Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kecher II

#76 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by kecher II »

Mea_parvitas wrote:Mora se na neki nacin rijesiti nehljeba a ne dati poslodavcima priliku da budu jos korumpiraniji i da jos jeftinije dobiju robove koji ce raditi za 500, 600 KM ko konji mjesecno...
mislim da ti je ovih 500-600km u privatnom sektoru prosjek, prije i blize 500 nego 600, moje misljenje.
ovaj zakon najvise pogadja radnike firmi ciji je osnivac i vlasnik drzava jer poznavajuci nas mentalitet dovesce do jos veceg stepena korupcije i nepotizma tako da oni i jesu najglasniji u svemu ovome,
sto se tice privatnog sektora mislim da nece doci do ikakvih bitnijih promjena jer u privatnom sektoru tj. kapitalisti nije bitno ni ciji si, ni u kojoj ti je stranci babo vec kako obavljas pos'o, onog momenta kad ne budes dovoljno produktivan i rentabilan letis a on trazi drugog a nece te otpustiti "dzaba" da bi zaposlio nekog drugog jer samo sebi pravi dodatni pos'o i obaveze, prijava, odjava, administrativne zajebancije tako da kod privatnika je i sad i na odredjeno i neodredjeno svejedno.
ja radim 10god i sve kod privatnika, zamijenio 4 firme sad radim u petoj, od kojih sam u dvije im'o na neodredjeno pa me nista nije sprecavalo da ih napustim niti da mi daju otkaz, vrlo jednostavno se to rjesava.
MJAU - da

#77 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by MJAU - da »

taki sam kaki sam wrote:Ovo je odlicna prilika za sve koji imaju nekoga u JP. Ja cu vec povuci neke veze u telekomu ili EP da me prime a da otpuste nekog ko je regularno dosao do posla i nema nikog iza ledja. Takvih ima jos uvijek, istina malo ih je ali oni su/nam prilika za zaposlenje. :-)
Zar ima tamo u njiha da su došli regularno na posao? :-) Ja mislim da nema, joj, bit će im pravog sexa, kako ko na vlast, tako i nova struktura zaposlenih.... Nije mi ih žao, ovi regularni iako ih ima su vjerovatno na pozicijama tegljača za ostale podobne, tako da ne bi trebali biti ugroženi, jer jelte, neko mora i tegliti i završiti posao za više neradnika. Ili griješim?
It_is_a_Leclerc

#78 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by It_is_a_Leclerc »

SDP-ov junoša, Irfan Čengić, danima me "sponzorirano" maltretira svojim mediokritetnim stavom o Zakonu o radu za koji ga niko i nije pitao. NAravno, i on bi na neodređeno, jer neodređeno je Kibla svim budžetskim miševima, savjetnicima, referentima i ostatku blumente u ovoj državi.
vješalica

#79 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by vješalica »

imate ozbiljnih zdravstvenih problema ako misliti da će se nekome u javnom preduzeću ili ustanovi zaljuljati stolica ako se usvoji ova serotina od zakona,šta li valjda neko ovdje umislio da će upasti na 3 mjeseca da radi u telekom,ep i sl ahhaha,pa šta mislte da je neko budala da na jedno mjesto smjenjiva svaka 3 mjeseca radnike dovlači i odvlači? aham,sigurno ste vi taj sretni dobitnih buđetske sisice :lol:

treba samo još upitati hoće li nam zaokružiti da satnica bude marka,da se ne pate oko računanja naši svagdašnji poslodavci
Amazonka27

#80 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Amazonka27 »

joj ljudi koliko sami sebi skacete u stomak zeleci da komsiji oboli krava...
1. Zakon o radu je svakako tricarija koju mozes macku o rep okaciti ako se sefu cefne da te zajebaje
2. ko ima dobru stelu jebe mu se kakav ce taj zakon biti jer za njih vazi zakon jacega
3. Ko sjedi "onako" na poslu...sjedice i dalje
4. Ko se koprca i zeli da napreduje - nece napredovati jer prednost imaju oni koji sjede "onako" ili su neciji
5. eto da ovaj rat stane...

