Uzurpatori javnog parking prostora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

staxx

#1 Uzurpatori javnog parking prostora

Post by staxx »

Pozdrav forumaši,

već neko vrijeme se nagovaram da otvorim ovu temu i da podijelim mišljenje a saznam i vaš stav...
Naime, sve je postaje teže da se nađe uljudan parking prostor u urbanim zonama sarajeva.
Kontkretno: na grbavici maloprije kružim 45 minuta i na kraju se kao pravi kreten parkiram preko zebre i invalidskog prilaza trotoaru, a ujedno i rizikujem da mi pauk odnese auto ili kaznu a zaista nisam imao drugo ili bolje rješenje. I nije ovo prvi put da budem prinuđen parkirati auto na sličan protuzakonit i neprimjeren način.

Ali gore navedeno je samo uvod u moje pitanje i glavnu temu:

Dok ja i slični meni kružimo svaku noć po grbavici i parkiramo kao najveći papci na invalidske prilaze, pješačke prelaze i zelene površine, na parkingu ispred zgrade već sigurno najmanje godinu dana stoji (prebrojano) 5 auta za koje sigurno znam da nisu pomaknuta ni jedan jedini metar.
NEČIJE NEKRETNINE.
Pojedini su komplet prekrivena od ptičijih g*vana, ispuhanih guma, bez registarskih oznaka.

Meni to nije OK! Ja pretposavljam da vlasnici vozila ili nemaju para da auto poprave, ili nemaju da ga registruju ili Bog zna šta...

Vidio sam na TV-u da u njemačkoj policija ovakva "zombi" auta nakon 3 ili 4 opomene koja ostave na vjetrobanu odvuče. Nakon još nekog vremena ako se vlasnik ne javi i ne plati kaznu idu u presu i pa-pa.

Konačno za forumaše pitanje:
Ima li u vašoj okolini ovakvih, šta mislite o njima, postoji li u našoj divnoj bajnoj državi neki zakon koji ovaj problem reguliše i na koji način. Kako pokrenuti postupak sankcionisanja uzurpacije javnog parking prostora?
mali jomu

#2 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mali jomu »

staxx wrote: ..... Kako pokrenuti postupak sankcionisanja uzurpacije javnog parking prostora?

nemoguce je sankcionisanje uzurpacije javnog parking prostora osim, da ono sto je javno ti licno ne uzurpiras kao privatno tvoje.....

cuj nemas parking prostor..... na javnim parkinzima???? :lol: :lol: :lol:
staxx

#3 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by staxx »

mali jomu wrote:
staxx wrote: ..... Kako pokrenuti postupak sankcionisanja uzurpacije javnog parking prostora?

nemoguce je sankcionisanje uzurpacije javnog parking prostora osim, da ono sto je javno ti licno ne uzurpiras kao privatno tvoje.....
Pa, upravo to i rade... Uzurpiraš javnu površinu ličnom imovinom duži vremenski period.
mali jomu

#4 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mali jomu »

staxx wrote:
mali jomu wrote:
staxx wrote:
Pa, upravo to i rade... Uzurpiraš javnu površinu ličnom imovinom duži vremenski period.

pa parkiran ba, moze ako hoce i 100g tu stajat...... ne stoji na tvome mjestu vec na javnom mjestu predvidjeno za parkiranje, a to sto je sve zauzeto kad ti hoces da parkiras na javnom parkingu..... tvoj problem, a ne problem parkiranog auta
staxx

#5 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by staxx »

pa parkiran ba, moze ako hoce i 100g tu stajat...... ne stoji na tvome mjestu vec na javnom mjestu predvidjeno za parkiranje, a to sto je sve zauzeto kad ti hoces da parkiras na javnom parkingu..... tvoj problem, a ne problem parkiranog auta
Ne, ne... u uredjenoj zemlji ti dignu auto. Sto bi bilo ok da 100 godina tu lageruje svoj otpad?

