UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
-
djedovic
#1 UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
ovako da vas upoznam sa situacijom...imam 19 godina od prosle nedjelje sam u svicarskoj...znaci preselio sam se za stalno...jako mi je tesko sto sam otiso iz rodne grude nakon 19 godina trenutno jako patim za BiH al morao sam je napustiti posto apsolutno nisam imao drugog izbora...moj najveci strah je da cu zaboraviti odakle sam dosao i da cu se promjeniti ako se integrisem u novo drustvo, i strah me je da se nikad necu pozeljeti vratiti u bosnu i to me jako muci...trenutno sam sebi zacrto posto prvo zelim ovdje na fakultet pa da cim zavrsim fax i cim osiguram sigurni boravak i svicarsko drzavljanstvo(za svaki slucaj) pa da se nakon toga vratim u BiH zivjeti, znam da to sad zvuci smijesno al tako ja trenutno razmiljsam i znam da su apsolutne male sanse pa skoro i nemoguce da cu tako i razmisljati za 10-ak godina, a ne bi volio da se to promjeni, strah me toga...i ne bi volio da moja djeca odrastaju u svicarskoj da im svicarski bude prvi jezik da imaju djelic ovog njihovog mentaliteta, zelio bi da mi djeca odrastu tamo gdje sam i ja...zelim kad se osiguram nazad u svoju BiH a strah me da nece tako biti kad se to stvarni desi...mozete me smatrati ludim i nenormalnim ali ja tako razmisljam i osjecam a to ce se nazalost najv promjeniti...
-
King_of_jungle20
#3 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
Zasto se brines, budi sretan sto si uspio otici vani, budi tamo jedno 5-6 godina, zaradi dosta novca, ustedi i onda se vrati ovamo. Za zenu i djecu nikada nije kasno, rano je da o tome razmisljas, ja imam 20 godina i sanjam da odem odavde. Nemoj se brinuti radi tamo i obidji malo svijeta.djedovic wrote:ovako da vas upoznam sa situacijom...imam 19 godina od prosle nedjelje sam u svicarskoj...znaci preselio sam se za stalno...jako mi je tesko sto sam otiso iz rodne grude nakon 19 godina trenutno jako patim za BiH al morao sam je napustiti posto apsolutno nisam imao drugog izbora...moj najveci strah je da cu zaboraviti odakle sam dosao i da cu se promjeniti ako se integrisem u novo drustvo, i strah me je da se nikad necu pozeljeti vratiti u bosnu i to me jako muci...trenutno sam sebi zacrto posto prvo zelim ovdje na fakultet pa da cim zavrsim fax i cim osiguram sigurni boravak i svicarsko drzavljanstvo(za svaki slucaj) pa da se nakon toga vratim u BiH zivjeti, znam da to sad zvuci smijesno al tako ja trenutno razmiljsam i znam da su apsolutne male sanse pa skoro i nemoguce da cu tako i razmisljati za 10-ak godina, a ne bi volio da se to promjeni, strah me toga...i ne bi volio da moja djeca odrastaju u svicarskoj da im svicarski bude prvi jezik da imaju djelic ovog njihovog mentaliteta, zelio bi da mi djeca odrastu tamo gdje sam i ja...zelim kad se osiguram nazad u svoju BiH a strah me da nece tako biti kad se to stvarni desi...mozete me smatrati ludim i nenormalnim ali ja tako razmisljam i osjecam a to ce se nazalost najv promjeniti...
-
Strpljiva
#4 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
Jednog dana će ti ovo biti smiješno. Sretno i ne okreći glavu!
