ZAKON O NOŠENJU MARAME PRIMIJENIT ĆE SE U FRANC. OD ČETVRTKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za zakon kojim se zabranjuje nosenje marame u skolama?

Slazem se
15
22%
Slazem se, zabranili su i nosenje jevrejskih kapica i velikih krstova
17
25%
Boli me ku*ac
7
10%
Ne slazem se, to je diskriminacija
17
25%
Ne slazem se, to samo govori kakav je odnos Francuske prema Islamu i muslimanima, zakon je uperen protiv Islama
13
19%

Total votes: 69

kame

#1 ZAKON O NOŠENJU MARAME PRIMIJENIT ĆE SE U FRANC. OD ČETVRTKA

Post by kame »

Image

Zakon koji zabranjuje nošenje vjerskih simbola u javnim školama, naročito islamsku maramu, "primijenit će se", kako je predviđeno, od četvrtka kada u Francuskoj počinje nastava u školama, uprkos ultimatumu otmičara francuskih novinara u Iraku, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik francuske vlade.

Dvojicu francuskih novinara Georgesa Malbrunota (Žorž Malbrino) i Christiana Chesnota (Kristijan Šeno), otela je u Iraku jedna islamistička grupa koja zahtijeva da se prije ponedjeljka navečer ukine zakon o nošenju islamske marame.

U Francuskoj je jednoglasno osuđena akcija otmičara u Iraku.

"To je lijepo poštivanje vrijednosti Republike", kazao je glasnogovornik Jean-Francois Cope (Žan Fransoa Kope) za privatnu televiziju Canal Plus.
violentjack

Post by violentjack »

To nije bas na cast Francuzima :x
airwing

Post by airwing »

Francuska će nastaviti provoditi kontroverzni zakon o zabrani nošenja islamskih marama u javnim školama, i pored zahtjeva kidnapera koji su u Iraku oteli dvojicu francuskih novinara. Osim islamskih marama, u školama je zabranjeno nošenje jevrejskih kapica i velikih kršćanskih križeva.

PBS BiH

Nakon objavljivanja takozvane "islamske organizacije" o hapšenju dva francuska novinara, velika većina islamskih organizacija i zajednica u Francuskoj je protestovalo protiv hapšenja ove dvojice novinara.

Danas su pokrivene žene zahtjevale od onih koji su kidnapovali novinare da ih pod hitno puste, jer tako ne žele da izbore svoja prava za dostojanstveno nošenje hidžaba.

IslamOnline
Sting

Post by Sting »

Ups sta cu sad?

Gluposti su ovdje srocene. Francuska kao multietnicka drzava zeli iz skola izbaciti religijske oznake. Tako da su na meti marame, krstovi i inace sva vjerska obiljezja. Posto je vjera privatna stvar onda i treba biti privatna. Kao Bosnjak potpuno se slazem sa tim. Mozda bi i biH trebala krenuti tim putem. Izbaciti sva vjerska obiljezja iz skola i univerziteta gdje se usput treba stjecati drugo znanje o vjerskog. Naravno oni koji zele uvijek mogu u slobodno vrijeme praktikovati vjeru koliko zele.
Qwert

Post by Qwert »

Ovo mu dodje k'o i oko zastava :roll:
Koliko sam upoznat ovo pravilo se uvodi samo za opste skole, doduse najbrojnije i jako popularne skole u Francuskoj. Samo da li su racunali na povecavanje privatnih skoli gdje taj zakon ne vazi. Cini mi se da diskusija oko ovog pitanja nema kraja, jer svako gleda sa svoje strane i svako je djelimicno i u pravu. :-)
Mada ne treba zaboraviti da je Francuska skoro komunisticka zemlja a 'sekularstvo' skoro religija i to kod dobre vecine.
airwing

Post by airwing »

Sting wrote:Ups sta cu sad?

Gluposti su ovdje srocene. Francuska kao multietnicka drzava zeli iz skola izbaciti religijske oznake. Tako da su na meti marame, krstovi i inace sva vjerska obiljezja. Posto je vjera privatna stvar onda i treba biti privatna. Kao Bosnjak potpuno se slazem sa tim. Mozda bi i biH trebala krenuti tim putem. Izbaciti sva vjerska obiljezja iz skola i univerziteta gdje se usput treba stjecati drugo znanje o vjerskog. Naravno oni koji zele uvijek mogu u slobodno vrijeme praktikovati vjeru koliko zele.
Muslimanke nemaju izbora i mahrama nije primjer religijskog simbola već dio odjeće muslimanke. Prema tome klasičan primjer segregacije i prislinog izdvajanja iz društva kao i getoizacije već odavno getoiziranih stranaca.

