Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Država

#26 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Država »

BiH je jedina zemlja u Evropi gdje možeš potpisati prvi ugovor o radu u životu i da ti to bude 'posao zastalno'...

Samo na određeno, burazeru...

:sax:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#27 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by pici »

SDA=Budjetlije...jel ovo meni samo jasno il sam ludara se naklepo...
Ridjobrki

#28 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Ridjobrki »

pici wrote: al bi bilo dobro bitnut ventilator unjiha :mrgreen:
Pa ko voli nek izvoli, ja se ipak vidim u većem biznisu i boljim parama. Budžet je vrh ambicije ljudima koji ne znaju raditi posao i koje niko osim države ne bi plaćao da rade to što rade. Mene handri to što me ti levati iscijediše i onemogućavaju me da im zaradim platu. Ovog mjeseca sam sedam dana ganjao samo jednu uplatnicu da mi izdaju da im tri plate uplatim u budžet i nisam je dobio dok nije ministar intervenirao.

Ja sebe među tom ekipom ne vidim pa me ubij.
colt

#29 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by colt »

Neodređeno ti svuda postoji i nisam za to da se ukida jer ni druge države nisu ukinuli.Neodređeno ljudi shvataju da je to do penzije i da si siguran. Siguran si, al' u kurcu. I sadašnji zakon dopušta otkaze iako si na neodređeno. Prema sadašnjem zakonu možeš dobit otkaz, zbog recimo lošeg poslovanja firme, zbog tehničkih i organizacionih razloga. Ako tako piše, i ako poslodavac dokaže ove razloge, nijedan im sud ne može ništa. Znači da se hoće i budžetlijama se mogu podijeliti otkazi zbog recimo mjera štednje (organizacionih i ekonomskih razloga) i slično. Znači i da ukineš neodređeno, ne mora značiti da će dobiti otkaz. .

U svakom slučaju poslodavcima ne treba dati oružje da se ponašaju kako hoće . Ovim novim zakonom se želi ići na ruku poslodavcima, (ino tajkunima koji žele jeftinu radnu snagu i niske troškove na leđima bh radnika) koji će na legalan način moći da rade što žele. Ovi naši poslodavci su male mace kakvi ćemo biti robovi onih koji se spremaju kod nas.

Al brate, ima gluposti koje su navaljane u kolektivnim ugovorima, pa to je da se smiješ!!!

Ovaj gore što pita šta je to neodređeno. Zar je potrebno objašnjenje.
colt

#30 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by colt »

Država wrote:BiH je jedina zemlja u Evropi gdje možeš potpisati prvi ugovor o radu u životu i da ti to bude 'posao zastalno'...

Burazeru, neodređeno nije za stalno posao, nego je do roka koji nije određen. Može biti za 3 godine,4,5 . . a može biti i sutra.
pici

#31 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by pici »

Ridjobrki wrote:
pici wrote: al bi bilo dobro bitnut ventilator unjiha :mrgreen:
Pa ko voli nek izvoli, ja se ipak vidim u većem biznisu i boljim parama. Budžet je vrh ambicije ljudima koji ne znaju raditi posao i koje niko osim države ne bi plaćao da rade to što rade. Mene handri to što me ti levati iscijediše i onemogućavaju me da im zaradim platu. Ovog mjeseca sam sedam dana ganjao samo jednu uplatnicu da mi izdaju da im tri plate uplatim u budžet i nisam je dobio dok nije ministar intervenirao.

Ja sebe među tom ekipom ne vidim pa me ubij.

vidiš, vidiš... :mrgreen: ...penziono, zdravstveno, regres, topli, karta, pićetine po kancelarijama, godišnji, petkom djuma, subota, nedjelja, službena kola, komisije, plaćeno odvajanje od porodice, putne dnevnice itd itd...prst u uHo i uživaj, jebešH privatluk :mrgreen:
spacek

#32 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:29, edited 1 time in total.
Better Man

#33 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Better Man »

Protiv sam svakog zakona o radu koji ne bude imao odredbe kojim će se jasno i nedvosmisleno zabraniti zapošljavanje podobnih, rodbine i prijatelja kao i namještanja konkursa i koji će takve stvari označiti kao krivično djelo. Isto tako novi Zakon posebno mora zaštiti prava radnika kod privatnika i uvesti najteže moguće sankcije za privatnike koji izrabljuju radnike. Imao sam priliku da vidim jednu od prethodnih verzija Zakona i da je pročitam i nigdje ne piše da se zapošljavanje na neodređeno vrijeme ukida. To je šuplja od strane senzionalističkih novinara.
Last edited by Better Man on 24/04/2015 20:54, edited 1 time in total.
Ridjobrki