- wewa
#5 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
stvarno, sta ako jadna djeca progovore svicarski...
na n-tu

- mousstapha
#6 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
Bogami ti je sad tesko. Strpi se malo, zajebano je u Svici. Tamo kantoni, tri naroda, tri jezika.djedovic wrote:ovako da vas upoznam sa situacijom...imam 19 godina od prosle nedjelje sam u svicarskoj...znaci preselio sam se za stalno...jako mi je tesko sto sam otiso iz rodne grude nakon 19 godina trenutno jako patim za BiH al morao sam je napustiti posto apsolutno nisam imao drugog izbora...moj najveci strah je da cu zaboraviti odakle sam dosao i da cu se promjeniti ako se integrisem u novo drustvo, i strah me je da se nikad necu pozeljeti vratiti u bosnu i to me jako muci...trenutno sam sebi zacrto posto prvo zelim ovdje na fakultet pa da cim zavrsim fax i cim osiguram sigurni boravak i svicarsko drzavljanstvo(za svaki slucaj) pa da se nakon toga vratim u BiH zivjeti, znam da to sad zvuci smijesno al tako ja trenutno razmiljsam i znam da su apsolutne male sanse pa skoro i nemoguce da cu tako i razmisljati za 10-ak godina, a ne bi volio da se to promjeni, strah me toga...i ne bi volio da moja djeca odrastaju u svicarskoj da im svicarski bude prvi jezik da imaju djelic ovog njihovog mentaliteta, zelio bi da mi djeca odrastu tamo gdje sam i ja...zelim kad se osiguram nazad u svoju BiH a strah me da nece tako biti kad se to stvarni desi...mozete me smatrati ludim i nenormalnim ali ja tako razmisljam i osjecam a to ce se nazalost najv promjeniti...
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#7 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
1. pocni navijati za fc basel
2. pricaj sto manje nas, sto manje se sa nasim druzi
3. neposjecuj nase kafancuge i diskace
4. nemoj molim te od prvih novaca BMW da kupis i da se nakratko osisas
5. nauci skijati ako vec neznas
6. jeben je franak
7. nek ti je sa srecom
p.s.
8. nemoj po puf-ovima tajlandjanke drmati, imas za istu kintu ruskinje...
2. pricaj sto manje nas, sto manje se sa nasim druzi
6. jeben je franak
7. nek ti je sa srecom
p.s.
- neravip
#8 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
nemoj se ti sekirat nista,navići češ se ti brzo na Švicu,da su mi tvoje godine i ja bi uradio isto.....
..nek ti je sa srećom!....
-
djedovic
#9 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
hahahahahahahaha hvala na savjetu (Y)Priorat wrote:1. pocni navijati za fc basel![]()
2. pricaj sto manje nas, sto manje se sa nasim druzi![]()
6. jeben je franak![]()
7. nek ti je sa srecom
p.s.
-
djedovic
#10 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
wewa wrote:stvarno, sta ako jadna djeca progovore svicarski...![]()
![]()
![]()
na n-tu
![]()
bolje za njega ako zna vise daleko od toga da ne bi trebo znati sto vise jezika al samo ne bi volio da mu je prvi jezik neki strani a ne bosanski a svakom ko se rodi u svici i ostane zvijeti prodje skolu i sve njemu ce sig biti drazi strani od domaceg jezika
-
djedovic
#11 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
neravip wrote:nemoj se ti sekirat nista,navići češ se ti brzo na Švicu,da su mi tvoje godine i ja bi uradio isto.....