Aferim France :(
Pooll

Post by Pooll »

glasao sam za ovo zadnje...
zlata

Post by zlata »

"Muslimanke nemaju izbora"???????
Imaju. Nek'otvore svoje privatne skole...i nek rade sto hoce...ukoliko se ne mrcvare medjusobno. Francuska je i dalje....zemlja slobode.

Nek'proglase doba "Islamskog Reformizma"!! Krajnje je da se i Islam otarasi Vehabijske pustinjske propagande....koja je posve zarazila citav Islamski svijet. Pred kojim je to Bogom...gola glava NAJGORI grijeh?????

Ispade sada...da je najgori grijeh jedne zene...."hodati bez rubca na glavi". Znaci...prvo Bismillah...pa samija!

U Spanjolskoj se prije nekol'ko godina dogodilo suprotno. Drzava je dozvolila Islamistima raditi sto hoce. Pri tom..je glavni hodza Fueginrole i Costa del Sol, Mohamed Kamal Mustafa...pripovjedao...KAKO VALJA MARISATI ZENE....I NIKO SE IZ ISLAMSKOG SVIJETA NIJE DIG'O U OBRANU TIH ZENA. A sad se svi digli na noge...protiv Francuza!

Sigurno ne znate za taj i slicne slucajeve po Zapadnoj Europi i po cijelom svijetu...kad Islamisti ruse NAJOSNOVNIJA ljudska prava zena....a ovdije ste se svi digli na noge, jebati Francuzima mater...zato sto vam ne daju dijeci mecati rubce na glave... u razredu.

Stvarno smo otisli u vrazju mater.

U Sudanu...Arapizirani Islamisti kolju Crne Domorodce...porobljavaju ih...a mi sutimo. Ljudi nemaju prava ni na zivot...jer im to fanatici ne dozvoljavaju....DOK mi ovdje cmizdrimo zbog rubaca, samija, mahrama i marama...i kol'ko ce nase cure Bogu dragom zgrijesiti...ako odu u skolu...bez samije na glavi.

Gdje ste bili kad su Talibanci harali Afganistanom? Jeste li onda obavljali ankete...PROTIV vijerskih fanatika?
janus

Post by janus »

MA(H)RAMA-TO SMO SVI MI :D

spremnost da se na osnovu jednog jedinog zakona jednu od najstarijih i najrazvijenijih demokratija na svijetu u komadu proglasi diskriminatorskom mada se zabrana samo djelimicno tice (dijela) muslimana, govori o tome, da nemate pojma o cemu pricate pa sirite ksenofobiju po forumu na osnovu poluistina i budalastina.
bosniaque

Post by bosniaque »

koja glupost porediti krst cifutsku kapicu i muslimansku mahramu, krst se moze staviti pod majicu ili dzemper da se nevidi, zidovi svakako imaju svoje privatne skole, zakon je jedino donesen da sto vise islamu steti i muslimanima!
zlata

Post by zlata »

Steta golema...BOSNIAQUE.

Ne bi mogla ova moja susjeda iz Etiopije...poslati svoju 7-o godisnju curicu...na gimnastiku...u HIDZABU.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Nositi nesto vjersko kao maramu je stvar licnog izbora i ako je Francuska jedna slobodna drzava, demokratska kao i sto jeste, ne bih trebala da zabrani marame, krstvove itd. Ako neko izabere da nosi maramu to je valjda njena licna stvar i izbor. Nije bas nase da se tu sta mijesamo. Druga je stvar ako neciji otac/djed/tetak/mama/tetke svoju djecu prisile na to, to bih vec zabranila! Stvar je u tome sto je tesko znati kad su djeca prisiljena na nesto jer ne smiju o tome da pricaju, nose strah u sebi. :( Tad mu ne mozes bas ni pomoci, ni nastavnici, ni socijalni radnici, ni kuratori..
Neko ko je voljan da se integrise u jedno novo drustvo to moze da uradi sa maramom na glavi, sa krstom i mjesecom oko vrata. Vaznije su druge stvari, kao znanje jezika, dobre ocjene, druzenje i sa onima koji nisu samo "muslimani" ili samo "hriscani". Ni jedan od gore navedenih simbola nije mjerilo znanja!
JBL

Post by JBL »

zlata wrote:"Muslimanke nemaju izbora"???????
Imaju. Nek'otvore svoje privatne skole...i nek rade sto hoce...ukoliko se ne mrcvare medjusobno. Francuska je i dalje....zemlja slobode.

