Uzrast djeteta i sport

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

daddy_cool

#1 Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

Pozdrav SaX-ovcima uz molbu moderatorima da premjeste ovu temu ukoliko smatraju da ne pripada ovoj rubrici (imao sam razloge zasto ne odabrati neko drugo mjesto).

Sada o temi u vezi koje molim samo za ozbiljne komentare i iskustva forumasa:

Imam sina kojem je sada 3,3 godine i koji se poceo zanimati za odredjene sportske aktivnosti. Tacnije, u nekom svom djecackom fazonu se zagrijao za treniranje karatea, dok se nakon priloga o sportskom penjanju po stijenama izjasnio za ovo kao drugu aktivnost.

Malo sam istrazivao i pronasao razlicite informacije o uzrastu koji je najpodobniji za ukljucivanje djece u sportske klubove, kao i o tome kako odabrati adekvatan sport. Obicno se uzrast od 4-6 godine veze uz pojedine od ovih aktivnosti. Kada vec spomenuh karate, kontakt sportovi se navode kao opcija (uz napomenu da se kod mladjih uzrasta izbjegava sam kontakt tokom treninga) koja doprinosi razvoju motorickih sposobnosti djeteta.

Interesuju me vasa iskustva i saznanja u vezi sa ovom temom. Posebno bih volio cuti misljenja onih koji su prosli ovu fazu i ukljucivali djecu u sportske ili druge klubove. Koji je to uzrast djeteta kada ste se odlucili za takav potez, pa i koji su to klubovi – posebno u smislu da ih vode osobe koje znaju postupati sa mladjim uzrastima (napominjem da zivim u Sarajevu – Stari grad).

Unaprijed se zahvaljujem na konkretnim i ozbiljnim odgovorima, uz zelju da tema posluzi i drugima koji se nadju u slicnim dilemama.
high_volume

#2 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by high_volume »

Pa sport nije samo priprema za takmičenje, sport je i tjelesni odgoj i psihološko usmjerenje mlade osobe. Ne znam šta očekuješ od djeteta od tri godine, ali jedino o čemu trebaš razmišljati je da ne zakasni na trening...bilo kojeg sporta.

Ostalo će učiniti trener, pod uslovom da je adekvatna, stručna osoba.
daddy_cool

#3 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

high_volume wrote:Pa sport nije samo priprema za takmičenje, sport je i tjelesni odgoj i psihološko usmjerenje mlade osobe. Ne znam šta očekuješ od djeteta od tri godine, ali jedino o čemu trebaš razmišljati je da ne zakasni na trening...bilo kojeg sporta.

Ostalo će učiniti trener, pod uslovom da je adekvatna, stručna osoba.
I ne gledam na sport u smislu pripreme za takmicenje ili svoje inicijative za bavljenje nekim konkretnim sportom, vec svakako dajem prednost onome sto je vezano za odgoj djeteta. Zelim podrzati njegove izbore i zelje (koliko se to moze uciniti), ali se bojim svojih gresaka - pogresan sport za njegov uzrast i sl.

Ujedno, odabir kluba koji vodi strucna osoba je ono sto spada u moje prioritete. Ne treba mi neki nazovi ekspert kojem je samo do veceg broja clanova (i clanarina), vec kvalitetan pedagog.
MAN-lion's coach

#4 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by MAN-lion's coach »

.....
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:40, edited 1 time in total.
daddy_cool

#5 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

MAN-lion's coach wrote:Na karate ćeš ga đaba upisati jer ćemu dosaditi,iz iskustva govorim jer sam bila trener sa mlađom djecom...jednostavno nisu zainteresovana.
Radije ga pusti još malo da odraste pa onda.
Ovo je vec konkretan savjet nekoga sa iskustvom.

Ja se svakako ne bih iznenadio da promijeni vise sportova i klubova - djeca se lahko zagriju za neki sport (i ne samo sport), ali jos lakse izgube interes.