puno hvala
al ne sekiram se ja da se necu navici na svicu ja se samo sekiram da kad se naviknem na nju(A navicu se se stoposto nema mi druge) da cu zaboraviti svoju bosnu toga me je strah
-
djedovic
#12 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
King_of_jungle20 wrote:Zasto se brines, budi sretan sto si uspio otici vani, budi tamo jedno 5-6 godina, zaradi dosta novca, ustedi i onda se vrati ovamo. Za zenu i djecu nikada nije kasno, rano je da o tome razmisljas, ja imam 20 godina i sanjam da odem odavde. Nemoj se brinuti radi tamo i obidji malo svijeta.djedovic wrote:ovako da vas upoznam sa situacijom...imam 19 godina od prosle nedjelje sam u svicarskoj...znaci preselio sam se za stalno...jako mi je tesko sto sam otiso iz rodne grude nakon 19 godina trenutno jako patim za BiH al morao sam je napustiti posto apsolutno nisam imao drugog izbora...moj najveci strah je da cu zaboraviti odakle sam dosao i da cu se promjeniti ako se integrisem u novo drustvo, i strah me je da se nikad necu pozeljeti vratiti u bosnu i to me jako muci...trenutno sam sebi zacrto posto prvo zelim ovdje na fakultet pa da cim zavrsim fax i cim osiguram sigurni boravak i svicarsko drzavljanstvo(za svaki slucaj) pa da se nakon toga vratim u BiH zivjeti, znam da to sad zvuci smijesno al tako ja trenutno razmiljsam i znam da su apsolutne male sanse pa skoro i nemoguce da cu tako i razmisljati za 10-ak godina, a ne bi volio da se to promjeni, strah me toga...i ne bi volio da moja djeca odrastaju u svicarskoj da im svicarski bude prvi jezik da imaju djelic ovog njihovog mentaliteta, zelio bi da mi djeca odrastu tamo gdje sam i ja...zelim kad se osiguram nazad u svoju BiH a strah me da nece tako biti kad se to stvarni desi...mozete me smatrati ludim i nenormalnim ali ja tako razmisljam i osjecam a to ce se nazalost najv promjeniti...
nadam se da cu moci tako i da cu imati takvu zelju i za pet sest godina
-
djedovic
#13 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
ne bih volio da bude tako kao sta ti kazesStrpljiva wrote:Jednog dana će ti ovo biti smiješno. Sretno i ne okreći glavu!
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#14 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
djedovic wrote:neravip wrote:nemoj se ti sekirat nista,navići češ se ti brzo na Švicu,da su mi tvoje godine i ja bi uradio isto.....
puno hvala
al ne sekiram se ja da se necu navici na svicu ja se samo sekiram da kad se naviknem na nju(A navicu se se stoposto nema mi druge) da cu zaboraviti svoju bosnu toga me je strah[/quot
sta ti je, pa nisi u papue neue guineja otisao. 11 sati i u bosni si. ja sam u tvojim godinama svaki mjesec dana bio dole . odem na vikend. daj ba, sta si se ufurao!!!
-
hali gali halid
#15 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
Baš mi te žao 
-
djedovic
#16 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
Priorat wrote:djedovic wrote:neravip wrote:nemoj se ti sekirat nista,navići češ se ti brzo na Švicu,da su mi tvoje godine i ja bi uradio isto.....
puno hvala
al ne sekiram se ja da se necu navici na svicu ja se samo sekiram da kad se naviknem na nju(A navicu se se stoposto nema mi druge) da cu zaboraviti svoju bosnu toga me je strah[/quot
sta ti je, pa nisi u papue neue guineja otisao. 11 sati i u bosni si. ja sam u tvojim godinama svaki mjesec dana bio dole . odem na vikend. daj ba, sta si se ufurao!!!
hehehehehe ima i toga
eto znaci i ti si vani i sigurno da te pitam imas li ti ikakve zelje vratiti se u bosnu i kad bi to bilo(kolko bi ti tad imo godina)
- Magarece_godine
#17 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
Ajd se mjenjamo ?
- psydelija
#18 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
tema je loziona ziva 
-
maxell_sarajevo
#19 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
Pametan ide gdje mu je bolje, a budala ostaje citav zivot na jednom mjestu. 
- fatamorgana
#20 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
"Ubi bene ibi patria". Ne znam sta ovo znaci, al djeluje nekako pametno.
- atko
#21 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
fatamorgana wrote:"Ubi bene ibi patria". Ne znam sta ovo znaci, al djeluje nekako pametno.