Nek'proglase doba "Islamskog Reformizma"!! Krajnje je da se i Islam otarasi Vehabijske pustinjske propagande....koja je posve zarazila citav Islamski svijet. Pred kojim je to Bogom...gola glava NAJGORI grijeh?????

Ispade sada...da je najgori grijeh jedne zene...."hodati bez rubca na glavi". Znaci...prvo Bismillah...pa samija!

U Spanjolskoj se prije nekol'ko godina dogodilo suprotno. Drzava je dozvolila Islamistima raditi sto hoce. Pri tom..je glavni hodza Fueginrole i Costa del Sol, Mohamed Kamal Mustafa...pripovjedao...KAKO VALJA MARISATI ZENE....I NIKO SE IZ ISLAMSKOG SVIJETA NIJE DIG'O U OBRANU TIH ZENA. A sad se svi digli na noge...protiv Francuza!

Sigurno ne znate za taj i slicne slucajeve po Zapadnoj Europi i po cijelom svijetu...kad Islamisti ruse NAJOSNOVNIJA ljudska prava zena....a ovdije ste se svi digli na noge, jebati Francuzima mater...zato sto vam ne daju dijeci mecati rubce na glave... u razredu.

U Sudanu...Arapizirani Islamisti kolju Crne Domorodce...porobljavaju ih...a mi sutimo. Ljudi nemaju prava ni na zivot...jer im to fanatici ne dozvoljavaju....DOK mi ovdje cmizdrimo zbog rubaca, samija, mahrama i marama...i kol'ko ce nase cure Bogu dragom zgrijesiti...ako odu u skolu...bez samije na glavi.

Gdje ste bili kad su Talibanci harali Afganistanom? Jeste li onda obavljali ankete...PROTIV vijerskih fanatika?
Koliko ja znam svi gradjani bi trebali imati ista prava? Ili mozda to vrijedi samo za neke?

Ako pripadas nekoj punk grupi imas pravo na XYZ frizuru i oblacenje, ako pripadas Islamu tog prava nemas? X mozes obuci ako to radis zbog mode a zabranjeno je ako je to dio tvoje tradicije. Koja glupost.

A ti malo smanji dozivljaj. Znas ono, cega se pametan stidi ...
JBL

Post by JBL »

A wrote:Ne znate o cemu pricate.

Islam, ovaj novi radikalni francuski Islam, potpuno je stran roditeljima tih mladih aktivista. Najcesce su roditelji protiv marame, no braca i drustvo su ti koji vrse pritisak.

Sta se desava dalje u skolama?
Da se u javnim skolskim kantinama pocinje kupovati halal meso, da bi se izbjegli sukobi; da muslimani traze odvojene svlacionice u skolama, jer ne moze obrezan sa necistim da se presvlaci zajedno; u toaletima se proglasava lavabo za muslimane, i drugi za ostale; u skolskim kantinama mladi se pojavljuju za vrijeme ramazana, da bi opominjali druge muslimane koji ne poste u to vrijeme... Meni je to sve zvucalo pretjerano, no kad sam imala priliku cuti svjedocenja iz prve ruke - shvatila sam da su prve zrtve tog rastuceg islamizma - muslimanke, one brojne briljantne ucenice porijeklom iz Alzira, Maroka... koje zele da se emancipuju i steknu drustveni status koji im po njihovim kvalitetima pripada.
Tu vecinu, te djevojke, treba zastiti time sto se nece podleci ucjenama malobrojnih fanatika koji svoje krize identiteta imigranata pokusavaju rijesiti militantnim islamizmom. Skola tome kaze "ne" i ne zeli svojom sutnjom odobriti tu ideologiju i teror nad djevojkama.

Steta da vas malo razumije francuski, rado bih vam dala linkove na svjedocenja djevojaka koje su bile zrtve nasilja u tim sredinama.

I stvarno je uzas citati ove komentare kad svi znamo kakvu su ulogu igrali Francuzi tokom agresija na BiH. Valjda treba spomenuti kojeg francuskog predstavnika koji je ionako zastitio bosanske muslimane.

A sad valjda stite francuske muslimane :x
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Islam, ovaj novi radikalni francuski Islam, potpuno je stran roditeljima tih mladih aktivista. Najcesce su roditelji protiv marame, no braca i drustvo su ti koji vrse pritisak.

