radostan dan wrote:Niie off...samo si napravio iskorak sa ratnih trauma i oziljaka i napravio presjek svih gradica a la visegrad, sa ekonom.aspekta...
Odmah da kazem da ovaj @PM72 laze ka pas...ne kukaju samo bosnjaci koji su prodali dedovinu za 15 hiljada maraka...placu i srbi, na sta su i gdje skrkali ono malo crkavice sto su imali kupujuci od bosnja, pa sad ne mogu ni lijevo ni desno...

mislim, crnjak, al istina jbg...
@Blek vam je otprilike sve tacno napisao, uzroke i posljedice posliieratne bjezanije iz Visegrada...ko, zasto, kuda, i zbog koga.
Takodje, ova cura iz uvodnog posta, i nije puno pretjerala, izuzev onog subjektivnog osjecaja da svi bleje u nju i da svi kontaju ko je i sta je...a i za razumiti je, obzirom na strahote koje su se tamo desile.
Rupa, depresija, tama...vidim, nesto su u par poslednjih godina pokrenuli, osvjetlili...O Andricgradu svi posjetioci
imaju misljenje pet plus...ne samo zbog objekata, nego i zbog kulturnih desavanja i sadrzaja. Dosta ljudi prodje...ciljane skolske ekskurzije , strendzeri, seminari, festovi, srbijanci sto idu na more preko trebinja pa svrate, crnogorci sto love familiju po srbiji pa i oni svrate, usput im je...
Ja bar dva puta godisnje prodjem pored visegrada, ali u zurbi da se spustim do cacka.i krusevca jos nisam svratio da vidim to cudo, pa samo prenosim impresije onih koji su bili...i bez izuzetka su pozitivne.
Moze li on - andricgrad- opstati? Moze, ako ga entitet gura. Moze li biti nezavisan, i pojacati obrt i to respektabilno, a samostalno? Moze, ali jedina varijanta je da se uveze sa Mokrom Gorom, Drvengradom i prije svega Šarganskim ćirom, jer vazda ima likova i poguzija sto hoce platiti dozivljaj i ugodjaj.
Ja drugi nacin ne vidim...a pogotovu ne vidim preduzetnika na bijelom.konju u vidu spasioca tipa - ulagace u mini preduzeca, fabrike, inicijativa, i slicno.
Zaista steta, svih tih gradica...sve jedno o kom je rijec, tesnju, srednoj bosni, hercegovini, ili ovima uz vece rijeke.