Zamisli da ja iznesem na javnu povrsinu, recimo trotoar, dva stola dvije klupe jer nemam balkon a hocu da imam sebi malo avlije. I to tako stoji 100 godina ljudi zaobilaze jer se meni to tako svidja. Ne moze!
mali jomu

#6 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mali jomu »

staxx wrote:
Ne, ne... u uredjenoj zemlji ti dignu auto. Sto bi bilo ok da 100 godina tu lageruje svoj otpad?

Zamisli da ja iznesem na javnu povrsinu, recimo trotoar, dva stola dvije klupe jer nemam balkon a hocu da imam sebi malo avlije. I to tako stoji 100 godina ljudi zaobilaze jer se meni to tako svidja. Ne moze!

pa eto probaj iznijeti sto i stolice na trotoar pa vidi kako to hoda...... :lol:

a probaj i pomjerit necije auto sa javnog parkirnga pa vidi i to kako hoda..... :lol:

pa ces mozda vidjet kako to sve hoda sa javnim mjestima " da ih uredjujes po tvojim zeljama....." :lol:
staxx

#7 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by staxx »

mali jomu wrote:
staxx wrote:

pa eto probaj iznijeti sto i stolice na trotoar pa vidi kako to hoda...... :lol:

a probaj i pomjerit necije auto sa javnog parkirnga pa vidi i to kako hoda..... :lol:

pa ces mozda vidjet kako to sve hoda sa javnim mjestima " da ih uredjujes po tvojim zeljama....." :lol:
neću ga ja micati nego pauk. tako bi i moj stol i klupe bili maknuti od strane kjkp rad kako je to priprijećeno denisu stojnicu sa njegovim inventarom ako ga ne skloni...
mali jomu

#8 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mali jomu »

staxx wrote:
neću ga ja micati nego pauk. tako bi i moj stol i klupe bili maknuti od strane kjkp rad kako je to priprijećeno denisu stojnicu sa njegovim inventarom ako ga ne skloni...

Za sta god je bilo koje javno mjesto predvidjeno, za to bilo sta da se negdje nalazi...... i ako se tako to bilo sta sto je predvidjeno za javno mjesto, na bilo kojem javnom mjestu to predvidjeno i nalazi, onda nema razloga da se to nesto, sto je predvidjeno za javno mjesto odatle i pomjera, bez obzira da li se to nekome svidja ili ne.

...........
nemezis

#9 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by nemezis »

mali jomu wrote:
staxx wrote:

Za sta god je bilo koje javno mjesto predvidjeno, za to bilo sta da se negdje nalazi...... i ako se tako to bilo sta sto je predvidjeno za javno mjesto, na bilo kojem javnom mjestu to predvidjeno i nalazi, onda nema razloga da se to nesto, sto je predvidjeno za javno mjesto odatle i pomjera, bez obzira da li se to nekome svidja ili ne.

...........
ZOBS
(1) Zabranjeno je na putu/cesti, parking-prostoru, trotoaru/nogostupu i drugim prometnim površinama ostavljati oštećena, dotrajala ili neregistrovana/neregistrirana vozila, nanositi blato na put/cestu sa savremenim/suvremenim kolovozom/kolnikom ili ostavljati ili bacati otpatke ili predmete i materije/tvari koji mogu ometati ili ugrožavati saobraćaj/promet ili zagađivati okolini/okoliš.
(2) Lice/osoba koje postupi suprotno stavu/stavku (1) ovog člana/članka snosi troškove uklanjanja vozila, otpadaka, predmeta i materija/tvari koje je ostavilo, nanijelo blato ili bacilo otpatke ili predmete na put/cestu, parking-prostor ili neku drugu saobraćajnu/prometnu površinu.
Tako da tvoja izjava, koja je u principu tačna, nije primjenjiva u ovom slučaju jer Zakon kaže da "oštećena, dotrajala ili neregistrovana/neregistrirana vozila" nisu predviđena da se nalaze na parkingu.
Prpa.ba

#11 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by Prpa.ba »

Novi pravilnik, osiguravanje finansiranja i konacni pocetak uklanjanja neregistrovanih vozila sa javnih parkinga trebali bi krenuti najkasnije u maju ove godine, a na inicijativu Ministarstva saobracaja Vlade KS. Pretpostavka po mjesnim zajednicama je da je oko 250 parking mjesta u 4 gradske opcine blokirano neregistrovanim vozilima.

