Uvoz automobila iz Njemacke

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nezznalicaa

#1 Uvoz automobila iz Njemacke

Post by nezznalicaa »

Pozdrav. Zanima me koliko bi me izaslo sve ukupno da uvezem auto iz Njemacke. Cijena auta gore je cca. 4.000 eura. Koliko bi sve ukupno izaslo sa carinama porezom itd itd.

Hvala puno
ibi

#2 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by ibi »

nezznalicaa wrote:Pozdrav. Zanima me koliko bi me izaslo sve ukupno da uvezem auto iz Njemacke. Cijena auta gore je cca. 4.000 eura. Koliko bi sve ukupno izaslo sa carinama porezom itd itd.

Hvala puno
Carine i porez oko 30%
hrle1976

#3 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by hrle1976 »

Soko zove Orla wrote:
nezznalicaa wrote:Pozdrav. Zanima me koliko bi me izaslo sve ukupno da uvezem auto iz Njemacke. Cijena auta gore je cca. 4.000 eura. Koliko bi sve ukupno izaslo sa carinama porezom itd itd.

Hvala puno
Nađeš nekog RVI da ti proda povlasticu na uvoz auta i nemaš ni carine ni poreza, sitno nešto :D naravno auto registruješ/uvezeš na njegovo ime uz punomoć da ti možeš vozat auto.

Ja sam tako radio 2 puta.
U rodu hajd i mozda ali ko ce ti tako nesto uciniti a da nisi u rodu.
Edin H.

#4 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by Edin H. »

hrle1976 wrote:
Soko zove Orla wrote:

Hvala puno
Nađeš nekog RVI da ti proda povlasticu na uvoz auta i nemaš ni carine ni poreza, sitno nešto :D naravno auto registruješ/uvezeš na njegovo ime uz punomoć da ti možeš vozat auto.

Ja sam tako radio 2 puta.
U rodu hajd i mozda ali ko ce ti tako nesto uciniti a da nisi u rodu.
Ucjena, prijetnje, iznuda, cash - ima raznih nacina :izet:
hrle1976

#5 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by hrle1976 »

Cekajte malo. Auto je registrovano na covjeku koji vam daje punomoc da ga vozate. I kako vi mislite osigurati to isto auto? Mislim relano gledano. Vi zapravo vozate tudje auto. Ta potkupovina fakat mora biti necija teska muka da ti na tako nesto pristane. A onda u kojoj desperativnoj situaciji vi morate biti da nemate za poreza pa trazite indijanske nacine.
hrle1976

#6 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by hrle1976 »

Soko zove Orla wrote:
hrle1976 wrote:Cekajte malo. Auto je registrovano na covjeku koji vam daje punomoc da ga vozate. I kako vi mislite osigurati to isto auto? Mislim relano gledano. Vi zapravo vozate tudje auto. Ta potkupovina fakat mora biti necija teska muka da ti na tako nesto pristane. A onda u kojoj desperativnoj situaciji vi morate biti da nemate za poreza pa trazite indijanske nacine.
Halo bola de čitaj malo https://www.polovniautomobili.com/auto- ... iranje.php
Ja i, ti nisi invalid tako da tebe ovo nista ne kaci. Tebi treba invalid da uveze auto za sebe koje ces ti koristiti? On moze izbjeci sve ovo za licnu potrebu a ne za tvoju. I opet se vracamo na ono moje, koja budaletina bi na ovo pristala... da na svoje ime uveze auto zasto sto je invalid samo zato da ti jeftinije prodjes. Znaci nije moguce uvesti na ovaj nacin auto u ime tebe vec on kao invalid mora u ime sebe. A ko je korisnik u konacnini, ti. A on ti kako pisete nije niko i nista.
hrle1976

#7 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by hrle1976 »

Soko zove Orla wrote:
hrle1976 wrote:
Soko zove Orla wrote: Halo bola de čitaj malo https://www.polovniautomobili.com/auto- ... iranje.php
Ja i, ti nisi invalid tako da tebe ovo nista ne kaci. Tebi treba invalid da uveze auto za sebe koje ces ti koristiti? On moze izbjeci sve ovo za licno potrebu a ne za tvoju. I opet se vracamo na ono moje, koja budaletina bi na ovo pristala...
alo duduče :lol: proda ti RVI povlasticu i sa tom povlasticom uvezeš auto na njegovo ime, osiguraš, registruješ, on ti da punomoć da možeš vozat auto, ne znam šta izmišljaš u toj tintari?

