Zakoni voznje ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Panthera

#26 Re: Zakoni voznje ...

Post by Panthera »

CROZY wrote:Evo sretan valentino svima, Ovu noc me policija pocatila za valentino sa kaznom od 50 KM ... Nije li to super :)

Cekaj da vidim, imam auto, imam 19 godina, radim u restoranu ... Moje radno vrijeme je do 23:00
dakle dok se jos spremim u 23:05 krecem kuci. Da bi me u 23:15 zaustavila "rutinska kontrola" i dala kaznu
zbog toga sto sam vozio poslije 23:00H. Eh ovo nije prva od tih "rutinskih kontrola" svaki put kad su me zaustavili
isto. Sad se ja pitam dali da dam otkaz sa posla ili sta ? Jer stvarno je smjesno mislim nije smjesno nego zalosno.
Meni je dnevnica 20 KM, znaci ja radim 2 i po dana da odplatim kaznu. To da nepotrosim ni marke na sebe ili cigare. Tj 3 dana.

Fakticki daju mi motivaciju da dam odkaz sa posla koji sami znate je "lahko" naci ( imam dobar posao, zadovoljan sam ).

PS. Prije nego sto pocnete govoriti idi autobusom ... zadnji autobus krece u 23:00 ( ja trebam biti na otoci u 23:00 a radim na ilidzi )

@ CROZY imas super savjet a to je da napises i ovjeris potvrdu na poslu koja navodi okolnosti tvog radnog vremena i da odes u MUP kantona Sa i trazis odobrenje da mozes voziti do 12 ili 1 poslije ponoci...zao mi je sto tvoj naporan rad i trud odlazi u djepove uhljebovica u drzavnim strukturama tj. na njihov luksuzni stil zivota......e sada ovi moralisti sto kenj..u kako je zakon dobar vjerovatno nemaju pojma o ...ma...ko bi se sad raspravljao...a o zakonodavcima polupismenim i nepismenim retardatima sa kupljenim diplomama necu ni diskutovati...Bosno moja napacena..jahhhh...
Moj ti je topli savjet da ucinis gore navedeno..Pozdrav i sretno...
tempora

#27 Re: Zakoni voznje ...

Post by tempora »

Panthera wrote:
CROZY wrote:Evo sretan valentino svima, Ovu noc me policija pocatila za valentino sa kaznom od 50 KM ... Nije li to super :)

Cekaj da vidim, imam auto, imam 19 godina, radim u restoranu ... Moje radno vrijeme je do 23:00
dakle dok se jos spremim u 23:05 krecem kuci. Da bi me u 23:15 zaustavila "rutinska kontrola" i dala kaznu
zbog toga sto sam vozio poslije 23:00H. Eh ovo nije prva od tih "rutinskih kontrola" svaki put kad su me zaustavili
isto. Sad se ja pitam dali da dam otkaz sa posla ili sta ? Jer stvarno je smjesno mislim nije smjesno nego zalosno.
Meni je dnevnica 20 KM, znaci ja radim 2 i po dana da odplatim kaznu. To da nepotrosim ni marke na sebe ili cigare. Tj 3 dana.

Fakticki daju mi motivaciju da dam odkaz sa posla koji sami znate je "lahko" naci ( imam dobar posao, zadovoljan sam ).

PS. Prije nego sto pocnete govoriti idi autobusom ... zadnji autobus krece u 23:00 ( ja trebam biti na otoci u 23:00 a radim na ilidzi )

@ CROZY imas super savjet a to je da napises i ovjeris potvrdu na poslu koja navodi okolnosti tvog radnog vremena i da odes u MUP kantona Sa i trazis odobrenje da mozes voziti do 12 ili 1 poslije ponoci...zao mi je sto tvoj naporan rad i trud odlazi u djepove uhljebovica u drzavnim strukturama tj. na njihov luksuzni stil zivota......e sada ovi moralisti sto kenj..u kako je zakon dobar vjerovatno nemaju pojma o ...ma...ko bi se sad raspravljao...a o zakonodavcima polupismenim i nepismenim retardatima sa kupljenim diplomama necu ni diskutovati...Bosno moja napacena..jahhhh...
Moj ti je topli savjet da ucinis gore navedeno..Pozdrav i sretno...

Moram se sloziti. Apsolutno se sloziti. Glup zakon da ne moze biti gluplji. I crozy za ovakve glupe zakone, samo carolija moze pomoci u rjesenju tvog ( drustvenog) problema. Ili kriminal tipa falsifikovanja licne karte. :shock: Uzas. :(
amrica

#28 Re: Zakoni voznje ...

