Zašto se stalno kuka (vezano za ekonomsko stanje građana)
- mayab
#1 Re: Zašto se stalno kuka (vezano za ekonomsko stanje građana)
Fadile, jesi to ti 
-
e__
#2 Re: Zašto se stalno kuka (vezano za ekonomsko stanje građana)
Pa niko nije rekao da umiremo, ali izadji malo, pogledaj oko sebe… vidi kako ljudi kupuju. Vidi ljude koji rovare po smecu. Nisu svi Bube i Jale, i smokljani, i dileri… vecina mora kupiti manje nego sto su ikada prije kupovali. Pa ti skontaj ima li razloga vjerovati bilo kakvim statistikama u drzavi gdje su mrtvi redovni glasaci.
- emotivac
#3 Re: Zašto se stalno kuka (vezano za ekonomsko stanje građana)
Povećane su plate u mnogim firmama u BiH, sve to stoji, al' kako se plata poveća - sve poskupi, i šta dobijamo sa tim ? K4rinu običnu, jedino što mi nisu digli je rata kredita, jer je fiksna kamata
Evo sinoć mi dođe notifikacija opet za gorivo da je poskupilo, treba mi 170 KM za pun rezervoar pa da li je to normalno ?
Dobro je ka'e, samo nek se ne puca

Dobro je ka'e, samo nek se ne puca
-
konami666
#4 Re: Zašto se stalno kuka (vezano za ekonomsko stanje građana)
Obim od 1.25 zaposlene osobe na svakog penzionera je poražavajući sto znaci da penzioni sistem ne funkcionise. Kakav je to omjer??? Drugi i treći penzioni stub se može zaboraviti.
Plata od nekih 1000 maraka je smiješna u 2022 godini čak i za poslove za koje ne treba nikakvo obrazovanje.
Ako mi možeš objasniti kako ce prosječna osoba danas koja nema nikakvo obrazovanje prehraniti porodicu, kupiti stan i još štediti za penziju (budući da prema podacima iznad penzija neće biti još dugo vremena) ja ću ti prvi priznati da su ljudi u Bosni razmaženi.
I to ovo sve gledajući samo sa ekonomskog aspekta.
Plata od nekih 1000 maraka je smiješna u 2022 godini čak i za poslove za koje ne treba nikakvo obrazovanje.
Ako mi možeš objasniti kako ce prosječna osoba danas koja nema nikakvo obrazovanje prehraniti porodicu, kupiti stan i još štediti za penziju (budući da prema podacima iznad penzija neće biti još dugo vremena) ja ću ti prvi priznati da su ljudi u Bosni razmaženi.
I to ovo sve gledajući samo sa ekonomskog aspekta.
- tramvajtrojka
#5 Re: Zašto se stalno kuka (vezano za ekonomsko stanje građana)
violeta nam je pomogla kod ovog ekonomskog cuda a ti dileja neces da priznasBaraba5 wrote: ↑18/02/2022 18:43 kad je u pitanju tema standarda stanovništva, s jedne strane napumpavanje u medijima i s druge non stop komentari po društvenim mrežama u smislu kako je sve gore, kako je ko biva "nekad prije" bilo bolje, kako će biti sve gore itd.
kad neki realni ekonomski pokazatelji kažu da to i nije baš tako?
da li je "narod" postao općenito nezadovoljan, pa se stvorio mentalitet kukanja, dakle stvar psihologije, ili je stvarno loše
kada se poredimo sa drugima
glavni ekonomski pokazatelj BDP per capita kaže da nikad prije nismo bili ni gori ni bolji, tačnije uvijek smo na dnu ljestvice evropskih zemalja, zadnja liga u društvu Albanije !!!
kad se upoređujemo sami sa sobom, vidi se napredak kroz vrijeme kako u povećanju BDP-a tako i u povećanju plata iz godine u godinu, jao i povećanje broja zaposlenih, odnosno smanjenje broja nezaposlenih
je li ond ipak stvoren mentalitet nezadovoljnih ljudi koji bi samo kukali, čak i kad nije sve tako crno
evo jasni ekonomski pokazatelji za Federaciju BiH
![]()
-
epik
#6 Re: Zašto se stalno kuka (vezano za ekonomsko stanje građana)
Nedostak statistickih podataka je realna slika nezaposlenih ljudi i realna slika izvan sarajevskog kantona.
