Zasto smo postali robovi sistema?
-
Moonlight Shadow
#1 Zasto smo postali robovi sistema?
Pozdrav, ovo mi je prvi post na ovom forumu i jednostavno nisam mogao da odolim a da ne napisem neki oblik kritickog osvrta na svu ovu situaciju kojoj smo svjedoci svi mi koji zivimo u ovom divnom prostoru sto se zove Bosna i Hercegovina.
Toliko me stvari, kao obicnog gradjanina BIH, tisti i boli da su ovi redci sto ih sada ispunjavam toliko mali i tijesni da se smjesti sva tuga, jad i cemer ovih naroda sto zive u ovoj drzavi. Nedavno gledam na TV, sva ta fama sto se vrti oko drzavnika, i drzavnog sistema u Tunisu i Egiptu, vidim kako se narod buni i kako trazi promjene na bolje, ruse se vladine zgrade, policija i vojska se prikljucuju protestima, pomazu demonstrantima u ostvarivanju njihovih prava, ljudi su jednostavno spremni poginuti, dati svoje zivote ako ce im to omoguciti bolji zivot, zaposljenje, jednom rijecju BOLJI STANDARD zivota... I nedvojbeno me sva ta desavanja podsjetise na Bosnu, u tom smislu jer znam da i mi nismo u nekoj boljoj poziciji od njih.
Nejasno mi je kako mozemo trpiti, sutiti, nista ne raditi i sto je najgore, presutno odobravati sav ovaj kriminal i korupciju koji nas okruzuje, i s cim zivimo. Ne bunimo se. Nema "kriticne mase" koja je spremna da se bori za svoja prava. Stekao sam utisak da u Bosni mozete dozivjeti sve neugodnosti koje jedino mozete u masti zamisliti, i opet Vam niko nije spreman pomoci. Kao da se ljudi vode onom parolom:
"Ma sta me boli briga, nek se nije meni desilo to i to, za druge me ne interesuje." Ako samo pogledate sve ove silne ljude koji protestiraju, od radnika Sarabona, Feroelektra,Agrokomerca, pa prije neke dvije godine onih poljoprivrednika sto su kampirali pred zgradom Parlamenta shvatit cete da je situacija i vise nego kriticna. I opet se nista ne cini, da se te stvari rijese. Najveci nivo koji mozemo dostici je strajk gladju.. Kao da je vlast briga sto Vi strajkujete gladju.. Mozete i umrijeti, a oni niti glave nece okrenuti za Vama. Tipicno odsustvo empatije.
A u Bosni narod suti. Samo neka je ziva glava, a mogu nam vala pokrasti i ovo malo sto nam je ostalo, jer su vecinu opustosili, ostale su samo mrvice. A VI i dalje nastavite sutjeti. Tolerisite sve, nemojte izaci ni na mirne demonstracije jer je odlika civiliziranog drustva da suti i trpi.
HOW YES NO..
NEKO PAMETAN NEKAD RECE: KAKAV NAROD, TAKVA VLAST. I bi covjek u pravu.
Toliko me stvari, kao obicnog gradjanina BIH, tisti i boli da su ovi redci sto ih sada ispunjavam toliko mali i tijesni da se smjesti sva tuga, jad i cemer ovih naroda sto zive u ovoj drzavi. Nedavno gledam na TV, sva ta fama sto se vrti oko drzavnika, i drzavnog sistema u Tunisu i Egiptu, vidim kako se narod buni i kako trazi promjene na bolje, ruse se vladine zgrade, policija i vojska se prikljucuju protestima, pomazu demonstrantima u ostvarivanju njihovih prava, ljudi su jednostavno spremni poginuti, dati svoje zivote ako ce im to omoguciti bolji zivot, zaposljenje, jednom rijecju BOLJI STANDARD zivota... I nedvojbeno me sva ta desavanja podsjetise na Bosnu, u tom smislu jer znam da i mi nismo u nekoj boljoj poziciji od njih.
Nejasno mi je kako mozemo trpiti, sutiti, nista ne raditi i sto je najgore, presutno odobravati sav ovaj kriminal i korupciju koji nas okruzuje, i s cim zivimo. Ne bunimo se. Nema "kriticne mase" koja je spremna da se bori za svoja prava. Stekao sam utisak da u Bosni mozete dozivjeti sve neugodnosti koje jedino mozete u masti zamisliti, i opet Vam niko nije spreman pomoci. Kao da se ljudi vode onom parolom:
"Ma sta me boli briga, nek se nije meni desilo to i to, za druge me ne interesuje." Ako samo pogledate sve ove silne ljude koji protestiraju, od radnika Sarabona, Feroelektra,Agrokomerca, pa prije neke dvije godine onih poljoprivrednika sto su kampirali pred zgradom Parlamenta shvatit cete da je situacija i vise nego kriticna. I opet se nista ne cini, da se te stvari rijese. Najveci nivo koji mozemo dostici je strajk gladju.. Kao da je vlast briga sto Vi strajkujete gladju.. Mozete i umrijeti, a oni niti glave nece okrenuti za Vama. Tipicno odsustvo empatije.
A u Bosni narod suti. Samo neka je ziva glava, a mogu nam vala pokrasti i ovo malo sto nam je ostalo, jer su vecinu opustosili, ostale su samo mrvice. A VI i dalje nastavite sutjeti. Tolerisite sve, nemojte izaci ni na mirne demonstracije jer je odlika civiliziranog drustva da suti i trpi.
