Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Radio Sarajevo

#51 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Radio Sarajevo »

karanana wrote:to "na neodredjeno vrijeme" je ionako bila ubleha koja je stitila neradnike i budzetske pijavice jer su jedino drzavne firme bile pod lupom i izlozene brojnim tuzbama vezanim za ovo i jedino su u takvim firmama ti (ne)radnici bili nedodirljivi i gusili su razvoj i ekonomiju.
slazem se sa ukidanjem jer u pravoj ekonomiji sta bi trebalo da znaci rad na neodredjeno? to ne postoji. radna snaga je mobilna, nije kao sto je bilo u socijalizmu prije 40-50 godina, dobijes mjesto, tu se ugnijezdis i cekas penziju. sada radis i onoliko koliko privredjujes toliko i vrijedis. ako ne donosis nesto za firmu ides, tvojom voljom ili voljom poslodavca. ovo bi moglo poboljsati investicionu klimu u zemlji i dovesti nove investitore.
Reče čovjek koji ima petsto hiljada postova na sa-x forumu. Da mi je samo znati gdje to ti crnčiš i zaslužuješ platu.

Pa jebote, vama da kolonizatori kažu da se naguzite, vi ćete se naguziti i još ćete biti sretni zbog toga. Dođe EU i ubijedi vas u nešto što u njihovim zemljama ne bi prošlo ni u ludilu.

Ja imam ugovor na neodređeno i radim u privatnoj firmi u EU. O čemu pričate ljudi dragi???
Naravno da podržavam.

Pa gdje to ima da se dobije ugovor koji ti obećava posao dok si živ ?! Mislim, o čem' mi govorimo. Uostalom, realnost je da takvih ugovora u privatnom sektoru gotovo i nema, i da su uglavnom rezervisani za budžetske bubašvabe, savjetnike za nosanje kafa po kancelarijama, koji do penzije troše pare građana, a da ne rade ništa. Lijepo, svi na tržište rada, pa se boriti. Ovo je najveći udar na budžetlijsku buđ od poslije rata i svaka vlada koja se usudi da ovo provede imat će moju podršku.

A to što ovi sindikati (kćerka Ismeta Bajramovića po ličnom inzistiranju Neke Trenerke zaposlena u Vladu FBiH) prduckaju treba ignorisati. Radi se o grupi atrofičnih starohana kojima su glave još uvijek negdje na sredini 80-tih, Energoinvestu i slično. Smanjiti porez na zapošljavanje, smanjiti doprinose i pomoći poslodavcu da izmiruje svoje obaveze prema državi. Pojačati inspekcijski nadzor, pogotovo inspekcije za rad i radne odnose, i spriječiti zloupotrebu.

Podržavam prijedlog Ridjobrkog.
Evo ga još jedan forumski ekspert, ovaj sa samo četiristo hiljada postova. Ismetova kćerka će raditi bilo ovog zakona, ne bilo. I sve budžetlije koje su danas tu, a zapošljavanje preko štele vam danas svugdje u svijetu prolazi kao normalna stvar i niko ne pravi bauk od toga koliko mi to radimo. To što se neki ne uspiju ugurati je stvar loše sreće i procjene, ličnog izbora, (ne)sposobnosti itd.

Stranci su nas ubijedili u mnoge gluposti, a jedna od njih je i da smo neradnici. Volio bih jednog Švabu ili Britanca vidjeti da radi pod našim uslovima i to za ovakve pare. Mi smo vredniji od njih 20 puta, kad uporediš koliko radimo, a koliko dobijamo zauzvrat.
BiH je jedina zemlja u Evropi gdje možeš potpisati prvi ugovor o radu u životu i da ti to bude 'posao zastalno'...

Samo na određeno, burazeru...
BiH nije jedina zemlja. U svakoj zemlji ugovori za stalno su sasvim normalna stvar.

Otiđite ljudi ponekad malo dalje od Makarske, ili pročitajte malo, informišite se.

I pročitajte Sahiba od Nenada Veličkovića. Možda se pronađete.
karanana

#52 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by karanana »

nemam 500 hiljada postova nego imam 28.179 postova. velika je to razlika. doduse raznorazni moderatori iz opravdanih ili neopravdanih razloga su mi obrisali brat bratu jedno 2.000 postova. ali hvala sto pratis.

