ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Henry Chinaski

#101 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Henry Chinaski »

sanaman wrote:Samo sto javna uprava, u ovom slucaju policija nije isto sto i privatni sektor. Neko je vec naveo primjer sta dati policajcu koji nadje driogu cija je trzisna vrijednost 100.000KM ili veca? U privatnoj firmi se radi i na procenat, ima i takvih primjera. Ode diskusija u nedogled. Takodjer smatram da nie posteno policajce stavljati u istu ravan sa ostalim zaposlenim u javnoj upravi.

Cinjenica je da niko nikog ne razumije a problemi se ne rjesavaju sistematski. Kako vec rekose Bosanac prihvata i priliku da radi za 500KM na crno ne razmislja kakve to sve posljedice nosi...i naravno da ta situacija nije nastala od jucer i znas se kako to drzava treba da rjesava i zastiti radnika u privredi. Ali ocigledno je da se radnici u privredi ne bune dovoljno glasno ili sta vec pa politika nije primorana da nesto promijeni.

Nisu ovi problemi od jucer.
Problemi su od onda otkad se u državnu službu ulazi skoro isključivo štelom ili plaćanjem radnog mjesta, a otkaz je skoro nemoguće dobiti. Ako bi se vrijednovalo prema učinku i ako bi svako morao da radi kvalitetno, 80% ovih ljudi ne bi imalo nikakvu platu, a ne da bi im bila smanjena.
sarajevoxxxx

#102 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by sarajevoxxxx »

Forsaken wrote:
Suzie Q wrote:valjda bismo se u ovoj državi trebali boriti da se plaće u privatnom sektoru izjednače sa državnim a ne da se konstantno smanjuje državnim službenicima uz opravdanje da su plaće u privatnom sektoru puno manje.
ne razumijem tu logiku. plaća od 400-500KM je ispod svakog nivoa i upravo zato se treba boriti da se povećaju plaće u privatnom sektoru ali dokle god te plaće služe za primjer pri smanjenju onih drugih plaća neće ova država daleko ni dogurati.
Kako savjetujes da se bore radnici zaposleni kod privatnika za vecu platu? Evo ja cu ti reci konkretan primjer prijatelja koji se pozalio privatniku da puno radi - dobio je otkaz. Vec sutra je na njegovom mjestu bio neko drugi, presretan sto radi za 500km! Problem je ogromna nezaposlenost koja stvara pogodno tlo za izrabiljivanje jer gotovo na svako radno mjesto mozete naci roba koji ce raditi sta god pozelite za 400-500KM. Pojedinac tu ne moze nista, kriva je drzava koja odobrava ovakvo ponasanje ....
Plata je 400 KM jer privatnik ne može dati više. I tu platu što daje 400 ima duga državi par hiljada KM. Svaki dan u BiH se stotine radnji i firmi ugase i kada bi radnici radili djaba opet ne možeš opstati, jer plata radniku je nekih 25 % svih troškova.

A budi siguran da neće niko ni raditi za 400 ili 500 ako poslodavac zarađuje više i može isplatiti veću platu. A ako i radi ni jedan radnik se ne zadržava dugo, i takvi poslodavci mjenjaju radnike svakih mjesec dana.

Državni službenici koji najavljuju štrajkove su najveća hipokrizija ovoga društva. Sam zna da se uhljebio, najbolje od svih zna da desetine njegovih rođaka i prijatelja mogu samo sanjati posao koji on ima, i opet bez imalo stida i srama diže glavu i štrajkuju.

Sutra neka se objavi konkurs na to radno mjesto kojim navodno nije zadovoljan, konkurisaće stotine ekonomista i pravnika.
palermo

#103 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by palermo »

Podržavam štrajk granične policije.

generalno, mislim da se ovdje proteže teza sa kojom se ja apsolutno ne slažem o parazitstvo svih onih koji su na budžetu. Čak bi bio slobodan da kažem da se stvara jedna neprijateljska atnosfera prema njima.