Od kojeg uzrasta se vrsio upis na mjestu gdje si bila trener?
roki

#6 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by roki »

Bavio sam se atletikom 10 godina.Sto se tice motorike savrsen sport.Takoder odlican za praznjenje viska energije jer su treninzi intenzivni.Medutim,nebih ti savjetovao ovaj sport kojeg jako volim i koji je odlican a samo zbog uzasnig trenera koji su vecinom preko raznih seminara dosli do diplome.Neznam,mozda se sad pojavio neko obrazovaniji.Kada sam imao 7-8 godina trenirao sam i karate.To ti takoder nije moja preporuka jer je dosta statican,ucis kate po pojasevima i to je to.Meni se nije svidjelo
Tvrtko II Kotromanić

#7 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by Tvrtko II Kotromanić »

trenirao sam i ja mladju djecu (uzrasta 5-8 godina) karateu, slazem se sa @man lions coach, djeca su nezainteresovana za karate (vjerovatno je tako i sa ostalim borilackim vjestinama).
interesovanje dodje sa takmicenjima, mada do njih treba trenirati, a tu je, rekao bih, veci teret na roditeljima da dijete redovno salju na treninge nego na samu djecu
daddy_cool

#8 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

roki wrote:Bavio sam se atletikom 10 godina.Sto se tice motorike savrsen sport.Takoder odlican za praznjenje viska energije jer su treninzi intenzivni.Medutim,nebih ti savjetovao ovaj sport kojeg jako volim i koji je odlican a samo zbog uzasnig trenera koji su vecinom preko raznih seminara dosli do diplome.Neznam,mozda se sad pojavio neko obrazovaniji.Kada sam imao 7-8 godina trenirao sam i karate.To ti takoder nije moja preporuka jer je dosta statican,ucis kate po pojasevima i to je to.Meni se nije svidjelo
Atletika mi se cini kao dobar izbor - djeca su svakako i u igri jako fizicki aktivna barem kroz trcanje - ali se slazem da vjerovatno vecina trenera ne posjeduje adekvatno znanje i to ne samo u ovom sportu. Kako sam vec naveo, to je ono o cemu dosta razmisljam jer bih zelio dovesti dijete u klub koji ima ne samo dobrog trenera vec i pedagoga.

Sto se tice karatea, cini se da lagano ispada kao opcija (mada se nikada ne zna sta se djetetu moze svidjeti). :)
daddy_cool

#9 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

Tvrtko II Kotromanić wrote:trenirao sam i ja mladju djecu (uzrasta 5-8 godina) karateu, slazem se sa @man lions coach, djeca su nezainteresovana za karate (vjerovatno je tako i sa ostalim borilackim vjestinama).
interesovanje dodje sa takmicenjima, mada do njih treba trenirati, a tu je, rekao bih, veci teret na roditeljima da dijete redovno salju na treninge nego na samu djecu
Kako rekoh, cini se da je karate sve manje u opciji. :D

Drago mi je da cujem ova misljenja od ljudi koji su trenirali neki od sportova ili su i sami bili treneri. :thumbup:
roki

#10 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by roki »

@daddy_cool pametno razmisljas.Imao sam srecu imati dobrog trenera i pedagoga koji je nazalost napustio BiH.Zbog njega i ekipe koju je okupio period bavljenja atletikom mi je ostao najsvetlija tačka u zivotu.Gotovo mi suze podu kad se sjetim tih druzenja i putovanja po takmicenjima.Nije sport samo da se trenira,sport je puno vise.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by Chmoljo »

Tvrtko II Kotromanić wrote:trenirao sam i ja mladju djecu (uzrasta 5-8 godina) karateu, slazem se sa @man lions coach, djeca su nezainteresovana za karate (vjerovatno je tako i sa ostalim borilackim vjestinama).
i nije to samo slučaj sa individualnim sportovima nego i ekipnim. trenirao nekih 6-7 košarku, 2-3 rukomet, nekako loša genracija, rijetko je bilo takmičenja... sa punoljetstvom i napustio bavljenje...