Da se u javnim skolskim kantinama pocinje kupovati halal meso, da bi se izbjegli sukobi; da muslimani traze odvojene svlacionice u skolama, jer ne moze obrezan sa necistim da se presvlaci zajedno; u toaletima se proglasava lavabo za muslimane, i drugi za ostale; u skolskim kantinama mladi se pojavljuju za vrijeme ramazana, da bi opominjali druge muslimane koji ne poste u to vrijeme... Meni je to sve zvucalo pretjerano, no kad sam imala priliku cuti svjedocenja iz prve ruke - shvatila sam da su prve zrtve tog rastuceg islamizma - muslimanke, one brojne briljantne ucenice porijeklom iz Alzira, Maroka... koje zele da se emancipuju i steknu drustveni status koji im po njihovim kvalitetima pripada.
Tu vecinu, te djevojke, treba zastiti time sto se nece podleci ucjenama malobrojnih fanatika koji svoje krize identiteta imigranata pokusavaju rijesiti militantnim islamizmom. Skola tome kaze "ne" i ne zeli svojom sutnjom odobriti tu ideologiju i teror nad djevojkama.

Steta da vas malo razumije francuski, rado bih vam dala linkove na svjedocenja djevojaka koje su bile zrtve nasilja u tim sredinama.
ma da, sve je to prisila, nijedna od tih muslimanki ne zeli da postuje ono sto joj vjera propisuje, a drzava zabranjuje, one su natjerane od muske brace, vrsnjaka, sve je to retrogradno, primitivno, ne zbog same marame kao islamskog obiljezja i duznosti muslimanke, nego zato sto su one natjerane na to...udruzenja muslimanki koja se bore tamo za svoja vjerska i ljudska prava izmedju kojih je ovdje znak jednakosti su ustvari muskarci fino zakrabuljeni, kako bi stvarali privid da ima dovoljno muslimanki koje vjeruju u Boga i postuju ono sto im je propisano

A, nema nista perfidnije od tog sto ti radis, kao dusebrizno se zauzimas za te muslimanke, gdje si protiv tog sto one hoce, ali ti tumacis da to sto one hoce i rade-ustvari i ne zele, vec ti znas da su natjerane i samo zato sto ti to ne mozes shvatiti ili se ne mozes sloziti sa tim-proglasavas da ne moze biti da one to zele svojom voljom...podsjeti me takva prica na nesto...
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

I ja mislim da je ovo puno komplikovanije pitanje i ne radi se samo o "marami" kao simbolu nego isto o segregaciji muslimana u Francuskoj (o kojoj nemam puno znanja) i "islamskom terorizmu" u svijetu, sto se mnogo puta spominje u medijma, posebno poslije 11/9. Ova zabrana sigurno ima veze sa tim radikalnim islamom. Koliko je zaista pitanje "marame" bilo aktuelno u Francuskoj prije 11/9? Da li je uopste bilo aktuelno kao danas? :?
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

A wrote:Haluciniras momak, zamisljas stvari koje niko nije rekao. Malo kontrolisi tu zlobu u sebi i zamisli da neko moze i dobronamjerno govoriti o drugima, ako ti vec ne mozes.
cura, tvoj komentar je zloban, a ne moj

samo sam te pozvao da to sto nacelno propovijedas, a vrlo perfidno si potpuno kontra toga, dakle-postivanje tudje volje-postujes, a ne da sve sto nije u skladu sa tvojim interesima ili pogledima na svijet tumacis otvoreno ili lagano izmedju redova provlacis kao nazadno (zaboga, islam i zatucana braca i vrsnjaci ih sprecavaju da budu ono sto jesu, talentovane i pametne...a neeeee, ne bi njima samim palo na pamet da vjeruju u Boga...)

jer, ti nisi ostavila mogucnost da one svojom voljom nose maramu (sto je u 99,9% slucajeva), vec hladno objasnjavas kako je njih neko natjerao da nose maramu...posto si ti ateista, a ne slazes da Bog postoji, sigurno je sve vjernike neko natjerao da vjeruju u njeg, jer kako bi oni, koji su ljudi kao i ateisti, mogli biti tako nazadni...

je li i u Bosni ista situacija, braca i drustvo tjeraju muslimanke da se pokriju? koliko ja znam, velik je teret i veliko odricanje nositi hidzab u Bosni, pa opet kad prosetas gradom, vidis jako puno pokrivenih...prokleta nazadna braca sto im ne daju da misle svojom glavom...