HOW YES NO..
Last edited by Moonlight Shadow on 30/01/2011 15:20, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#2 Re: Zasto smo postali robovi sistema?
pa imaš par tema o Egipu,Iranu pa kada vidiš razmišljanja i stremljenja mase forumaša biti će ti jasno.
-
zengi
#3 Re: Zasto smo postali robovi sistema?
Jarane, stoka je ovo, bez repa!!! Eto zato je to i ne sikiraj se puno za njih i trezi svojoj glavi selameta. To ti je moj savjet.
-
Vincent_Chase
#4 Re: Zasto smo postali robovi sistema?
Zato sto je zemlja i narod podjeljen.
Ne moze se stvoriti kriticna masa (kao npr u Tunisu) jer narod nije jedinstven. Hajde bas da vidim kada ce se ujediniti ova nasa bjeda i "napasti" sve ove predstavnike vlasti.
Jer kod nas nema jednog krivca tj jedne licnosti koju narod smatra odgovornom za stanje kakvo jeste.
Npr. sada u Egiptu svi "napadaju" Mubaraka, a kod nas ce Srbi ce napadati Tihica/Lagumdziju, Bosnjaci Dodika, itd itd...
Ne moze se stvoriti kriticna masa (kao npr u Tunisu) jer narod nije jedinstven. Hajde bas da vidim kada ce se ujediniti ova nasa bjeda i "napasti" sve ove predstavnike vlasti.
Jer kod nas nema jednog krivca tj jedne licnosti koju narod smatra odgovornom za stanje kakvo jeste.
Npr. sada u Egiptu svi "napadaju" Mubaraka, a kod nas ce Srbi ce napadati Tihica/Lagumdziju, Bosnjaci Dodika, itd itd...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Zasto smo postali robovi sistema?
Bjelosvjetski katili što su znali da će se desiti Srebrenica '95., a nisu ništa poduzeli, obavijestili barem, nam se šetaju ulicama u nultom centru Sarajeva. Niko ni da dovikne GO HOME KARL BILDT! Kamoli da ga spuca cipelom, jajetom dioksiniziranim,...Čekaju se peMzionisani umirovljenici, avangarda bh. društva, da povedu proteste protiv naopake bolonje i još naopakijeg Zakona o radnoj knjižici.Moonlight Shadow wrote:Pozdrav, ovo mi je prvi post na ovom forumu i jednostavno nisam mogao da odolim a da ne napisem neki oblik kritickog osvrta na svu ovu situaciju kojoj smo svjedoci svi mi koji zivimo u ovom divnom prostoru sto se zove Bosna i Hercegovina.
HOW YES NO..
Narod koji ima takvu flegmatičnu omlaTinu, ne treba se bojati za svoje umirovljeničke dane!
-
zengi
#6 Re: Zasto smo postali robovi sistema?
Tako je Pipi
Nemamo vremena od zajebanosti i namazanosti i prevelike hrabrosti. Nismo mi levati.
Nemamo vremena od zajebanosti i namazanosti i prevelike hrabrosti. Nismo mi levati.
- Nele9
#7 Re: Zasto smo postali robovi sistema?
Mi dobro trpimo.
Neko mnogo pametniji od mene reče: ˝Skupina ljudi sa pojedinačnim ciljevima se zove masa (rulja), a skupina ljudi s zajedničkim ciljem se zove zajednica.˝
Neko mnogo pametniji od mene reče: ˝Skupina ljudi sa pojedinačnim ciljevima se zove masa (rulja), a skupina ljudi s zajedničkim ciljem se zove zajednica.˝
-
Moonlight Shadow
#8 Re: Zasto smo postali robovi sistema?
Slazem se.Vincent_Chase wrote:Zato sto je zemlja i narod podjeljen.
Last edited by Moonlight Shadow on 13/06/2011 16:20, edited 2 times in total.
-
Moonlight Shadow
#9 Re: Zasto smo postali robovi sistema?
[quote="Bjelosvjetski katili što su znali da će se desiti Srebrenica '95., a nisu ništa poduzeli, obavijestili barem, nam se šetaju ulicama u nultom centru Sarajeva. Niko ni da dovikne GO HOME KARL BILDT! Kamoli da ga spuca cipelom, jajetom dioksiniziranim,...Čekaju se peMzionisani umirovljenici, avangarda bh. društva, da povedu proteste protiv naopake bolonje i još naopakijeg Zakona o radnoj knjižici.
Narod koji ima takvu flegmatičnu omlaTinu, ne treba se bojati za svoje umirovljeničke dane![/quote]
...
Narod koji ima takvu flegmatičnu omlaTinu, ne treba se bojati za svoje umirovljeničke dane![/quote]
...
Last edited by Moonlight Shadow on 13/06/2011 16:19, edited 2 times in total.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10 Re: Zasto smo postali robovi sistema?
Organizujmo se!Nele9 wrote:Mi dobro trpimo.
Neko mnogo pametniji od mene reče: ˝Skupina ljudi sa pojedinačnim ciljevima se zove masa (rulja), a skupina ljudi s zajedničkim ciljem se zove zajednica.Moonlight Shadow wrote:˝STA JE TO SA NAMA?