Vegani
- Kaligrafija
#151 Re: Vegani
U prirodi biljojedi vazda najebu... Svim svastojedima i karnivorima su obrok...! 
-
Mariella
#152 Re: Vegani
Ja mislim da je argument protiv mlijecnih proizvoda zato ste te krave moraju biti trudne da bih stalno proizvodile mlijeko u toj mjeri u kojoj ljudi danas konzumiraju mlijecne proizvode. Sto znaci vjestacka oplodnja i oduzimanje teleta brzo nakon rodjenja, i tako sve u krug dok vise ne moze, i onda je ubijes za meso.zrakomlat wrote: ↑10/02/2020 17:52 Ja te vegane nikako ne razumijem. Vegetarijance da, al vegane nikako. Ok, ne jedeš meso, suhomesnate proizvode i tako. Al jbmu, zašto med da se ne jede. Zašto sir da se ne jede. Zašto jaja.
Ok, ako je fora borba protiv okrutnosti prema životinjama (kokoši u malim kavezima, bez izlaska na dnevnu svjetlost itd) i sl, nađeš nekoga ko to sve uzgaja prirodno i eto.
I pretpostavljam da je takodjer problem to da vecina proizvoda koje ljudi kupuju su od velikih industrijskih farmi gdje nije tipa "imam 5 krava koje mazim i pazim i tepam im, i ponekad pomuzem", vec na njih stotine koje mozda nikad i ne vide travu i nebo vec se tretiraju kao cisti proizvod. Vidjela sam neke klipove svinja u UK na farmi koja je trebala biti "high-end, organic" i slicnih epiteta, a tamo ustvari svinje koje bukvalno jedu jedna drugu dok su zive
Nisam vegan, kravlje mlijeko ne pijem ali jedem sir i slicno, ali svakako mislim da je glupo praviti se kao da problema nema, i da su sve farme kao sa filmova
- MorningStar
#153 Re: Vegani
Krava mora biti trudna da bi proizvodila mlijeko - aha.Mariella wrote: ↑11/02/2020 16:45Ja mislim da je argument protiv mlijecnih proizvoda zato ste te krave moraju biti trudne da bih stalno proizvodile mlijeko u toj mjeri u kojoj ljudi danas konzumiraju mlijecne proizvode. Sto znaci vjestacka oplodnja i oduzimanje teleta brzo nakon rodjenja, i tako sve u krug dok vise ne moze, i onda je ubijes za meso.zrakomlat wrote: ↑10/02/2020 17:52 Ja te vegane nikako ne razumijem. Vegetarijance da, al vegane nikako. Ok, ne jedeš meso, suhomesnate proizvode i tako. Al jbmu, zašto med da se ne jede. Zašto sir da se ne jede. Zašto jaja.
Ok, ako je fora borba protiv okrutnosti prema životinjama (kokoši u malim kavezima, bez izlaska na dnevnu svjetlost itd) i sl, nađeš nekoga ko to sve uzgaja prirodno i eto.
I pretpostavljam da je takodjer problem to da vecina proizvoda koje ljudi kupuju su od velikih industrijskih farmi gdje nije tipa "imam 5 krava koje mazim i pazim i tepam im, i ponekad pomuzem", vec na njih stotine koje mozda nikad i ne vide travu i nebo vec se tretiraju kao cisti proizvod. Vidjela sam neke klipove svinja u UK na farmi koja je trebala biti "high-end, organic" i slicnih epiteta, a tamo ustvari svinje koje bukvalno jedu jedna drugu dok su zive![]()
Nisam vegan, kravlje mlijeko ne pijem ali jedem sir i slicno, ali svakako mislim da je glupo praviti se kao da problema nema, i da su sve farme kao sa filmovaLjudi svakako previse konzumiraju i mesa i mlijecnih proizvoda danas. Neko je ranije napisao kao "ako svako jede mesa onoliko koliko mu je potrebno", a prosjecni Bosanac jede meso 3 puta na dan
![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
- cendlerbing
#155 Re: Vegani
Džaba ti sve, danas sam čula za način prehrane sa samo sirovom hranom.
Jrane, ne možeš supu pristavit sebi.
-
Mariella
#156 Re: Vegani
Slobodno napisite nesto vise od praznih smajlija ako vec treba da nesto naucim.
To maintain lactation, a dairy cow must be bred and produce calves.
The dairy cow produces large amounts of milk in its lifetime. Production levels peak at around 40 to 60 days after calving. Production declines steadily afterwards until milking is stopped at about 10 months.