Država koja nema kvalitetan upravni aparat po svomd defaultu mora biti nekvalitetna. Država koja ne poštuje one koji rade u njeno ime, policija, graničarui, nastavnici, doktori....teško da može da donese dobrobit bilokojem građaninu.
Umjesto ove patetike, i brojanja da li netko zaradi 726 KM ili 794 KM bilo bi bolje da se suočimo sa stvarnim problemima u državnoj upravi, korupcijom na svim nivoima vlasti, nepotizmom, prevelikom administracijom i slično.

Al smanjenjem plata graničarima nijedan od ovih problema se ne rješava. Naprotiv,ide se linijom oportunizma i udara se na one za koje se pretpostavlja da imaju najmanje mogućnosti da reaguju, čak bi rekao da se na perfidan način problem prebacuje u sferu emotivnog i vještački se stvaraju dva neprijateljska bloka. Budžetaši- ili ti po ovdašnjem parazitaši i oni kojji to nisu.
sanaman

#104 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by sanaman »

i jel neko pokusao da izadje na ulicu i protestvuje zobg toga? sta je Bosanac uradi da to prmijeni? Kada neko drugi pokusava da rijesi svoj problem onda smeta...znaci Bosnaci znaju da ima problem, Bosnaci zanju da mnoge stvari nisu OK ali je bitno na more otici a problemi, ha ja..nema problema...moreeeeeeee :D

kako bosanci rjesavaju svoje probleme? nikako. meni nije poznato da je u bih ikad izalo u zadnjih 15 godina 100.000 ljudi na ulicu da protestvuje...a samo u sarajevu, zenici, mostaru i tuzli garant ima toliko nezaposlenih..koji su maksimalno udaljeni tri sata voznje autobusom od skupstine bih...i? naravno nista.

p.s. sto jedan poznanik rece, ja radim, imam primanja i treba da izadjem na ulicu umjesto onog ko ne radi i nema primanja ili umjesto onog kojeg zakidaju gdje stignu u privatnom sektoru...necu kaze. Onog momenta kada on izadje na ulica ja cu ga podrzati, ali da ja da njega vucem za rukav ne pada mi na pamet.
palamuda

#105 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by palamuda »

palermo wrote:Podržavam štrajk granične policije.

generalno, mislim da se ovdje proteže teza sa kojom se ja apsolutno ne slažem o parazitstvo svih onih koji su na budžetu. Čak bi bio slobodan da kažem da se stvara jedna neprijateljska atnosfera prema njima.

Država koja nema kvalitetan upravni aparat po svomd defaultu mora biti nekvalitetna. Država koja ne poštuje one koji rade u njeno ime, policija, graničarui, nastavnici, doktori....teško da može da donese dobrobit bilokojem građaninu.
Umjesto ove patetike, i brojanja da li netko zaradi 726 KM ili 794 KM bilo bi bolje da se suočimo sa stvarnim problemima u državnoj upravi, korupcijom na svim nivoima vlasti, nepotizmom, prevelikom administracijom i slično.

Al smanjenjem plata graničarima nijedan od ovih problema se ne rješava. Naprotiv,ide se linijom oportunizma i udara se na one za koje se pretpostavlja da imaju najmanje mogućnosti da reaguju, čak bi rekao da se na perfidan način problem prebacuje u sferu emotivnog i vještački se stvaraju dva neprijateljska bloka. Budžetaši- ili ti po ovdašnjem parazitaši i oni kojji to nisu.
:thumbup: :thumbup: podržavam od riječi do riječi ovakav antagonizam odgovara vladajućoj bagri, ja rdaim kod privatnika, ne baš onog našeg klasičnog, al firma ima gazdu koji živi u Austriji, imam ok platu i zadovoljan sam i podržavam graničare
filozofija

#106 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by filozofija »

palamuda wrote:Podržavam štrajk graničara jer su ljudi upravu.

To što je onaj sa malim djetetom krenuo na dug put, a nije predvidio sve nelagodnosti koje te mogu zateći je najdgovorniji za nemar prema tom djetetu, pogotovo što je znao za štrajk graničara.

