Ih, kod mene rahmetli dedo jeo hljeb sa pitom, purom, ružicama......a da ga ne jede sa makaronima, bježi ba
Za I Protiv - Cevapi i dodaci
-
suspect_zero
#176 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Ih, kod mene rahmetli dedo jeo hljeb sa pitom, purom, ružicama......a da ga ne jede sa makaronima, bježi ba
-
suspect_zero
#177 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Kako ti onda praviš krompirušu?GandalfSivi wrote: ↑06/01/2022 20:46Dovoljno je lose sto ljudi misle da krompir ide uz tijestoNaslovnica wrote: ↑06/01/2022 20:44 Ako uz ćevape ide kečap i to sve što ste do sada spomenuli kao "pa u čemu je prooooblem", onda i uz burek može komotno teriyaki sos, a uz krompirušu ranch sos ide neviđeno.
![]()
![]()
- Edin H.
#178 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Slažem se da treba zabraniti pod hitno.
- GandalfSivi
#179 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Niti pravim niti jedem…
-
zigson
#180 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Ma ja odsjekao komadic i haj reko da bas vidim, zajebo se jednom i necu viseswanfilter wrote: ↑08/01/2022 17:00Ja sam to za ananas citao.
I mislio sam da je to zaj..ija.
Da unistim ananas ili lubenicu, nikada pokusao ...
- JohnnyS
#181 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Kuhinjska sol je jodirana s razlogom, da se spriječi gušavost i kretenizam. Ukoliko netko koristi nejodirane soli, onda mora naći alternativne izvore joda u prehranisuspect_zero wrote: ↑08/01/2022 17:09Uputi, jeli treba kupovati ove raznobojne ili ostati vjeran tuzlanskoj?
-
suspect_zero
#182 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Znači ove fensni da zaobiđem, morska je onda ok? Mislim da koristim onu sa Paga ili tako neštoJohnnyS wrote: ↑08/01/2022 19:22Kuhinjska sol je jodirana s razlogom, da se spriječi gušavost i kretenizam. Ukoliko netko koristi nejodirane soli, onda mora naći alternativne izvore joda u prehranisuspect_zero wrote: ↑08/01/2022 17:09
Uputi, jeli treba kupovati ove raznobojne ili ostati vjeran tuzlanskoj?
- van Basten
#183 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Zaglavismo poslom u Ilijasu i gladni narucili cevape u cevabzinici na njihovom setalistu. Nismo mislili da t4eba ista naglasavati, ni provjeravali pri preuzimanju, ali kad smo sjeli i odmotali papir imas sta vidjeti... unutar somuna cevapi plivaju u luku, kupusu, kecapu i majonezi... koji je to uzas bio... probao jedan, zagrizao i ostavio... nejestivo
- karanana
#184 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Ja probo na googleu traziti ima li se kupiti taj zacin i nisam nasao kucajuci na nasem. Haj reko da probam na engleskom ali nisam znao kako da kazem tucana na engleskom. I potrazim na translateu ali nije mi pomogloChallenger_ wrote: ↑06/01/2022 20:42 Uz ćevape začin - tucana ljuta sušena paprika koju služi ćevabdžija, etnički Turčin, u Staroj skopskoj čaršiji u Skoplju. Iznenadila me ponuda začina, ali kada sam počeo umakati ćevape u njih, otkinuo sam.
Tucana ljuta sušena paprika, vrh vrhova, iskustvo iz Skoplja.

- TDK-90
#185 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Tucana ljuta paprika - ima na Amazon , ima u Hr u nekim Shopovima (LJUTA PAPRIKA TUCANA ŠAFRAM 50G. 4,79kn)karanana wrote: ↑08/01/2022 22:43Ja probo na googleu traziti ima li se kupiti taj zacin i nisam nasao kucajuci na nasem. Haj reko da probam na engleskom ali nisam znao kako da kazem tucana na engleskom. I potrazim na translateu ali nije mi pomogloChallenger_ wrote: ↑06/01/2022 20:42 Uz ćevape začin - tucana ljuta sušena paprika koju služi ćevabdžija, etnički Turčin, u Staroj skopskoj čaršiji u Skoplju. Iznenadila me ponuda začina, ali kada sam počeo umakati ćevape u njih, otkinuo sam.