U svakom slucaju nije zgoreg pisati Ministarstvu na e-mail adresu: [email protected] da ih dodatno "motivisete" primjerima iz mahale. Mailovi se citaju. :)
mali jomu

#12 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mali jomu »

javni parking je vazda belaj ...... i bit ce :lol:
staxx

#13 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by staxx »

Prpa.ba wrote:Novi pravilnik, osiguravanje finansiranja i konacni pocetak uklanjanja neregistrovanih vozila sa javnih parkinga trebali bi krenuti najkasnije u maju ove godine, a na inicijativu Ministarstva saobracaja Vlade KS. Pretpostavka po mjesnim zajednicama je da je oko 250 parking mjesta u 4 gradske opcine blokirano neregistrovanim vozilima.

U svakom slucaju nije zgoreg pisati Ministarstvu na e-mail adresu: [email protected] da ih dodatno "motivisete" primjerima iz mahale. Mailovi se citaju. :)
Hvala. To je info koji sam cekao. Ima da im pišem jednom mjesecno barem.
mali jomu

#14 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mali jomu »

Prpa.ba wrote: .... pisati Ministarstvu na e-mail adresu: [email protected] da ih dodatno "motivisete" primjerima iz mahale. Mailovi se citaju. :)

Po meni jedino tako to moze "upaliti", ovo sve drugo nema sanse, samo belaj, raja su tako nakurcena da se samo ceka kad ce neko nekom nesto reci da perje poleti na sve strane....

ja sam isto puko radi toga..... ali jebiga ne mogu nista, mogu ja samo degenek dobit ili nekom ga dati i eto belaja, kod mene bez obzira na znak zabranjenog parkiranja znaju dosta pocesto tacno pred vrata parkirat, jedva se suzdrzim...... sav se nakostrijesim ali srecom kratko traje :mrgreen:
mali jomu

#15 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mali jomu »

jednom mi tip tako parkiro da nisam mogao uci u kucu, nosio nakve kese i svasta nesto.... pukne mi film i ja stolicu pred auto i cekam, u neka doba idu trojica mladje raje i ja sta je ba ovo, gdje ces mi ovako pred vrata parkirat..... i belaj dobar, zesca marisana, ja u kucu po utoku i izletim sve cu vas sad pobit mater vam jebem, kad komso stani bolan ubit ces djecu jebote auto, i tu sam se ohladio u sekundi.... kontam jesam budala, i tako se kutarisem toga svega..... ma parkiraj boli me kurac, zajebano :mrgreen:
PM72

#16 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by PM72 »

To što je neko kupio stan nije i parking mjesto i nema "ekskluzivu" na mjesto pred zgradom.Ko prvi djevojci :D .Imao sam u firmi jednog fanatika u koji je umislio da je parking mjesto pre njegovom zgradom - samo njegovo i samo je prezao sa prozora kad će se uvalit na "svoje" mjesto.Papak je ljudima znao prosipati masnu čorbu po vozilima ako su bili parkirani na "njegovom",čak je i gume bušio,ključevima parao...onda se neko čudi što ljudima izgore auta.Daš klošaru petobanku i zapali mu auto pa nek parkira civare jer je to jedino i posjedovao prije rata.

Meni više smeta uzurpacija javnih parkinga,ne ulože ništa,montiraju rampu,iscrtaju ćze i daj mu 30-40 KM mjesečno.A Tito pravio parking.To mene iritira a ne papanija na Grbavici.
Henry Chinaski

#17 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by Henry Chinaski »

Uvodni post pravo bezveze. Ja mislio da se ovdje priča o stvarnim uzurpatorima javnog prostora kao svoj.
Primjer toga je Brajlović na Ilidži koji je godinama koristio pola raskrsnice kao parking za svoj restoran i niko u tome nije vidio problem.
I sad, iako postoji neki parking malo niže, uvijek je cesta puna auta ispred restorana. Normalna cesta gdje je jedna traka pretvorena u Brajlović parking. Nevjerovatno!

Ovo za napuštena auta nije neki problem, sve dok su registrovana.
Edin H.