Kad u Francuskoj stanu kontrolori leta možeš mrtav past niko neće reagovat, a kad Bošnjo ne stigne u Zaostrog na vrijeme zbog štrajka graničara na Doljanima i Gabeli onda je to kraj svijeta, samo treba otpočet odstrel.

Pa ja sam krenuo iz razloga jer su noc prije na tv javili da nece biti strajka i da je postignut preliminarni dogovor. Ja ti samo mogu pozeljeti da ti se isto sa djetetom ne dogodi - bez obzira na tvoj stav.

Btw, nisam znao da je toliko granicnih policajaca registrovano na sa-x forumu :D
palamuda wrote:
palermo wrote:Čak bi bio slobodan da kažem da se stvara jedna neprijateljska atnosfera prema njima.
Pa jel' treba da kazem svaka cast sto ste me izje***li na granici sa malim djetetom tri sata i to po najvecoj mogucoj vrucini? Eto, zelim vam povecanje plate, jer su nevini ljudi ispastali zbog vase odluke, a glavne krivce ste pustali da prodju granicu bez problema.

Treba da im smanje plate. Jer eto kada oni zezaju nevin narod, nek' i njih "nevine" malo drzava zeza. Kome se ne svidja posao sa takom malom platom, nek' da otkaz, ima ko ce da ga prihvati. Jel' to okay?!
filozofija

#107 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by filozofija »

Btw, prigodna karikatura

Image
respo

#108 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by respo »

ja neki dan cekao red pred salterom 2 sata i salterka me krivo pogledala
treba im svima smanjiti plate
palermo

#109 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by palermo »

filozofija wrote:
Pa jel' treba da kazem svaka cast sto ste me izje***li na granici sa malim djetetom tri sata i to po najvecoj mogucoj vrucini? Eto, zelim vam povecanje plate, jer su nevini ljudi ispastali zbog vase odluke, a glavne krivce ste pustali da prodju granicu bez problema.

Treba da im smanje plate. Jer eto kada oni zezaju nevin narod, nek' i njih "nevine" malo drzava zeza. Kome se ne svidja posao sa takom malom platom, nek' da otkaz, ima ko ce da ga prihvati. Jel' to okay?!
Ne nije ok, jer rukovodeći se tom logikom (a nažalost rukovodimo se) mi ćemo doći u situaciju da sve gori i gori rade u državnoj upravi.

Žao mi je što si čekao na vrućini, ali svijet niti počinje niti završava sa mnom a ni sa tobom.
sarajevoxxxx

#110 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by sarajevoxxxx »

palermo wrote:Podržavam štrajk granične policije.

Štrajk je smiješan, glup, i bezvezan. Budžetaši prvo su posao dobili 80 % njih mimo svih legalnih procedura (sjetimo se one Tihijeve legendarne poslije izbora da nisu unišli u vlast 2000 ljudi bi ostalo bez posla) Drugo, u tom sektoru je najviše korupcije, granični policajac je oličenje korupcije. Nekoliko puta sam uvozio robu i svaki, na različitim graničnim prijelazima, i svaki put ama baš svaki put, ljudi traže mito. Treće, te ljude, kako neko napisa, niko ne ocjenjuje. Znači možeš biti kreten par exelance ali imaš platu i radiš. Peto, kao što sam rekao kome se ne sviđa neka napusti i neka otvori firmu, i neka se riješi tog ''belaja'' i ''slabo'' plaćenog posla (a niti jedan štrajkač to ne bi uradio ni kada bi im popolovili platu). Neka se brate obogati u privatnom sektoru, a sad u ovom trenutku deset ljudi čeka na bilo koje radno mjesto u administraciji.
palermo