pravilan fizički, ali i psihički razvoj je ono što mi je to bavljenje sportom donijelo. da li je potrebno napominjati kako nikad cigare u životu zapalio nisam? kako je uvijek bio lagan izbor između normalne djece i klošara iz mahale?

burazerov klinac trenira već neko vrijeme fudbal. u početku je bio problem, jer se mali plašio nepoznate okoline. bio je i nešto stariji od ovog djeteta. sada, poslije nekoliko godina bavljenja sportom, mogu reći da je to drugo dijete... ako dijete pokazuje i minimum interesovanja, mislim da je vrijedno žrtve roditelja. :)

koji će sport biti, nadajmo se neki koji će ga okupirati na duži period :oops: kad se sjetim da sam sa 10-11 godina skoro napamet znao početne postave svih tadašnjih 29 klubova NBA, do pet ujutro redovno čekao utakmice finala i inače play off-a... a sad... tek juče skonto da je LeBron otišao u Miami :lol:
gulanfer_

#12 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by gulanfer_ »

Timski sportovi su odlicni cisto iz razloga sto se socijalizuje , sto je u kontaktu i druzenju stalno. Ja sam trenirao kosarku dugi niz godina, nista profesionalno ali sad kad gledam na to vidim da je bas ostavilo traga na nekakav "odgoj".
Ne znam za afinitete ipak je to 3 godine tek . Ja sam negdje nacuo na tv-u za onaj program gdje djeca pokusavaju razne sportove pa ih usmjeravaju. Cini mi se u Zetri da je to bilo. U svakom slucaju sretno. :)
black

#13 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by black »

osa

#14 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by osa »

daddy_cool wrote:Pozdrav SaX-ovcima uz molbu moderatorima da premjeste ovu temu ukoliko smatraju da ne pripada ovoj rubrici (imao sam razloge zasto ne odabrati neko drugo mjesto).

Imam sina kojem je sada 3,3 godine i koji se poceo zanimati za odredjene sportske aktivnosti. Tacnije, u nekom svom djecackom fazonu se zagrijao za treniranje karatea, dok se nakon priloga o sportskom penjanju po stijenama izjasnio za ovo kao drugu aktivnost.

Malo sam istrazivao i pronasao razlicite informacije o uzrastu koji je najpodobniji za ukljucivanje djece u sportske klubove, kao i o tome kako odabrati adekvatan sport. Obicno se uzrast od 4-6 godine veze uz pojedine od ovih aktivnosti. Kada vec spomenuh karate, kontakt sportovi se navode kao opcija (uz napomenu da se kod mladjih uzrasta izbjegava sam kontakt tokom treninga) koja doprinosi razvoju motorickih sposobnosti djeteta.

Interesuju me vasa iskustva i saznanja u vezi sa ovom temom. Posebno bih volio cuti misljenja onih koji su prosli ovu fazu i ukljucivali djecu u sportske ili druge klubove. Koji je to uzrast djeteta kada ste se odlucili za takav potez, pa i koji su to klubovi – posebno u smislu da ih vode osobe koje znaju postupati sa mladjim uzrastima (napominjem da zivim u Sarajevu – Stari grad).

Unaprijed se zahvaljujem na konkretnim i ozbiljnim odgovorima, uz zelju da tema posluzi i drugima koji se nadju u slicnim dilemama.
malo sam nešto studriao na tom polju pa da probam ja s odgovorom, karate u tom uzrastu apsolutno nije za dijete, kretnje u karateu s toliko komplicirane da ih dijete teško može nitii izvesti nitii pojmiti, za treniranje karatea je većina djece spremna negdje oko 9. ili 10. godine, iako naravno kao i u svakom polju ljudske djelatnosti postoje ekstremi...
inače za dijete u tom uzrastu nije niti jedan sport, nego sve vrste igara u kojima će uživati a ujedno i usvajati praktična znanja iz kineziologije( nauka o kretanju), najranije se počinju trenirati klizanje i gimnastika, negdje oko 5-6. godine, plivanje također tu negdje a možda godinu kasnije određeni vidovi atletike, dakle u principu bazični sportovi, iz kojih vrlo lako možeš napraviti prijelaz u neke drugesportove.
ako želiš dijete pripremiti za karate upiši ga na gimnastiku, to je fantastična priprema, a ako želiš da ti sin bude borac, za to nije potrebno neko naručito dugačko vrijeme, ako bude imao srce za fajt, dobar borac se napravi za 6 mjeseci....
MAN-lion's coach

