Zelim vam reci da je http://www.jasenovac.org jedna stranica koja nema za cilj objektivno istrazivanje istine i koja nema za cilj da zaista prikaze zrtve Jasenovca i njihove patnje, nego ima za cilj dnevnopoliticku propagandu cetnickih snaga.
Zasto ovo govorim?
Naime ako pogledate spisak zrtava Jasenovca mozete utvrditi da se na spisku nalaze ljudi koji uopste nisu stradali u Jasenovcu nego negdje drugo, a cesto uopste nisu stradali od zlocinackih ustaskih bandi. Na stranici su jednostavno stavili cjelokupan ili gotovo cjelokupan popis jugoslovenskih zrtava i prikazali ih kao zrtve Jasenovca.
Npr.
Zagorcic Muhamed od oca Salke iz Mostara je poginuo i zaklan od strane cetnika u Izgorima kod Gacka 1943. godine a prikazan je ko zrtva jasenovca
Narodni Heroj Hacam Mithad od oca Hasana poginuo je 15. avgusta 1942. godine na Konjuhu
Hacam Nedžad od oca Hasana poginuo je juna 1942. godine u cetnickom puchu u Glavatichevu kod Konjica
Hačam Emina od oca Hasana poginula je na Sutjesci kao bolnicarka 1943. godine
itd.
Ovi podaci su sigurno tacni i uzeti su iz knjige "SPOMENICA MOSTARA". Ove Hachame sam uzeo metodom slucajnog uzorka, a za Zagorcic Muhameda znam kako i gdje je poginuo i bez toga. Dakle ova stranica je jedna obicna falsifikatorska laz i manipulisanje sa zrtvama fasizma i gdje god stignete recite ljudima sta radi ta banda koja uredjuje tu stranicu.
Provjerite i vi za ljude za koje imate podatke i za koje znate kako su poginuli da ih slucajno nema na spisku. Ja sam prva tri imena na koja sam naisao u knjizi SPOMENICA MOSTARA, a koji nisu zrtve Jasenovca, nasao na spisku.
www.jasenovac.org
- kekec
Fair-ov post me navodi na pomisao da je mozda napravljena
nesvjesna greska.
Treba ih upozoriti, odnosno traziti objasnjenje za taj postupak.
Ako ne odgovore ili ako i dalje budu tvrdili da su ispravno uradili,
tada se moraju obavjestiti mediji, drzavni organi, nevladine organizacije
i druge inostrane organizacije kojima je bliska ova oblast.
nesvjesna greska.
- Fair Life
Nisam siguran da li si me razumio Kekec, ili ja nisam tebe...kekec wrote:Fair-ov post me navodi na pomisao da je mozda napravljena
nesvjesna greska.
Ja sam na spisku potrazio cetiri stvarne zrtve jasenovackog logora i pronasao ih u spisku na stranici 156.
-
i sta ako se utvrdi da zrtve nisu stradale u jasenovcu, nego na nekom drugom mjestu?...hoce li ozivjeti?...ili cemo praviti novi spomenik?...da si nasao nekog zivog zlocinca pod laznim imenom, a napisan medju zrtvama u jasenovcu?!...ali sta i tad?...ne vidim smisao teme
-
Smisao je u tome da su zrtve na ovim prostorima cesto koristene kao sredstvo manipulacije i zato je jako bitno ustanoviti svako odstupanje od istine.vesela wrote:i sta ako se utvrdi da zrtve nisu stradale u jasenovcu, nego na nekom drugom mjestu?...hoce li ozivjeti?...ili cemo praviti novi spomenik?...da si nasao nekog zivog zlocinca pod laznim imenom, a napisan medju zrtvama u jasenovcu?!...ali sta i tad?...ne vidim smisao teme
Pogledaj temu o Chomskom kao primjer.