privatnik koji ulaze u svog radnika nece ga pustiti tek tako... u drzavnim firmama ulaze se u rodbinu a zjenica oka se ne dira.
Mi imamo nezdravo radno trziste i zaista ne zelim nikom da strahuje svako malo da li ce ostati ili jok na poslu...nije to trziste gdje mozes reci...ako tu ne produze - odoh ja dalje - ko ih jebe. Evo primjer iz HR gdje su mojo prijateljici 2 godine produzavali svako 2-3-6-2-3 mjeseca i na kraju pedala. Svjetska firma, ona dipl ecc - rad na SAP-u. Zasto pedala? jer se pokazala bolja od sefove rodice koja se nakon 2 godine odlucial vratiti na posao nakon bolovanja. E tako je i kod nas.
MJAU - da

#81 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by MJAU - da »

Amazonka27 wrote:joj ljudi koliko sami sebi skacete u stomak zeleci da komsiji oboli krava...
1. Zakon o radu je svakako tricarija koju mozes macku o rep okaciti ako se sefu cefne da te zajebaje
2. ko ima dobru stelu jebe mu se kakav ce taj zakon biti jer za njih vazi zakon jacega
4. Ko se koprca i zeli da napreduje - nece napredovati jer prednost imaju oni koji sjede "onako" ili su neciji

privatnik koji ulaze u svog radnika nece ga pustiti tek tako... u drzavnim firmama ulaze se u rodbinu a zjenica oka se ne dira.
Mi imamo nezdravo radno trziste i zaista ne zelim nikom da strahuje svako malo da li ce ostati ili jok na poslu...nije to trziste gdje mozes reci...ako tu ne produze - odoh ja dalje - ko ih jebe. Evo primjer iz HR gdje su mojo prijateljici 2 godine produzavali svako 2-3-6-2-3 mjeseca i na kraju pedala. Svjetska firma, ona dipl ecc - rad na SAP-u. Zasto pedala? jer se pokazala bolja od sefove rodice koja se nakon 2 godine odlucial vratiti na posao nakon bolovanja. E tako je i kod nas.
Amazonka, pa nije baš tako. Zahvaljujući našim "lukavim advokatima", svašta se može naći u Zakonu o radu, ako te neko otpusti tek onako. Danas baš velim direktoru, stisni pa me otpusti, ima da te tužim za mobing. :lol: Ja sam u privatluku, živo me se ne dotiče ovaj Zakon, novajlija, ali dotiče ovih par što su nam ostali od bivše Uprave, po rođačkoj osnovi, pa se radujem ishodu. :)
Amazonka27

#82 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Amazonka27 »

au bre sto se natipka i sve se izbrisa :skoljka:

mozda je i bolje tako...
mobing je jako tesko dokazati...
te rodjake niko nece dirati i nece dobiti otkaz. Cak sta vise, njihovi rodjci mogu imati prednost u odnosu na tebe, kada ti istekne ugovor da se zaposle i oni malo (tetak imal' sta....sestricu, za mjesec Mjaudi istice ugovor na 5 god pa cemo te malo ubaciti). Ako mislis da je drugacije...jebi ga, zao mi je.

Inace, mi imamo najgori zakon o radu...Pa red je da ga jos malo unakazimo i oduzmu nam i ovo malo dostojanstva sto nam je ostalo.
Ridjobrki

#84 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Ridjobrki »

Ma novi ZOR je šega priča. Ništa se suštinski neće promijeniti.

Nigdje na svijetu nije bilo da su uhljebi fasovali, džaba sto MMF-ova i svjetskih banaka. Uhljebi će ostati onako kako su navikli, imaće neki zakon koji ih lafo ugrožava a realno im niko pera odbiti neće.

U realnom sektoru se svejedno nema šta izgubiti - o kakvom padu nivoa zaštite radnika pričamo? Pa ne poštuje se ni ono najosnovnije iz postojećeg zakona. Prosječnom radniku je ovaj zakon o radu kao da mu spušta ograničenje brzine na putu sa 100 km/h na 80 km/h a on ima Yuga koji ni sad ne ide preko 60 a ni to ne može postići zbog rupa na cesti.

