Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
-
bella_ciao
#376 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Ko god je na ovom forumu duze od 10 dana zna da sve ramzesovo treba uzet ne sa zrnom, nego sa kilom soli 
- Ramzess Veliki
#377 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Da ... raja popločavaju kamene ograde i fasade sa tim kamenom, ima ga pored ceste prodaje se.homega wrote:A gdje bi mogao biti taj praistorijski vulkan, koje brdo u blizini? Ako je vulkanska prašina prekrila Mjesec, Sunce i druga okolna brda, ima li je i na drugim brdima u blizini Visokog, ili Kiseljaka, ili Kaknja...?Ramzess Veliki wrote:Da nastavim o materijalima ... tu je Semir prvi put ispao levat i osramotio nas ...
Kako i odakle ova geološka sredina? Jezerski sedimenti. Pojašnjenje - u geološkoj historiji tog područja na tom mjestu je nekada bilo jezero. Usljed vulkanskih aktivnosti u jednom periodu izbačena je određena količina vulkanske prašine koja se taložila na dnu jezera. Zatim slijedi period mirovanja vulkana, kad se preko tog sloja počinju taložiti organski materijali - biljke i živi organizmi. Pa opet period vulkanske prašine, pa organskih materija ... i tako dobijemo slojeve - pješčara i gline, kaolita, laporca, zavisno od dužine taloženja, veličine pritisaka pod kojim materijali kristaliziraju ... uglavnom, prirodno 100%....
Nije šala - pogledaj zasjeke pored ceste Visoko - Kiseljak, sve je ta kombinacija plješčar - laporac ...
- dustaban
#378 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Jeb' ti to, dobi Ramzes kompetentnu podrsku!Chagalj wrote:koliko sam procitao ovih tvojih postova, daleko si najjaci igrac po pitanju ovih piramida ili gradjevina , sta god daje u visokom. Upoznat si dobro sa naucnog stanovista sta je tamo, steta pravo sto neradis jos sa istrazivanjima.Ramzess Veliki wrote:Dalje ... još iz Pakistana na osnovu prvih fotografija nazvao sam povjerljivu osobu iz tog prvog arheološkog tima, i dao mu instrukciju da uzme "kernove" (probni cilindar za ispitivanje materijala) i da ih označi samo brojem, bez oznake lokacije kako ne bi bilo štimanja rezultata, i da ih pošalje u institut za ispitivanje materijala u Tuzli (ili Zenici, ne sjećam se sad ...) sa upitom o vrsti i kvaliteti veziva.
Rezultat je bio - krečni malter !!!![]()
Čuo sam da je skoro nekakav "stručnjak" izvana osporavao ovaj nalaz, kao krečni malter se može izmiješati prirodnim putem.
ti kao strucnjak kazes da su blokovi radjeni ljudskom rukom, znaci mi ovdje govorimo o vjestackim tvorevinama, nemora biti piramida, nego brdo koje je oblikovano jednim dijelom u piramidalni oblik.
- Ramzess Veliki
#379 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
E kad bih to znali sad bi oko Visokog nicali neboderi kao u Dubaiju.SSemir wrote:isto tako, procitah kako je na jednu strane ove "piraminde" navlacen materijal neki kako bi brdo dobilo izgled piramide. da su pronadjeni materijali tipa cementa, neke plastike..ko je to radio? koliko davno? neki pradjed semira osmanagica?
za ramzesa naravno
-
hladan.preminger
#380 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
dustaban wrote:
Jeb' ti to, dobi Ramzes kompetentnu podrsku!
Ne vjeruj chagalju ni kad poklone nosi.
- dustaban
#381 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Cekaj samo dok Chagalj otkrije da je "stranica piramide" duga 365 metara, e tad smo ga nayebali od numerologije...hladan.preminger wrote:Ne vjeruj chagalju ni kad poklone nosi.dustaban wrote: Jeb' ti to, dobi Ramzes kompetentnu podrsku!
- Ramzess Veliki
#382 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
To stoji.hladan.preminger wrote:Dok god ne budu pronađeni ostatci graditelja, naseobina i alata ova prica oko piramide ili "tog nečeg" je ubleha da ne moze biti veca.
Na bokovima Visočice su arheolozi nalazili u istom vremenskom sloju vrhove strijela i kopalja od kamena i bronzane vrhove, koji se mogu (a ne moraju) protumačiti kao sukobom dvije kulture na različitom evolucijskom nivou.