-
Cuj ne vidis smisao teme , dvije spomenute zrtve koje se nalaze na spisku zrtava Jasenovca za koji je odgovorna NDH, su stradale od cetnicke ruke, dakle od istih onih koji se danas pokusavaju predstaviti kao antifasisti i cije formiranje se pokusava opravdati upravo Jasenovcem.vesela wrote:i sta ako se utvrdi da zrtve nisu stradale u jasenovcu, nego na nekom drugom mjestu?...hoce li ozivjeti?...ili cemo praviti novi spomenik?...da si nasao nekog zivog zlocinca pod laznim imenom, a napisan medju zrtvama u jasenovcu?!...ali sta i tad?...ne vidim smisao teme
Jasenovac se cesto spominje kao argument cetnickih zlocina u posljednjem ratu, npr. u odbrani Biljane Plavsic
-
mislim da se nismo razumili. Na stranici postoje imena svih jasenoivackiuh zrtava ali i drugih koje to nisu, a sa ciljem propagiranja politike kojom je Slobodan Milosevic posao u krvavi pohod Jugoslavijom.. Evo ti ilustrativan primjer.Fair Life wrote:Vidis... ja sam provjerio za cetiri osobe koje su nastradale u Jasenovcu i pronasao ih na spisku jasenovackih zrtava...
Stranica 156.
Pod slovom "A" (od partizanskih, ne civilnih zrtava) ko iz Mostara nije stradao u Jasenovcu, a zaveden je na spisak.
ALIKALFIĆ IBRAHIM OSMAN MOSTAR 1919 (poginuo u cetnickom puchu juna 1942 na Drmiasevu kod Nevesinja)
ALIKALFIĆ MUSTAFA MUHAMED MOSTAR 1921 (Poginuo 1943. u Žuglićima kod Konjica)
ALTKORN HERMAN ADAM MOSTAR 1896 (Odveden u logor na Pagu 1941. godine, a ubijen u logoru Gospic)
AMBROŽ IVAN JANEZ HRUŠICA 1908 (Strijeljan u Mostaru juna 1941. godine)
ARPADŽIĆ ENVER SALIH MOSTAR 1917 (Umro od tifusa januara 1943 u Centralnoj bolnici u Jasikovcu)
Ukupan broj poginulih partizana iz Mostara cije prezime pocinje slovom A je 15, a od toga u Jasenovcu su zivot izgubila 2 partizana i to:
Alikalfic Mustafa od oca Hasana (1898 )
Arpadzic Nedzad od oca Mahmuta (1926).
-
RIBAR LOLA IVAN ZAGREB 1916
RIBAR JURICA IVAN ÐAKOVO 1918
Jesu Vam poznata ova dvojica..I njih se može naći na ovoj listi...
Gospoda sa ove starnice su nabrojali sve žrtve WWII na ovim prostorima i
stavile ih kao žrtve Jasenovca...
Za ovu stranicu se čulo i po Dalmaciji..ljudi su u tom kraju poznatom
po velikom broju partizana u WWII ratu masovno nalazili svoje rođake...
Sve u svemu jadno i čemerno ..jedna užasna tragedija(jasenovačka)
se pokušava politički naplatiti
RIBAR JURICA IVAN ÐAKOVO 1918
Jesu Vam poznata ova dvojica..I njih se može naći na ovoj listi...
Gospoda sa ove starnice su nabrojali sve žrtve WWII na ovim prostorima i
stavile ih kao žrtve Jasenovca...
Za ovu stranicu se čulo i po Dalmaciji..ljudi su u tom kraju poznatom
po velikom broju partizana u WWII ratu masovno nalazili svoje rođake...
Sve u svemu jadno i čemerno ..jedna užasna tragedija(jasenovačka)
se pokušava politički naplatiti
- kekec
Ja sam nasao ime mog daidze, koji nije bio zatvorenik u Jasenovcu, istina ubile su ga ustase.Gospoda sa ove starnice su nabrojali sve žrtve WWII na ovim prostorima i stavile ih kao žrtve Jasenovca...
Takodje nasao sam i ime jednog narodnog heroja koji je poginuo u borbi protiv cetnika u podrucju Nevesinja.
Znaci neko pravi racun bez krcmara. Mogu pretpostaviti zasto, a mislim da treba ove manipulacije javno obznaniti i osuditi.
Posaljimo link ove teme medijima i drugima koji bi mogli reagovati.
Zatrpajmo ih mail-ovima. Istina se mora znati danas, jer sutra nece biti onih koji je znaju, djeca ce uciti lazi i istorija ce se ponavljati.
