Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- ultima_palabra
- Drvosjeca iz Dejcica
#277 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ih, ovo u doba kada je Bog hodio zemljom.ultima_palabra wrote:
- Drvosjeca iz Dejcica
- JThomas
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#280 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Čedo - vječni ministar, po zanimanju Srbin.JThomas wrote:vjerujte vlasti a ne svojim plućima!![]()
http://www.klix.ba/vijesti/bih/cedomir- ... /151223016
- KB9
#281 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
referendum srpskog zagadjenog zraka 
- insaneinthebrain
#282 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
čedo ***********. javlja se sa jahorine. gore nikakvog smoga nema 
Last edited by -LIBERO- on 23/12/2015 10:50, edited 1 time in total.
Reason: Da ne povucemo pogresnu polemiku i konotaciju....
Reason: Da ne povucemo pogresnu polemiku i konotaciju....
- JThomas
#283 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
sve je lako kad si vlast. svaka rana manje boli...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#284 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pitanje je samo, sta bi za sobom povlacilo kao obaveze vlasti, da se proglasi crveni alarm uz stanje nepogode, vandredno stanje i sl.?
Sasvim sigurno stvari koje ne odgovaraju i onako klimavim, pred kolapsom, budzetima. Zato se i ide do krajnih granica, mozda cekaju prvu zrtvu da pokrenu takvu proceduru
Sasvim sigurno stvari koje ne odgovaraju i onako klimavim, pred kolapsom, budzetima. Zato se i ide do krajnih granica, mozda cekaju prvu zrtvu da pokrenu takvu proceduru
- Amazonka27
#285 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Može li mi neko objasniti ovu tabelu

koji su uopšte parametri...i šta znaci ovo nema podataka - 0 ili nisu izmjereni?

koji su uopšte parametri...i šta znaci ovo nema podataka - 0 ili nisu izmjereni?
- Chmoljo
#286 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
neće niko umrijeti od smoga.-LIBERO- wrote:Pitanje je samo, sta bi za sobom povlacilo kao obaveze vlasti, da se proglasi crveni alarm uz stanje nepogode, vandredno stanje i sl.?
sada.
a kada bude, postoji šansa da tada Čedo ne bude ministar. a onda ga zaboli nježnik.
- Amazonka27
-
Innovation
#288 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Chmoljo, da li ti znas ko daje prijedlog za vanredno stanje, tj. ko predlaze mjere upozorenja itd.Chmoljo wrote:neće niko umrijeti od smoga.-LIBERO- wrote:Pitanje je samo, sta bi za sobom povlacilo kao obaveze vlasti, da se proglasi crveni alarm uz stanje nepogode, vandredno stanje i sl.?
sada.
a kada bude, postoji šansa da tada Čedo ne bude ministar. a onda ga zaboli nježnik.
Last edited by Innovation on 23/12/2015 11:36, edited 1 time in total.
- oldtajmer
#289 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
cedo sve reko
tema se moze zakljucati,a ovi sto stvaraju paniku neka sada nadju neku drugu zanimaciju 
- piupiu
#290 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kinaski wrote:halo ljudi izrasto mi rep, mislim da sam mutirao.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#291 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Auf...oldtajmer wrote:cedo sve rekotema se moze zakljucati,a ovi sto stvaraju paniku neka sada nadju neku drugu zanimaciju
http://www.klix.ba/vijesti/bih/nakon-pr ... /151223036
Klasicni vid spina, il' ti - vadione.
Obustava nastave zog pritiska, ne zbog stanja i kvalitete zraka, da se ne povlaci opcija proglasenja vanrednih stanja i sl.
@Chmoljo, znam raju koji imaju probleme hronicne sa sinusima, bas se vidi da im je stanje pogorsano. Od konstantnog kihanja, do krvi iz nosa. Slicne, cak i gore stvari hvataju raju sa raznim vidovima asmi, njih posebno, ili hronicnih alergija i sl.
Nisam bas siguran, na zalost, da se ne mogu desiti i najgori scenariji. Barem u nekim slucajevima, i kod nekih ugrozenih skupina.
A ovo za djecu i obustavu nastave su trebali uvesti jos prije 10 dana.
Bez panike, i frke, ali konkretni potezi i stvari koje bi barem u nekom vidu pomogle u ovoj situaciji, naravno da se mogu i moraju poduzimati.
Mozda krene sada, nadam se....
-
calculator
#292 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
calculator wrote:Ovih dana Sarajevo je u stanju elementarne nepogode. Vlada KS morala bi nekoliko narednih dana proglasiti neradnim za škole i dodatno uvesti par-nepar saobraćaj motornih vozila..
Bravo!
"Od četvrtka obustava nastave u Kantonu Sarajevo" - http://www.klix.ba/vijesti/bih/nakon-pr ... /151223036
- karanana
#293 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sta pomaze zatvaranje skola? Samo dodatni problemi za roditelje gdje ostaviti djecu.
- piupiu
#294 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ima nekih indikacija da zagadjenje u ovoj mjeri može uzrokovati hroničnu opstrukciju pluća, a pogoršava je bez dileme. Kad na to dodaš pušenje na svim mogućim mjestima ...-LIBERO- wrote: @Chmoljo, znam raju koji imaju probleme hronicne sa sinusima, bas se vidi da im je stanje pogorsano. Od konstantnog kihanja, do krvi iz nosa. Slicne, cak i gore stvari hvataju raju sa raznim vidovima asmi, njih posebno, ili hronicnih alergija i sl.
