Ulice "Žrtava genocida u Srebrenici"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Podržavate li ovu inicijativu?

DA
11
79%
NE
2
14%
Samo četvrtkom
1
7%

Total votes: 14

vidi_vidi_vidi

#1 Ulice "Žrtava genocida u Srebrenici"?

Post by vidi_vidi_vidi »

Načelnici općina podržavaju ideju Sadika Ahmetovića

Ulice žrtava genocida u Srebrenici kao podsjećanje i upozorenje

Inicijativa ne smije biti provedena samo formalno, kaže Smajlović * Načelnik Višegrada obavit će konsultacije sa klubovima odbornika u SO

Inicijativa da u svakom gradu u BiH jedna ulica dobije naziv "žrtava genocida u Srebrenici", koju je najavio Sadik Ahmetović, prema prvim reakcijama, dobit će punu podršku u općinama Tuzlanskog kantona.

Nepotrebna politizacija

- Odmah po zvaničnom dobivanju inicijative uputit ću prijedlog Komisiji Općinskog vijeća Tuzla da odredi ulicu koja će nositi naziv "žrtava genocida u Srebrenici" - istakao je načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović.
Zenički načelnik Husejin Smajlović podržava Ahmetovićevu inicijativu, koja, prema njegovome mišljenju, za ideju vodilju ima podsjećanje i upozorenje na genocid u Srebrenici. - Žalostan sam što svako, pa će zasigurno i ovo pitanje biti predmet nepotrebne politizacije. Ono što se meni nimalo ne sviđa jeste mogućnost da se ovakva inicijativa provede samo formalno, da se imenuje trg ili zabačena, nevažna ulica u predgrađu, čime bi žrtva Srebrenice i Srebreničana dodatno bila obezvrijeđena. Dodatno minoriziranje ili politiziranje je nova nepravda prema Srebrenici -kaže Smajlović.
Njegov kolega iz Kalesije Rasim Omerović, uz punu podršku inicijativi, kaže da je takva ideja pravi način da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.
- Čim sam ujutro pročitao tekst u "Avazu", počeo sam razmišljati koja bi ulica u našemgradu mogla ponijetito ime - kazao nam je načelnik Lukavca Dževad Mujkić.
Načelnik Višegrada Miladin Milićević rekao nam je da će, nakon dobivanja inicijative, obaviti konsultacije sa klubovima poslanika u Skupštini općine i uputiti je u raspravu.
- Skupština donosi odluku o tome. Što se mene tiče, ne bih imao ništa protiv da jedna ulica u Višegradu nosi takvo ime - kaže Milićević.

Pavićeva podrška

Marko Pavić, načelnik općine Prijedor, ističe da još nije zvanično dobio Ahmetovićevu inicijativu.
- Kad dobijem tu inicijativu, proslijedit ću je Skupštini općine i nadležnim institucijama. Oni bi je trebali razmotriti, a ja lično nemam ništa protiv - rekao je Pavić.

Srebrenica zaslužuje ulicu u Brčkom

Gradonačelnik Brčkog Mirsad Đapo upozorava da se o nazivima ulica u Distriktu mora postići konsenzus sva tri naroda.
- Kada dobijem Ahmetovićevu inicijativu, predstavit ću je predsjednicima klubova političkih stranaka u Skupštini Distrikta. Srebrenica zaslužuje ulicu u Brčkom, jer je istina o Srebrenici naša zajednička potreba - kazao je Đapo.

Bešlić: Obilježiti strašan zločin

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izražava punu podršku ovoj ideji, ističući da će gradske vlasti zasigurno razmotriti taj prijedlog.
- U Srebrenici se desio genocid, to je strašan zločinkoji zaslužuje da se obilježina dostojanstven način. Tragedija Srebrenice posebno bi trebala biti obilježena nekom značajnijom ulicom u Sarajevu, ali kad je u pitanju Mostar, ne znam koliko će se to moći realizirati. Prema odredbama Statuta, vijećnici iz Kluba Srba imaju pravo povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Bojim se da na tom pitanju ne dođe do sporenja, a to nikome ne treba - kazao je Bešlić.

Originalni link
verbal

Post by verbal »

Ne bih zelio da moja primjedba bude neukusna, ali nisu ljudi stradali samo u Srebrenici. Zasto se te zrtve stalno stavljaju ispred svih ostalih?NIsu bili ni prvi, ni poslednji, ni jedini koji su izdani od "prijatelja", a poklani od neprijetelja.