- sheilak
#22 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
djedovicu
Ne boj se. Uzivaj, a Bosna ( ni od tebe, ni iz tebe
) nikud nece pobjeci. Ceka na tebe kad se oporavis od ovih sokova ovdje.
Puno srece.
Ne boj se. Uzivaj, a Bosna ( ni od tebe, ni iz tebe
Puno srece.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#23 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
djedovic wrote:ovako da vas upoznam sa situacijom...imam 19 godina od prosle nedjelje sam u svicarskoj...znaci preselio sam se za stalno......
Nisi imao izbora, a sad kao ... patish?djedovic wrote:jako mi je tesko sto sam otiso iz rodne grude nakon 19 godina trenutno jako patim za BiH al morao sam je napustiti posto apsolutno nisam imao drugog izbora......
Ako ne budesh zelio da zaboravish, neces zaboraviti odakle dolazis, a ako se ne integrishesh u novu sredinu, tesko ces funkcionirati i nikada neces biti zadovoljan.djedovic wrote:moj najveci strah je da cu zaboraviti odakle sam dosao i da cu se promjeniti ako se integrisem u novo drustvo, ...
Desetine, mozda i stotine hiljada gradjana BiH se nikada nece vratiti da zivi u BiH i to ih ne muci puno. Dolaze na godisnje odmore i vracaju se onamo gdje su osmislili svoje zivote, vracaju se kuci.djedovic wrote:i strah me je da se nikad necu pozeljeti vratiti u bosnu i to me jako muci...trenutno sam sebi zacrto posto prvo zelim ovdje na fakultet pa da cim zavrsim fax i cim osiguram sigurni boravak i svicarsko drzavljanstvo(za svaki slucaj) pa da se nakon toga vratim u BiH zivjeti,...
Nakon izvjesnog vremena ces morati napraviti izbor i reci, "moja kuca je u Svicarskoj", ili "kuca mi je u BiH", tada ce ti sve biti lakse i jasnije.
Pusti sada te neke svoje "strahove", ... studiraj i pored toga nesto radi, ... kad zasushkaju franci, ....djedovic wrote: znam da to sad zvuci smijesno al tako ja trenutno razmiljsam i znam da su apsolutne male sanse pa skoro i nemoguce da cu tako i razmisljati za 10-ak godina, a ne bi volio da se to promjeni, strah me toga......
Neka ti djeca budu ziva, zdrava i uspjesna. Je l` mislish da je bosanski mentalitet nesto bolji, ... zdraviji od svicarskog? Ti se potrudi da djeca znaju maternji jezik, ... to je tvoja duznost i obaveza.djedovic wrote:i ne bi volio da moja djeca odrastaju u svicarskoj da im svicarski bude prvi jezik da imaju djelic ovog njihovog mentaliteta, zelio bi da mi djeca odrastu tamo gdje sam i ja......
I ja mislim da nece tako biti. Ako na vrijeme diplomirash, ako budes dobar strucnjak u svom poslu, ... to ce svicarski mentalitet jako dobro prepoznati. Bit ces placen toliko, da ti na pamet nece pasti da se vratis u BiH, pa da te svaki polupismeni shefcic zigu u zdrav mozak, ...djedovic wrote:zelim kad se osiguram nazad u svoju BiH a strah me da nece tako biti kad se to stvarni desi......
Nisi puno lud i nenormalan, obzirom odakle potices.djedovic wrote: mozete me smatrati ludim i nenormalnim ali ja tako razmisljam i osjecam a to ce se nazalost najv promjeniti...
- Zlata M.
#24 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
OMG !Bolje je da si preselio u Svicarsku, nego na ahiret.
- Ridjobrki
#25 Re: UPRAVO NAPUSTIO BOSNU...:(
Ako ti se desi pa zaboraviš Bosnu samo se skondrljaj niz basamke ili ošini glavom od šta - na televiziji uvijek upali i vrati se sjećanje. Nemoj se obeshrabriti ako ne uspije iz prve...