Wizz air

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Maraschino

#1951 Re: Wizz air

Post by Maraschino »

spreca wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Tako je. Vozili 2-3 puta Wizz-om i odmah misle da znaju kako je kod drugih aviokompanija.

U suštini Wizz je sasvim u redu za onu cijenu transporta i sa njima do sada nisam nikada imao problema. Doduše nisam ni sa drugim prijevoznicima, osim što je jednom u po frke promijenjen gate pa sam trčao s jednog na drugi terminal jer sam kasno vidio. :-D
To se desava i na drugim i vecim aerodromima i kod jacih avioprevoznika...i meni se je desavalo da saznam tek kad pozivaju putnike u avion i onda kazi na koji gate...ali uvijek imas vrenea za uspjeti,jer posle cekiranja ce te tesko zaboraviti :lol: ...koliko puta sam bio svjedok kad neke kineze i po 5-6puta pozivaju a njih nema,a svi drugi u avionu i nemogu zbog njih da umaknu izlazne tunele :lol:
Nekada davno prije rata idemo nas tri iz TZ za Sarajevo da letimo Adrijom za Italiju. Snijeg ujutro napadao kao da nikad nije padao. Probijali se stojadinom preko Karaule samo da stignemo ali kako god vidimo, nema sansi. Spustimo se nekako u Srednje i vidimo patrola policijska pored puta. Zamolimo ih da svojim kanalima jave da idemo, da smo u putu i da cemo da kasnimo.
Nekako na Vogoscansku petlju pa pozuri na aerodrom. na parkingu radio neki cikica kome mi damo 5 maraka i auto tu ostane koliko hoces. Iskocimo iz auta i trk tamo u zgradu. Kasnimo dobrih 20min do pola sata. Sve oci u nas uprte i skracena procedura jer avion ceka na nas.
...eh, bila su to vremena.
sve_ovo_ja

#1952 Re: Wizz air

Post by sve_ovo_ja »

Tuzla samo da sredi rasvjetu i prilaz zbog magle, ostalo se da popravljati u hodu.
alibaba_i_30_godina

#1953 Re: Wizz air

Post by alibaba_i_30_godina »

spreca wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Ja sam jednom bas lijepo odspavao par sati na jednom velikom aerodromu, nit' me ko dirao, nit' sam ja ista čuo. A redovno svaki put zaspim u avionu. Makar na 10 minuta, ali to moram. Nesto mi najdraži taj nap. :mrgreen:

Spreco ja sam letio par puta iz Turske, ali nisam otkako je ovaj novi aerodrom otvoren. Turkish ima super uslugu, ne brini, a sarajevski aerodrom je sasvim ok. Ako budu jaku vjetrovi možda budete opkruzili par puta oko grada ali inače u ovo doba sumnjam. Zimi je uvijek zeznuti je zbog magle i svega ostalog.
Cuo sam za Turke da su jako dobri i da imaju dobru klopu u avionu neznam kako je sada....ja isto u avionu zaspim posle "klope" ako se sendvic moze nazvati klopom :lol: ...nekad je bilo svega u avionu od soka do jakog alkohola a sad samo voda ,sok ,caj i kafa dje necu zaspati :lol: .....posle septembra pa sve do maja ja za Sa nebih letio ni besplatno :lol: ...dosta puta sam procitao o otkazanim letovima zbog magle i drugih revaisha pa do sletanja na druge aerodrome u regionu pa onda na autobus kuci :mrgreen:
Ma to se dešava i na mnogim drugim i većim aerodromima i sasvim je normalno. Rijetko ko slijeće ukoliko je stanje kritično. Ponekad ludi Turci se zalete i nekako zaustave. :mrgreen:
Ali evo npr. situacija prošle godine u augustu nekad, na letu Zürich-Sarajevo avion se vratio jer nije mogao sletiti. Sve plaćeno, od hotela do nove karte sutradan do Sarajeva. Malo se čovjek možda namuci, ali ne moze se protiv vremenskih (ne)prilika. Sarajevski aerodrom je smješten na nepovoljnom položaju, ali kada se u to vrijeme nije dobro planiralo i mislilo na buduće vrijeme, teško je sada ispravljati krivu vrbu pogotovo jer nema sredstava da se isti premjesti na drugu lokaciju, da ne pričam napravi potpuno novi aerodrom.
Ovaj u Tuzli nije los, sada su još uredili onaj terminal, put isto prave nesto sto sam vidio prije par sedmice i polako bit će to ok. Jako je važno da u toj regiji postoji funkcionalan aerodrom, jer je većina ljudi letila za/iz Bg i/ili Sa.
spreca