Da iza tog prijedloga zaista lezi cestita namjera, onda bi se ulice nazivale Ulica zrtava Srebrenice ili Ulica zrtava genocida.

vidi_vidi_vidi wrote: Bešlić: Obilježiti strašan zločin
kako zvuci Ulica kradljivaca 150 mil € pomoci za Srebrenicu?
beharrr

Post by beharrr »

verbal wrote:Ne bih zelio da moja primjedba bude neukusna, ali nisu ljudi stradali samo u Srebrenici. Zasto se te zrtve stalno stavljaju ispred svih ostalih?NIsu bili ni prvi, ni poslednji, ni jedini koji su izdani od "prijatelja", a poklani od neprijetelja.

Da iza tog prijedloga zaista lezi cestita namjera, onda bi se ulice nazivale Ulica zrtava Srebrenice ili Ulica zrtava genocida.

Mozda ti ljudi i nisu pobijeni, sta mislis o tome.
verbal

Post by verbal »

beharrr wrote:
verbal wrote:Ne bih zelio da moja primjedba bude neukusna, ali nisu ljudi stradali samo u Srebrenici. Zasto se te zrtve stalno stavljaju ispred svih ostalih?NIsu bili ni prvi, ni poslednji, ni jedini koji su izdani od "prijatelja", a poklani od neprijetelja.

Mozda ti ljudi i nisu pobijeni, sta mislis o tome.
mislim da si priglup
Produkt C

Post by Produkt C »

a ti odvec zlonamjeran :zzzz:
Bosančeros

Post by Bosančeros »

Pa dobro, ovo što VERBAL govori i ima neku logiku, jer činjenica da nisu samo tu ljudi stradali!
Ali Srebrenica ipak predstavlja neki pojam, jer kada god se spomene Srebrenica, zna se na šta prvo pomislimo :sad: , nažalost, ali tako je :sad:
Ali jedno je sigurno, treba sve učiniti da ostane upamćeno, što se tamo dogodilo!!
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Podrzavam inicijativu naravno....
ja_sarajevo

Post by ja_sarajevo »

ja sam licno za ...svaka cast za ovu inicijativu
violentjack

Post by violentjack »

Ulica zrtava cetnickog genocida :oops:
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Avaz

Tuzla će dobiti trg žrtava genocida u Srebrenici
Upravo na prostoru ispred Čaršijske džamije svakog 11. u mjesecu okupljaju se Srebreničanke na mirnim protestima
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Sadik Ahmetović danas će i zvanično na adrese svih načelnika općina u BiH uputiti inicijativu da jednoj ulici u svom gradu daju ime žrtava genocida u Srebrenici.
Inicijativa je u pojedinim dijelovima BiH naišla na veliku podršku, čemu svjedoči i najava da će u Tuzli, umjesto ulice, naziv žrtava genocida u Srebrenici, najvjerovatnije, nositi trg kod Stare česme, ispred Čaršijske džamije u centru grada.
- Nakon konsultacija s nekolicinom ljudi, odlučio sam da nadležnoj komisiji uputim prijedlog da ovaj trg dobije taj naziv. Mnogo je razloga za to. Kao prvo, izbjegavamo mogućnost da ulica koja će nositi naziv žrtava genocida u Srebrenici bude negdje na periferiji grada, čime bi se, praktično, omalovažila i sama inicijativa i žrtve genocida. Drugi razlog je što se upravo na tom trgu svakog 11. u mjesecu okupljaju žene iz Srebrenice -kaže načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, dodajući da će postojati i simbolika, jer se ovaj trg naslanja na Trg slobode.
U narednih nekoliko dana, nakon sastanka s Ahmetovićem i predstavnicama udruženja Žene Srebrenice, Imamović planira i ozvaničiti ovu inicijativu.
- Zadovoljan sam reakcijama na koje je inicijativa naišla, posebno u Tuzli. Osim sa tuzlanskim, zatražit ću posebne sastanke i s gradonačelnicima Sarajeva, Mostara i Banje Luke, te načelnicima Zenice, Bihaća, Travnika i još nekih gradova, kako bih u ličnom kontaktu vidio mogućnost realizacije inicijative - kaže Ahmetović.
Belle

Post by Belle »

Naravno da podrzavam inicijativu. I ne samo jednu ulicu vec vise. A naravno raditi na tome da se i drugim ulicama, spomenicima ili ustanovama daju imena koja ce nas podsjecati na agresiju.
Post Reply