Post by amrica »

mostarac wrote:Da ne spominjem znakove ogranicenja brzine na putevima pravljene za vozila stara 30 godina pa na pravcu duzine kilometar imas ogranicenja 60 i slicne gluposti.
Da ne spominjem da policija nikad, ali bas nikad nece iskljuciti iz saobracaja vozilo koje se krece ispod minimalne dozvoljene brzine, tj. vozilo se moze kretati 30 na sat gdje je ogranicenje 60, a da su uslovi na cesti takvi da ga ne mozes preteci. Ono sa tim ugrozava saobracaj vise nego da ide 120 iz jednostavnog razloga sto ljude iza sebe cini nervoznima i dovodi do preticanja na mjestima koja nisu predvidjena za to. Opasniji su oni koji se krecu 40 na sat po magistralnim putevima od onih koji voze 100.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Milion puta sam camila i cucala u koloni 40-50 na sat, pegla neko, prodjemo pored 4-5 policijskih patrola, NIKAD NISAM DOZIVJELA DA SU ZAUSTAVILI TO VOZILO KOJE PRAVI KOLONU.
Prije rata se znalo desavati da zaustave kamion, narocito uz Ivan, samo ga svrnu sa strane, da prodje kolona i idemo dalje, ali danas, nista.

A sto takve pegle znaju izvaditi zivce :x :x

Off topic, malo poslije rata, vozila sam u Hrvatskoj, poceli pravci uz Neretvu, ja se zalijepila za neku kantu sa TZ tablicama, neki karavan, 46.godiste, ide 30 na sat, cekam isprekidanu i da ga predjem, kad drotovi zaustave mene.... Kazu: vozili ste PREBLIZU vozilu ispred sebe :shock: Nakon duzeg objasnjavanja drot mi donio njihov ZOBS, knjiga k'o Tihi Don, da mi trazi clan po kojem sam ja napravila prekrsaj... Ne sjecam se vise sta je bilo, ali na kraju me pustio.... :)
Obicno se ne svadjam sa drotovima, sta se imam svadjati ako sam vozila prebrzo ili preticala na punoj (upravo zbog pegli :x ) ali kad me neko pravi budalom ni krivu ni duznu, onda poludim.
atko

#29 Re: Zakoni voznje ...

Post by atko »

@CROZY, zao mi je i to je sve sto mogu da ti kazem ... jer klocevi su donjeli takav zakon da pausalno kaznjavaju 90% normalnih mladjih vozaca a pandure zaboli briga njima kad treba cvaja on ce ti izmisliti prekrsaj ...

Proslo ljeto sam ja u 2h izutra isao po buraza da ga trznem s posla kuci, jer ako ga jednom klepe radio je dzaba tu sedmicu (slaganje robe u trznom centru od 23-2)...

A to sto se idioti klade ko ce u 14h proci kod higijenskog 130 na crveno to nema veze ... bitno je uhvatiti nekoga normalnog i oderati ga jer zaboga vozi u 23:05 kuci sa posla...

To je fakat krsebnje covjekovih sloboda i prava ... takve zakone treba na sud
dimu

#30 Re: Zakoni voznje ...

Post by dimu »

atko wrote: A to sto se idioti klade ko ce u 14h proci kod higijenskog 130 na crveno to nema veze ... bitno je uhvatiti nekoga normalnog i oderati ga jer zaboga vozi u 23:05 kuci sa posla...

hahahaha zar jos uvijek ima neko ko vjeruje u tu glupost ???

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a to si upravu ovaj zakon da se ne smije vozit iza 23h bi kao trebao sprijeciti napaljenu djecurliju da divlja po cesti navece, a ustvari sprjecava ljude koji normalno voze... ove prve svakako zaboli neka stvar za zakon (i njihove roditelje naravno...) :D
alica.k

#31 Re: Zakoni voznje ...

Post by alica.k »

HaHaHa2 wrote:Sad cemo svi izvaditi "potvrde" kako radimo do 23h i onda nam nista ne mogu.Bas drota interesuje imas li ti vjezbe ili ne ili radis li do 23h...Sve ti je receno ovdje...

Image
fazon je imati potvrdu, sto neko rece ovjerenu u mupu il gdje vec...koja pomjera tu granicu od 23h do...sta ja znam...ponoci il sta vec. sto se mene tice, ako ima ko razloga, nek vadi potvrdu. ja nit radim nit imam razloga da ostajem na faxu iza 23 pa meni ni ne treba.
samo mu dajem savjet ako mu je vec problem nek se onda raspita u vezi toga.
HaHaHa2

#32 Re: Zakoni voznje ...