#1954 Re: Wizz air

Post by spreca »

Maraschino wrote:
spreca wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Tako je. Vozili 2-3 puta Wizz-om i odmah misle da znaju kako je kod drugih aviokompanija.

U suštini Wizz je sasvim u redu za onu cijenu transporta i sa njima do sada nisam nikada imao problema. Doduše nisam ni sa drugim prijevoznicima, osim što je jednom u po frke promijenjen gate pa sam trčao s jednog na drugi terminal jer sam kasno vidio. :-D
To se desava i na drugim i vecim aerodromima i kod jacih avioprevoznika...i meni se je desavalo da saznam tek kad pozivaju putnike u avion i onda kazi na koji gate...ali uvijek imas vrenea za uspjeti,jer posle cekiranja ce te tesko zaboraviti :lol: ...koliko puta sam bio svjedok kad neke kineze i po 5-6puta pozivaju a njih nema,a svi drugi u avionu i nemogu zbog njih da umaknu izlazne tunele :lol:
Nekada davno prije rata idemo nas tri iz TZ za Sarajevo da letimo Adrijom za Italiju. Snijeg ujutro napadao kao da nikad nije padao. Probijali se stojadinom preko Karaule samo da stignemo ali kako god vidimo, nema sansi. Spustimo se nekako u Srednje i vidimo patrola policijska pored puta. Zamolimo ih da svojim kanalima jave da idemo, da smo u putu i da cemo da kasnimo.
Nekako na Vogoscansku petlju pa pozuri na aerodrom. na parkingu radio neki cikica kome mi damo 5 maraka i auto tu ostane koliko hoces. Iskocimo iz auta i trk tamo u zgradu. Kasnimo dobrih 20min do pola sata. Sve oci u nas uprte i skracena procedura jer avion ceka na nas.
...eh, bila su to vremena.
nema toga vise za obicne ljude,jedino ako je u pitanju neki guzonja tad mozda aerodromsko osoblje izmisli neki razlog da minimalno zadrzi let
spreca

#1955 Re: Wizz air

Post by spreca »

alibaba_i_30_godina wrote: Ma to se dešava i na mnogim drugim i većim aerodromima i sasvim je normalno. Rijetko ko slijeće ukoliko je stanje kritično. Ponekad ludi Turci se zalete i nekako zaustave. :mrgreen:
Ali evo npr. situacija prošle godine u augustu nekad, na letu Zürich-Sarajevo avion se vratio jer nije mogao sletiti. Sve plaćeno, od hotela do nove karte sutradan do Sarajeva. Malo se čovjek možda namuci, ali ne moze se protiv vremenskih (ne)prilika. Sarajevski aerodrom je smješten na nepovoljnom položaju, ali kada se u to vrijeme nije dobro planiralo i mislilo na buduće vrijeme, teško je sada ispravljati krivu vrbu pogotovo jer nema sredstava da se isti premjesti na drugu lokaciju, da ne pričam napravi potpuno novi aerodrom.
Ovaj u Tuzli nije los, sada su još uredili onaj terminal, put isto prave nesto sto sam vidio prije par sedmice i polako bit će to ok. Jako je važno da u toj regiji postoji funkcionalan aerodrom, jer je većina ljudi letila za/iz Bg i/ili Sa.
Naravno da ima takvih slucajeva kad ne sletis tamo gdje si zaplanirao,ali to su rjetki slucajevi u normalnim drzavama.....Problematican je Sa aeroderom zbog toga sto je smjesten u kotlini ...nasle bi se pare za novi da na vlasti nisu pljackasi svjetskog glasa a ima i drugih varijanti za novi Aerodrom.....ni Hrvati nikada nebi dobili novi aerodrom da nebi Francuza,novi aerodrom je stvarno skockan ali i ogroman odnosno nikada za Hr on nece biti mali odnosno nikada nece biti iskoristen 100%,evo i srbi su dali francuzima da rade novi u BG ali kod nas ako nestave u dzep nasim vlastodrscima nema hajra od posla..Tz aerodrom za sada zadovoljava te kapacitet koje ima ...uglavnom radi se ...ne stoji se u mjestu i za zadnjih 5 godina je dosta uradjeno a i radice se jos
drndalo