Pitanje bolje upućenim: da li bismo imali ove probleme sa decenijskim neuvezanim stažom radnicima kao što ih imamo na sve strane da je ZOR u to vrijeme bio ovakav kakav se sad predlaže?
GTR R34

#85 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by GTR R34 »

ja moram pitati jedno. ako se usvoji ovaj zakon sta ce biti sa osobama koje npr zele da uzmu kredi? imat ce ugovor npr na godinu dana ili koliko je određeno ugovorom. da li ce biti problem uzeti ljudima kredit jer banka ispituje bonitet trazioca kredita. jedna od stavki je da je zaposlen itd. samim ovim se za banke povecava rizik i manje ljudi ce se odlucivati za uzimanje kredita.
Nisrin

#86 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Nisrin »

Amazonka27 wrote:
Mi imamo nezdravo radno trziste i zaista ne zelim nikom da strahuje svako malo da li ce ostati ili jok na poslu...nije to trziste gdje mozes reci...ako tu ne produze - odoh ja dalje - ko ih jebe.
Sustina je u boldiranom, takvo trziste da nemamo izbora...nije ovo USA ili Skandinavija pa da lako damo otkaz i nadjemo negdje drugo...

Mobing se moze dokazati, ako vas otpuste nezakonito mozete se vratiti na posao alis ta ih sprecava da vam "podmetnu" pa vas ZAKONITO ponovo otpuste? Znam X slucajeva...tesko mozes protiv poslodavaca...oni su ti koji diktiraju sve!

Ukoliko bi se usvojio novi zakon, banke bi se jednostavno prilagodile, vjerovatno bi bili samo hipotekarni krediti, ljudi na prosjackom stapu i kao u Americi, danas imas - sutra prosjak! :run:
edo_79

#87 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by edo_79 »

It_is_a_Leclerc wrote:Naravno da podržavam.

Pa gdje to ima da se dobije ugovor koji ti obećava posao dok si živ ?! Mislim, o čem' mi govorimo. Uostalom, realnost je da takvih ugovora u privatnom sektoru gotovo i nema, i da su uglavnom rezervisani za budžetske bubašvabe, savjetnike za nosanje kafa po kancelarijama, koji do penzije troše pare građana, a da ne rade ništa. Lijepo, svi na tržište rada, pa se boriti. Ovo je najveći udar na budžetlijsku buđ od poslije rata i svaka vlada koja se usudi da ovo provede imat će moju podršku.

A to što ovi sindikati (kćerka Ismeta Bajramovića po ličnom inzistiranju Neke Trenerke zaposlena u Vladu FBiH) prduckaju treba ignorisati. Radi se o grupi atrofičnih starohana kojima su glave još uvijek negdje na sredini 80-tih, Energoinvestu i slično. Smanjiti porez na zapošljavanje, smanjiti doprinose i pomoći poslodavcu da izmiruje svoje obaveze prema državi. Pojačati inspekcijski nadzor, pogotovo inspekcije za rad i radne odnose, i spriječiti zloupotrebu.

Podržavam prijedlog Ridjobrkog.

Poštovani prijatelju, evo ja sam ti primjer u privatnom sektoru, radim i imam ugovor na neodređeno vrijeme.
Što se tiče tvoje opaske za budžetlije u potpunosti se slažem s tim kao i sa izjavom Ridjobrkog da teba malo ''istrest'' naš sindikalni kadar jer su to sve manje više prodane duše koje gledaju samo svoj interes a radnike ko :izet: .
S druge strane se neću složiti s tobom kad kažeš na tržište rada pa se bori .... ja sam 8 godina u ovoj firmi nebrojeno noći prespavao i radio po 16-17 sati na dan da bih ''zaradio'' svoje mjesto u ovoj firmi i tog se nimalo ne stidim, jer sam to uspio sa svojih 10 prstiju... morebit da sam zato i osijedio i oćelavio, i ujeb'o sebi život al jebiga .... no pain no gain..... prema tome neću da me se ovim zakonom dovodi u istu položaj sa tetama iz opštine ili telecoma koje sviraju qrcu po cijeli dan i s kafe na kafu i koje su na ta mjesta došle prema rodbinskoj, stranačkoj ili nekoj drugoj liniji a nemaju dvije čiste o poslu koji treba da rade.
ilkbahar

#88 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by ilkbahar »