Nisam bas siguran, na zalost, da se ne mogu desiti i najgori scenariji. Barem u nekim slucajevima, i kod nekih ugrozenih skupina.
Što se raka tiče - da ponovimo ono s početka:
Dakle, samo pritisak da se rješava osnovni problem ...The International Agency for Research on Cancer (IARC) has classified outdoor air pollution as a cancer-causing agent (carcinogen). The IARC is part of the World Health Organization, and is one of the primary sources for information on cancer-causing substances for the American Cancer Society and other organizations. In its evaluation, the IARC concluded that outdoor air pollution causes lung cancer and is also linked to an increased risk for bladder cancer.
The IARC has previously classified many components of outdoor air pollution as carcinogens, including diesel engine exhaust, solvents, metals, and dust. But this is the first time it has classified outdoor air pollution – as a whole – as a carcinogen. It also classified another major component of outdoor air pollution – called particulate matter – as a carcinogen on its own. Particulate matter is a combination of extremely small solid particles and liquid droplets that are found in the air. Particulate matter can include things like dust or smoke, as well as chemicals. The IARC evaluation showed an increasing risk of lung cancer with increasing levels of exposure to outdoor air pollution and particulate matter.
Air pollution is already known to increase risks for other diseases, especially respiratory and heart diseases. Studies show that levels of exposure to air pollution have increased significantly in some parts of the world, mostly in rapidly industrializing countries with large populations. The most recent data from the Global Burden of Disease Project indicate that in 2010, 3.2 million deaths worldwide resulted from air pollution, including 223,000 from lung cancer.
http://www.cancer.org/cancer/news/world ... ses-cancer
- Chmoljo
#295 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
bez guglanja ne znam.Innovation wrote:
Chmoljo, da li ti znas ko daje prijedlog za vanredno stanje, tj. ko predlaze mjere upozorenja itd.i koja je uloga ministra u tome.
uloga mu je da radi u interesu javnosti. ne da je dezavuiše.
-
sumirprimus
#296 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
osnovni problem je u prikjlucenju EU...poglavlja..direktiva...
samo tu mozemo ocekivat rjesenje,tj da ce biti prinudjeni izvrnut sve naglavacke...
samo tu mozemo ocekivat rjesenje,tj da ce biti prinudjeni izvrnut sve naglavacke...
- Dozer
#297 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A kome od njih nije uloga da radi u interesu javnosti... Ali, avaj...
- Chmoljo
#298 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ma slažem se.-LIBERO- wrote:@Chmoljo, znam raju koji imaju probleme hronicne sa sinusima, bas se vidi da im je stanje pogorsano. Od konstantnog kihanja, do krvi iz nosa. Slicne, cak i gore stvari hvataju raju sa raznim vidovima asmi, njih posebno, ili hronicnih alergija i sl.
A ovo za djecu i obustavu nastave su trebali uvesti jos prije 10 dana.
Bez panike, i frke, ali konkretni potezi i stvari koje bi barem u nekom vidu pomogle u ovoj situaciji, naravno da se mogu i moraju poduzimati.
Mozda krene sada, nadam se....
dovoljno je uhvatiti za neku vanjsku površinu da se vidi čađ koja ostaje po rukama, a koju udišemo.
ja sam koji nisam hroničar, ni hipohondar, nakon perioda od 20-ak minuta vani osjećam mučninu i počinjem kašljati. ali hej... kriva je Sabina Ćudić zbog placebo efekta
- tututuuuu
#299 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
dobro neko napisa da bi ministra trebalo svezati negdje na Otoci pa da ga ujutro pitamo kako se osjeca.
njima se ne radi, kako sam fino kaze ako se obustavi nastava ko ce djecu cuvati itd... sve to zahtjeva vise posla nego su oni inace navikli.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
#300 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma vidis da se vade na sve moguce nacine da nebi bili primorani poduzeti neke konkretne i radikalnije mjere. A moraju se poduzeti.
I ista stvar. Niti sam hronicni bolesnik, niti imam nekih slicnih problema....al nakon 20 min.hodanja, tacno osjetis da teze dises, boli te glava (ovo ne uvijek, ali se desilo par puta u ovom periodu), umaram se bas osjetno...a da ne pricam da se osjeti da kao da udises neku hemijsku smjesu, ne vazduh.
I ovo sto sam spomenuo vec vezano za kolege koji imaju probleme sa sinusima i sl. Na ljudima se vidi pogorsanje stanja. Smijesni postaju ovi pokusaji, i istrajnost u tome, da se negira sve ovo sto svi osjecamo. Isto da smo retardirani
I ista stvar. Niti sam hronicni bolesnik, niti imam nekih slicnih problema....al nakon 20 min.hodanja, tacno osjetis da teze dises, boli te glava (ovo ne uvijek, ali se desilo par puta u ovom periodu), umaram se bas osjetno...a da ne pricam da se osjeti da kao da udises neku hemijsku smjesu, ne vazduh.
I ovo sto sam spomenuo vec vezano za kolege koji imaju probleme sa sinusima i sl. Na ljudima se vidi pogorsanje stanja. Smijesni postaju ovi pokusaji, i istrajnost u tome, da se negira sve ovo sto svi osjecamo. Isto da smo retardirani