#1956 Re: Wizz air

Post by drndalo »

spreca wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Ma to se dešava i na mnogim drugim i većim aerodromima i sasvim je normalno. Rijetko ko slijeće ukoliko je stanje kritično. Ponekad ludi Turci se zalete i nekako zaustave. :mrgreen:
Naravno da ima takvih slucajeva kad ne sletis tamo gdje si zaplanirao,ali to su rjetki slucajevi u normalnim drzavama.....Problematican je Sa aeroderom zbog toga sto je smjesten u kotlini ...nasle bi se pare za novi da na vlasti nisu pljackasi svjetskog glasa a ima i drugih varijanti za novi Aerodrom.....ni Hrvati nikada nebi dobili novi aerodrom da nebi Francuza,novi aerodrom je stvarno skockan ali i ogroman odnosno nikada za Hr on nece biti mali odnosno nikada nece biti iskoristen 100%,evo i srbi su dali francuzima da rade novi u BG ali kod nas ako nestave u dzep nasim vlastodrscima nema hajra od posla..Tz aerodrom za sada zadovoljava te kapacitet koje ima ...uglavnom radi se ...ne stoji se u mjestu i za zadnjih 5 godina je dosta uradjeno a i radice se jos
I ZG i BG ce ih kostati ko Sv.Petra kajgana, samo to jos ne znaju... Sifra: Koncesija i jeftino potkupljivi politicari... Ali to je kad se prosjaci igraju Prava i Ugovora sa Slobodnim zidarima... Oni su nase nivoe prevara prevazisli 1768... Ne Hidzretske...

Sto se SJJ tice, cak i zimi su ti sanse za otkazan let <10-ak %, pa ni to sa prilagodjenim redom letenja nije najgore... Opet o izmjestanju? Ni u bivsoj Jugi, a kamoli u BiH odavno ne postoje ljudi i institucije koje bi to mogle i znale odraditi kako treba, cak i kada bismo nastampali para koliko treba... A ne bismo znali ni izracunati koliko treba para...

I to nije proces koji se radi sada, pa za 3-4-5-6 godina... Prije svega za novu lokaciju mora postojati statistika vjetrova od min. 30 godina, a 50 je vise nego pozeljno... Ako hoces da valja... Ako hoces tamo gdje ima mjesta, onda moras praviti kompromise... I SJJ je tako nabijen gdje jeste jer je tu bilo najmanje lose mjesto sveukupno...

Sto se npr. vjetra Juga tice u SA, pravac piste 15 kao kod Aerokluba bi bio bolji od sadasnjeg pravca 12, ali bi pravac 15 pistu vodio previse prema Igmanu kod Vojkovica, sto za velike komercijalne avione jeste veci problem nego za sportske avione aerokluba... Naravno u izvedbi piste koja je 2600m, a ne 800, itd...
spreca

#1957 Re: Wizz air

Post by spreca »

drndalo wrote: I ZG i BG ce ih kostati ko Sv.Petra kajgana, samo to jos ne znaju... Sifra: Koncesija i jeftino potkupljivi politicari... Ali to je kad se prosjaci igraju Prava i Ugovora sa Slobodnim zidarima... Oni su nase nivoe prevara prevazisli 1768... Ne Hidzretske...

