Zasto budzetlije ne protestuju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
RawInForce

#1 Zasto budzetlije ne protestuju?

Post by RawInForce »

Iskreno i realno pitanje. Nisam bio na protestima, nisam u SA, ali po onome sto sam cuo, jako mali broj budzetlija je protestovao.

Govorim o ljudima koji imaju fakultete, i plate +1500 KM.

Ne govorim o rusenju, paljenju, udaranju sa policijom vec o mirnom, gradjanskom dijelu protesta gdje je narod iskazivao svoje nezadovoljstvo.

Da li mi to u Sarajevu u stvari imamo fin broj onih kojima je dobro? Koliko je njih, ja ipak mislim da nisu vecina?
kingofsnake

#2 Re: Zasto budzetlije ne protestuju?

Post by kingofsnake »

RawInForce wrote:Iskreno i realno pitanje. Nisam bio na protestima, nisam u SA, ali po onome sto sam cuo, jako mali broj budzetlija je protestovao.

Govorim o ljudima koji imaju fakultete, i plate +1500 KM.

Ne govorim o rusenju, paljenju, udaranju sa policijom vec o mirnom, gradjanskom dijelu protesta gdje je narod iskazivao svoje nezadovoljstvo.

Da li mi to u Sarajevu u stvari imamo fin broj onih kojima je dobro? Koliko je njih, ja ipak mislim da nisu vecina?
Kao prvo, kako se zna da ih nije bilo. Evo ja sam bio, doduše nisam potpuni "budžetlija", primili su me na određeno vrijeme, još par mjeseci i fajront(bez štele, iako niko neće vjerovat, ali zaboli me neka stvar).
Kao drugo, ja bih postavio kontra pitanje, zašto nezaposleni ne protestuju? Zašto ne protestuju oni koji imaju plate -1000? Ja sam na protestima uglavnom vidio omladinu, umjetnike, novinare, par penzionera... ali radničke klase nigdje, nigdje obespravljenih, nigdje radnika oštećenih privatizacijom, demobilisanih boraca...jako jako malo.

Generalno je stvorena atmosfera da ovo nisu protesti onih koji rade i imaju platu, a posebno onih koji rade na budžetu. A masa ljudi u državnim institucijama nije zadovoljna, ako pogledaš platne razrede po državnim institucijama primjetit ćeš da svega 10-20% ljudi ima te neke velike i dobre plate, dok ostali imaju prosječne. Evo moj komšija, radi u Direkciji za evropske integracije, plata oko 1500(sa toplim obrokom), žena nezaposlena, dvoje djece u školi. Jel misliš da su ti ljudi zadovoljni? Naravno da je teže onom bez ikakvih primanja, ali zar su njih dvoje završili fakultete da bi jedno od njih radilo za 1500KM?

Revolucija treba sve slojeve ljudi. Ovo trebaju biti građanski protesti, svih nezadovoljnih građana, ali su postavljeni tako da bi meni bilo neprijatno reći gdje radim. Mnogi zaboravljaju da za bilo kakve proteste ili revolucije treba masa, ne samo obespravljenih radnika, nego svih grupacija koje su nezadovoljne. Uz svo dužno poštovanje prema radnicima, ipak je potrebno i visoko obrazovanih ljudi, pa i poštenih privrednika i bogataša. Svaka promjena traži pare.
jon_jovi

#3 Re: Zasto budzetlije ne protestuju?

Post by jon_jovi »

Zato što su im skresali plaće 50.KM a ne barem 300.KM
Šveđanin

#4 Re: Zasto budzetlije ne protestuju?

Post by Šveđanin »

Što se tiče pitanja, pa vjerovatno ima ljudi u Sarajevu kojima je dobro, ali ne vjerujem da su oni većina. Mada ima svega, narod se vjerovatno boji.. ono radiš neki posao za solidne pare, skontaj neko te vidi na protestima, kaže te šefu, ti dobiješ otkaz, šta god.. a na leđima imaš porodicu i kredit..

Tako da vjerovatno ima onih koji neće da se kockaju. Ybt tuzlanski kanton 100 000 nezaposlenih. :-) Definitivno onda je više onih kojima nije dobro, pa i u glavnom gradu.
Locked