Sve po zakonu.
Dudce to ja od pocetka pisem, samo pitam koja budaletina ce na ovako nesto pristati a koja budaletina ce na vakav nacin uvesti auto?
hrle1976

#8 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by hrle1976 »

Soko zove Orla wrote:
hrle1976 wrote:
Dudce to ja od pocetka pisem, samo pitam koja budaletina ce na ovako nesto pristati a koja budaletina ce na vakav nacin uvesti auto?
jesi tokmak :lol:

uvoz-vozila-na-invalidsku-povlasticu-t78731.html

Ja ne znam koji frontalni kokuz moras biti da ti na ovako nesto uvozis auto. Na tudje ime koji ti proda svoju povalsticu. I onda ti od istog treba punomoc da vozas njegovo odnono ti mislis svoje auto. Ovo pokriva ona narodna, da je usranom se docepati potoka.
ovo_mi_je_nick

#9 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by ovo_mi_je_nick »

Čovjek pita koliko će platiti na uvoz a kao i uvijek tema i odgovori odu u mp3.

Da je pitao kako izbjeći plaćanje pa hajd.
drndalo

#10 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by drndalo »

Platice 16% carine, pa na tih 116% osnovice jos 17% PDV, dakle cca. 36% kumulativno, i nije to sve, imace par stoja troskova oko spedicije, pa jos par stoja oko homologacije, te par stoja neplaniranih za stvari "onako, koje se neko sjeti usput"...

Naravno, inicijalna cijena od 100% koja sluzi kao osnova za racunanje dadzbina NE MORA biti ona koja je stvarno placena za auto, nego samo ako se ta uklapa u nekih cca. 10% prema Schwake katalogu vrijednosti vozila za tu godinu...
ibi

#11 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by ibi »

hrle1976 wrote:
Soko zove Orla wrote:
hrle1976 wrote:

Ja ne znam koji frontalni kokuz moras biti da ti na ovako nesto uvozis auto. Na tudje ime koji ti proda svoju povalsticu. I onda ti od istog treba punomoc da vozas njegovo odnono ti mislis svoje auto. Ovo pokriva ona narodna, da je usranom se docepati potoka.
Pazi ovog socijale iz Danske :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ci-Nick

#12 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by Ci-Nick »

http://www.new.uino.gov.ba/bs/Uvoz%20motornih%20vozila

"Kada vozilo dobije uvjerenje o homologaciji, sa tim uvjerenjem i sa svom ostalom dokumentacijom ide se u određenu carinsku ispostavu u unutrašnjosti BiH gdje se završava carinski postupak uvoza vozila, plaćaju uvozne dažbine (carina i PDV), te nakon toga vozilo se može registrovati kod nadležnog MUP-a. Kad su u pitanju uvozne dažbine, standardna stopa carine za putnička motorna vozila iznosi 15 % i PDV 17 %. Ako su u pitanju polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU, od početka 2013. godine carina je ukinuta i plaća se samo PDV od 17 % na utvrđenu carinsku vrijednost vozila.
n;hill

#13 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by n;hill »

hrle1976 wrote:
Soko zove Orla wrote:
hrle1976 wrote:

Posao s povlasticama automobila ide bez problema, ne znam gdje vidiš komplikaciju, npr. lik RVI nema vozačku niti će ikad vozizi ima nekih 55 god, proda tu povlasticu ili recimo pokloni, nekom tko mu je drag, ili tko mu da 500KM, i kad ovaj uveze auto posebno japansko ili volkswagenovo zaradi što je skuplje više, i do 20000, kad digne registracijske ovaj mu da punomoć i nakon tri godine može prevesti auto na sebe, a čiko nakon pet godina opet proda povlasticz za 500 stoja ili nema od nje ništa ako neće sebi uvoziti.jedina mana je da kazne stižu te tri godine na adresu RVI-a, ali ovi obično imaju sporazum sa osiguravajućom kućom kojoj ostave kaznu a osig istu dostavi ovom
hrle1976

#14 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by hrle1976 »

n;hill wrote:

Posao s povlasticama automobila ide bez problema, ne znam gdje vidiš komplikaciju, npr. lik RVI nema vozačku niti će ikad vozizi ima nekih 55 god, proda tu povlasticu ili recimo pokloni, nekom tko mu je drag, ili tko mu da 500KM, i kad ovaj uveze auto posebno japansko ili volkswagenovo zaradi što je skuplje više, i do 20000, kad digne registracijske ovaj mu da punomoć i nakon tri godine može prevesti auto na sebe, a čiko nakon pet godina opet proda povlasticz za 500 stoja ili nema od nje ništa ako neće sebi uvoziti.jedina mana je da kazne stižu te tri godine na adresu RVI-a, ali ovi obično imaju sporazum sa osiguravajućom kućom kojoj ostave kaznu a osig istu dostavi ovom
Invalida natezati za primjerice 500km kako bi prvo uvezo auto bez poreza a onda nakon nekoliko godina imao auto na sebi i tako mozda zaradio nesto vise kad ga prodas. :roll:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#15 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by gentoo »

I mene zanima sta ako invalid odluci prodati svoje auto (koje je kao moje) ? Ima puno pravo i vlasnistvo nad istim.. :-)
n;hill