Sto se SJJ tice, cak i zimi su ti sanse za otkazan let <10-ak %, pa ni to sa prilagodjenim redom letenja nije najgore... Opet o izmjestanju? Ni u bivsoj Jugi, a kamoli u BiH odavno ne postoje ljudi i institucije koje bi to mogle i znale odraditi kako treba, cak i kada bismo nastampali para koliko treba... A ne bismo znali ni izracunati koliko treba para...

I to nije proces koji se radi sada, pa za 3-4-5-6 godina... Prije svega za novu lokaciju mora postojati statistika vjetrova od min. 30 godina, a 50 je vise nego pozeljno... Ako hoces da valja... Ako hoces tamo gdje ima mjesta, onda moras praviti kompromise... I SJJ je tako nabijen gdje jeste jer je tu bilo najmanje lose mjesto sveukupno...

Sto se npr. vjetra Juga tice u SA, pravac piste 15 kao kod Aerokluba bi bio bolji od sadasnjeg pravca 12, ali bi pravac 15 pistu vodio previse prema Igmanu kod Vojkovica, sto za velike komercijalne avione jeste veci problem nego za sportske avione aerokluba... Naravno u izvedbi piste koja je 2600m, a ne 800, itd...
Ok...ali ova balkanska sirotinja ako hoce da ima normalan Aerodrom onda je jedina sansa Koncesija(rijec koju mrzim) i gdje domace kabadahije koje su do juce bili furmani nece moci bitno uticati na sve oko i u aerodromu....mi druge varijante nemamo ,pa ako treba neko da me " pljacka" onda neka to bude koje bar nesto napravio a ne neko ko ni kurcom nije mrdnuo...ipak mislim da ni Zg ni Bg nisu gubitnici u ovome a i nisu jedini u svijetu koji koriste taj sistem...mi se nemozemo tome otomati jer buducnost je valjda ta da ce samo neki moci raditi aerodrome(koncesije)a drugi pristajati na to ....sto prije to bolje
drndalo

#1958 Re: Wizz air

Post by drndalo »

Ne znam sta da ti kazem, mene iskustvo uci da uvijek moze gore...

I da je od domaceg-drzavnog monopola, jedino losiji strani-privatni monopol... Samo sto ti ovaj drugi upakuju s Osmjehom br. 5...

Sve su isto (nove zgrade) i u ZG i u BG mogli i oni napraviti... I to jeftinije. Samo sto onda nema tapsanja po ramenu od onih sto se osmjehuju sa br. 5...

SJJ se siri za kapacitet, nije to neka lova, ni neki projekt... To mozemo i mi... Mi svi cekamo da nam neko drugi ukine kradljivce...
Gandra_1

#1959 Re: Wizz air

Post by Gandra_1 »

Da li je istina da se ukida linija iz Tuzle za Bec od novembra? procitao sam na nekom portalu, a ni na stranici wizz aira se ne moze kupiti karta poslije oktobra..
adda_sa

#1960 Re: Wizz air

Post by adda_sa »

Gandra_1 wrote:Da li je istina da se ukida linija iz Tuzle za Bec od novembra? procitao sam na nekom portalu, a ni na stranici wizz aira se ne moze kupiti karta poslije oktobra..
moze biti. neke letove imaju samo dokom sezone navale dijaspore, tj ljeta. sumnjam da ce zauvijek ukinuti
ps imaju nove odredbe sto se tice rucnog prtljaga za economy karte. samo rusak 40x30x20cm, mekani, da se moze ugurati ispod sjedista. do 10kg
svjedok sam na 2leta da su ovo bas provjeravali. sve torbe vece i teze od ovoga racunaju kao kofer koji se predaje, i slijedi doplata od 25e :/
Maraschino

#1961 Re: Wizz air

Post by Maraschino »

Gandra_1 wrote:Da li je istina da se ukida linija iz Tuzle za Bec od novembra? procitao sam na nekom portalu, a ni na stranici wizz aira se ne moze kupiti karta poslije oktobra..
izgleda istina

http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/t ... p?id=88663
drndalo