#34 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Ridjobrki »

pici wrote: vidiš, vidiš... :mrgreen: ...penziono, zdravstveno, regres, topli, karta, pićetine po kancelarijama, godišnji, petkom djuma, subota, nedjelja, službena kola, komisije, plaćeno odvajanje od porodice, putne dnevnice itd itd...prst u uHo i uživaj, jebešH privatluk :mrgreen:
Mislim da manje-više sve od ovoga imam i sad s tim da haman radim koliko kad treba, ustajem kad hoću a što se tiče pičetine... više ih je po gradu neg u kancelariji. Ja da dijelim kancelariju sa Nihadom iz prostornog pa ja bih plačući išao na posao :D :D :D
JThomas

#35 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by JThomas »

neodređeno i zauvijek nisu sinonimi, čak nisu ni sličnog značenja. na neodređeno ima svugdje, a zauvijek samo u našoj administraciji i javnim preduzećima.
pici

#36 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by pici »

šHega mi kao ovo će donjet nova radna mjesta i riješit se neradnika a evo upravo sad se odvija rovovska borba unutar te iste vlade oko namještenja upravnih odbora i direktora po stranačko-familijarnoj liniji...onda ide ubaci tetića, dajdjića, amidžića, šHevkinog malog on je dobar za vozaća passata itd itd...prodavanja muda pod bubrege...ćime se bave da bi namakli novce od MMF-a a niko ne spominje oporavak ekonomije i privatizacijske pljačke...eeee moj narode blesavi...kakav narod takva vlast
pici

#37 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by pici »

Ridjobrki wrote:
pici wrote: vidiš, vidiš... :mrgreen: ...penziono, zdravstveno, regres, topli, karta, pićetine po kancelarijama, godišnji, petkom djuma, subota, nedjelja, službena kola, komisije, plaćeno odvajanje od porodice, putne dnevnice itd itd...prst u uHo i uživaj, jebešH privatluk :mrgreen:
Mislim da manje-više sve od ovoga imam i sad s tim da haman radim koliko kad treba, ustajem kad hoću a što se tiče pičetine... više ih je po gradu neg u kancelariji. Ja da dijelim kancelariju sa Nihadom iz prostornog pa ja bih plačući išao na posao :D :D :D

a Nino (nihad) te žulja...de da ga dje napijemo pa u kanal, jebeš ga :mrgreen:
JohnnyS

#38 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by JohnnyS »

Ili nek ukinu na neodređeno ili neka se olakša davanje otkaza ovima koji su na neodređeno potpisali. Kad se potpiše taj famozni ugovor na neodređeno vrijeme, još ako si se ktome nakačio na neki budžet kakvo god sranje napravio, Bog Isus da siđe s neba ne može ti dati otkaz. Toga valjda nema nigdje na svijetu.
Ridjobrki

#39 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Ridjobrki »

pici wrote:

Nihada bolan.... Loša s Wordom, gora s Excelom, u pravo se razumije ko Mara u kriv kurac a valja ti s njom deverati.
colt

#40 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by colt »

.
pici

#41 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by pici »

Ridjobrki wrote:
pici wrote:

Nihada bolan.... Loša s Wordom, gora s Excelom, u pravo se razumije ko Mara u kriv kurac a valja ti s njom deverati.

a zamisli kad ja poćmem objašnjavat da nemere facebook farma2 3D na starim kantama neg 4gige RAM-a i3 proc i GPU 512RAM :mrgreen: ...da vidišH jebanije države i partije kako se nemre poso obavljat a oćmo u EU :mrgreen: ....i NATO :mrgreen:
York Light 100`s

#42 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by York Light 100`s »

Država wrote:BiH je jedina zemlja u Evropi gdje možeš potpisati prvi ugovor o radu u životu i da ti to bude 'posao zastalno'...