6,3 postova dnevno. evo ovaj post ce uzeti 30 sekundi da se napise. i to je mimo radnog vremena. ali hvala na paraleli mene i drugih neradnika. drago mi je da pratis.

haj kad si u tako finoj firmi i tako finoj zemlji mozes li nam objasniti sta tvoj ugovor na neodredjeno znaci za tebe u pogledu sigurnosti tvog posla?
nama govori kako da se odnosimo prema kolonizatorima a i sam im cisti hale po njihovim zemljama.
Last edited by karanana on 24/04/2015 23:38, edited 1 time in total.
Dr. Kuca

#53 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Dr. Kuca »

Nece nikad zazivit kod nas, super stvar. Opstao bi samo onaj ko je voljan raditi i veca mogucnost napredovanja. Ovako ako nisi podoban ma koliko sposoban gurnu te u cosak i keti. Smanjio bi se broj zaposlenih neradnika. :thumbup:
mali_balon

#54 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by mali_balon »

Gluposti, ugovori na odredjeno stvaraju dodatni trosak, samo se kod nas taj na neodredjeno uzima zdravo za gotovo, to nista ne znaci, kad ti opet moze spucati otkaz ako ima razlog za to i najavit ga mjesec dana u naprijed, imao sam ugovor na neodredjeno i nista dodje sef uruci mi otkaz koji stupa na snagu za 45 dana.
Ukidanje ove katogorije ce smo jos vise zagorcati zivot obicnim radnicima (pa i budzetlijama), a i firmama. Jer ce se citav proces sklapanja ugovora ponvaljati za odredjeni vremenski period.
Problem je sto nas ova kategorija ugovora "bode" jer znamo ko ima te ugovore, trebali bi poraditi na sebi i na toj poganoj zavisti, nije meni niko kriv sto nemam stele da se uvalim na budzet. Ova prica ide malo "dublje" svi bi mi da lincujemo budzetlije.
Ukidanjem ove kategorije ugovora necemo se rijesiti nepotizma i korupcije, smo ce obicni radnik jos vise najebat.
Radio Sarajevo

#55 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Radio Sarajevo »

karanana wrote:nemam 500 hiljada postova nego imam 28.179 postova. velika je to razlika. doduse raznorazni moderatori iz opravdanih ili neopravdanih razloga su mi obrisali brat bratu jedno 2.000 postova. ali hvala sto pratis.

6,3 postova dnevno. evo ovaj post ce uzeti 30 sekundi da se napise. i to je mimo radnog vremena. ali hvala na paraleli mene i drugih neradnika. drago mi je da pratis.

haj kad si u tako finoj firmi i tako finoj zemlji mozes li nam objasniti sta tvoj ugovor na neodredjeno znaci za tebe u pogledu sigurnosti tvog posla?
nama govori kako da se odnosimo prema kolonizatorima a i sam im cisti hale po njihovim zemljama.
Brate, ne čistim hale nego radim normalan posao u kancelariji. Radio sam i mnogo lošije stvari kad sam tek došao na studij, kao i svi imigranti, ali nisam nikad čistio hale i nemam namjeru. Imam sreću, pa radim u međunarodnoj firmi koja ima mnogo para i u velikom je porastu.

Moj neodređeni ugovor ne znači da me ne mogu otpustiti, ali za to moraju imati razloga. Imam sigurnost da ću biti tu sve dok nešto masno ne zajebem. Ukoliko firma ostane bez para, naravno da me može otpustiti uz zakonsku naknadu od 5-6 plata, zavisno od toga koliko si dugo radio.

Ipak, ako me već otpuste iz finansijskih razloga, na moje mjesto ne smiju primiti nikoga dvije godine nakon toga, a da najprije meni ne ponude to mjesto. Naravno, ima načina da se to izvrda, ali firme uglavnom nemaju potrebe da to rade.

Dakle, u Bosni ti podržavaš zakon gdje bi se svakom gospodarstveniku poput Esada Ćeske ili nekog sličnog lopova moglo dopustiti da otpušta kad mu se ćefne, i pravdaš to evropskim standardima. To može uraditi samo osoba koja nikad Evropske unije nije vidjela. Jebote, pročitajte malo kako je u svijetu, a nemojte pušiti svaku glupost koju vam serviraju.