#1962 Re: Wizz air

Post by drndalo »

Dobro dosli u kapitalizam... Wizz ima problema sa avionima, fali im, pa prebacuju sa manje isplativih linija/baza na isplativije vec duze vremena... Nije samo TZL pogodjena time...
Gandra_1

#1963 Re: Wizz air

Post by Gandra_1 »

drndalo wrote:Dobro dosli u kapitalizam... Wizz ima problema sa avionima, fali im, pa prebacuju sa manje isplativih linija/baza na isplativije vec duze vremena... Nije samo TZL pogodjena time...
Iskreno ne znam, više puta sam letio za Beč i svaki put je bio pun avion u oba pravca, e sada moguce je da nije uvijek tako...
drndalo

#1964 Re: Wizz air

Post by drndalo »

Gandra_1 wrote:
drndalo wrote:Dobro dosli u kapitalizam... Wizz ima problema sa avionima, fali im, pa prebacuju sa manje isplativih linija/baza na isplativije vec duze vremena... Nije samo TZL pogodjena time...
Iskreno ne znam, više puta sam letio za Beč i svaki put je bio pun avion u oba pravca, e sada moguce je da nije uvijek tako...
Ma nije to samo pitanje popunjenosti, pitanje je prosjecne cijene, time i zarade (yield) na nekoj liniji koju letis...

Ako na VIE-TZL-VIE imas X-zarade, a taj isti avion prebacis da leti VIE-Sardinija-VIE, i na njemu ocekujes po podacima X+40% zarade, onda se zna sta je prece...
Strong Liner

#1965 Re: Wizz air

Post by Strong Liner »

Tako su ukinuli i TZL - London. Iako je uvijek bio pun u oba pravca (ako je vjerovati pricama).

Što se tiče Beča, ima iz Sarajeva, malo skuplja karta ali ok. :-) :-)
alibaba_i_30_godina

#1966 Re: Wizz air

Post by alibaba_i_30_godina »

Zar kanton još uvijek ne vrši subvencioniranje?
Gandra_1

#1967 Re: Wizz air

Post by Gandra_1 »

Strong Liner wrote:Tako su ukinuli i TZL - London. Iako je uvijek bio pun u oba pravca (ako je vjerovati pricama).

Što se tiče Beča, ima iz Sarajeva, malo skuplja karta ali ok. :-) :-)
Nije malo skuplja.. cijena za Sa je uvijek 400 eura, a iz Tz se mogla uzeti za 40eur
Dope_Man

#1968 Re: Wizz air

Post by Dope_Man »

Da, daleko jeftinije letjeti do Budimpeste wizzom iz Sarajeva, i ona bus ili nesto hvatati za Bec. Bilo je takvih nekoliko kad sam zadnji put letio za Budimpestu koji su spominjali da im se jednostavno tako daleko vise isplati iako se putuje duze, ali opet daleko brze nego ici za Bec busem i peglati se 13-14 sati.
Strong Liner

#1969 Re: Wizz air

Post by Strong Liner »

Gandra_1 wrote:Gandra_1
Pa malo skuplja :stidljiv: :stidljiv: :lol: :lol: :lol:

Onda nam samo nada ostaje da neće ukinuti :| :|

Ili da preko zime ne lete do TZL.
thekupus

#1970 Re: Wizz air

Post by thekupus »

Zna li neko zašto nema opcije da oni randomly daju sjedište? Stari se pokušava chekirati, ima manje od 48 sati do leta. Izbacuje mu recommended seat koje košta 23 KM dodatne, ili opcija da sam odabere. Je li to nešto novo, da nema više besplatnog random sjedišta?