#15 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:39, edited 1 time in total.
daddy_cool

#16 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

Chmoljo wrote:
i nije to samo slučaj sa individualnim sportovima nego i ekipnim. trenirao nekih 6-7 košarku, 2-3 rukomet, nekako loša genracija, rijetko je bilo takmičenja... sa punoljetstvom i napustio bavljenje...

pravilan fizički, ali i psihički razvoj je ono što mi je to bavljenje sportom donijelo. da li je potrebno napominjati kako nikad cigare u životu zapalio nisam? kako je uvijek bio lagan izbor između normalne djece i klošara iz mahale?

burazerov klinac trenira već neko vrijeme fudbal. u početku je bio problem, jer se mali plašio nepoznate okoline. bio je i nešto stariji od ovog djeteta. sada, poslije nekoliko godina bavljenja sportom, mogu reći da je to drugo dijete... ako dijete pokazuje i minimum interesovanja, mislim da je vrijedno žrtve roditelja. :)

koji će sport biti, nadajmo se neki koji će ga okupirati na duži period :oops: kad se sjetim da sam sa 10-11 godina skoro napamet znao početne postave svih tadašnjih 29 klubova NBA, do pet ujutro redovno čekao utakmice finala i inače play off-a... a sad... tek juče skonto da je LeBron otišao u Miami :lol:
razumijemo se oko boldiranog teksta :thumbup:
daddy_cool

#17 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

gulanfer_ wrote:Timski sportovi su odlicni cisto iz razloga sto se socijalizuje , sto je u kontaktu i druzenju stalno. Ja sam trenirao kosarku dugi niz godina, nista profesionalno ali sad kad gledam na to vidim da je bas ostavilo traga na nekakav "odgoj".
Ne znam za afinitete ipak je to 3 godine tek . Ja sam negdje nacuo na tv-u za onaj program gdje djeca pokusavaju razne sportove pa ih usmjeravaju. Cini mi se u Zetri da je to bilo. U svakom slucaju sretno. :)
ovo za Zetru nisam upratio, ali cu malo da se raspitam...ako dodjem do nekih iskoristivih informacija postavljam ih na ovu temu
daddy_cool

#19 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

osa wrote:
daddy_cool wrote:Pozdrav SaX-ovcima uz molbu moderatorima da premjeste ovu temu ukoliko smatraju da ne pripada ovoj rubrici (imao sam razloge zasto ne odabrati neko drugo mjesto).

malo sam nešto studriao na tom polju pa da probam ja s odgovorom, karate u tom uzrastu apsolutno nije za dijete, kretnje u karateu s toliko komplicirane da ih dijete teško može nitii izvesti nitii pojmiti, za treniranje karatea je većina djece spremna negdje oko 9. ili 10. godine, iako naravno kao i u svakom polju ljudske djelatnosti postoje ekstremi...
inače za dijete u tom uzrastu nije niti jedan sport, nego sve vrste igara u kojima će uživati a ujedno i usvajati praktična znanja iz kineziologije( nauka o kretanju), najranije se počinju trenirati klizanje i gimnastika, negdje oko 5-6. godine, plivanje također tu negdje a možda godinu kasnije određeni vidovi atletike, dakle u principu bazični sportovi, iz kojih vrlo lako možeš napraviti prijelaz u neke drugesportove.
ako želiš dijete pripremiti za karate upiši ga na gimnastiku, to je fantastična priprema, a ako želiš da ti sin bude borac, za to nije potrebno neko naručito dugačko vrijeme, ako bude imao srce za fajt, dobar borac se napravi za 6 mjeseci....
Slazem se da je uzrast od 3,3 god. nedovoljan za neko aktivnije i ozbiljnije bavljenje bilo kojim sportom...ipak, sa jedne strane zelim slusati zelje djeteta (ne 'ubijati' mu interesovanja ma koliko ona bila djecija i privremena), ali i na vrijeme nauciti sta i kada poduzeti po pitanju tih zelja
daddy_cool