U Srbiji su jedno vrijeme tvrdili da se poštanski sandučići moraju uskladiti po "evropskim standardima", pa su onda odabrali firmu jednog mafijaša, koji je uletio dio para drugom mafijašu u vladi, i tako promijenili sve sandučiće u državi. Daj ba...
mali_balon

#56 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by mali_balon »

Dr. Kuca wrote:Nece nikad zazivit kod nas, super stvar. Opstao bi samo onaj ko je voljan raditi i veca mogucnost napredovanja. Ovako ako nisi podoban ma koliko sposoban gurnu te u cosak i keti. Smanjio bi se broj zaposlenih neradnika. :thumbup:
Nidze veze, mozda u utopiji, zaboravljas da je neko doveo tog neradnika...
Dr. Kuca

#57 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Dr. Kuca »

Nece to proci ovdje nikad, mozda za 20 godina. Nego to malo da sindikat fol radi nesto za radnike.
hrle1976

#58 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by hrle1976 »

Skandinavske zemlje su zakon po ovom pitanju. Svaki ugovor je na neogredjeno vrijeme, osim ako drugacije nije naznaceno u ugovoru. Poslodavac i radnik imaju obavezu jedan prema drugom na osnovu godina rada u firmi, da obavsjete unaprije otakz/napustanje odnosno raskid ugovora. Kopiratje zakone iz tih drzava i mirni ste. :autic:
diason

#59 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by diason »

Svi spominju budjetlije, isto da bi to njih diralo.Ako se neko uvalio u opstinu i udara pecate od 7 do 3, taj ce udarat pecate i poslije ovog zakona.
Moje misljenje je da ovaj zakon pokusavaju proturit najvise zbog radnika firmi unistenih zbog ovih "EU" privatizacija.Jer novim gazdama ne odgovara imati radnika za stalno kojeg ne moze otpustiti i vratiti kad hoce.Drzati radnika od 59 godina kojem je ostalo par godina do penzije i koji vise ne mogu potegnuti kao mladici, hale koje su kupili, zajedno sa radnicima za jednu marku, ali bi zelili promijenit djelatnost firme,ali ne mogu zbog "metuzalema" koje su kupili zajedno sa firmom..Iz iskustva znam da radnik koji nije za stalno mora dolaziti i nedjeljom i produzavati kako gazdi odgovara i to za sitne pare, jer ako ne slusa, uvijek se moze pricekati kraj mjeseca da istekne ugovor.
Ako vec hoce EU zakone, onda neka ih do kraja kopiraju, jer radnik u nekoj "svabiji" i kad ostane bez posla ima pomoc drzave do pronalaska novog posla, sto kod nas jel nije slucaj.
A ako pogledamo imena u parlamentu vladi i vec svemu sto imamo, vidjecemo vlasnike ovih novih firmi.Zato me ne bi ni cudilo da usvoje ovaj zakon.
York Light 100`s

#60 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by York Light 100`s »

Pa i usvojiće ga, bunili su se sindikalci i u Hrvatskoj pa ga ipak usvojiše. nema šta šta bi moglo spriječiti ovaj zakon jer taj zakon sam po sebi nije problem u BiH, problem je zloupotreba tog zakona i milion ostalih primjera nepravde već navedeno na ovoj temi od mene i ostalih forumaša koji bi bili posljedica ovog usvajanja zakona.
diason

#61 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by diason »

York Light 100`s wrote:Pa i usvojiće ga, bunili su se sindikalci i u Hrvatskoj pa ga ipak usvojiše. nema šta šta bi moglo spriječiti ovaj zakon jer taj zakon sam po sebi nije problem u BiH, problem je zloupotreba tog zakona i milion ostalih primjera nepravde već navedeno na ovoj temi od mene i ostalih forumaša koji bi bili posljedica ovog usvajanja zakona.
E to, zloupotreba je najveci problem u BiH.Zakon ko zakon, kad bi se provodio kao u EU to bi bilo super.
saim_adka

#62 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 19/01/2017 09:44, edited 1 time in total.
Mea_parvitas

#63 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Mea_parvitas »

Zalosno je da ovakve zakone najvise i podrzavaju neradnici koji u zivotu nisu imali ozbiljnog posla i misle da im smetaju ovi koji su na neodredjeno da i oni dodju do tog iszog na neodrdjeno...