-
ja sam im vec poslao mail i nisam dobio odgovor. Cekacu jos dva-tri dana a onda cu poslat jevrejskim organizacijama koje se bave holokaustom a one su vrlo osjetljive na te stvari i ima da ih razvale. Isto tako cu im poslat kompletan spisak mostarskih zrtava sa mjestom pogibije, a koji imam i napisat im sve one koji su na spisku a nisu poginuli u Jasenovcu. ima da ih potope, a treba i medijima poslat. Ima ljudi koji su nalazili svoje clanove familija koji su umrli prije 4-5 godina
-
#15 www.jasenovac.com
mostarac..... Ocigledno je da si ti proustaski orjentisan cim izbacujes ovakve poruke na ovaj forum. Kada govoris o Jasenovcu moras da to kazes sa stidom jer si vjerovatno potomak od jasenovackih koljaca, ako imalo postoji ljudskosti i savjesti u tvojoj prokletoj dusi. Ali ocigledno je da ti ne posjedujes ni najmanju dozu ljudskosti, a ne savjest ili stid. Istices neke sitne detalje kojima pokusavas da SAKRIJES GENOCID KOJI SU IZVRSILE USTASE NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA i navodis nekoliko muslimanskih imena kao dokaz "falsifikovanja" historije o Jasenovcu, a ne navodis podatke koji stoje na istom ovom sajtu:
-600 000 ubijenih u logoru Jasenovac (20 000 Jevreja, 30 000 Roma, i STOTINE HILJADA SRBA)
-74 000 POBIJENE DJECE
-SAMO 80 PREZIVJELIH ZA CETIRI GODINE POSTOJANJA LOGORA
-SREDSTVA I NACINE KOJIMA SU UBIJANI ZATVORENICI (Maljevi, srpovi, kolcevi, cigle, poznato "luburicevo stavljanje misa na stomak covjeka, poklapanje serpom i zagrijavanje serpe peglom sve dok mis ne bi poceo da rovi crijeva u covjeku bjezeci od vatre, srbokolji-specijalni izum-krivi nozevi koji su vezani za zglob ruke kojima su ubijane stotine ljudi za nekoliko sati...)
-Ne navodis podatak o tome kako je jedan Ustasa za noc zaklao 1000 Srba i time postigao svjetski rekord u klanju ljudi
- Ne navodis nigdje da su svi pobijeni bili civili
-NE NAVODIS DA JE TO PROCENTUALNO BIO NAJVECI GENOCID KOJI JE IZVRSEN NA JEDNOM NARODU
- I NA KRAJU BAS ME CUDI KAKO NISI SPOMENUO "GENOCID U SREBRENICI" JER JE ON MNOGO AKTUELNIJI NEGO GENOCID KOJI JE IZVRSEN NA SRBIMA U DRUGOM SVJESKOM RATU.
I JOS, SVE MI SE CINI DA SI TI I TEBI SLICNA KOPILAD IMALI ORUZJE KOJE SU SRBI IMALI U OVOM ZADNJEM RATU DA NE BI SRPSKO UVO OSTALO I DA BI OPET SVE JAME U HRVATSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI NAPUNILI POKLANOM SRPSKOM NEJACI.. A ZABORAVLJAS DA SU SRBI OPROSTILI DVA MILIONA KOJE SU POKLALI ZLOCINCI POPUT TEBE...
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!!!
-600 000 ubijenih u logoru Jasenovac (20 000 Jevreja, 30 000 Roma, i STOTINE HILJADA SRBA)
-74 000 POBIJENE DJECE
-SREDSTVA I NACINE KOJIMA SU UBIJANI ZATVORENICI (Maljevi, srpovi, kolcevi, cigle, poznato "luburicevo stavljanje misa na stomak covjeka, poklapanje serpom i zagrijavanje serpe peglom sve dok mis ne bi poceo da rovi crijeva u covjeku bjezeci od vatre, srbokolji-specijalni izum-krivi nozevi koji su vezani za zglob ruke kojima su ubijane stotine ljudi za nekoliko sati...)
-Ne navodis podatak o tome kako je jedan Ustasa za noc zaklao 1000 Srba i time postigao svjetski rekord u klanju ljudi
-NE NAVODIS DA JE TO PROCENTUALNO BIO NAJVECI GENOCID KOJI JE IZVRSEN NA JEDNOM NARODU
- I NA KRAJU BAS ME CUDI KAKO NISI SPOMENUO "GENOCID U SREBRENICI" JER JE ON MNOGO AKTUELNIJI NEGO GENOCID KOJI JE IZVRSEN NA SRBIMA U DRUGOM SVJESKOM RATU.