Farmers in some countries sometimes administer hormone treatments to dairy cows to increase milk production and reproduction.
https://www.dairy.com.au/dairy-matters/ ... n-pregnantBefore any cow can make milk, she must have a calf. A female dairy cow will have her first calf when she is around two years old and will produce milk for around 10 months. After each 10 month period, each cow will have two months of rest “off”. Before they begin producing milk again, they must have another calf.
- MorningStar
#157 Re: Vegani
Pa nije poenta u tome nesreco nego sto je trudnoca krave losa stvar kaoMariella wrote: ↑11/02/2020 22:53 Slobodno napisite nesto vise od praznih smajlija ako vec treba da nesto naucim.
To maintain lactation, a dairy cow must be bred and produce calves.
The dairy cow produces large amounts of milk in its lifetime. Production levels peak at around 40 to 60 days after calving. Production declines steadily afterwards until milking is stopped at about 10 months.
Farmers in some countries sometimes administer hormone treatments to dairy cows to increase milk production and reproduction.https://www.dairy.com.au/dairy-matters/ ... n-pregnantBefore any cow can make milk, she must have a calf. A female dairy cow will have her first calf when she is around two years old and will produce milk for around 10 months. After each 10 month period, each cow will have two months of rest “off”. Before they begin producing milk again, they must have another calf.
- MorningStar
#158 Re: Vegani
Preporucujem da se ide na full natural - trava i vodacendlerbing wrote: ↑11/02/2020 22:49 Džaba ti sve, danas sam čula za način prehrane sa samo sirovom hranom.![]()
-
TheMule
#159 Re: Vegani
Vegani su uglavnom u pravu, iako dosadni kao i bilo koji sljedbenici
- MorningStar
-
TheMule
#161 Re: Vegani
MorningStar wrote: ↑11/02/2020 23:03Naravno da jesu covjek nije mesojed , ocnjaci i mogucnost varenja mesa je slucajnost.![]()
jesil ti vidio zube u lava ili cak obicne macke, i uporedio ih sa nasim?? nigdje veze.
- MorningStar
#162 Re: Vegani
Preporucujem da malo biologiju konkretno anatomiju zakacis ili popricas sa stomatologom sto se tice zuba.TheMule wrote: ↑11/02/2020 23:04MorningStar wrote: ↑11/02/2020 23:03Naravno da jesu covjek nije mesojed , ocnjaci i mogucnost varenja mesa je slucajnost.![]()
jesil ti vidio zube u lava ili cak obicne macke, i uporedio ih sa nasim?? nigdje veze.
Last edited by MorningStar on 11/02/2020 23:11, edited 1 time in total.
-
Mariella
#163 Re: Vegani
Meni je zao i mace ulicne kad vidim da je svako malo sa stomakomMorningStar wrote: ↑11/02/2020 22:56 Pa nije poenta u tome nesreco nego sto je trudnoca krave losa stvar kao![]()
https://youtu.be/ywxsbRuE4dc
Ja nisam mogla ni pogledati cijeli video, samo se nadati da je u BiH drugacije, i da su samo ovi ljudi djubrad...
-
TheMule
#164 Re: Vegani
Pa ne kontam sta tacno da ga pitam? Da li je stomatolog biolog? Otvoris usta, vidis 28 zuba koji su ravni, bas ko u krave, i 4 ocnjaka ko u macki. Crijeva su nam veoma duga, bliza u duzini biljojedima nego mesozderima. I biljojedi, npr. jeleni ili krave ponekad jedu meso (ribe, krepane zivotinje itd).MorningStar wrote: ↑11/02/2020 23:07Preporucujem da malo biologiju konkretno anatomiju zakacis ili popricas sa stomatologom sto se tice zuba.TheMule wrote: ↑11/02/2020 23:04MorningStar wrote: ↑11/02/2020 23:03
Naravno da jesu covjek nije mesojed , ocnjaci i mogucnost varenja mesa je slucajnost.![]()
jesil ti vidio zube u lava ili cak obicne macke, i uporedio ih sa nasim?? nigdje veze.![]()
Imamo kapacitet da jedemo meso, ali vidi se na koju stranu se moramo "naginjati". Oni sto krkaju cevape i pljeskavice po citav dan, pa ispred njih prvo ide stomak, pa tek oni, to nije ta strana... a eventualno ce saznati kad pocnu boljeti zglobovi, srcani problemi itd, a neki ni tad.