Ovdje bi na udaru uvijek bili prvo dobri radnici pa tek onda ona gamad koja realno pojma nema a korupcijom je dosla do radnog mjesta

Unistili bi i ovo malo firmi sto imamo, a poslodavcu bi omogucili da pravi robove od ljudi, korupcija bi procvala 500% jer sad neces od tih uzimati kad tek potpisuju ugovor, nego svake 2,3 godine do kraja radnog vijeka. Problem nije u kolektivnim ugovorima, ili o radu na neodrdjeno, tako treba svima da bude, MORA se boriti sa korupcijom, sa zaposljavanjem nesposobnih debila, poceti provoditi zakone i kolektivvne ugovore u preduzecima a ne kriti te ljude i amnestirati ih, a zasluzili su da dobiju otkaz. Mora se na neki nacin rijesiti nehljeba a ne dati poslodavcima priliku da budu jos korumpiraniji i da jos jeftinije dobiju robove koji ce raditi za 500, 600 KM ko konji mjesecno... ;)
dembele

#64 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by dembele »

Usvajanjem ovakvog zakona bi uglavnom stradala sitna boranija i oni koji najbolje rade svoj posao ali su zbog silne direktorove "rodbine" postali antipaticni istom. Ovaj zakon bi takvim poslodavcima legao kao budali samar.
A ova naklapanja kako ce se konacno maknuti uhljebi i neradnici je prilicno naivno rezonovanje.

Naprotiv gospodo, razni raznosaci kahva, novina, savjetnici, konsultanti ce biti zasticeni i nedodirljivi jer onaj ko ih je tamo i doveo, pobrinuce se da tamo i ostanu.
Hoce li taj novi zakon o radu tretirati i otpustenog 55-godisnjaka i zbrinuti ga na nacin kako to predvidjaju zakoni u Njemackoj ili Svedskoj? Sigurno nece. Njemu preostaje samo da krene pjesice prema nekom granicnom prelazu ili pred Parlament sa kanisterom benzina.
ho oponopono

#65 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by ho oponopono »

...a bas mi kao nesto znaci to na neodredjeno...?!

...ionako je sve relativno pobogu, ono sto je sigurno da ti beskicmenjaci pokusavaju kicmu slomiti...samo sto me nisu naguzili ...:pusi2:
Njanjavi

#66 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Njanjavi »

ho oponopono wrote:...a bas mi kao nesto znaci to na neodredjeno...?!

...ionako je sve relativno pobogu, ono sto je sigurno da ti beskicmenjaci pokusavaju kicmu slomiti...samo sto me nisu naguzili ...:pusi2:
Sta ti imas protiv sexa na radnom mjestu :roll: :D
ho oponopono

#67 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by ho oponopono »

...pa nece me guziti niko ako ja to ne zelim, jasno! Posao je jedno, sex je nesto sasvim drugo...:pusi2:

...takav napredak mi nije esencijalan, a nisam vala ni rektalni alpinista, bez takta ovaj strijelac kida , ocas posla dam otkaz, u hrpetini privatnika nadjem novog, pak svaka promjena prija... :zen:
Njanjavi

#68 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Njanjavi »

Ja oplakah na ono rektalni alpinista :lol:
Čudna sorta

#69 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Čudna sorta »

channel10 wrote:
York Light 100`s wrote:U svjetu je to uobičajeno i zvuči dobro ali ključni problem je
ferratilis wrote:Međutim, ovo je Bosna. Prije će biti da će poslodavci zloupotrebljavati taj zakon da otpuštaju koga treba i ne treba.
Dobar je ovaj zakon da malo opameti i otjera ovu bagru neradnike koji su na neodređeno i ponašaju se baš tako "e sad me ne može niko otjerati" ali sa druge strane imamo dobre radnike koji mogu sada strahovati da će ih poslodavac otpustiti samo zato što su mu antipatični ili da naprave mjesto nekoj novoj bagri neradniku samo zato što je dobar sa nekim u firmi, drugi problem je da skoro svaki dobar radnik koji je otpušten može svoje iskustvo i potražnju za poslovima gdje je kvalifikovan okačiti mačku o rep u zemlji mita, korupcije, nepotizma i štele.
U normalnim državama nije ovaj zakon tragedija jer ako mi ne produže u Njemačkoj ugovor u Volkswagenu ja sa iskustvom, znanjem i kvalifikacijama mogu se lahko zaposliti u Mercedesu.
Ovakav zakon u BiH nije ništa drugo nego još jedan dokaz da treba brisati odavde
:run:
Covjek sve rekao :thumbup:

Ovim zakonom ce samo ne.ebati posteni i dobri radnici koji se ne boje reci neradnicima kako stvari stoje. Znaci bice, suti, trpi i radi ili te nema. :run:

edit: mislim da donosenjem ovog zakona, vladajuce stranke koje vedre i oblace u JP i ostalim drzavnim firmama zele zavrsiti zapoceti posao, a to je zaposljavanje sestrica, dajdzica i ostale rodbine i naravno pljacka drzavnog kapitala gdje im smetaju posteni i dobri radnici koji se koliko toliko opiru svemu tome. Ovim zakonom bi im fakticki stavili pistolj na celo i bilo bi suti ili noga, pa ti sad vidi.
Za oba komentara. :thumbup: Ovako sam i ja razmišljala, i to je ono čega me je strah da će se desiti.

U nekoj normalnoj državi ove izmjene zakona, ako će zaista biti, bi bile sasvim OK. Međutim, kod nas će se desiti upravo ovo napisano. Otpustit će se radnici, ali ne oni koji ne rade, već samo oni koji nisu podobni, ili koji su na mjestu koje želi neko drugi, ili jednostavno zato što si pošten, ili nekome smetaš, i da bi se otvorila mjesta za podobne, stranačke, familijarne i sve druge veze. I tako će sve biti uvezano od vrha do dna.
ilkbahar

#70 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by ilkbahar »

Ovi debilni mozgovi kojima je pala na pamet ova ideja nemaju pojma sta ih/nas ceka kao posljedica ovog debilizma.
Prvo sto ce se omoguciti privatnicima da zlostavljaju i izrabljuju jadan svijet, drugo niko ziv vise nece dobit limit u banci a o stambenim kreditima cemo samo moci sanjati. Ljudi ce uzimati hipoteke, banke ce im oduzimati imovinu a nakon sto dobiju otkaz. Poslovanja banki ce biti u krizi, vecina ce ih se povuci sa neseg trzista. imat cemo masu starih koji nece zaraditi penziju, ljudi preko trideset godina bit ce odbacena roba i jos mnogo,mnogo problema!
Ako misle da ce ovim sranjem nehljebe u drzavnim sluzbama rijesiti grdno se varaju, jer ce njima ugovori.biti uredno produzivani.
Ugovor na neodredjeno nijebgarancija dasi do kraja zivota obezbijedjen,postoji nacin da se ugovor raskine i to kako ugovor o radu tako i svaki drugi ugovor.
Ovim ce da nas do kraja uniste, najbolje bi bilo da nas sta poravna ko u nepalu! Da mi je samo znat cija je ovo glavesina smislila!
Ridjobrki

#71 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Ridjobrki »

ilkbahar wrote: Da mi je samo znat cija je ovo glavesina smislila!

:wink:
Ajatolah_

#72 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Ajatolah_ »

Je li utvrđeno je li istina da se eventualnim donošenjem ovog zakona ukidaju ugovori na neodređeno, ili je to neko pogrešno protumačio?
ilkbahar

#73 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by ilkbahar »

Ajatolah_ wrote:Je li utvrđeno je li istina da se eventualnim donošenjem ovog zakona ukidaju ugovori na neodređeno, ili je to neko pogrešno protumačio?
Ma o ovome se prica ima dvje godine. ako nije sas bit ce
Nisrin

#74 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Nisrin »

Ja samo znam da ce poslodavci jos vise zloupotrebljavati zakon, kao sto su poceli zloupotebljavati i zakon o volontiranju pa se ide dotle da traze volontere sa zavrsenim ETFom i masinstvom, to kad sam vidjela sve mi je postalo jasno...

Zakon ce opet stititi budzetlije, a privatnici ce jedva cekati da za najmanju gresku otpuste radnika...porodilje ce biti u jos goroj situaciji, uvijek vas mogu proglasiti kao tehnoloski visak, nesto vam namjestiti i dati otkaz...ugovor na neodredjeno barem ima jak psiholoski efekat na ljude i ulijeva im dozu sigurnosti, za kredit i za mnogo toga, iako je realno moguce dobiti otkaz i sa takvim ugovorom, ali si zasticeniji u 10x boljoj poziciji od onih na odredjeno!
JThomas

#75 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by JThomas »

samo što sve to najmanje veze ima sa slovom i tekstom zakona, a najviše sa činjenicom da su budžetlije vojska svojih stranaka.
Post Reply