Vina - po vasem izboru najbolja
- Dr Kova
#101 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Samo je bitno da ne boli glava, od vina su fakat gadne glavobolje
-
ins
#102 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Za posebne prilike nešto od "Vinara sa Alipašinog"

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#103 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Ceses se metar oko glaveBuckethead wrote:Samo je bitno da ne boli glava, od vina su fakat gadne glavobolje
- Dr Kova
- uglavnomja
#105 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
joj, dobar si, metalni cep, jos ako je onaj "pivski", a ne na odvrtanje_BataZiv_0809 wrote:Pa dobro ima i ta veze, mada se to vise odnosi na garderobu i obucu. Jeftino vino (dakle od 2-4 KM, pakovanje od litar, sa metalnim cepom)-99% sansi za glavobolju
malo matamtike, 100 litara istog vina kad se pakuje u flase od 0,75 trazi 3,3 flase vise nego kad se pakuje u flase od 1 l, i to flase koje su skuplje, zatim trazi duze vrijeme punjenja, zatim veci skladisni i transportni prostor ... a sve to kosta
na 100 l je mala cifra, ali u masovnoj proizvodnji i te kako ima veze.
a glavobolja
a ovo odjeca i markice, evo ti gore primjer ove drvene kutije ... mislis da je kutija dzaba
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#106 Re: Vina - po vasem izboru najbolja

Grozdja samo na etiketi
Inace smo jedne godine uzeli 3 ovakva bidona i presuli ih u plasticne flase, ono kao lafo da bude domace. Jao da vidite vinski strucnjaka sa komentarima "vidi se da je domace", "ja samo ovakva pijem"
POGIBIJA je bila
- JThomas
#107 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
od ovoga nokti na nogama rastu preko noći.
- Dr Kova
#108 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
_BataZiv_0809 wrote:
Grozdja samo na etiketi![]()
Inace smo jedne godine uzeli 3 ovakva bidona i presuli ih u plasticne flase, ono kao lafo da bude domace. Jao da vidite vinski strucnjaka sa komentarima "vidi se da je domace", "ja samo ovakva pijem"![]()
POGIBIJA je bila
A da vidiš tek ovo