- eluna
#383 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
zaboravili su dodati samohrani otac koji je zadnju godinu dana naučio i da kuha i da pereDaffyDuck wrote:RAMZESE KO SI :roza:bella_ciao wrote:Eki ramzesa, arheolog, mehanicar, bajker i jebac u slobodno vrijeme
![]()
![]()
i šta je čudno što je jedan arheolog i/ili geolog (više se ne sjećam tačno) ujedno i mehaničar, bajker, samohrani otac i jebač - sve u slobodno vrijeme
-
belfy
#384 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
pa ocigledno je da ima previse slobodnog vremena. 
- Ramzess Veliki
- Ramzess Veliki
-
Chagalj
#387 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
eh da je ovo nekoj zapadnoj zemlji, kako bi oni ogulili tu sjevernu stranu za cas i ukazalo bi se cisto i jasno piramidalan kameni oblik, a da nepricam kakav bi se samo turizam na ovome mogao izgraditi, vioko novi dubai, ali posto je ovo Bosna, gdje se ide "nek komsiji crkne krava ili znas ti nas 'ebo ti nas"Ramzess Veliki wrote:Hvala, ne prećerujte.![]()
Da ne ostanem dužan malo sam švrljao po fotkama i da se vratim na sjevernu stranu - Malter fasaden na blokovima, procijenite sami to što vidite. Fotke sam napravio netom po uklanjanju humusa pa me je strah da ovo do sada nije kiša raznijela, a i hodalo se po tome:
-
Avetinho
#388 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Ocigledno stepenasta piramida izgradjena prije 25000 godina.
- Ramzess Veliki
- Ramzess Veliki
#390 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Ovo je jedan mali dio sveukupne slagalice. 
-
Avetinho
#391 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Covjece, Svemirko kopa vec devet godina. Gdje je ivica piramide? Jesi li te slike vidio? Pitaj Ramzesa da njih stavi.Chagalj wrote:eh da je ovo nekoj zapadnoj zemlji, kako bi oni ogulili tu sjevernu stranu za cas i ukazalo bi se cisto i jasno piramidalan kameni oblik, a da nepricam kakav bi se samo turizam na ovome mogao izgraditi, vioko novi dubai, ali posto je ovo Bosna, gdje se ide "nek komsiji crkne krava ili znas ti nas 'ebo ti nas"Ramzess Veliki wrote:Hvala, ne prećerujte.![]()
Da ne ostanem dužan malo sam švrljao po fotkama i da se vratim na sjevernu stranu - Malter fasaden na blokovima, procijenite sami to što vidite. Fotke sam napravio netom po uklanjanju humusa pa me je strah da ovo do sada nije kiša raznijela, a i hodalo se po tome:
-
NeenaSa
#392 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Jema li je, il' je neJma ?
Nashto sholde odoshe
Nashto sholde odoshe
- homega
#393 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Ramzess Veliki wrote:Da ... raja popločavaju kamene ograde i fasade sa tim kamenom, ima ga pored ceste prodaje se.homega wrote:A gdje bi mogao biti taj praistorijski vulkan, koje brdo u blizini? Ako je vulkanska prašina prekrila Mjesec, Sunce i druga okolna brda, ima li je i na drugim brdima u blizini Visokog, ili Kiseljaka, ili Kaknja...?Ramzess Veliki wrote:Da nastavim o materijalima ... tu je Semir prvi put ispao levat i osramotio nas ...
Kako i odakle ova geološka sredina? Jezerski sedimenti. Pojašnjenje - u geološkoj historiji tog područja na tom mjestu je nekada bilo jezero. Usljed vulkanskih aktivnosti u jednom periodu izbačena je određena količina vulkanske prašine koja se taložila na dnu jezera. Zatim slijedi period mirovanja vulkana, kad se preko tog sloja počinju taložiti organski materijali - biljke i živi organizmi. Pa opet period vulkanske prašine, pa organskih materija ... i tako dobijemo slojeve - pješčara i gline, kaolita, laporca, zavisno od dužine taloženja, veličine pritisaka pod kojim materijali kristaliziraju ... uglavnom, prirodno 100%....![]()
Nije šala - pogledaj zasjeke pored ceste Visoko - Kiseljak, sve je ta kombinacija plješčar - laporac ...