Ali zato u drugim državama imaš veći izbor. Švabi nije ništa u 20 godina promijeniti 10 različitih radnih mjesta. U nas ako nađeš dobar posao odmah je "hvala Allahu što se zaposli na ovakvom vremenu, čuvaj taj poso dobro jer ako ga izgubiš gdje ćeš se više zaposliti?"
Hajd reci nekom čovjeku od 40-50 godina što se mora sad bojati da će dobiti otkaz ne zato što je lijen ili loš radnik nego što živi u državi gdje će ga šef nogirati zbog nesposobnog rođaka "samo na određeno burazeru"
vješalica

#43 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by vješalica »

neki ovdje pojma nemaju šta pišu
misle da će ukidanjem ugovora na neodređeno riješiti se problem neradnika i pijavica na budžetu to je stvarno smiješno,jer ko će otpustiti te slike i prilike? ti će sjediti bez obzira na rokove
a ustvari to nije tako,nego će stvoriti još veći nered u privatnom sektoru kojeg nigdje na svijetu nema ko kod nas
channel10

#44 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by channel10 »

York Light 100`s wrote:U svjetu je to uobičajeno i zvuči dobro ali ključni problem je
ferratilis wrote:Međutim, ovo je Bosna. Prije će biti da će poslodavci zloupotrebljavati taj zakon da otpuštaju koga treba i ne treba.
Dobar je ovaj zakon da malo opameti i otjera ovu bagru neradnike koji su na neodređeno i ponašaju se baš tako "e sad me ne može niko otjerati" ali sa druge strane imamo dobre radnike koji mogu sada strahovati da će ih poslodavac otpustiti samo zato što su mu antipatični ili da naprave mjesto nekoj novoj bagri neradniku samo zato što je dobar sa nekim u firmi, drugi problem je da skoro svaki dobar radnik koji je otpušten može svoje iskustvo i potražnju za poslovima gdje je kvalifikovan okačiti mačku o rep u zemlji mita, korupcije, nepotizma i štele.
U normalnim državama nije ovaj zakon tragedija jer ako mi ne produže u Njemačkoj ugovor u Volkswagenu ja sa iskustvom, znanjem i kvalifikacijama mogu se lahko zaposliti u Mercedesu.
Ovakav zakon u BiH nije ništa drugo nego još jedan dokaz da treba brisati odavde
:run:
Covjek sve rekao :thumbup:

Ovim zakonom ce samo ne.ebati posteni i dobri radnici koji se ne boje reci neradnicima kako stvari stoje. Znaci bice, suti, trpi i radi ili te nema. :run:

edit: mislim da donosenjem ovog zakona, vladajuce stranke koje vedre i oblace u JP i ostalim drzavnim firmama zele zavrsiti zapoceti posao, a to je zaposljavanje sestrica, dajdzica i ostale rodbine i naravno pljacka drzavnog kapitala gdje im smetaju posteni i dobri radnici koji se koliko toliko opiru svemu tome. Ovim zakonom bi im fakticki stavili pistolj na celo i bilo bi suti ili noga, pa ti sad vidi.
channel10

#45 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by channel10 »

pici wrote:
Ridjobrki wrote:
pici wrote:Podržavate ovog SDA-ovog Klauna da bi naštetili budjetlijama :lol: :lol: :lol: :lol: de.Ba u kojoj zemlji živite :mrgreen:
Ja u onoj u kojoj ih ne mogu ekonomski podnijeti a služe mi samo da potpišu ono što ja i sročim, i zakonski potkujem, i ubijedim ih da je to tako, i ministra zovem da im kaže da upravni postupak ne moraju baš do zadnjeg dana voditi...

i mislišh da SDA-HDZ-SNSD kadrovi će biti maknuti...pa prije će tebe na ledinu moj ridji, vazda su ovdje podobni bili iznad sposobnih, vazda...što bi stari rekli, šuti i radi...deset gleda jedan radi, moli boga da samo ugovorom o kolektivnom ne diraju sistematizaciju, a dirat će, i hop nema tvog radnog mjesta, dje ridji bijo do sad...višHak.eeeeeeee
Mislim da bi bilo posteno u ove boldirane ubaciti i sindikalne kadrove, jer kod nas sindikati imaju velikog uticaja kod kadrovske politike, gdje prolaze podobni sindikalni kadrovi od nepodobnih kadrova koji nisu u sindikatu, a koji su daleko bolji radnici od ovih sindikalnih zetona, zetona koji su u sindikatu iz istog razloga iz kojeg su i ovi u navedenim strankama.
Sami sindikat je jedna vrsta stranke koja radi kao i navedene boldirane.
pici

#46 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by pici »

channel10 wrote: Ovim zakonom ce samo ne.ebati posteni i dobri radnici koji se ne boje reci neradnicima kako stvari stoje. Znaci bice, suti, trpi i radi ili te nema. :run:

edit: mislim da donosenjem ovog zakona, vladajuce stranke koje vedre i oblace u JP i ostalim drzavnim firmama zele zavrsiti zapoceti posao, a to je zaposljavanje sestrica, dajdzica i ostale rodbine i naravno pljacka drzavnog kapitala gdje im smetaju posteni i dobri radnici koji se koliko toliko opiru svemu tome. Ovim zakonom bi im fakticki stavili pistolj na celo i bilo bi suti ili noga, pa ti sad vidi.