Post by HaHaHa2 »

alica.k wrote: fazon je imati potvrdu, sto neko rece ovjerenu u mupu il gdje vec...koja pomjera tu granicu od 23h do...sta ja znam...ponoci il sta vec. sto se mene tice, ako ima ko razloga, nek vadi potvrdu. ja nit radim nit imam razloga da ostajem na faxu iza 23 pa meni ni ne treba.
Ok je to sve i u potpunosti razumijem pokretaca teme al' ja ne procitah nigdje u zakonu da se spominje nekakva "potvrda" pa me bas sad interesuje KAKO ce je mup izdati... :D
Maraschino

#33 Re: Zakoni voznje ...

Post by Maraschino »

mislio sam ovo ne napisati ali ide sa temom,

25. decembar 2008. god. 1 sat i 30 min. momka (r.27.12.1984 g.) zaustavlja policija...papire, je li vase auto, jeste

zasto vozite bez pratioca iza 23 sata...neznam o cemu pricate...pocinje prica da je svako duzan da poznaje zakone drzave u kojoj se nalazi bla, bla,..

sta cemo sada...nista, nisam znao a cijelu europu sam prosao...morate poci s'nama u ps...nema problema ali samo mi fali 2 dana da imam pune 24 god.

ne, nego ces ici u ps...ok, ako se mora...upalili su rotaciju i vozili nekih 500 metara, stali, vratili mi dokumente i pustili... :?

sta su ocekivali...pare

sada stvarno ne znam koja je to granica 23 god. ili 24 god. kako su to oni govorili...

bez obzira na sve ja ipak mislim da je nasa policija korektna a da su ovo samo izuzeci...
alica.k

#34 Re: Zakoni voznje ...

Post by alica.k »

HaHaHa2 wrote:
alica.k wrote: fazon je imati potvrdu, sto neko rece ovjerenu u mupu il gdje vec...koja pomjera tu granicu od 23h do...sta ja znam...ponoci il sta vec. sto se mene tice, ako ima ko razloga, nek vadi potvrdu. ja nit radim nit imam razloga da ostajem na faxu iza 23 pa meni ni ne treba.
Ok je to sve i u potpunosti razumijem pokretaca teme al' ja ne procitah nigdje u zakonu da se spominje nekakva "potvrda" pa me bas sad interesuje KAKO ce je mup izdati... :D
omg. potvrdu dobije na poslu, gdje objasnjavaju prirodu posla, radno vrijeme, udaljenost od mjesta stanovanja itd. onda on ode u mup i raspita se moze li se to ovjeriti, i slicno.
ne znam jel se pravis pametan il sta...
atko

#35 Re: Zakoni voznje ...

Post by atko »

dimu wrote:
atko wrote: A to sto se idioti klade ko ce u 14h proci kod higijenskog 130 na crveno to nema veze ... bitno je uhvatiti nekoga normalnog i oderati ga jer zaboga vozi u 23:05 kuci sa posla...

hahahaha zar jos uvijek ima neko ko vjeruje u tu glupost ???

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

D
Moramo li bas sve bukvalno tumaciti :?

Kreten koji se nalozi da je sumaher za volanom pravice sranja i u 11 i u 14 i u 19 ... svejedno
HaHaHa2

#36 Re: Zakoni voznje ...

Post by HaHaHa2 »

alica.k wrote: omg. potvrdu dobije na poslu, gdje objasnjavaju prirodu posla, radno vrijeme, udaljenost od mjesta stanovanja itd. onda on ode u mup i raspita se moze li se to ovjeriti, i slicno.
ne znam jel se pravis pametan il sta...
Ne pravim se pametan vec pitam ako nesto ne znam a sama si napisala
alica.k wrote:ali mislim da imas neki fazon ako imas potvrdu sa posla da zavrsavas u 23 ne mogu ti nista. prijateljica na fakultetu ima do kasno vjezbe pred ispite, ponekad i iza ponoci ostanu, uglavnom, ona je digla potvrdu nekakvu i sad je samo flashne njima i ne mogu joj pisati kaznu. raspitaj se malo za to.
Mene sada interesuje kako ce mup OVJERITI tu "potvrdu" (staviti pecat na istu) kad nije u njenoj nadleznosti da ovjerava takve "potvrde"...Kontas li sad o cemu govorim :?:
kockica_kockica

#37 Re: Zakoni voznje ...

Post by kockica_kockica »

Poslodavac moze dati izjavu o radnom vremenu svog uposlenika, Izjavu nek ovjere u opcini a nakon toga u sudu .. Sudski ovjerena izjava je vjerodostojan dokument uz njegove dokumente vozdacka, osobna, saobracajna itd...
veljaca

#38 Re: Zakoni voznje ...