#20 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

MAN-lion's coach wrote:
osa wrote:
@@@ za autora :Ok,hajmo ispočetka.Djeca su obično bila oko 6 godina.Nisam imala dijete od 3,5,a i to je pre pre rano za takvo nešto.Dijete se može zabaviti onim biciklom na pomoćne točkove uz nadzor,možeš ga voditi i na bazen,trčati sa njim.

Čime se baviš?Ok ne studiram DIF da ne bi bilo zabune,imala sam djece od 4 godine kojem je bilo zabremedet gledati i smijati se mami i tati na klupi dok sam ja obilazila okolo i "namještala" kako treba raditi...Bože moj,imala sam djece koja fantastično rade sa 7-8 godina ali to nisu ekstremi.
Kretanje u karateu nije teško,vodila sam treninge i u džudu,tu je bilo komplikovano radi padova,ali imala sam djece od 10-12 godina ,kao i svojih godišta koji nisu bili sposobni uraditi kolut naprijed,o padovima neću govoriti.
Što se tiče teorije o fajtu,neću se slžiti,bar u onom svom domenu(džudo-ju jutsu),ne možeš napraviti fajtera u džudu za 6 mjeseci....ljudi čitav život polažu padove pa onda tehnike,niti možeš otići na takmičenje da ti neko ne iščupa polugu ili je sam sebi ne izvrneš.Takvih ima more,poslije se više ne pojavljuju.Karate isto tako,dok te neko ne uslika mavaši gerijem u čelo...neću ja da idem u ekstrem navedem ti prmjer kolege koji se služi hormonima i suplementima i ostala sr..anja.I čovjek siledžija po prirodi.I izgubio u meču,dobio batine poštene,više nije ni dolazio.Stvar tehnike,nema šanse da je isčistiš u borilačkim vještinama ili dobiješ za 6 mjeseci. :skoljka:
Zato sam odustala od angažovanja zvanog trener i otišla nosati guzicu po takmičenjima. :-D :-D

Neko je gore više spomenuo kupovinu diploma,to je i ovdje izraženo,vole se ljudi faliti da nosaju 5 DAN a veze nemaju,šamar mu možeš opaliti da ne ustane....toga svugdje ima i takvih ljudi se treba čuvati.
Ja sam ipak protiv toga da malo dijete ide na kontakt,imaš ti i bezobrazne djece,imaš djece koja bjesne i sam se čovjek boji da im se nešto ne desi.

Lijepo je dijete uljučiti da bude fizički aktivno ali ne u smislu da ga fiksiraš na jednu stvar.Neka bude raznoliko,ali ništa spešili jer će se brzo i 100 puta predomisliti.Lako mu je negdje u 7-8 razredu osnovne ili u srednjoj nešto skontati.
nisam strucnjak na tom polju, ali mogu reci da malac ima jako inteligentna i sarolika razmisljanja za svoj uzrast, dok ce gledajuci ono sto 'izvodi' u fizickom smislu biti steta ako se ne bude bavio nekim sportom kao sto je slobodno penjanje po stijenama :D

u pravu si za ovo da izbor treba biti nesto veci, pa da se njegove zelje i sposobnosti pokazu u nekom kasnijem periodu...ja cu ga nastojati podrzati u svakom pogledu - nisam od onih koji preko djeteta 'guraju' neke svoje neizivljene ideje
thousands of voices

#21 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by thousands of voices »

Sto se tice penjanja po stijenama, frendova cera je jako rano krenula sa tim sportom i danas sa 13 godina godina ima puno nagrada iza sebe.
Dzudo mi je super za malce (moja je kcerka, doduse sa nekih 8 godina, trenirala dzudo)... ali opet sve zavisi od trenera i djeteta.