#111 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by palermo »

sarajevoxxxx wrote:
Štrajk je smiješan, glup, i bezvezan. Budžetaši prvo su posao dobili 80 % njih mimo svih legalnih procedura (sjetimo se one Tihijeve legendarne poslije izbora da nisu unišli u vlast 2000 ljudi bi ostalo bez posla) Drugo, u tom sektoru je najviše korupcije, granični policajac je oličenje korupcije. Nekoliko puta sam uvozio robu i svaki, na različitim graničnim prijelazima, i svaki put ama baš svaki put, ljudi traže mito. Treće, te ljude, kako neko napisa, niko ne ocjenjuje. Znači možeš biti kreten par exelance ali imaš platu i radiš. Peto, kao što sam rekao kome se ne sviđa neka napusti i neka otvori firmu, i neka se riješi tog ''belaja'' i ''slabo'' plaćenog posla (a niti jedan štrajkač to ne bi uradio ni kada bi im popolovili platu). Neka se brate obogati u privatnom sektoru, a sad u ovom trenutku deset ljudi čeka na bilo koje radno mjesto u administraciji.
Da, ali sve to što si naveo ne rješava se smanjenjem plata graničarima. Kao ni doktorima, ni nastavnicima. To što ih ntiko ne ocjenjuje je jedan problem, to što neki uzimaju mito je opet sasvim drugi problem,to što se zaposleni preko veze je opet treći problem i zato postoje načini metode kako da ih se rješava. Al smanjenjem plata ništa ne rješavaš.

Mislim, ako ova država može bez graničara, nastavnika, doktora, onda peke.....
Henry Chinaski

#112 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Henry Chinaski »

Ova država je dokazala da može bez svega. Ima sve ali ništa ne funkcioniše.
Smanjenje plata nije rješenje nego otpuštanje viška. Da li bi se iko složio s tim? A i uštede bi bile veće.
palermo

#113 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by palermo »

Henry Chinaski wrote:Ova država je dokazala da može bez svega. Ima sve ali ništa ne funkcioniše.
Smanjenje plata nije rješenje nego otpuštanje viška. Da li bi se iko složio s tim? A i uštede bi bile veće.
To je već nešto sasvim drugo. Dakle, napraviti ozbiljnu analizu koliko treba graničara, koliko treba ovih, onih i onda ući u rezove. Al to je teško, i za to se nema muda.

Lakše je smanjiti onako odokativno plate graničarima, i onda nahuškati narod na njih pod geslom, mater im , imaju posao a jopet se bune.
Jay Gatsby

#114 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Jay Gatsby »

palermo wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Da, ali sve to što si naveo ne rješava se smanjenjem plata graničarima. Kao ni doktorima, ni nastavnicima. To što ih ntiko ne ocjenjuje je jedan problem, to što neki uzimaju mito je opet sasvim drugi problem,to što se zaposleni preko veze je opet treći problem i zato postoje načini metode kako da ih se rješava. Al smanjenjem plata ništa ne rješavaš.

Mislim, ako ova država može bez graničara, nastavnika, doktora, onda peke.....
Određeni sistem ocjenjivanja postoji (barem u obrazovanju, a i ljekari moraju brinuti o licenci), ali ko će napraviti bolji? Koliko hirurgu može umrijeti pacijenata na stolu svaki mjesec? Koliko učenika može, mora ili treba nastavnik oboriti na kraju godine? Po kriterijima? Da, ali kad se ovdje uspostave relevantni kriteriji koji se zaista poštuju, kuknjava će biti još veća.
Suzie Q

#115 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Suzie Q »

Forsaken wrote: Kako savjetujes da se bore radnici zaposleni kod privatnika za vecu platu? Evo ja cu ti reci konkretan primjer prijatelja koji se pozalio privatniku da puno radi - dobio je otkaz. Vec sutra je na njegovom mjestu bio neko drugi, presretan sto radi za 500km! Problem je ogromna nezaposlenost koja stvara pogodno tlo za izrabiljivanje jer gotovo na svako radno mjesto mozete naci roba koji ce raditi sta god pozelite za 400-500KM. Pojedinac tu ne moze nista, kriva je drzava koja odobrava ovakvo ponasanje ....
u pravu si, radnik - pojedinac ne može ništa niti može očekivati od poslodavca da mu pruži bolje ako je već takva situacija u državi. ali bi zato država trebala biti ta koja će ih zaštiti, primjerice određenim propisima nametnuti da plaća mora biti makar približna prosječnoj, ali s druge strane treba i omogućiti poslodavcu da to izvede jer su izdvajanja koja poslodavac mora uplatiti za plaće u najvećoj mjeri oni koji određuju njenu visinu. a svi znamo da su ta izdvajanja prevelika. pored toga, osim radnika tu su i brojni sindikati, nevladine organizacije, ombusmeni itd svi oni moraju progovoriti o ovom problemu i stati u zaštitu radnika. pa evo i mi ovdje vodimo polemiku drž.službenici Vs. radnici u privatnika umjesto da smo složni oko prava radnika gdje god radili.