Nisam pitao za kamen od vulkanske prašine, pitao sam za vulkan - gdje je, ako je u tolikoj mjeri prekrio područje "piramida"?
- Ramzess Veliki
#394 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Yesss ... tačno tako.Chagalj wrote: eh da je ovo nekoj zapadnoj zemlji, kako bi oni ogulili tu sjevernu stranu za cas i ukazalo bi se cisto i jasno piramidalan kameni oblik, a da nepricam kakav bi se samo turizam na ovome mogao izgraditi, vioko novi dubai, ali posto je ovo Bosna, gdje se ide "nek komsiji crkne krava ili znas ti nas 'ebo ti nas"

Ovo kamenje je prvo koje smo pronašli, i ponavljalo se poslije po istom obrascu - ispred ili u križanju tunelskih krakova.
Ovo su slike sa drugog ulaska u tunele dok se nije ništa kopalo i dok smo puzali u rupu koja je bila dugačka 220 metara i toliko niska da smo išli četverenoške a kaiševima grebali po stropu tako da su nam gaće bile pune šljunka. Na nekim mjestima smo morali puzati po dvadesetak metara ne znajući da li ćemo ostati bez zraka ili ćemo naići na metan. Eto imali smo sreće.

-
Chagalj
#395 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
eh kad je ivica bila davno prije mnogo godina, cak stu i stap postavili pa je samo bio na sredini dok desno i lijevo je bilo u zrakuAvetinho wrote:Covjece, Svemirko kopa vec devet godina. Gdje je ivica piramide? Jesi li te slike vidio? Pitaj Ramzesa da njih stavi.Chagalj wrote:eh da je ovo nekoj zapadnoj zemlji, kako bi oni ogulili tu sjevernu stranu za cas i ukazalo bi se cisto i jasno piramidalan kameni oblik, a da nepricam kakav bi se samo turizam na ovome mogao izgraditi, vioko novi dubai, ali posto je ovo Bosna, gdje se ide "nek komsiji crkne krava ili znas ti nas 'ebo ti nas"Ramzess Veliki wrote:Hvala, ne prećerujte.![]()
- Ramzess Veliki
#396 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Trebević ...homega wrote:
Nisam pitao za kamen od vulkanske prašine, pitao sam za vulkan - gdje je, ako je u tolikoj mjeri prekrio područje "piramida"?
To je naš najopasniji vulkan.
- homega
#397 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Ramzess Veliki wrote:Trebević ...homega wrote:
Nisam pitao za kamen od vulkanske prašine, pitao sam za vulkan - gdje je, ako je u tolikoj mjeri prekrio područje "piramida"?![]()
Kako si počeo, mislio sam biće nešto od teme. Svakim novim postom tema ponovo postaje neozbiljna, a ovim trebevičkim, jednostavno zaključujem da nas malo zajebavaš
- Ramzess Veliki
#398 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Chagalj wrote:[
eh kad je ivica bila davno prije mnogo godina, cak stu i stap postavili pa je samo bio na sredini dok desno i lijevo je bilo u zraku
J... ti hajvana, do sada smo mogli živjeti k'o šeici od turizma ...
- Ramzess Veliki
#399 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Ne zajebajem, pitaj bilo kojeg geologa.homega wrote:Ramzess Veliki wrote:Trebević ...homega wrote:
Nisam pitao za kamen od vulkanske prašine, pitao sam za vulkan - gdje je, ako je u tolikoj mjeri prekrio područje "piramida"?![]()
Kako si počeo, mislio sam biće nešto od teme. Svakim novim postom tema ponovo postaje neozbiljna, a ovim trebevičkim, jednostavno zaključujem da nas malo zajebavaš
Geološki procesi se mjere milionima godina, i kada je postojao taj vulkan vjerovatno su dinosaurusi hodali oko njega.
Trebević je zaista vulkan u mirovanju ... nadam se da se nećete prepasti, miran je već par hiljada godina.
- Ramzess Veliki
#400 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!
Da malo pojasnim ... za formiranje sloja humusa od 50 cm potrebno je cca 4000 do 7000 godina zavisno od uslova.
Mi govorimo o pločama pješčara koje su dosta dublje locirane.
Mi govorimo o pločama pješčara koje su dosta dublje locirane.