BTW za to sam da se dijete oproba u svakom sportu ako to zeli, a na njemu i njegovim fizickim mogucnostima ostaje da li ce neki sport izgustirati ili ce se i dalje nastaviti baviti njime.

Zna li neko ima li u Sa klub sportske gimnastike za djecake?
daddy_cool

#22 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

thousands of voices wrote:Sto se tice penjanja po stijenama, frendova cera je jako rano krenula sa tim sportom i danas sa 13 godina godina ima puno nagrada iza sebe.
Dzudo mi je super za malce (moja je kcerka, doduse sa nekih 8 godina, trenirala dzudo)... ali opet sve zavisi od trenera i djeteta.

BTW za to sam da se dijete oproba u svakom sportu ako to zeli, a na njemu i njegovim fizickim mogucnostima ostaje da li ce neki sport izgustirati ili ce se i dalje nastaviti baviti njime.

Zna li neko ima li u Sa klub sportske gimnastike za djecake?
penjanje jeste zanimljiva opcija i mada je vjerovatno jos dosta rano za taj sport ipak cu jedan dan skoknuti do kluba ili ljudi koji treniraju na Darivi (Kozja cuprija)

link na stranicu kluba sportskog penjanja No Comment:

http://www.nocomment.ba/index.php?optio ... e&Itemid=1

Za dzudo imam samo primjere starijih uzrasta, pa ih necu iznositi ovdje, ali su moja saznanja jako pozitivna...
daddy_cool

#23 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by daddy_cool »

Bilo je i pitanje u vezi sa gimnastikom za djecake....mozda pogledati ovdje za pocetne informacije:

http://sarajevo.co.ba/tagovi/gimnastika/
djana h

#24 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by djana h »

Iz iskustva sa svojom djecom znam da ih svaka aktivnost,sport ili sekcija zanimaju samo izvjesno vrijeme.Ja sam ih na svoju inicijativu upisala prije tri godine(tad su bile prvi razred i pretskolska)na ritmicku sekciju,i dan-danas idu,imaju priredbe,gostovanja i sl.
Mladja je jedan period bila zagrijana za karate,ali ju je ta opsesija prosla za nekih pola godine koliko mislim da bi i trajala njena karijera u tom sportu :lol:
Kao roditelj mozes procijeniti za sta ti dijete ima afiniteta,razgovaraj,zakljuci i,moj savjet,ne forsiraj vise od jedne sekcije ili sporta dok ne bude veci i mogne se lijepo posvetiti svim izazovima i obavezama.
sjenka

#25 Re: Uzrast djeteta i sport

Post by sjenka »

pozdrav

mom sinu je bilo tacno 3 godine i 1 mjesec kad smo ga upisali na taekwando. Bio je jako živahan, i jedino su nas tu htjeli primiti. Nije bilo nikakvog forsiranja, a dijete je počelo postepeno sticati naviku, razvilo motoriku, i veoma je socijaliziran. Sad ima 8 godina, crvenu traku i redovno trenira. Imao je jednu krizu sa 5 godina, počeo je izmisljati razloge da ga ne vodimo na treninge tipa boli me stomak, boli me glava, itd. Razlog tome jeste što je morao da se bori, par puta je dobio "batine", nije borben tip i ne voli borbu. Ni tada nije bilo nikakvpg forsiranja u smislu da se mora boriti, ali jeste u smislu da se treninzi trebaju redovno pohađati. Ja sam u principu veoma zadovoljna, i moj je sin, a prije par mjeseci upisali smo i kćerku koja je tad imala 4 godine, i njoj se dopada.
Post Reply