Za I Protiv - Cevapi i dodaci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
no_sikiriki

#201 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci

Post by no_sikiriki »

suspect_zero wrote: 08/01/2022 20:13
JohnnyS wrote: 08/01/2022 19:22

Kuhinjska sol je jodirana s razlogom, da se spriječi gušavost i kretenizam. Ukoliko netko koristi nejodirane soli, onda mora naći alternativne izvore joda u prehrani
Znači ove fensni da zaobiđem, morska je onda ok? Mislim da koristim onu sa Paga ili tako nešto :-?
Imaš morsku so koja je jodirana.
Kuhinjska so ima emulgatore, koje treba izbjegavati općenito.
detroit-mercy

#202 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci

Post by detroit-mercy »

karanana wrote: 08/01/2022 22:43
Challenger_ wrote: 06/01/2022 20:42 Uz ćevape začin - tucana ljuta sušena paprika koju služi ćevabdžija, etnički Turčin, u Staroj skopskoj čaršiji u Skoplju. Iznenadila me ponuda začina, ali kada sam počeo umakati ćevape u njih, otkinuo sam.

Tucana ljuta sušena paprika, vrh vrhova, iskustvo iz Skoplja.
Ja probo na googleu traziti ima li se kupiti taj zacin i nisam nasao kucajuci na nasem. Haj reko da probam na engleskom ali nisam znao kako da kazem tucana na engleskom. I potrazim na translateu ali nije mi pomoglo
Image
Kaze se fucked paprika :mrgreen:
detroit-mercy

#203 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci

Post by detroit-mercy »

btw, jeo cevape u Bihacu, mada me je lik iz Bihaca upozorio da ne jedem jer Biscani ne znaju kako napraviti cevape. Ma reko, nema teorije da neko u BiH ne zna kako se prave cevapi :mrgreen:, najgora stvar koju sam ikada probao :skoljka:.
Point.

#204 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci

Post by Point. »

Fino te čojk upozorio. :oops:
epik

#205 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci

Post by epik »

@swanfilter
A sta ste vi mislili da se koristi mozda so samo 😂😂😂... Ne budite naivni, ne postoji cevap bez nekog zacina, vegeta, fant, soda, prezla manje vise, neki drugi jeftiniji zacin... U mesnicama ubacuju zacine sa bojom da cevapi izgledaju crvenije... Cak pojedini ubacuju mljeveni lan i susam... Bijeli luk je standard... Secer...Ovcije meso i ovciju masnocu ubacuju da dobiju jeftiniji proizvod itd itd.
Jedino sto niko ne stavljab u cevap je zacinska paprika... Paprika je dobra u hamburgerima.... Ajvar i crveni luk u pljeskama... Mlijeko u sudjukice...
Kvalitetan cevap je onaj u koji sadrzi kvalitetno meso, bilo telece Ili junece... Zacini i dodaci daju ukus cevapima.
Ne ljutim se naravno, svako ima svoje misljenje, ali to misljenje da se zacini ne koriste u cevapima treba imati potporu i obrazlozenje kao i sta se to stavlja u cevape...
moonca

#206 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci

Post by moonca »

Dobro, ali i masno.. sto je bitnije .. so/ biber/ soda b. moze i prezla, malo vode.. :-) ..

Sinoc sam jela cevape, od vrlo kvalitetnog mesa... ali 98 % nemasno.. . mekano je , nema zilica, ali nema ni ukusa. ne lichi na cevap( kako ga imamo u sjechanju iz djetinstva, po kojem i vrednujemo)... tako... :zoka:
GandalfSivi

#207 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci

Post by GandalfSivi »

moonca wrote: 13/01/2022 00:18 Dobro, ali i masno.. sto je bitnije .. so/ biber/ soda b. moze i prezla, malo vode.. :-) ..

Sinoc sam jela cevape, od vrlo kvalitetnog mesa... ali 98 % nemasno.. . mekano je , nema zilica, ali nema ni ukusa. ne lichi na cevap( kako ga imamo u sjechanju iz djetinstva, po kojem i vrednujemo)... tako... :zoka:
Ne moze nemasan, jednostavno ne ide…
nednedjelja

#208 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci

Post by nednedjelja »

epik wrote: 05/01/2022 22:11
A vi??? Trazite li nesto drugo osim luka i kajmaka???

Samo luk, a kući kad ih pravim luk i ponekad ajvar.
Post Reply