Reče čovjek koji ima petsto hiljada postova na sa-x forumu. Da mi je samo znati gdje to ti crnčiš i zaslužuješ platu.karanana wrote:to "na neodredjeno vrijeme" je ionako bila ubleha koja je stitila neradnike i budzetske pijavice jer su jedino drzavne firme bile pod lupom i izlozene brojnim tuzbama vezanim za ovo i jedino su u takvim firmama ti (ne)radnici bili nedodirljivi i gusili su razvoj i ekonomiju.
slazem se sa ukidanjem jer u pravoj ekonomiji sta bi trebalo da znaci rad na neodredjeno? to ne postoji. radna snaga je mobilna, nije kao sto je bilo u socijalizmu prije 40-50 godina, dobijes mjesto, tu se ugnijezdis i cekas penziju. sada radis i onoliko koliko privredjujes toliko i vrijedis. ako ne donosis nesto za firmu ides, tvojom voljom ili voljom poslodavca. ovo bi moglo poboljsati investicionu klimu u zemlji i dovesti nove investitore.
Pa jebote, vama da kolonizatori kažu da se naguzite, vi ćete se naguziti i još ćete biti sretni zbog toga. Dođe EU i ubijedi vas u nešto što u njihovim zemljama ne bi prošlo ni u ludilu.
Ja imam ugovor na neodređeno i radim u privatnoj firmi u EU. O čemu pričate ljudi dragi???
Evo ga još jedan forumski ekspert, ovaj sa samo četiristo hiljada postova. Ismetova kćerka će raditi bilo ovog zakona, ne bilo. I sve budžetlije koje su danas tu, a zapošljavanje preko štele vam danas svugdje u svijetu prolazi kao normalna stvar i niko ne pravi bauk od toga koliko mi to radimo. To što se neki ne uspiju ugurati je stvar loše sreće i procjene, ličnog izbora, (ne)sposobnosti itd.Naravno da podržavam.
Pa gdje to ima da se dobije ugovor koji ti obećava posao dok si živ ?! Mislim, o čem' mi govorimo. Uostalom, realnost je da takvih ugovora u privatnom sektoru gotovo i nema, i da su uglavnom rezervisani za budžetske bubašvabe, savjetnike za nosanje kafa po kancelarijama, koji do penzije troše pare građana, a da ne rade ništa. Lijepo, svi na tržište rada, pa se boriti. Ovo je najveći udar na budžetlijsku buđ od poslije rata i svaka vlada koja se usudi da ovo provede imat će moju podršku.
A to što ovi sindikati (kćerka Ismeta Bajramovića po ličnom inzistiranju Neke Trenerke zaposlena u Vladu FBiH) prduckaju treba ignorisati. Radi se o grupi atrofičnih starohana kojima su glave još uvijek negdje na sredini 80-tih, Energoinvestu i slično. Smanjiti porez na zapošljavanje, smanjiti doprinose i pomoći poslodavcu da izmiruje svoje obaveze prema državi. Pojačati inspekcijski nadzor, pogotovo inspekcije za rad i radne odnose, i spriječiti zloupotrebu.
Podržavam prijedlog Ridjobrkog.
Stranci su nas ubijedili u mnoge gluposti, a jedna od njih je i da smo neradnici. Volio bih jednog Švabu ili Britanca vidjeti da radi pod našim uslovima i to za ovakve pare. Mi smo vredniji od njih 20 puta, kad uporediš koliko radimo, a koliko dobijamo zauzvrat.
BiH nije jedina zemlja. U svakoj zemlji ugovori za stalno su sasvim normalna stvar.BiH je jedina zemlja u Evropi gdje možeš potpisati prvi ugovor o radu u životu i da ti to bude 'posao zastalno'...
Samo na određeno, burazeru...
Otiđite ljudi ponekad malo dalje od Makarske, ili pročitajte malo, informišite se.
I pročitajte Sahiba od Nenada Veličkovića. Možda se pronađete.