I JOS, SVE MI SE CINI DA SI TI I TEBI SLICNA KOPILAD IMALI ORUZJE KOJE SU SRBI IMALI U OVOM ZADNJEM RATU DA NE BI SRPSKO UVO OSTALO I DA BI OPET SVE JAME U HRVATSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI NAPUNILI POKLANOM SRPSKOM NEJACI.. A ZABORAVLJAS DA SU SRBI OPROSTILI DVA MILIONA KOJE SU POKLALI ZLOCINCI POPUT TEBE...
-
mene su upravo ovako ucili u skoli...i bila sam u jasenovcu...najgori utisak mi je jedna pec na kojoj pise : pec za pecenje cigle i ljudi ...kad kazem da ne vidim smisao, smatram da mrtve treba ostaviti na miru krivu drinu niko nije ispravio i uvijek ce biti gresaka i u pisanju imena zrtava i u pisanju istorije
-
#17 Re: www.jasenovac.com
....jesul' tebe informisali za Srebrenicu, Vukovar i ostatak desavanja u periodu 91-95....Smrt fasizmu wrote:.. A ZABORAVLJAS DA SU SRBI OPROSTILI DVA MILIONA KOJE SU POKLALI ZLOCINCI POPUT TEBE...
-
....boldirao sam rijec "oprost", a citat govori o 2 miliona zrtava, sto ukljucuje i sve zrtve mimo Jasenovca......ili ti mislis da prijeratno nosanje kostiju, otkopavanje jama i slicne rabote nemaju veze sa oprostom za koji doticni forumas tvrdi da se desio....da pamtis wrote:Ja koliko znam srbi su Srebrenicu svetili turcima....imas i video zapis Mladica, znaci nije bilo rijec o Jasenovcu ..jesul' tebe informisali za Srebrenicu, Vukovar i ostatak desavanja u periodu 91-95....
....ja sam se rodio 1971. i niko nije imao razloga ni povoda da mi oprasta......niti meni, niti mojim drugovima koji nisu vise medju nama....
-
#22 Re: www.jasenovac.com
necu se raspravljati sa idiotom poput tebe i cetnikom, ali znaj da je u meni vise antifasizma u malom prstu nego sto ce to ikad u tebi cijelom biti zajedno sa potomcima, a nek te je sram i stid tog nicka.Smrt fasizmu wrote:mostarac..... Ocigledno je da si ti proustaski orjentisan cim izbacujes ovakve poruke na ovaj forum. Kada govoris o Jasenovcu moras da to kazes sa stidom jer si vjerovatno potomak od jasenovackih koljaca, ako imalo postoji ljudskosti i savjesti u tvojoj prokletoj dusi. Ali ocigledno je da ti ne posjedujes ni najmanju dozu ljudskosti, a ne savjest ili stid. Istices neke sitne detalje kojima pokusavas da SAKRIJES GENOCID KOJI SU IZVRSILE USTASE NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA i navodis nekoliko muslimanskih imena kao dokaz "falsifikovanja" historije o Jasenovcu, a ne navodis podatke koji stoje na istom ovom sajtu:
-74 000 POBIJENE DJECE
ipak ovo cu reci: ne mislim da je bilo dva nego dvadeset miliona, obzirom da je srba pred pocetak II sv.r. bilo oko 40 miliona, a i evidentno je da su Hrvati sami sebe gadjali u Vukovaru i sami pobili ranjenike u bolnici bjezeci pred cetnicima koji su im nosili banane, a ne pjevali "bice mesa klacemo hrvate"
-
#23 Re: www.jasenovac.com
Smrt fasizmu wrote:mostarac..... Ocigledno je da si ti proustaski orjentisan cim izbacujes ovakve poruke na ovaj forum. Kada govoris o Jasenovcu moras da to kazes sa stidom jer si vjerovatno potomak od jasenovackih koljaca, ako imalo postoji ljudskosti i savjesti u tvojoj prokletoj dusi. Ali ocigledno je da ti ne posjedujes ni najmanju dozu ljudskosti, a ne savjest ili stid. Istices neke sitne detalje kojima pokusavas da SAKRIJES GENOCID KOJI SU IZVRSILE USTASE NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA i navodis nekoliko muslimanskih imena kao dokaz "falsifikovanja" historije o Jasenovcu, a ne navodis podatke koji stoje na istom ovom sajtu:
-74 000 POBIJENE DJECE
Ispravka bitna!!! Procentualno u drugom svjetskom ratu su poslije jevreja najsvise stradali Bosanski muslimani!!!!