#18 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by Edin H. »

PM72 wrote:To što je neko kupio stan nije i parking mjesto i nema "ekskluzivu" na mjesto pred zgradom.Ko prvi djevojci :D .Imao sam u firmi jednog fanatika u koji je umislio da je parking mjesto pre njegovom zgradom - samo njegovo i samo je prezao sa prozora kad će se uvalit na "svoje" mjesto.Papak je ljudima znao prosipati masnu čorbu po vozilima ako su bili parkirani na "njegovom",čak je i gume bušio,ključevima parao...onda se neko čudi što ljudima izgore auta.Daš klošaru petobanku i zapali mu auto pa nek parkira civare jer je to jedino i posjedovao prije rata.

Meni više smeta uzurpacija javnih parkinga,ne ulože ništa,montiraju rampu,iscrtaju ćze i daj mu 30-40 KM mjesečno.A Tito pravio parking.To mene iritira a ne papanija na Grbavici.
Bravo :D upravo si dao ideju opcini da uvede dozvole za vlasnike stanove koju platis neku milju godisnje.

Jos ti levat spuce masnu kaznu ako ti dozvola padne i nije jasno istaknuta.

Zapad za sve ima rjesenje :D
PM72

#19 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by PM72 »

Skup je život u gradu. :wink:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mk ultra »

Upravo tako, niko nikoga ne tjera u gradu da zivi...

Na drveniji onaj otvoreni parking, 50KM zakup mjesec na otvorenom i 200KM zakup pod otvorenom nadstresnicom
Znaci u startu 2500 platis godisnje, dopisi registraciju i servis i amortizaciju auta i dodjes do toga da ti se vise isplati taksirati svaki dan i gdje god treba...

Kvadrat je sve skuplji, pa i parkinga
foton

#21 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by foton »

U mojoj ulici je bilo pet automobila-nekretnina. Od ukupno 50-60 parking mjesta. I meni je dodijalo jednom i prijavio sam ih mjesnoj zajednici, oni poslali policajca na uvidjaj, u roku od par dana sve su sklonili. Neregistrovani automobili nisu automobili nego necije smece. Automobil da bi bio u saobracaju (cak i u mirovanju) mora biti registrovan. Tako da podrzavam pokretaca teme, samo treba reagovati, nece se nista samo od sebe (a trebalo bi) desiti.

To sa busenjem guma ili cekanjem covjeka koji je parkirao pred ulazom opet nije rjesenje. Zovnes pauka, dodje pauk i policijska patrola, ako je nezakonito parkiran auto i blokira slobodan prolaz saobracaja (i pjesaka), odeeee. Ko god ovo ne uradi, nema sta da se cudi. Sistem ima, nije savrsen ali radi (koliko god to nevjerovatno i protivno vlasitom ubjedjenju zvucalo), samo ne budi lijen.

Sto se tice krseva koji su parkirani po gradu i zauzimaju mjesto, to bi trebalo automatski rijesiti. Jer prica se o podzemnim garazama, milionima, a samo da se zadje po ulicama moze se skloniti par desetina/stotina automobila.
mali jomu

#22 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mali jomu »

Uradi li iko ista.......... :mrgreen:

evo sad meni lik pred vrata parkira, ja ga gledam...... jebo znak jebo sve, sta cu..... da ga bijem ili da on mene bije :lol:
VladaFBiH

#23 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by VladaFBiH »

mali jomu wrote:Uradi li iko ista.......... :mrgreen:

evo sad meni lik pred vrata parkira, ja ga gledam...... jebo znak jebo sve, sta cu..... da ga bijem ili da on mene bije :lol:
zovneš drotove i naplate mu kaznu a ti piješ kaficu i to fino gledaš :)
mali jomu

#24 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by mali jomu »

VladaFBiH wrote: zovneš drotove i naplate mu kaznu a ti piješ kaficu i to fino gledaš :)

Pametno, policiju zvati da mu napisu kaznu...... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
foton

#25 Re: Uzurpatori javnog parking prostora

Post by foton »

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... eka/332942

U mojoj ulici su odvukli auto po pravilniku iz 2017, nema sta da se ceka.
Post Reply