GTR R34 wrote:ja moram pitati jedno. ako se usvoji ovaj zakon sta ce biti sa osobama koje npr zele da uzmu kredi? imat ce ugovor npr na godinu dana ili koliko je određeno ugovorom. da li ce biti problem uzeti ljudima kredit jer banka ispituje bonitet trazioca kredita. jedna od stavki je da je zaposlen itd. samim ovim se za banke povecava rizik i manje ljudi ce se odlucivati za uzimanje kredita.
Da i.mene ovo interesuje, vjerovatno ce raja dizat hipoteke , a moguce je da je to i krajnji cilj, uzeti raji i.ovo malo sto imaju. Sirotinju prave od nas!
MJAU - da

#89 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by MJAU - da »

ilkbahar wrote:
GTR R34 wrote:ja moram pitati jedno. ako se usvoji ovaj zakon sta ce biti sa osobama koje npr zele da uzmu kredi? imat ce ugovor npr na godinu dana ili koliko je određeno ugovorom. da li ce biti problem uzeti ljudima kredit jer banka ispituje bonitet trazioca kredita. jedna od stavki je da je zaposlen itd. samim ovim se za banke povecava rizik i manje ljudi ce se odlucivati za uzimanje kredita.
Da i.mene ovo interesuje, vjerovatno ce raja dizat hipoteke , a moguce je da je to i krajnji cilj, uzeti raji i.ovo malo sto imaju. Sirotinju prave od nas!
Cilj je kapitalizam, po uzoru na USA. Dok radiš imaš, kad prestaneš raditi na ulici si, država treba da se i dalje zadužuje kod evropskih dušebrižnika, pogodno tlo i eto ga. Ovo "na ulici" mislim u pravom smislu riječi, ako nemaš koga da te primi pod njegov krov. Eh. POšto su nezaposleni davno odustali od svega, baš da vidim nas zaposlene kako ćemo s ovim se izboriti. Ustvari, već vidim, kao i do sada. Bakir će to nama sve pozlatiti.
Thorgerson

#90 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Thorgerson »

vješalica wrote:imate ozbiljnih zdravstvenih problema ako misliti da će se nekome u javnom preduzeću ili ustanovi zaljuljati stolica ako se usvoji ova serotina od zakona,šta li valjda neko ovdje umislio da će upasti na 3 mjeseca da radi u telekom,ep i sl ahhaha,pa šta mislte da je neko budala da na jedno mjesto smjenjiva svaka 3 mjeseca radnike dovlači i odvlači? aham,sigurno ste vi taj sretni dobitnih buđetske sisice :lol:

treba samo još upitati hoće li nam zaokružiti da satnica bude marka,da se ne pate oko računanja naši svagdašnji poslodavci
A mislis da nece? Pa sta mislis da je poenta forsiranja ovog zakona? Zasto to MMF i EU toliko forsiraju? Pa zato sto je u EU nenormalno da nekakav salterarski posao bude pedeset puta atraktivniji od realnog sektora. To nije normalno.

I nije normalno da drzava pljuje toliki novac na administraciju. MMF naravno zeli da taj novac ide njima, a ljudi - pa jebiga neka se snalaze. Mozda zemlja i krene naprijed kad se pojedinci otkace od budzetske sise i skontaju da trebaju mozda nesta napravit, proizvest, ne moze se zivit od have.

Nemojte vi misliti da je ovo tako bezazleno, da jeste ne bi se oni ovako uzguzeljali, te sastanci, strajkovi, letci, flajeri. Vidjet cete, ogadit ce oni budzetlijama, da ce oni trcat nazad kod privatnika. :-D :D
Mezopotamija

#91 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Mezopotamija »

Suludo je nadati se da bilo kakva promjena ide u korist i na dobro u ovoj drzavi..

Ja radim takodje u privatnom sektoru (banci), usla sam bez zaledjine kao volonter i nekim cudom primljena. Od dana od kad sam usla do danas, meni kozu gule i nema se pomjeriti (u smislu napredovati jer zato moras imati ledja, bez obzira na ucinkovitost koja se mjeri svakom minutom radnog vremena, bez obzira na sve moje diplome, klince, palce i sl), meni ostaje da hamalisem pod danonocnim pressingom, jer jebiga u zemlji bez mogucnosti i ovo je dobro.