iskreno, ovaj prvi maj mi se nekako baš gadio upravo radi nepravde prema radnicima u ovoj državi i ironija je bila uopće ga slaviti. kamo sreće da smo svi iskazali svoj bunt pa na koji god način
joint union

#116 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by joint union »

Suzie Q wrote: iskreno, ovaj prvi maj mi se nekako baš gadio upravo radi nepravde prema radnicima u ovoj državi i ironija je bila uopće ga slaviti. kamo sreće da smo svi iskazali svoj bunt pa na koji god način
Pa na odredjen nacin taj bunt je iskazan. Kako granicari prema ljudima koji prelaze granicu, tako ti isti ljudi prema janjcima, paralela je tu negdje. Janjci su za sve krivi. Sad mi je jasan onaj "kad jaganjci utihnu" film.
Forsaken

#117 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Forsaken »

Suzie Q wrote:
Forsaken wrote: Kako savjetujes da se bore radnici zaposleni kod privatnika za vecu platu? Evo ja cu ti reci konkretan primjer prijatelja koji se pozalio privatniku da puno radi - dobio je otkaz. Vec sutra je na njegovom mjestu bio neko drugi, presretan sto radi za 500km! Problem je ogromna nezaposlenost koja stvara pogodno tlo za izrabiljivanje jer gotovo na svako radno mjesto mozete naci roba koji ce raditi sta god pozelite za 400-500KM. Pojedinac tu ne moze nista, kriva je drzava koja odobrava ovakvo ponasanje ....
u pravu si, radnik - pojedinac ne može ništa niti može očekivati od poslodavca da mu pruži bolje ako je već takva situacija u državi. ali bi zato država trebala biti ta koja će ih zaštiti, primjerice određenim propisima nametnuti da plaća mora biti makar približna prosječnoj, ali s druge strane treba i omogućiti poslodavcu da to izvede jer su izdvajanja koja poslodavac mora uplatiti za plaće u najvećoj mjeri oni koji određuju njenu visinu. a svi znamo da su ta izdvajanja prevelika. pored toga, osim radnika tu su i brojni sindikati, nevladine organizacije, ombusmeni itd svi oni moraju progovoriti o ovom problemu i stati u zaštitu radnika. pa evo i mi ovdje vodimo polemiku drž.službenici Vs. radnici u privatnika umjesto da smo složni oko prava radnika gdje god radili.

iskreno, ovaj prvi maj mi se nekako baš gadio upravo radi nepravde prema radnicima u ovoj državi i ironija je bila uopće ga slaviti. kamo sreće da smo svi iskazali svoj bunt pa na koji god način
Propisi i zakoni postoje, ali se ne provode, ili barem ne provode se dosljedno(citaj: vlasnici firmi koji sjede po kafanama obicno ne budu posjeceni od strane inspekcija ili za njih ne vrijede propisi i slicno). Slazem se da je opterecenje na plate preveliko tako da su privatnici primorani da "uplacuju minimalac" da bi opstali, al to je sad vec druga tema.

Elem, krucijalni problem ovdje je politika i korupcija... U biti sve je povezano, tako da se mi vrtimo ukrug bez nekog izlaza.
PapakizSarajeva

#118 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by PapakizSarajeva »

kakavdanakneiskustvu wrote:
PapakizSarajeva wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: .
..
...
zarade čistačice 454, policija 700 -750 plate

otkud znam koliko zaradi načelnik,koliko zarade inspektori,ima ih koliko hoćeš sa različitom visinom plata,previše zarade za razliku od policajaca i administracije
Moja zena (koja je inace SSS) radi dosta "pipav" posao u "eminentnoj" firmi, 100 KM sedmicno, bez toplog obroka, prevoza i regresa. Ovo nabrojano : topli obrok, prevoz i regres ne postoji ni na mapi. Znaci, mjesecno 400 KM i kapak. Kad uporedim sa ovom tvojom MUP cistacicom ( NKV radnik) koja dakle primi: 454 osnovna plata + 50 radni staz + 176 TO + 50 prevoz + 450/12 regres, u prosjeku primi 760 KM, vidim da mi je zena zadnja rupa na svirali. A uz to jos radi i na normu ...