- uglavnomja
#109 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
e hebat ga
jos malo matematike, recimo da jedan ovaj plasticni bidon kosta kao pola staklene flase ...
znaci usteda na ovom pakovanju je cijena 6 staklenih flasa po 0,75. plus manji problemi oko transporta, em se ne mogu razbiti, em su laksi za 6,6 staklenih flasa
jos malo matematike, recimo da jedan ovaj plasticni bidon kosta kao pola staklene flase ...
znaci usteda na ovom pakovanju je cijena 6 staklenih flasa po 0,75. plus manji problemi oko transporta, em se ne mogu razbiti, em su laksi za 6,6 staklenih flasa
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#110 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Da samo sto je ovdje ekonomska logika da se talog iz buradi prodaje, potpuno uvazavajuci narav Balkanoida kojima je kvantiet vazniji od kvalitetauglavnomja wrote:e hebat ga![]()
P.S. Ovi plasticni bidoni pucaju ko baloni. Plastika losije podnosi povrsinski pritisak tecnosti od stakla. Ne pitaj me kako znam i jel jebeno oprat gepek
- uglavnomja
#111 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
ja pricam o teretnom transportu, ne o trpanju stvari u gepek, a bidon na dnu_BataZiv_0809 wrote:Da samo sto je ovdje ekonomska logika da se talog iz buradi prodaje, potpuno uvazavajuci narav Balkanoida kojima je kvantiet vazniji od kvalitetauglavnomja wrote:e hebat ga![]()
znaci usteda na ovom pakovanju je cijena 6 staklenih flasa po 0,75. plus manji problemi oko transporta, em se ne mogu razbiti, em su laksi za 6,6 staklenih flasa![]()
P.S. Ovi plasticni bidoni pucaju ko baloni. Plastika losije podnosi povrsinski pritisak tecnosti od stakla. Ne pitaj me kako znam i jel jebeno oprat gepek![]()
salim se, sve moze puci, ali u proizvodnji svaka stavka je vazna, cak i oni kartonski "zidovi" izmedju flasa u kutiji, da se ne kucnu slucajno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#112 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Hehehe, znam, salim se malo.uglavnomja wrote:
ja pricam o teretnom transportu, ne o trpanju stvari u gepek, a bidon na dnu![]()
salim se, sve moze puci, ali u proizvodnji svaka stavka je vazna, cak i oni kartonski "zidovi" izmedju flasa u kutiji, da se ne kucnu slucajno.
Ali vjeruj mi, ovo vino je akumulatorska kiselina, namjenjeno iskljucivo hronicnim cugosima i mladjariji, dakle dvijema socioloskim grupama kojima je kvantitet najvaznija stavka, a da je pritom sto jeftinije
Mi kad smo slavili tu novu godinu, prosjek godina je bio jedva iznad 20
- uglavnomja
#113 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
akumulatorska kiselina_BataZiv_0809 wrote:Hehehe, znam, salim se malo.uglavnomja wrote:
ja pricam o teretnom transportu, ne o trpanju stvari u gepek, a bidon na dnu![]()
Ali vjeruj mi, ovo vino je akumulatorska kiselina, namjenjeno iskljucivo hronicnim cugosima i mladjariji, dakle dvijema socioloskim grupama kojima je kvantitet najvaznija stavka, a da je pritom sto jeftinije![]()
Mi kad smo slavili tu novu godinu, prosjek godina je bio jedva iznad 20
H2SO4
- Banksy
#114 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Tomi110 wrote: Mike Grgich ili pravim imenom Miljenko Grgić sa Pelješca(rođen pokraj Metkovića) je digao američku industriju vina odn pokazao im par trikova kako se pravi (dobro) vino, cijela Napa Vally u koju se kunu američki poznavaoci vina je djelom zasluga Miljenka"Mike"Grgića. Inače Mike ima u Trsteniku obiteljsku vinariju koja je od Dingača i Potomja udaljena 10 km. Vrsta grožđa zinfandel na kojoj počiva cijela američka industrija vina i koja je je došla iz Dalmacije i zovu je crljenak kaštelanski, a na nekim drugim područjima još i tribidrag, pribidrag, grbić (i kao što je već spomenuto u Italiji primitivo) jedan je od roditelja (uz sortu dobričić koji se uglavnom uzgaja na otoku Šolti) danas u Dalmaciji najrasprostranjenijeg autohtonog crnog grožđa plavca malog od kojeg se pravi i Dingač.
Kako bi bilo krasno kad bi imali mogućnost probati ta prastara dalmatinska vina prije filoksere ...
- ljevoruki
#115 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Ljubitelj sam crnog vina.
Doktor mi preporucio, kaze da podize nivo dobrog kolesterola.
Najcesce kupujem argentinski malbec ili cileanski pinot noir.
Ipak, najbolje crno vino sto sam probao je dingach sa Peljesca.
Ne sjecam se iz koje vinarije, znam da sam flasu platio 90 kuna.
Da mogu dovukao bih ovdje jednu cisternu ovog vina.
Doktor mi preporucio, kaze da podize nivo dobrog kolesterola.
- Banksy
#116 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Biće ovo http://ct-static.com/labels/198621.jpgljevoruki wrote:Ljubitelj sam crnog vina.
Doktor mi preporucio, kaze da podize nivo dobrog kolesterola.![]()
Po mom ukusu, za naše uvjete, za svaki dan, jeftina Dingač plavac plavi i crveni, gemišt Kutjevo graševina, nešto skuplja Mediterano plavac Svirče i Tomića plavac i Kozloviča malvazija, traminac svaki slovenački i teran istarski, ako ih se nađe, pa onda još skuplji plavac Plenković Ivan Dolac, itd.
- vjesticanametli
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#118 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
ja sam pivopija, al i meni je ždrijpčeva bljak. ovo govori neko ko je jednom uspio popiti flašu Viškog.uglavnomja wrote:
![]()
mogu shvatiti da imamo razlicite ukuse, ali to su 2 potpuno razlicita vina. meni je zdrijepceva krv katastrofa![]()
za razliku od pro corde
kako... ni sam ne znam...
- uglavnomja
#119 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Chmoljo wrote:ja sam pivopija, al i meni je ždrijpčeva bljak. ovo govori neko ko je jednom uspio popiti flašu Viškog.uglavnomja wrote:
![]()
mogu shvatiti da imamo razlicite ukuse, ali to su 2 potpuno razlicita vina. meni je zdrijepceva krv katastrofa![]()
za razliku od pro corde
kako... ni sam ne znam...
do's i ti tobe
- Tomi110
#120 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Imaš care Dingača od 60 kuna (kad ga kupuješ refuzno-točeno u kanistere) pa preko 300 kuna za pojedine berbe koje su odležale u hrastovim bačvama (barique),A možeš ga kupiti kod Madirazze, Radovića, Bure, Kiridžije, Skaramuće, Matuškaljevoruki wrote:Ljubitelj sam crnog vina.
Doktor mi preporucio, kaze da podize nivo dobrog kolesterola.![]()
- Ridjobrki
#121 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Ja bih preporučio banjalučku vinariju Jungić, rade pravo prihvatljiva crna vina po razumnoj cijeni.
- vjesticanametli
#122 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
bila neki dan tamo.....mogli su jos u sumu pobjeci
ima i begic
ima i begic
- Ridjobrki
#123 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Pa jebiga, neće na platou pred Boskom vinariju držati 
-
VjecitiStudent
#124 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Tek da primijetim da su domaća vina odreda debelo precijenjena, počelo ono lani vino praviti, stavi etiketu barrique i odmah pukne cijenu od preko 20km, a unutra kiselica koja bi jedva uspjela dogurati do 3 Eura u nekoj vinskoj zemlji.
Gomila tog smeća se uvozi i samo prepakuje, Hercegovinu samo iz aviona vidjelo.
Od vina iz regiona, Makedonija ima najbolji odnos cijena - kvalitet, Hrvatska nije loša, ali Crna Gora je također katastrofa kao i Slovenija, Šćurek je vjerovatno najveći prevarant u regionu.
Nažalost, s obzirom da domaća publika još uvijek formira svoj ukus, da ne postoje ni standardi ni inspekcije za domaća vina, svašta prolazi.
U svakom slučaju, cijena nečega u našoj prodavnici uopće nije mjerilo kvaliteta, ali ako želite biti sigurni, sa vinima uvezenim iz vinskih zemalja, Italije, Francuske, Španjolske, zatim iz Južne Amerike, najteže ćete pogriješiti.
I još nešto, tip vina ne znači puno, varijetet grožđa od kojeg se pravi još manje, unutar istog tipa kvalitet beskonačno varira.
Potrebno je upoznati region, vinariju, konkretna vina koje vinarija pravi. Unutar iste vinarije, kvalitet može dramatično da varira, pogotovo kad su veliki proizvođači u pitanju.
U svakom slučaju, dok se ne izbrusite u ovoj oblasti, nipošto ne trošite skupe pare, ni sebi, ni za poklona, velike su šanse da ćete pogriješiti, a kad i trefite, kad nepce nije u stanju da primijeti razliku, pare su bačene.
Gomila tog smeća se uvozi i samo prepakuje, Hercegovinu samo iz aviona vidjelo.
Od vina iz regiona, Makedonija ima najbolji odnos cijena - kvalitet, Hrvatska nije loša, ali Crna Gora je također katastrofa kao i Slovenija, Šćurek je vjerovatno najveći prevarant u regionu.
Nažalost, s obzirom da domaća publika još uvijek formira svoj ukus, da ne postoje ni standardi ni inspekcije za domaća vina, svašta prolazi.
U svakom slučaju, cijena nečega u našoj prodavnici uopće nije mjerilo kvaliteta, ali ako želite biti sigurni, sa vinima uvezenim iz vinskih zemalja, Italije, Francuske, Španjolske, zatim iz Južne Amerike, najteže ćete pogriješiti.
I još nešto, tip vina ne znači puno, varijetet grožđa od kojeg se pravi još manje, unutar istog tipa kvalitet beskonačno varira.
Potrebno je upoznati region, vinariju, konkretna vina koje vinarija pravi. Unutar iste vinarije, kvalitet može dramatično da varira, pogotovo kad su veliki proizvođači u pitanju.
U svakom slučaju, dok se ne izbrusite u ovoj oblasti, nipošto ne trošite skupe pare, ni sebi, ni za poklona, velike su šanse da ćete pogriješiti, a kad i trefite, kad nepce nije u stanju da primijeti razliku, pare su bačene.
-
Fauja Singh
#125 Re: Vina - po vasem izboru najbolja
Ima li gdje kupiti Brkiceve Plave grede, pio sam je u 2 restorana u Sarajevu a jedno vrijeme sam je vidjao i u Mercatoru na socijalnom, ali odavno je nema 

Steta, meni jedno od najboljih vina sto sam probao, toliko dobro da je stvarno tesko ostati na samo jednoj casi poslije rucka.
Od ostalih crnih mi se svidja Casilero del Diablo, a moze se popiti i Vranac pro corde, uh zamalo da zaboravim Hercegovacku blatinu vinarije Stojic, ima se naci u Konzumu i cijena je 13-14 KM, za te pare definitivno preporucujem.

edit: ipak na netu nasao gdje se u Sarajevu moze kupiti Brkiceva Plava Greda

Steta, meni jedno od najboljih vina sto sam probao, toliko dobro da je stvarno tesko ostati na samo jednoj casi poslije rucka.
Od ostalih crnih mi se svidja Casilero del Diablo, a moze se popiti i Vranac pro corde, uh zamalo da zaboravim Hercegovacku blatinu vinarije Stojic, ima se naci u Konzumu i cijena je 13-14 KM, za te pare definitivno preporucujem.

edit: ipak na netu nasao gdje se u Sarajevu moze kupiti Brkiceva Plava Greda
Last edited by Fauja Singh on 04/04/2015 11:13, edited 1 time in total.