Ispeci pa reci deci!!!!
-
Fasista ima nick smrt fasizmu...mostarac..... Ocigledno je da si ti proustaski orjentisan cim izbacujes ovakve poruke na ovaj forum. Kada govoris o Jasenovcu moras da to kazes sa stidom jer si vjerovatno potomak od jasenovackih koljaca, ako imalo postoji ljudskosti i savjesti u tvojoj prokletoj dusi. Ali ocigledno je da ti ne posjedujes ni najmanju dozu ljudskosti, a ne savjest ili stid. Istices neke sitne detalje kojima pokusavas da SAKRIJES GENOCID KOJI SU IZVRSILE USTASE NAD SRBIMA, JEVREJIMA I ROMIMA i navodis nekoliko muslimanskih imena kao dokaz "falsifikovanja" historije o Jasenovcu, a ne navodis podatke koji stoje na istom ovom sajtu:
-74 000 POBIJENE DJECE
Evo ja sam rodjen u Sinju,vjerujem da znate di je to...kao jako mali sam
skupa sa odabranim iz svih osnovnih skola s podrucja tadasnje opcine
Sinj isao na obiljezavanje Jasenovackog proboja...put nam je bio besplatan jer je vodja proboja bio Sinjanin Ante Bakotic...
Kada pricas o Jasenovcu i brojkama koje se vezu uz taj k.kamp,negiraju te popisi stanovnistva prije i poslije rata(Srbi su u svim ti podrucjima
i nakon rata ostali vecina),i jos nekoliko cinjenica o kojima mi se ne da sada...
No evo ti jos malo govnaru(pa makar me banirali)
ČABO VIKTOR DUJO JABUKA 1911
ČABO BLAŽ FRANE JABUKA 1915
ČABO DANICA DUJO JABUKA 1912
Ovo malo selo u sinjskoj opcini je rodno selo moje pokojne matere
(djevoacki se prezivala Grubisic Cabo),a ovi nabrojani su njeni daljnji rod...Danica i Viktor su brat i sestra..bili su medju bogatijim u selu ..no nisu trpili nepravdu i ipak su otisli u rat...
Zaklani su od cetnika na Sutjesci,a Danica je tamo vodila djecji vrtic...
I da znas,cetnici jesu pocinili manje zlocina nego ustaski rezim,no takodjer se radi o genocidu..razlog tome je da im je glavni politicki tutor
Italija prdeknula vec 1943 i da su vojno bili neorganizirani..no unatoce svemu nisu zaostajali puno za ustaskim rezimom...razlika je jedino sto nisu osnivali konc.kampove,u surovosti se nisu razlikovale...
Nacin na koji napadas mostarca da je ustasa samo zato sto je ukazao na nepobitne cinjenice pokazuje je vec poznat..nista nisi konkretno odgvorio
konkretno vec si krenuo sa zamjenom teza...
Mostarac tebi svaka cast,posalji mail-ove ,,enki to i u Hrvatskoj rade,
iako uvijek nije izvjesno da li ce to imati odjeka,no cini mi se da u Americi zidovi vode muzej holokausta i da tamo imaju realan prikaz Jasenovca....
-
Ma ne da mi se previse traziti,no cuo sam da se i Sava Kovacevic...Ja sam nasao ime mog daidze, koji nije bio zatvorenik u Jasenovcu, istina ubile su ga ustase.
Takodje nasao sam i ime jednog narodnog heroja koji je poginuo u borbi protiv cetnika u podrucju Nevesinja.
Ja sam pronasao jos dvojicu iz Sinja
ANUŠIĆ NIKOLA IVAN GLAVICE 1921
ANUŠIĆ TADIJA ANTE GLAVICE 1896
Ovaj zadnji je i narodni heroj..Glavice su selo tik uz Sinj...
Bolesnici,nemam stov ives napisati...