Sto se tice ovih "visih" koje pominjes, i njeni "visoki cimbenici" zaradjuju za BMV, Q 7, stanove, ljetovanja i odmore cifre od kojih boli glava ( na jadu i bijedi onih kojima uzimaju od plata i djecijih usta ) ... Al' to niko ne analizira, jer jbg-a oni su gazde ...

Zato, dosta nam je vise ovih leziljebovica po GP, OSA, MUP, GRAS, EP, Telecom ( ne mogu vise ni da nabrajam ove skracenice) ... Gonite se u 3 PM, lijepo ... Pustite malo mene, moju zenu, sina da se onako porodicno uhljebimo gdje na budjet "za sitne pare", da i ja napokon postanem kreditno sposoban ...

za prevoz nema svaki službenik naknadu,regres nije 450 nego 400,radni staž je nekome 10 km,nekome 50,malo ko ima više
Zao mi je, ali nisi shvatio/la poentu ... Evo ti si korigovao/la cifre, i opet se pojavljuje razlika u primanjima obicnih smrtnika i "budzetlija" sa istom strucnom spremom u iznosu od cca 250 - 300 KM. A grubo racunajuci to je ipak 300 narodnih hljebova, 200 litara mlijeka, ... mjesecno. Da ne kazem, nekome mjesecne rezije ...

Podrzati cu svaki strajk kad se usvoji jedinstveni Zakon o radu (radnim odnosima) i bude vrijedio za sve zaposlene. Sad je situacija takva da ovaj Zakon vrijedi samo za zaposlene u drzavnoj upravi i one oko nje. Ovo nisam lupio "od oka" jer kada sam polagao strucni ispit morao sam spremati i ovu oblast. Nigdje ne nadjoh u tom Zakonu da se spominje iko od rudara, automehanicara, projektanata, racunovodja, trgovaca ... Ma zastitili se ljudi k'o medjedi. Sve imaju i zakone i strajkove i sindikate ... Mene onaj Bajramovic iz sindikata ne spominje ni pod fus-notom ...
zahvalan

#119 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by zahvalan »

Kresat plate svima,kome se ne svidja neka napusti i nek proba naci posao kod privatnika

kratko jasno
gidora

#120 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by gidora »

Za dan-dva sa štrajkom počinju i ovi iz UIO
Warashii

#121 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Warashii »

gidora wrote:Za dan-dva sa štrajkom počinju i ovi iz UIO
A sto sad i oni. Jel i njima smanjuju plate?
Vjerujem da je to razlog, ne znam da kod nas ima drugog razloga osim ovog, u budzetskim organizacijama.
Edin H.

#122 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Edin H. »

respo wrote:ja neki dan cekao red pred salterom 2 sata i salterka me krivo pogledala
treba im svima smanjiti plate
Je li svima na svim salterima u BiH ili sire?
wolf07

#123 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by wolf07 »