-
epik
#186 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
karanana wrote: ↑08/01/2022 22:43Ja probo na googleu traziti ima li se kupiti taj zacin i nisam nasao kucajuci na nasem. Haj reko da probam na engleskom ali nisam znao kako da kazem tucana na engleskom. I potrazim na translateu ali nije mi pomogloChallenger_ wrote: ↑06/01/2022 20:42 Uz ćevape začin - tucana ljuta sušena paprika koju služi ćevabdžija, etnički Turčin, u Staroj skopskoj čaršiji u Skoplju. Iznenadila me ponuda začina, ali kada sam počeo umakati ćevape u njih, otkinuo sam.
![]()
- Kupis suhe chili papricice ima u nasim trznim centrima, Kotanyi. Toliko je suh da se raspada medju prstima. Ja samo sjemenke istresem dvije tri papricice... Gori.
- Druga varijanta kupis paradajz sos dodas te papricice, bosiljak, maslinivo ulje, malo soli, malo secera i dobijes sos boli glava.
- Ja uzgojim habanero i carbonero papricice u saksiji pa pravim sos... Chili dodje ko kikiriki puter u odnosu na ovaj sos.
- Imas kupiti online kod tuzlaka, prave soseve od carolina reaper papricica, fantasticni su... Nazivi soseva : Rahmetlija, Analni zlotvor, Akrepi, BBQ djeriz, Babuka .... Itd ... Fantasticni su ko voli extremno ljuto... Potrazi ih na FB pod imenom Ljutko.
- Mu_mala Mu
#187 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
al me nasmija sa ovim translatekaranana wrote: ↑08/01/2022 22:43Ja probo na googleu traziti ima li se kupiti taj zacin i nisam nasao kucajuci na nasem. Haj reko da probam na engleskom ali nisam znao kako da kazem tucana na engleskom. I potrazim na translateu ali nije mi pomogloChallenger_ wrote: ↑06/01/2022 20:42 Uz ćevape začin - tucana ljuta sušena paprika koju služi ćevabdžija, etnički Turčin, u Staroj skopskoj čaršiji u Skoplju. Iznenadila me ponuda začina, ali kada sam počeo umakati ćevape u njih, otkinuo sam.
![]()
- Point.
#188 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Nisi ti to dobro@karanana , sa rumunskog preko srpskog na engleski.
- karanana
#189 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
ne ne ne. ukuco na sa bosanskog na engleski nista ne izbacuje. ukuco sa srpskog izbacuje ono gore. a valjda prepoznaje da i na rumunskom postoji ta rijec tucati pa me kao pita hocu li prevod sa rumunskog. nisam ja nista kuco ni trazio bilo kakav prevod sa rumunskog. gogle mi valjda to predlaze.
- nepass1
#190 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
E cuj majoneza moze prociu-pet-deka wrote: ↑06/01/2022 18:43 Samo luk i kefir.
Dobro ljudi, majoneza može proći. Budimo nako iskreni. Nije baš da odudara skroz. Ali kečap i senf?Generalno ne volim kečap, a senf kod mene ide kao rame uz rame sa kobasicama. Nebitno kuhane ili pržene.
- nepass1
#191 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Dinja i prsut delikatesa kazu. Nisam probaoJohnnyS wrote: ↑06/01/2022 19:56GandalfSivi wrote: ↑06/01/2022 19:53
U sustini, mozda i jeste istina. Hajde da neko proba pa neka javi. Ja sam jednom greskom kafu posolio i nikada vise…
Ja sam vidio talijane da jedu bostan i pršut. Vjerojatno je to taj fol. Meni nepojmljivo, ali nek svatko jede što hoće
- nepass1
#192 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
I ja sam prvi put u ilijasu dobio cevape sa kecapom i senf ili majoneza. Nisam htio ni probati.van Basten wrote: ↑08/01/2022 21:17 Zaglavismo poslom u Ilijasu i gladni narucili cevape u cevabzinici na njihovom setalistu. Nismo mislili da t4eba ista naglasavati, ni provjeravali pri preuzimanju, ali kad smo sjeli i odmotali papir imas sta vidjeti... unutar somuna cevapi plivaju u luku, kupusu, kecapu i majonezi... koji je to uzas bio... probao jedan, zagrizao i ostavio... nejestivo
- dječak sa šibicama
#193 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Sto bi rekao onaj cika Mile iz Beograda, kazu ima najbolju pljesku, dodaci su za sakrivanje loseg kvaliteta mesa i kad vidis puno dodataka, znas da jedes krepanu macku.
- Point.