Post by veljaca »

Ama dzaba vam je i 1.000.000 ovjerenih potvrda - ZAKON je ZAKON .....
zgembo_sa

#39 Re: Zakoni voznje ...

Post by zgembo_sa »

I ja mislim da ta potvrda ne pije vode. Nije nigdje definisana u zakonu, tako da ne racunate da vas policija nece kazniti zbog tog papirica, pa makar ovjerenog u Vijecu sigurnosti UN-a. I jos uvijek ne kontam zasto autor teme ne koristi tramvaj?
uvijek dobar post

#40 Re: Zakoni voznje ...

Post by uvijek dobar post »

amrica wrote:
mostarac wrote:Slovo P je najsmjesnije pravilo u nasem zakonu o saobracaju, a zasto? Zbog toga sto onaj ko je za 10 godina presao isto toliko kilometara to slovo ne mora da ima, a onaj ko je za prvu godinu voznje presao 30.000 to mora da ima. Tu nema logike nikakve. Da ne govorim o tome da je naljepnica tolika da unakazi auto.

Ne bih se slozila sa tobom, to P ima svoju tezinu, bar za mene, kad vidim bibi sa tom naljepnicom obavezno stajem, propustam itd... pomazem koliko mogu jer ipak vecina ljudi koji tek poloze su POCETNICI, a odakle si ti izvadio tog lika koji do prvog rodjendana svoje vozacke predje 30.000, fakat ne znam.

A bezze mi je ovo maltretiranje mladjih od 23 godine da moraju imati pratnju, to mi je vec zesca glupost. Vozi momak od 20-ak godina, i sa njim u drustvu napr. tetka koja ima roza karticu na kojoj pise vozacka, a koja je lik iz price, presla 200 km za 10 godina, zaboravila kako auto upaliti, a kamoli voziti. Ali, eto, ona je neka garancija :roll:

Nekad davno kad sam ja polagala, nije bilo tih ogranicenja, ni starosnih ni P naljepnica, pa smo manje ginuli nego ova djeca sada. Ali bilo i manje auta.
i ja se slazem da je u pojedinim slučajevima slovo "P" apsurd i da ono baš i nije od neke pomoći...
ja imam vozačku tačno godinu dana i prešao sam blizu 30000 Km i to po cijeloj bivšoj jugi. vozio sam se po makadamima kosova, autoputem u hrvatskoj i srbiji i makedoniji, po vrletima crne gore, kamenjaru hrecegovine. kakvih vozača ima, koji nemaju slovo p, znači iskusni vozači a treba im oduzet vozilo i zabranit vožnju doživotno...s druge strane, ima ekipe kojo slovo p treba deset godina...sve zavisi od pojedinca/ke, ne moze se generalizirati.

sto se tice teme, zakon je tkav kakav je i on se treba poštovati. možeš se samo pouzdati u dobru volju policajaca ili pokušati ovaj blef sa potvrdom...koliko se ja sjećam, bila je i javna rasprava, godinu dana se pričalo o zakonu, i niko ništa. tek kad je zakon stupio na snagu, raja se počela buniti...
veljaca

#41 Re: Zakoni voznje ...

Post by veljaca »

uvijek dobar post wrote:
i ja se slazem da je u pojedinim slučajevima slovo "P" apsurd i da ono baš i nije od neke pomoći...
E zato u onim drugim pojedinim slucajevima slovo "P" nije apsurd i jeste od pomoci ..... Svako pravilo ima izuzetke - da bi ga potvrdili. I ne treba diskutovati o tim izuzetcima - vec o "P"ravilu.....
Altsa

#42 Re: Zakoni voznje ...

Post by Altsa »

Prijatelju imas tramvaj. u tvojim godima ja sam se vozio tramvajem ili pijanskim autobusom. nije mi padalo na pamet da se vozikam autom. i nek su ti naplatili kaznu kad ne postujes zakon i propise. a ta stvar sa potvrdom da radis do 23 sata je jos smjesnija.to isto ko kad bi ja od direktora skole trazio potvrdu da su djeca na raspustu pa mogu da garim pored skole preko 40 KM/h i da je pokazem drotu.
simbabimba

#43 Re: Zakoni voznje ...

Post by simbabimba »

zgembo_sa wrote:A tramvaj?

X

i potpis na post iznad!

Ijos se iskuka za dnevnice i bakrace, nema se para bla bla...a vozi auto!
potpuni stranac

#44 Re: Zakoni voznje ...