I ako dodje do ove stvari sa ovim rasulom, sve to ja mogu kuci ponijeti da okacim, a oni kako dosli tako ce i ostati, pa makar sve propalo :skoljka:
Mozda iskoristim to vrijeme i naucim njemacki :run:
Mea_parvitas

#92 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Mea_parvitas »

kecher II wrote:
Mea_parvitas wrote:Mora se na neki nacin rijesiti nehljeba a ne dati poslodavcima priliku da budu jos korumpiraniji i da jos jeftinije dobiju robove koji ce raditi za 500, 600 KM ko konji mjesecno...
mislim da ti je ovih 500-600km u privatnom sektoru prosjek, prije i blize 500 nego 600, moje misljenje.
ovaj zakon najvise pogadja radnike firmi ciji je osnivac i vlasnik drzava jer poznavajuci nas mentalitet dovesce do jos veceg stepena korupcije i nepotizma tako da oni i jesu najglasniji u svemu ovome,
sto se tice privatnog sektora mislim da nece doci do ikakvih bitnijih promjena jer u privatnom sektoru tj. kapitalisti nije bitno ni ciji si, ni u kojoj ti je stranci babo vec kako obavljas pos'o, onog momenta kad ne budes dovoljno produktivan i rentabilan letis a on trazi drugog a nece te otpustiti "dzaba" da bi zaposlio nekog drugog jer samo sebi pravi dodatni pos'o i obaveze, prijava, odjava, administrativne zajebancije tako da kod privatnika je i sad i na odredjeno i neodredjeno svejedno.
ja radim 10god i sve kod privatnika, zamijenio 4 firme sad radim u petoj, od kojih sam u dvije im'o na neodredjeno pa me nista nije sprecavalo da ih napustim niti da mi daju otkaz, vrlo jednostavno se to rjesava.
Bas kod privatnika i moci ce se raditi sta hoce a drzavna preduzeca se u pocetku i nece toliko potresti novim zakonom. Privatne firme tipa 5 zaposlenih su i do sad funkcionisale tako, ali npr. banke, jace firme ce itekako biti pogodjene vezano za minuli rad, otpremnine i sl. Svi ti radnici bi po otpustanju tuzili firme i dobijali naknadu za minuli rad jer nisu smjeli pisnuti dok su bili u preduzecu, ali i to odgovara poslodavcu, da ga se tuzi, jer dolazi do zastare dugovanja starijih od 3 godine, tako da uvijek dobije presudu ali za zadnje 3 godine. Sada se i to ukida... ;)
A to sto ti mislis da ne bi, jos jednom se zapitaj, svakome je u cilju da ima sto nizu cijenu rada, a pogotovo privatniku, ovako ima mogucnost da testira i rotira radnike kako zeli bez nekih obaveza prema njemu.
MJAU - da

#93 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by MJAU - da »

Mezopotamija wrote:Suludo je nadati se da bilo kakva promjena ide u korist i na dobro u ovoj drzavi..

Ja radim takodje u privatnom sektoru (banci), usla sam bez zaledjine kao volonter i nekim cudom primljena. Od dana od kad sam usla do danas, meni kozu gule i nema se pomjeriti (u smislu napredovati jer zato moras imati ledja, bez obzira na ucinkovitost koja se mjeri svakom minutom radnog vremena, bez obzira na sve moje diplome, klince, palce i sl), meni ostaje da hamalisem pod danonocnim pressingom, jer jebiga u zemlji bez mogucnosti i ovo je dobro.

I ako dodje do ove stvari sa ovim rasulom, sve to ja mogu kuci ponijeti da okacim, a oni kako dosli tako ce i ostati, pa makar sve propalo :skoljka:
Mozda iskoristim to vrijeme i naucim njemacki :run:
U svakoj firmi mora biti dio ljudi koji rade posao, kako bi firma funkcionisala. Mislim da banke neće sebi dozvoliti takvu vrstu reputacionog rizika time što će zaspolene mijenjati ko čarape. Jedan dio sigurno hoće, jer to i sada rade, ali jedan dio hamala mora ostati.
modem33

#94 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by modem33 »