Uzmi slobodno par dana i obidji ruralna podrucja, pa da vidis kako ljudi zive.
Razgovaraj sa ljudima koji su nezaposleni, ali bas nezaposleni, oni koji iz nekog razloga ne mogu naci posao, imaju neku jadnu invalidninu...
Sto se tice prije ratnog sistema, ja sam jedan od onih koji ga nisu dozivjeli kao nesto lijepo, moja porodica je oskudjevala u svemu, a nije mi ni ovaj nista bolji. Skolovan sam, pokusavao naci posao u svojoj bransi, onda pokusao kao ugostitelj i nakon toliko velike zrtve i odricanja mnogo toga, za dvije godine mi sve propadne...
I sad lagano na biro, sa invalidnoscu i 43 godine. Znas kad cu naci posao da mogu raditi???
Daleko je statistika od realnog stanja stvari.
Uzmi slobodno par dana i obidji ruralna podrucja, pa da vidis kako ljudi zive.
Razgovaraj sa ljudima koji su nezaposleni, ali bas nezaposleni, oni koji iz nekog razloga ne mogu naci posao, imaju neku jadnu invalidninu...
Sto se tice prije ratnog sistema, ja sam jedan od onih koji ga nisu dozivjeli kao nesto lijepo, moja porodica je oskudjevala u svemu, a nije mi ni ovaj nista bolji. Skolovan sam, pokusavao naci posao u svojoj bransi, onda pokusao kao ugostitelj i nakon toliko velike zrtve i odricanja mnogo toga, za dvije godine mi sve propadne...
I sad lagano na biro, sa invalidnoscu i 43 godine. Znas kad cu naci posao da mogu raditi???
Daleko je statistika od realnog stanja stvari.
-
foxlife
#7 Re: Zašto se stalno kuka (vezano za ekonomsko stanje građana)
pojedini kukaju da im ne bi ljudi trazili da posude
jedni jer im je uvijek malo
a drugi jer su tako navikli samo da im se daje bez obzira jel imaju ili nemaju tako traze potencijalne zrtve da im posude
jedni jer im je uvijek malo
a drugi jer su tako navikli samo da im se daje bez obzira jel imaju ili nemaju tako traze potencijalne zrtve da im posude
- Tesla Edison
#8 Re: Zašto se stalno kuka (vezano za ekonomsko stanje građana)
@gentootramvajtrojka wrote: ↑19/02/2022 08:29violeta nam je pomogla kod ovog ekonomskog cuda a ti dileja neces da priznasBaraba5 wrote: ↑18/02/2022 18:43 kad je u pitanju tema standarda stanovništva, s jedne strane napumpavanje u medijima i s druge non stop komentari po društvenim mrežama u smislu kako je sve gore, kako je ko biva "nekad prije" bilo bolje, kako će biti sve gore itd.
kad neki realni ekonomski pokazatelji kažu da to i nije baš tako?
da li je "narod" postao općenito nezadovoljan, pa se stvorio mentalitet kukanja, dakle stvar psihologije, ili je stvarno loše
kada se poredimo sa drugima
glavni ekonomski pokazatelj BDP per capita kaže da nikad prije nismo bili ni gori ni bolji, tačnije uvijek smo na dnu ljestvice evropskih zemalja, zadnja liga u društvu Albanije !!!
kad se upoređujemo sami sa sobom, vidi se napredak kroz vrijeme kako u povećanju BDP-a tako i u povećanju plata iz godine u godinu, jao i povećanje broja zaposlenih, odnosno smanjenje broja nezaposlenih
je li ond ipak stvoren mentalitet nezadovoljnih ljudi koji bi samo kukali, čak i kad nije sve tako crno
evo jasni ekonomski pokazatelji za Federaciju BiH
![]()
![]()
@Tesla Edison evo ti ga ponovo
![]()
-
saimidin