#194 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Je li iko probao praviti ćevape kući? Ja sam par puta probao al teško naći dobar balans masnog i nemasnog mesa. Neki recepti stavljaju mješavinu jagnjećeg i junećeg mesa, neki samo junetinu.
-
epik
#195 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Ja sam pravio od teleceg mesa i fantasticni su.
Inace sam bio ugostitelj pa sam takve i prodavao.
Udio masnoce svakog cevapa je 30% u odnosu na crveno meso. A masnoca je najbolja od maramice, to je loj koji se topi.
Meso je sa telecih rebara pa je potrebno paziti da se ne pretjera sa maramicom.
Moze i od junetine Ili kombinacije sa ovcetinom, ali ovcetine vrlo malo da ne bi doslo do dominacije mirisa ovcijeg mesa.
Od junetine se uzima meso sa vrata i plecke.
Koliko god negirali prezla I soda bikarbona su sastojici svakih cevapa. Cevapi su meksi, kompaktniji. Medjutim se stavi previse sode frisko peceni izgledaju savrseno, a za par minuta totalno ispusu.
Od zacina za kucnu varijantu cevapa najbolje je koristiti Fant zacin za cevape.
Ja sam koristio vegetu, so, biber i granule bijelog luka, voda.
Bitna stavka je odmaranje mesa. Prvo se melje meso i loj I dodaju svi sastojci I malo vode. Sve se dobro izmjesa, i smjesa se ostavi u zamrzivac na 24 sata. Najbolje je smjesu raspljeskati radi lakseg otapanja. Inace se koriste komore sa razlicitim nivoima temperature.
Kada se smjesa na pola otopi, da se mogu rezati komadi i melje se drugi put. Neko melje i treci put, ali uglavnom oni koji koriste nidje veze klasu zilavijeg mesa. Sa kvalitetnim mesom dovoljno je dva puta. Imam negdje video kako sam pravio cevape pa cu izbaciti na youtube.
-
NediM17
#196 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Nekad iza rata odmah, grafit negdje na Ilici u Zagrebu, "cevapi bez luka kao pi..a bez dlaka". 
-
demagog
#197 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Je li dozvoljeno jesti cevape sa kriskama hljeba umjesto somuna?

- dječak sa šibicama
#198 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
Kod nas na kosevskom porije rata jedna Devla otvorila Imbis, valjda se vratila iz Njemacke pa ubacila naziv, kod nje kad bi isli na pljesku ili cevape, dobijes dvije kriske obicnog narodnog hljeba 
-
swanfilter
#199 Re: Za I Protiv - Cevapi i dodaci
epik wrote: ↑10/01/2022 09:29Ja sam pravio od teleceg mesa i fantasticni su.
Inace sam bio ugostitelj pa sam takve i prodavao.
Udio masnoce svakog cevapa je 30% u odnosu na crveno meso. A masnoca je najbolja od maramice, to je loj koji se topi.
Meso je sa telecih rebara pa je potrebno paziti da se ne pretjera sa maramicom.
Moze i od junetine Ili kombinacije sa ovcetinom, ali ovcetine vrlo malo da ne bi doslo do dominacije mirisa ovcijeg mesa.
Od junetine se uzima meso sa vrata i plecke.
Koliko god negirali prezla I soda bikarbona su sastojici svakih cevapa. Cevapi su meksi, kompaktniji. Medjutim se stavi previse sode frisko peceni izgledaju savrseno, a za par minuta totalno ispusu.
Od zacina za kucnu varijantu cevapa najbolje je koristiti Fant zacin za cevape.
Ja sam koristio vegetu, so, biber i granule bijelog luka, voda.
Bitna stavka je odmaranje mesa. Prvo se melje meso i loj I dodaju svi sastojci I malo vode. Sve se dobro izmjesa, i smjesa se ostavi u zamrzivac na 24 sata. Najbolje je smjesu raspljeskati radi lakseg otapanja. Inace se koriste komore sa razlicitim nivoima temperature.
Kada se smjesa na pola otopi, da se mogu rezati komadi i melje se drugi put. Neko melje i treci put, ali uglavnom oni koji koriste nidje veze klasu zilavijeg mesa. Sa kvalitetnim mesom dovoljno je dva puta. Imam negdje video kako sam pravio cevape pa cu izbaciti na youtube.
Izvini, al koristis li ti Vegetu za zaciniti, nema od tebe ugostitelja ...
-
moonca