Edit : pojavilo se na mobilnoj aplikaciji. Na browseru nema
thekupus

#1971 Re: Wizz air

Post by thekupus »

.
ColdWar

#1972 Re: Wizz air

Post by ColdWar »

muha_sa wrote:
skvo wrote:Zaboravih. Kod nas niko ne mjeri torbe i ruksake, ali na bečkom aerodromu baš zagledaju i premjeriše nekoliko. I dezodorans od 150ml mi oduzeli. Pred kraj je bio :D
u mene mi hanuma krajem aprila išla u ŠveCku :D zbog 5 centimetara visocijeg rucnog prtljaga klepili joj 20 eura :-) još sam je upozoravAo pošto sam i ja prije par godina nosio isti rucni te su i meni u TZ klepili 20 eura--tugo moja :( :lol:
al jok :-) nece mene--ja sam žensko :lol: pošto je iz SA išla njihovim kombijem zove me sa aerodoroma da mi uzme muštuluk što su je rebnuli :lol: :lol:
Pozdrav svima,
imam ruksak: veličina: 47x35x18cm,
znam da je na wizz air rucni prtljag dozvoljen sa dimenzijama 40 x 30 x 20 cm,
e sada, posto uvijek putujem light, nikada nema ni 6-7 kila od dozvoljenih 10kg, a ruksak je savitljiv, sta mislite da li bi mogao izolir trakom ili selotepom svesti ruksak na propisanu mjeru, da ne bi morao placati dodatnih 20 eura. Isto vazi i za Ryanair. Letim za Budimpestu Berlin Madrid i Barcelonu.
hvala unaprijed.
skvo

#1973 Re: Wizz air

Post by skvo »

ColdWar wrote:
muha_sa wrote:
skvo wrote:Zaboravih. Kod nas niko ne mjeri torbe i ruksake, ali na bečkom aerodromu baš zagledaju i premjeriše nekoliko. I dezodorans od 150ml mi oduzeli. Pred kraj je bio :D
u mene mi hanuma krajem aprila išla u ŠveCku :D zbog 5 centimetara visocijeg rucnog prtljaga klepili joj 20 eura :-) još sam je upozoravAo pošto sam i ja prije par godina nosio isti rucni te su i meni u TZ klepili 20 eura--tugo moja :( :lol:
al jok :-) nece mene--ja sam žensko :lol: pošto je iz SA išla njihovim kombijem zove me sa aerodoroma da mi uzme muštuluk što su je rebnuli :lol: :lol:
Pozdrav svima,
e sada, posto uvijek putujem light, nikada nema ni 6-7 kila od dozvoljenih 10kg, a ruksak je savitljiv, sta mislite da li bi mogao izolir trakom ili selotepom svesti ruksak na propisanu mjeru, da ne bi morao placati dodatnih 20 eura. Isto vazi i za Ryanair. Letim za Budimpestu Berlin Madrid i Barcelonu.
hvala unaprijed.
Kao što je već neko meni na ovoj temi napisao, sve dok tvoj ruksak stane u metalni obruč tih dimenzija, ok je. Ne znam koliko je pametno da ga lijepiš. Pomislit će ljudi da nešto kriješ :) Ako imaš već par letova, možda je isplativije kupiti ruksak za 20KM
ColdWar

#1974 Re: Wizz air

Post by ColdWar »

al jok :-) nece mene--ja sam žensko :lol: pošto je iz SA išla njihovim kombijem zove me sa aerodoroma da mi uzme muštuluk što su je rebnuli :lol: :lol:[/quote]

Pozdrav svima,
hvala unaprijed.[/quote]

Kao što je već neko meni na ovoj temi napisao, sve dok tvoj ruksak stane u metalni obruč tih dimenzija, ok je. Ne znam koliko je pametno da ga lijepiš. Pomislit će ljudi da nešto kriješ :) Ako imaš već par letova, možda je isplativije kupiti ruksak za 20KM[/quote]

Pomozi mi molim te, gdje ima kupiti ruksak ovih dimenzija 40X30X20, mislim da sam internet pretrazio cijeli, bezuspjesno. Ne mora biti 20 km. Hvala.
skvo

#1975 Re: Wizz air

Post by skvo »

Sport vision
Intersport
Pull & Bear
New Yorker

Ne znam gdje živiš, ali ove prodavnice imaju svi veći gradovi
Post Reply