorija zla.
BarbaDue

#138 Re: Zasto smo zli?

Post by BarbaDue »

U vrijeme kada sumnja
izlazi iz zbunja
u vrijeme kada svako
u svakoga sumnja

Gdje smo sada mi
gdje su one rijeci velike
gdje smo sada mi
od Australije do Amerike

Gdje je ona ptica
sto imala je glas
sto nosila je uvijek
dobru vijest za nas

O da l' smo rodjeni zli
il' smo u putu to postali
o da l' smo rodjeni zli
il' smo isti k'o ostali

Smijehom strah pokrijem uvijek
kad otkrijem da si sretna
daleko od mene na kraju svijeta
gdje svako za sebe tugu tka

daleko od mene ma nek' si dobro
nek' ruza ne vene kad venem ja

U vrijeme kada sumnja
protice kroz vene
kome je to stalo
do tebe i mene

Mi nismo rodjeni zli
mi nikad nismo to ni bili
mi nismo rodjeni zli
voljeti nismo ni prestali

???????????????????????????????????????????
Aurea Mediocritas

#139 Re: Zasto smo zli?

Post by Aurea Mediocritas »

BarbaDue wrote:U vrijeme kada sumnja
izlazi iz zbunja
u vrijeme kada svako
u svakoga sumnja

Gdje smo sada mi
gdje smo sada mi
od Australije do Amerike

Gdje je ona ptica
sto imala je glas
sto nosila je uvijek
dobru vijest za nas

O da l' smo rodjeni zli
o da l' smo rodjeni zli
il' smo isti k'o ostali

U vrijeme kada sumnja
protice kroz vene
kome je to stalo
do tebe i mene

Mi nismo rodjeni zli
mi nismo rodjeni zli

Odlična stvar, naravno!

Vidi se da je nije Dino Merlin napisao.
Eh, bila bi još bolja da ju je otpjevao neko ko zna pjevati.
shalaedin

#140 Re: Zasto smo zli?

Post by shalaedin »

Na danu Sudnjem se Đavo Bogu kleo, da je svakog egoistu zaveo... :D
medisa

#141 Re: Zasto smo zli?

Post by medisa »

Šta je to u ljudima da se toliko mrze?Upravo na jednoj temi se vodi žestoka rasprava o tome koliko je ko Sarajlija...........
Spasi me,Bože svih oblika primitivizma.
medisa

#142 Re: Zasto smo zli?

Post by medisa »

izlazi iz zbunja
u vrijeme kada svako
u svakoga sumnja

Gdje smo sada mi
gdje smo sada mi
od Australije do Amerike

Gdje je ona ptica
sto imala je glas
sto nosila je uvijek
dobru vijest za nas

O da l' smo rodjeni zli
o da l' smo rodjeni zli
il' smo isti k'o ostali

U vrijeme kada sumnja
protice kroz vene
kome je to stalo
do tebe i mene

Mi nismo rodjeni zli
mi nismo rodjeni zli

Moja najdraža...
uki

#143 Re: Zasto smo zli?

Post by uki »

mene interesuje šta ljudi podrazumjevaju pod zlom...je li to nedostatak morala, agresivno ponašanje, bezosjećajnost, želja da se naudi nekome bez razloga, laži ili možda nešta deseto ? :P
andrija2007

#144 Re: Zasto smo zli?

Post by andrija2007 »

Zasto smo zli? Cim postanem dobar odmah cu znati odgovor!
Ateista

#145 Re: Zasto smo zli?

Post by Ateista »

Abacija wrote:
sesalmir wrote:

:thumbup:

A za boldirano... Oslabio je vid kod takvih, kratkovidnost je u pitanju.
Na zalost, mislim da je ovo boldirano ipak tacno, osim sto smatram da je podjela bilo cega na dobro i zlo jako povrsna i plitka, nista nije ni crno ni bijelo, niti je moguce definisati sta je apsolutno dobro a sta apsolutno zlo, svako ima svoju viziju dobra i zla, zavisi od kulture, od pojedinaca, od puno toga...
Ateista

#146 Re: Zasto smo zli?

Post by Ateista »

izlazi iz zbunja
u vrijeme kada svako
u svakoga sumnja

Gdje smo sada mi
gdje smo sada mi
od Australije do Amerike

Gdje je ona ptica
sto imala je glas
sto nosila je uvijek
dobru vijest za nas

O da l' smo rodjeni zli
o da l' smo rodjeni zli
il' smo isti k'o ostali

U vrijeme kada sumnja
protice kroz vene
kome je to stalo
do tebe i mene

Mi nismo rodjeni zli
mi nismo rodjeni zli

Jel' to DIIINO MERLIN? :lol: Ovo bi bio moj izliv zla! :D
Post Reply