#16 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by n;hill »

hrle1976 wrote:
n;hill wrote:

Invalida natezati za primjerice 500km kako bi prvo uvezo auto bez poreza a onda nakon nekoliko godina imao auto na sebi i tako mozda zaradio nesto vise kad ga prodas. :roll:
Vjeruj mi invalidi sami traže kome prodati, možda ti nije jasna situacija u zemlji, 500 KM
n;hill

#17 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by n;hill »

gentoo wrote:I mene zanima sta ako invalid odluci prodati svoje auto (koje je kao moje) ? Ima puno pravo i vlasnistvo nad istim.. :-)
Vjerovatno se boje ovih auto kuća koje su razvile biznis s tim, i vjerovatno bi se bojali da im netko za te pare ne pokuca na vrata :run: ,
ne znam, samo kažem za puno slučajeva znam, a nikad ni za jedan problem nisam čuo
n;hill

#18 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by n;hill »

Za slučaj nekih golfova su mi rekli da u biti onog što je 20000, dobiješ za 10000, sad zamisli na 40000 šta možeš uvesti i koliko možeš zaraditi
tranquil

#19 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by tranquil »

Image
hrle1976

#20 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by hrle1976 »

n;hill wrote:
hrle1976 wrote:
n;hill wrote:

Vjeruj mi invalidi sami traže kome prodati, možda ti nije jasna situacija u zemlji, 500 KM
Ne znam necu reci da i nema takvih slucaja ali jaro ja bi se prije tog sramio nego da se valjam po muskim dlakama. Nekako bi mi teze na dusu palo to da tako radim preko nekog invalida.
n;hill

#21 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by n;hill »

hrle1976 wrote:Ne znam necu reci da i nema takvih slucaja ali jaro ja bi se prije tog sramio nego da se valjam po muskim dlakama. Nekako bi mi teze na dusu palo to da tako radim preko nekog invalida.
Pa možeš ti njima dati i pola zarade, ima slučajeva da ljudima daju i preko hiljade, i tako još sevap zarade, dobro i tebi i njima, ja bih volio da je situacija bolja, ali ljudi će s tim parama kupiti drva, spremiti djecu u školu, platiti djetetu godinu fakulteta, a od tvog distanciranja nemaju ništa
orinoco

#22 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by orinoco »

Soko zove Orla wrote: alo duduče :lol: proda ti RVI povlasticu i sa tom povlasticom uvezeš auto na njegovo ime, osiguraš, registruješ, on ti da punomoć da možeš vozat auto, ne znam šta izmišljaš u toj tintari?

Sve po zakonu.
Što se tiče zakona:
Automobili stavljeni u slobodan promet uz oslobađanje od plaćanja dažbine na osnovu uvoza za potrebe invalidnih lica, koji će ih koristiti kao ortopedsko pomagalo, ne smiju se prodavati, posuđivati, davati drugom na upotrebu, davati uvidu garancije, iznajmljivati ili prenositi kao osiguranje za druge obaveze, bez prethodnog obavještavanja nadležnih carinskih organa i plaćanja dažbine, sve do isteka roka od 36 mjeseci od dana stavljanja u slobodan promet (od dana carinjenja).
drndalo

#23 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by drndalo »

n;hill wrote:
gentoo wrote:I mene zanima sta ako invalid odluci prodati svoje auto (koje je kao moje) ? Ima puno pravo i vlasnistvo nad istim.. :-)
Vjerovatno se boje ovih auto kuća koje su razvile biznis s tim, i vjerovatno bi se bojali da im netko za te pare ne pokuca na vrata :run: ,
ne znam, samo kažem za puno slučajeva znam, a nikad ni za jedan problem nisam čuo
E pa hajd malo isteazi sta je bilo prije 10-15 god... Tolerisali su to godinama, dok se nije nakotilo par hiljada komada povlastica... Pa onda udri po njima, sve i jedan je morao platiti i carinu, i porez, i retroaktivnu zateznu kamatu za npr. 987 dana od uvoza... Izmnozi to, i reci mi koliko su profitirali? Platili su i na mostu, i na cupriji, i neka su... Zbog 2-3.000 KM ustede su na kraju morali placati 3800 da im ne uzmu auto...

Samo je pitanje kada ce neko iz vlasti potegnuti taj sistem punjenja budzeta...
drndalo

#24 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by drndalo »

Kupi opet, po mogucnosti nesto od 30 kKM... :thumbup:
kakolijeciti

#25 Re: Uvoz automobila iz Njemacke

Post by kakolijeciti »

Stavite 500KM trošak transporta (toliko su fiksirali na carini) pa izračunajte davanja na uvoz auta. Nije nešto precizan kalkulator, ali se može vidjeti cijena uvoza u konačnici
Post Reply