Pa ako neko pukusaje da jede na najprirodniji nacin koji je moguc, valjda je to to? Nismo valjda rodjeni sa tavom, sporetom i vatrom ili smo te stvari napravili?cendlerbing wrote: ↑11/02/2020 22:49 Džaba ti sve, danas sam čula za način prehrane sa samo sirovom hranom.![]()
Vegani malo idu u krajnost s nekim stvarima, bas kao sto napisah, ali po meni su uglavnom u pravu. Taj pokret je poprimio razmjere religije zbog nevjerovatne ljudske zlobnosti koja se sprovodi nad zivotinjama po Americi, ali nisu nista drugaciji od drugih pokreta, ubjedjenja, religija it d. Imam drugaricu koja nece cokoladu sa rumom, jer je alkohol zabranjen; vegani nece tortu jer u njoj ima jaja itd
- MorningStar
#165 Re: Vegani
Problem ovih sto krckaju meso je sto covjek nije za kilo jagnjetine da se nakrka i to ostatak dana jos provede inertan . Mjera sredina u svemu - uzimaj treniraj pa jedi piletinu + redovno crveno meso pa uporedi sa krkacokTheMule wrote: ↑11/02/2020 23:43Pa ne kontam sta tacno da ga pitam? Da li je stomatolog biolog? Otvoris usta, vidis 28 zuba koji su ravni, bas ko u krave, i 4 ocnjaka ko u macki. Crijeva su nam veoma duga, bliza u duzini biljojedima nego mesozderima. I biljojedi, npr. jeleni ili krave ponekad jedu meso (ribe, krepane zivotinje itd).MorningStar wrote: ↑11/02/2020 23:07Preporucujem da malo biologiju konkretno anatomiju zakacis ili popricas sa stomatologom sto se tice zuba.![]()
Imamo kapacitet da jedemo meso, ali vidi se na koju stranu se moramo "naginjati". Oni sto krkaju cevape i pljeskavice po citav dan, pa ispred njih prvo ide stomak, pa tek oni, to nije ta strana... a eventualno ce saznati kad pocnu boljeti zglobovi, srcani problemi itd, a neki ni tad.
Pa ako neko pukusaje da jede na najprirodniji nacin koji je moguc, valjda je to to? Nismo valjda rodjeni sa tavom, sporetom i vatrom ili smo te stvari napravili?cendlerbing wrote: ↑11/02/2020 22:49 Džaba ti sve, danas sam čula za način prehrane sa samo sirovom hranom.![]()
Vegani malo idu u krajnost s nekim stvarima, bas kao sto napisah, ali po meni su uglavnom u pravu. Taj pokret je poprimio razmjere religije zbog nevjerovatne ljudske zlobnosti koja se sprovodi nad zivotinjama po Americi, ali nisu nista drugaciji od drugih pokreta, ubjedjenja, religija it d. Imam drugaricu koja nece cokoladu sa rumom, jer je alkohol zabranjen; vegani nece tortu jer u njoj ima jaja itd
Jagnjetine - a ocnjaci su namjenjeni trganju mesa - i da mi nismo biljoljedi niti mesojedi nego svastojedi dakle crijeva tome prilagodjena - opet sama mogucnost da varis meso je final ende - a probaj se korjenja ili trave najest.
- Russki
#166 Re: Vegani
Evo ja sam taj Bosanac i meso jedem eventualno 2 puta tjedno. Nisam vegan, niti sam zadrt konj.Mariella wrote: ↑11/02/2020 16:45Ja mislim da je argument protiv mlijecnih proizvoda zato ste te krave moraju biti trudne da bih stalno proizvodile mlijeko u toj mjeri u kojoj ljudi danas konzumiraju mlijecne proizvode. Sto znaci vjestacka oplodnja i oduzimanje teleta brzo nakon rodjenja, i tako sve u krug dok vise ne moze, i onda je ubijes za meso.zrakomlat wrote: ↑10/02/2020 17:52 Ja te vegane nikako ne razumijem. Vegetarijance da, al vegane nikako. Ok, ne jedeš meso, suhomesnate proizvode i tako. Al jbmu, zašto med da se ne jede. Zašto sir da se ne jede. Zašto jaja.
I pretpostavljam da je takodjer problem to da vecina proizvoda koje ljudi kupuju su od velikih industrijskih farmi gdje nije tipa "imam 5 krava koje mazim i pazim i tepam im, i ponekad pomuzem", vec na njih stotine koje mozda nikad i ne vide travu i nebo vec se tretiraju kao cisti proizvod. Vidjela sam neke klipove svinja u UK na farmi koja je trebala biti "high-end, organic" i slicnih epiteta, a tamo ustvari svinje koje bukvalno jedu jedna drugu dok su zive![]()
Nisam vegan, kravlje mlijeko ne pijem ali jedem sir i slicno, ali svakako mislim da je glupo praviti se kao da problema nema, i da su sve farme kao sa filmovaLjudi svakako previse konzumiraju i mesa i mlijecnih proizvoda danas. Neko je ranije napisao kao "ako svako jede mesa onoliko koliko mu je potrebno", a prosjecni Bosanac jede meso 3 puta na dan :skoljka:
Ja nekad ne shvatam zasto u svakom obroku mora biti meso...