Ovo je fenomenalna zemlja!!! Ljudi kao vole drzavu, zaklinju se u nju, a ne mogu sakriti radost zbog smanjenja plate granicnoj policiji, vojsci, sudstvu... ukratko svima koji su na drzavnom budzetu osim, pazi sad ovo, politicarima!!!!! Da bi se njima smanjila plata treba mijenjati Ustav BiH! Jel' znate ko se jos raduje sto je razvoj situacije s ovim platama ovakav kakav jeste - pa Mile Dodik. Izgleda da je njemu i vama koji podrzavate ovo smanjenje plata cilj isti, samo sto je on posteniji pa otvorenu kaze da ovu zemlju ne voli i tacka. Ako tvrdite suprotno daj mi nadjite jedan, samo jedan, primjer gdje je drzava smanjenjem plata granicne policije, vojske, sudstva, UIO... postala efikasnija, bolja i sl. Jadna je ovo zemlja u kojoj se pljune na sve sto je u uniformi sa grbom-zastavom BiH i nikom nista. Jazuk sto niste u rahatluku pokiselili guzove na Jadranu bez zadrzavanja na granici. Prica o losim platama onih koji rade kod privatnika je jedna strana medalje ali takvi nisu isli za prvomajske praznike van BiH, prema tome, njih ovaj strajk granicne policije i ne dotice. Ja bih rekao da su sad najebali oni koji svercuju kojesta preko granice pa su se uspusili kao i oni kojima je ponizenje da za 1.Maj sjede s rajom iz mahale. Pitate se zasto treba granicna policija da zajebaje "obicni narod"? Pa zato sto je taj isti "obicni narod" na vlast doveo kretene koji su sve ovo i zakuhali, prvo sa vojnicima koji nisu trazli da ih se penzionise a kad su ih otjerali u "penziju" onda se ispostavilo da za te penzije nema para, ishod svega znamo - jadnici vec vise od godinu dana zive od have al' koga zaboli. Eh, sad hajmo donijeti drzavni budzet kojim cemo osakatit sve i jednu drzavnu instituciju i njene uposlenike osim pomenutih opsjenara iz politike. Za kraj evo vam jedno pitanje za razmisljanje, kako je moguce da se od 2007.g., kad su vojnici prebaceni na drzavni budzet (a Ministarstvo odbrane je bilo jedno od najskupljih ministarstava i u F BiH i u RS), entitetski budzeti ne smanje proporcionalno tom objektivnom rasterecenju nego se naprotiv jos vise povecaju i da li su entiteti ista "zivnuli" otada (mislim na privredu, bolnice, skole)??? Ocigledno nije ni do budzeta BiH, ni entiteta, ni kantona vec do lopovluka u svakoj pori ovog drustva a smanjenje plate, mislim na bilo ciju platu, od tog covjeka samo pravi jos veceg lopova i kad sistemski u lopovluk guramo ljude koji stoje na granici ove zemlje, u njenim kasarnama i sudovima ne nadajte se nicemu dobrom.
vistaga

#124 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by vistaga »

Morate svatiti da je sve ovo sistemsko urušavanje države BiH, od strane Dodika i njegovih pulena ubacenih u državne institucije. Dodik i ne pomišlja da smanji plate svojoj policiju, ali i ovi što štrajkuju mu idu na ruku da bi dokazao da ovako više ne može i da on postavi svoju graničnu policiju, pa bi onda vidjeli kako bi prolazili granicu.

Apsolutno sam za štrajk, ali ne bi trebao obićan narod ispaštati, ovi iz sindikata su mogli nači bolji način da se suprostave nelagalnom smanjenju plata na državnom nivou. (da bi miletu ostalo što više para da može da plaća lobiranje protiv BiH). Smanjiti platu od 640 KM , a svoju u iznosu od 5000KM ne, je stvarno nisko. :x
mayab

#125 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by mayab »

:thumbup:
vistaga wrote:Morate svatiti da je sve ovo sistemsko urušavanje države BiH, od strane Dodika i njegovih pulena ubacenih u državne institucije. Dodik i ne pomišlja da smanji plate svojoj policiju, ali i ovi što štrajkuju mu idu na ruku da bi dokazao da ovako više ne može i da on postavi svoju graničnu policiju, pa bi onda vidjeli kako bi prolazili granicu.

Apsolutno sam za štrajk, ali ne bi trebao obićan narod ispaštati, ovi iz sindikata su mogli nači bolji način da se suprostave nelagalnom smanjenju plata na državnom nivou. (da bi miletu ostalo što više para da može da plaća lobiranje protiv BiH). Smanjiti platu od 640 KM , a svoju u iznosu od 5000KM ne, je stvarno nisko. :x
Post Reply