Amazonka27 wrote:joj ljudi koliko sami sebi skacete u stomak zeleci da komsiji oboli krava...

sve je istina :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ilkbahar

#95 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by ilkbahar »

Racunajte.s time da se ni jedaan zakon ne smije primjenjivati retroaktivno. Sto znaci da i ako budu uvedene ove promjene zaposleni koji su do sada potpisali ugovor na neodredjeno on ostaje na snazi. Znaci uhljebi ce svakako ostato zasticeni, problem ce biti sa omladinom i nezaposlenim. Ma.jebace nas samo tako!
modem33

#96 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by modem33 »

Ja ne znam sta se bunite .... ali ja sam radio u 3 razlicite privatne firme "zvucnih imena" ... nemam staza nijednoj od navedenoj .... a vi pricate o "zakonima" ... a u privatnim firmama ne mozete se zaposliti bez stele ... a i sve su pod politickom kontrolom.
Ona mjesta "o prodaji" su namijenjenja za sirotinju koja nemaju stele i da ih se mijenja svaka 4 mjeseca ako ne zadovolje kvotu. To je istina koju svi guraju pod tepih.

Nego povezati se meksickim narkokartelima ... i izbaciti ove lokalne dzilkose povezani sa politickim strukturama jer smetaju na nasoj teritoriji da distribuiramo svoj produkt brasna.
vješalica

#97 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by vješalica »

Thorgerson wrote:
vješalica wrote:imate ozbiljnih zdravstvenih problema ako misliti da će se nekome u javnom preduzeću ili ustanovi zaljuljati stolica ako se usvoji ova serotina od zakona,šta li valjda neko ovdje umislio da će upasti na 3 mjeseca da radi u telekom,ep i sl ahhaha,pa šta mislte da je neko budala da na jedno mjesto smjenjiva svaka 3 mjeseca radnike dovlači i odvlači? aham,sigurno ste vi taj sretni dobitnih buđetske sisice :lol:

A mislis da nece? Pa sta mislis da je poenta forsiranja ovog zakona? Zasto to MMF i EU toliko forsiraju? Pa zato sto je u EU nenormalno da nekakav salterarski posao bude pedeset puta atraktivniji od realnog sektora. To nije normalno.

I nije normalno da drzava pljuje toliki novac na administraciju. MMF naravno zeli da taj novac ide njima, a ljudi - pa jebiga neka se snalaze. Mozda zemlja i krene naprijed kad se pojedinci otkace od budzetske sise i skontaju da trebaju mozda nesta napravit, proizvest, ne moze se zivit od have.

Nemojte vi misliti da je ovo tako bezazleno, da jeste ne bi se oni ovako uzguzeljali, te sastanci, strajkovi, letci, flajeri. Vidjet cete, ogadit ce oni budzetlijama, da ce oni trcat nazad kod privatnika. :-D :D
MMF to ne forsira kako to hoće domaći lopovi od biznismena da predstave i kako pričaju
ovdje nije tema administracija javna nego komplet i sve što radi
O'zone
Globalni moderator

#98 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by O'zone »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/protest- ... /150429063

Koliko ima stvarnih ljudi a koliko kartonskoj silueta?

Koliko će ugroženih radnika biti na prvomajskim protestima a koliko na livadi?

Koliko radnike ovo uopste interesuje?
mali_balon

#99 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by mali_balon »

Smjesni su mi likovi koji se nesta smiju i jedva cekaju ovaj zakon, ovaj zakon ce samo sjebati raju stariju od 40, sjebat ce obicne radnike koji ce sad umjesto 12 raditi i po 20 sati itd itd i naravno ekstra zakon za mobere u svim firmama.
modem33

#100 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by modem33 »

mali_balon wrote:Smjesni su mi likovi koji se nesta smiju i jedva cekaju ovaj zakon, ovaj zakon ce samo sjebati raju stariju od 40, sjebat ce obicne radnike koji ce sad umjesto 12 raditi i po 20 sati itd itd i naravno ekstra zakon za mobere u svim firmama.

Ima i to sto kazes .... ali u ovoj zemlji se sindikat kupi ... zaposljavanjem njihove rodbine ... pa "promijene pricu" ... Ovdje je vrlo potkupljiv narod cak za 10 KM ...
Post Reply