Post by potpuni stranac »

Altsa wrote:Prijatelju imas tramvaj. u tvojim godima ja sam se vozio tramvajem ili pijanskim autobusom. nije mi padalo na pamet da se vozikam autom. i nek su ti naplatili kaznu kad ne postujes zakon i propise. a ta stvar sa potvrdom da radis do 23 sata je jos smjesnija.to isto ko kad bi ja od direktora skole trazio potvrdu da su djeca na raspustu pa mogu da garim pored skole preko 40 KM/h i da je pokazem drotu.
šefe, u tvojim godinama pećinski ljudi su pješačili kilometrima, nije im padalo na pamet da se vozikaju autom, slijedeći tvoju logiku to bi i danas trebalo bilo tako. ježim se od ovako nazadnog razmišljanja.

naravno, čovjek bi trebao dati otkaz na poslu, umrijeti od gladi, da bi sve bilo po zakonu. zakon nije sveta krava, što ne valja treba mijenjati, a ovaj očigledno ne valja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Zakoni voznje ...

Post by Truba »

pa ja sam u 27 išao biciklom na stup kad treba nešto raditi... jeste da je bilo jutro... i da ljeti samo kiša može padati... ali brate kabanicu i laganini... nisam bil gejts

i samo jedna opaska...

ne treba nas biti stid bicikla...kada god odem izvan BiH vidim ljude i u pola 3 nocu kako voze biciklo :?
potpuni stranac

#46 Re: Zakoni voznje ...

simbabimba wrote:
zgembo_sa wrote:A tramvaj?

X

i potpis na post iznad!

Ijos se iskuka za dnevnice i bakrace, nema se para bla bla...a vozi auto!
čovjek je fino rekao da mu je zadnji autobus tamo negdje u 23, što hoće reći da pored tramvaja mora koristiti i autobus.
potpuni stranac

#47 Re: Zakoni voznje ...

komi wrote:pa ja sam u 27 išao biciklom na stup kad treba nešto raditi... jeste da je bilo jutro... i da ljeti samo kiša može padati... ali brate kabanicu i laganini... nisam bil gejts

i samo jedna opaska...

ne treba nas biti stid bicikla...kada god odem izvan BiH vidim ljude i u pola 3 nocu kako voze biciklo :?
generacije prije tebe nisu ni biciklo imale, išli su pješke, pa idi i ti.
atko

#48 Re: Zakoni voznje ...

Post by atko »

Ovi zadnji komentari tipa ... a tramvaj, a ima se za auto ... daj recite da je to loziona :shock:
Cholina_Lokica

#49 Re: Zakoni voznje ...

Post by Cholina_Lokica »

Altsa wrote:Prijatelju imas tramvaj. u tvojim godima ja sam se vozio tramvajem ili pijanskim autobusom. nije mi padalo na pamet da se vozikam autom. i nek su ti naplatili kaznu kad ne postujes zakon i propise. a ta stvar sa potvrdom da radis do 23 sata je jos smjesnija.to isto ko kad bi ja od direktora skole trazio potvrdu da su djeca na raspustu pa mogu da garim pored skole preko 40 KM/h i da je pokazem drotu.
to sto ti nisi imao auto, sad svi trebamo da ostavimo auta i pjesacimo u toku noci... sto ne gumo ove shuplje... hajmo sad svi ostaviti auto, jer pobogu drugi nisu mogli sebi to da priuste :oops:

on topic: fino odes u policiju i pitas mozes li to regulisati tom potvrdom, da ti produze do 12. mozda ti i uspije ta varijanta :)
ja dok nisam napunila 23 imala sam par puta problema sa murijom zbog toga, ali problem bio sto sam ja imala vozacku 4,5 god. kad je zakon stupio na snagu, ali dzaba uvijek su me peglali, pa sam uvijek morala im trazit zakon da dokazujem da sam ja u pravu, da me ne mogu peglati :D
Altsa

#50 Re: Zakoni voznje ...

Post by Altsa »

potpuni stranac wrote:
šefe, u tvojim godinama pećinski ljudi su pješačili kilometrima, nije im padalo na pamet da se vozikaju autom, slijedeći tvoju logiku to bi i danas trebalo bilo tako. ježim se od ovako nazadnog razmišljanja.

naravno, čovjek bi trebao dati otkaz na poslu, umrijeti od gladi, da bi sve bilo po zakonu. zakon nije sveta krava, što ne valja treba mijenjati, a ovaj očigledno ne valja.
mora da si i ti kao on. svjesno krsi zakon a onda otvara ovde temu da se nama jada. ako mu je bitan posao isao bi i pjeske ako mora cak i sa carsije ili barem biciklom kao sto neko spomenu. tramvaj vozi iza 23 sata kaao i trolejbus. prema tome manje kaki.
Post Reply