-
Mariella
- Jolie
#168 Re: Vegani
Pa mozes,cendlerbing wrote: ↑11/02/2020 22:49 Džaba ti sve, danas sam čula za način prehrane sa samo sirovom hranom.![]()
prave sirove supe
A sta je sa "bretarijancima"?
Breatharians believe they can live only on the energy from sunlight, and do not need nourishment from food.
- cendlerbing
#169 Re: Vegani
Svako sebi treba pronaći način ishrane koji najviše odgovara njegovom organizmu.TheMule wrote: ↑11/02/2020 23:43Pa ne kontam sta tacno da ga pitam? Da li je stomatolog biolog? Otvoris usta, vidis 28 zuba koji su ravni, bas ko u krave, i 4 ocnjaka ko u macki. Crijeva su nam veoma duga, bliza u duzini biljojedima nego mesozderima. I biljojedi, npr. jeleni ili krave ponekad jedu meso (ribe, krepane zivotinje itd).MorningStar wrote: ↑11/02/2020 23:07Preporucujem da malo biologiju konkretno anatomiju zakacis ili popricas sa stomatologom sto se tice zuba.![]()
Nismo rođeni s tavom ali koliko znam, od postanka ljudi su lovili životinje da se prehrane i na neki način se to peklo da bi se pojelo.
Kako sad izbi teorija da nismo mesojedi
- Maja The Bee
#170 Re: Vegani
Ja veganima kažem da su u pravu, ali da ja nemam dovoljne mentalne kapacitete da tako živim.
Tu obično prestane sva diskusija.
Tu obično prestane sva diskusija.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#171 Re: Vegani
Hajde ne jede meso, žao životinja i ok, ali ne piješ mlijeko, ne jedeš sir 
- Maja The Bee
#172 Re: Vegani
Pa ima objašnjenje za sve to, i zvuči dosta logično. Osim kad uđete malo dublje u raspravu, onda svaka logika prestajeTomahawk11 wrote: ↑12/02/2020 12:15 Hajde ne jede meso, žao životinja i ok, ali ne piješ mlijeko, ne jedeš sir![]()
-
The 51st State
#173 Re: Vegani
i to nije argument, imas krave u slobodnom uzgoju, full organi i prriodno okruzenje, eticno da ne moze eticnije biti. masovna proizvodnja je vec debatna, no ako se fura etika moraju se i neki prirodni zakoni poznavati.Mariella wrote: ↑11/02/2020 16:45Ja mislim da je argument protiv mlijecnih proizvoda zato ste te krave moraju biti trudne da bih stalno proizvodile mlijeko u toj mjeri u kojoj ljudi danas konzumiraju mlijecne proizvode. Sto znaci vjestacka oplodnja i oduzimanje teleta brzo nakon rodjenja, i tako sve u krug dok vise ne moze, i onda je ubijes za meso.zrakomlat wrote: ↑10/02/2020 17:52 Ja te vegane nikako ne razumijem. Vegetarijance da, al vegane nikako. Ok, ne jedeš meso, suhomesnate proizvode i tako. Al jbmu, zašto med da se ne jede. Zašto sir da se ne jede. Zašto jaja.
Nisam vegan, kravlje mlijeko ne pijem ali jedem sir i slicno, ali svakako mislim da je glupo praviti se kao da problema nema, i da su sve farme kao sa filmovaLjudi svakako previse konzumiraju i mesa i mlijecnih proizvoda danas. Neko je ranije napisao kao "ako svako jede mesa onoliko koliko mu je potrebno", a prosjecni Bosanac jede meso 3 puta na dan
![]()
-
REMB
#174 Re: Vegani
Zasto ljudi imaju potrebu izmisljat toplu vodu...?
Mi smo svastojedi...meso nam je prirodna hrana kao i biljna. Pitanje je samo mjere; sta, kad i koliko.
Mi smo svastojedi...meso nam je prirodna hrana kao i biljna. Pitanje je samo mjere; sta, kad i koliko.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#175 Re: Vegani
Vjerujem da ima, ali djeluje kao bezze.Maja The Bee wrote: ↑12/02/2020 12:23Pa ima objašnjenje za sve to, i zvuči dosta logično. Osim kad uđete malo dublje u raspravu, onda svaka logika prestajeTomahawk11 wrote: ↑12/02/2020 12:15 Hajde ne jede meso, žao životinja i ok, ali ne piješ mlijeko, ne jedeš sir![]()
![]()