cccccc, postuj tudje pravo izbora, samo to ti govorim i nista vise
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

A wrote:LudoA, ovo je otvoren forum i svako svakome moze odgovoriti. Ipak znaj da su ubuduce tvoji postovi pod "ignore" kod mene, pa ne ocekuj replike.
super je stvar kad svako moze reci sta misli...to je analogno tome da se ima pravo na slobodan izbor...nazalost, neciji je izbor da ne postuje ili omalovazava tudji izbor...nek' se svako prepozna gdje spada
ragib

Post by ragib »

Jeste zlato kod nas muslimana je marama farz. STROGA OBAVEZA i duznost. Da padne atomska na Mekku nebi me vise cudilo. Ali zato ima pravde poslje smrti.

Image

Kame: super tema
Procitao sam tvoj e-mail, nije mi msn uredu.
:)

Post by :) »

moj drug ima sestru koja je pokrivena.
izabrala je da pokrije svoju kosu (izmedju ostalog) svojom voljom, iz vjerskih, duhovnih razloga. Niko je nije tjerao iz porodice (cak su se jedno vrijeme protivili), niti joj je cak sugerisao.
Ona se sa tom maramom na glavi (ipak je to samo marama, kako to moze nekoga vrijedjati?) osjeca sigurnijom, muskarci ne bulje u nju, ne okrecu se za njom i ne zvizde joj i cak je koliko-toliko sigurna od svakolikih kretena koji nasrcu na djevojke cim vide "dobre noge" i slicno.
Nikoga nije htjela da vrijedja na taj nacin, nikome nije htjela da posalje nikakvu poruku, to je jednostavno dio njenog zivota, njene intime.
I to je jedan dio njene posvećenosti Bogu i nacin zivota koji je cini srecnom.

I zato cu da kazem svima koji odobravaju ovo sto se radi u francuskoj (zabranjuje se nosenje marama i "velikih krizeva" oko vrata isl.):

NAJGORI LJUDI SU LICEMJERI!
A vi ste licemjeri jer se pozivate na "slobodu" i na "privatnost" a zabranjujete ispoljavanje te slobode na totalno bezazlen nacin!

Nije ta marama na glavi jedne djevojcice agresivna vec su agresivni sekularisti-NEVJERNICI koji ne mogu sebi da dodju jer francuska omladina masovno prelazi na islam. Dokaz: dvije djevojcice - jevrejke koje su same odlucile da se pokriju, ili poznati fudbaler - Anelka, koji je od obicnog hostaplera i buntovnika postao totalno druga osoba (naravno - u pozitivnom smislu)
CiCiban

Post by CiCiban »

amm.. jedino duboko neshvatanje viri iz tvojih misli A.. upravo..oduzimas tim djevojkama pravo na vlastiti identitet ..nudeci za uzvrat sta?..vlastitu viziju emancipacije. koju nisi definisala ( da mozemo fino procitati sta im to zelis, tako majcinski brizno?) :sad: ??
i pri tome svemu..krenula si a da nisi ni pocela razumijevati vrijednost (tezinu) onoga sto vec imaju ..
zlata

Post by zlata »

JBL wrote:
zlata wrote:"Muslimanke nemaju izbora"???????

Koliko ja znam svi gradjani bi trebali imati ista prava? Ili mozda to vrijedi samo za neke?

Ako pripadas nekoj punk grupi imas pravo na XYZ frizuru i oblacenje, ako pripadas Islamu tog prava nemas? X mozes obuci ako to radis zbog mode a zabranjeno je ako je to dio tvoje tradicije. Koja glupost.

A ti malo smanji dozivljaj. Znas ono, cega se pametan stidi ...
JBL...Vidim jos jasnije ZASTO nam je potrebna GRADJANSKA DRZAVA. Valja traziti zastitu od muslimanskih siledzija tvoje sorte. Ocito...tebi se povisi "dozivljaj" kad vidis rubac na glavi!!!!
CiCiban

Post by CiCiban »

:-) :roll: ne razumijem zlatu
CiCiban

Post by CiCiban »

ehhh :D sad nakon sto sam ipak procitala post :P:D kuzim :D
winetou

Post by winetou »

Šta će im marame? Da ne nose marame možda ih niko ne bi ni gledao :D, ako je stvar u tome da ih muskarci gledaju ili ne gledaju. :? :-?
Post Reply