Ono imalo poštenog svijeta koji radi bi upravo to doživio...rastjerali su kolko su mogli a sad po zakonu šHo bi reko branković...ako vellim da firma koja daje tender na kupovinu kompjuterske opreme uzima golem kajmak i da je fušh roba tj sumljivog kvaliteta i zastarjela i na mene graknu amidžići i dajdžići...uglavnom im pokažem kurku moga...pa pred direktora koji pojma nejma o ćemu je rječ al krvna veza je bitna, al nemre ništa jer sam upravu a rado bi me nabiJo nogom i ustoliĆiJo svog aHbaba...s ovim zakonom bi bilo, gosn pici imate u pravnoj službi knjižicu i hvala na saradnji...znam ja nas jebo ti nas...sindikat sve go neradnik i lezihljebović u njemu, nikad nisam bijo član sindikata bilo kojeg...ja sam sam svoj sindikat :mrgreen:
channel10

#47 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by channel10 »

pici wrote:
channel10 wrote: Ovim zakonom ce samo ne.ebati posteni i dobri radnici koji se ne boje reci neradnicima kako stvari stoje. Znaci bice, suti, trpi i radi ili te nema. :run:

Ono imalo poštenog svijeta koji radi bi upravo to doživio...rastjerali su kolko su mogli a sad po zakonu šHo bi reko branković...ako vellim da firma koja daje tender na kupovinu kompjuterske opreme uzima golem kajmak i da je fušh roba tj sumljivog kvaliteta i zastarjela i na mene graknu amidžići i dajdžići...uglavnom im pokažem kurku moga...pa pred direktora koji pojma nejma o ćemu je rječ al krvna veza je bitna, al nemre ništa jer sam upravu a rado bi me nabiJo nogom i ustoliĆiJo svog aHbaba...s ovim zakonom bi bilo, gosn pici imate u pravnoj službi knjižicu i hvala na saradnji...znam ja nas jebo ti nas...sindikat sve go neradnik i lezihljebović u njemu, nikad nisam bijo član sindikata bilo kojeg...ja sam sam svoj sindikat :mrgreen:
Dok citam tvoj post, prvo sto mi je palo na pamet je ovo boldirano.

Sto se tice ostalog, u vecini slucajeva ti lopovluci ni ne dodju do direktora. Direktoru se puca jedna prica, a radi se sasvim drugacije. Eh sad po svemu tome, radnik koji zna sta se desava bi trebao otici do direktora pa mu objasniti kako stvari stoje, jer nece niko drugi sigurno. Ali... Hajde stisni pa otidji jer si onda sebe ebo za sva vremena. Ti prav zdrav bi na.ebo i bilo bi, ti ne valjas, a oni svi dobri ko dobar dan. U ovoj drzavi sto si normalniji, to si vise ovakav ili onakav.

I vjesalica je napravila samo takav presjek stanja prije i nakon ovog zakona ( ako prodje ). Samo ce jos veci belaj biti i bukvalno ce tim zakonom zapoceti otvoreni rat protiv postenog i dobrog radnika. Sezona lova ce biti otvorena i naravno kraj svim drzavnim preduzecima kojim ce prijetiti unistenje i pljacka sve drzavne imovine. Jednostavno ce privatizirati drzavu ovim zakonom.

Ako bi do toga doslo, onda neka mole Boga da ponovo ne pukne u narodu. A puci ce sigurno. A kad pukne, nece sigurno biti kao u februaru 2014.
sandzokan

#48 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by sandzokan »

Slušam ovih dana od naivnog naroda da će vlast, pod pritiskom MMF, u javnom sektoru poništiti svima ugovore na neodređeno i natjerati ih da potpišu ugovor na godinu dana. Za tih godinu dana će se obaviti sistematizacija radnih mjesta i da će samo najkompetentniji dobiti produženje ugovora i to opet samo na godinu dana. Još jedna u nizu bajki...predsjednici naših stranaka i policymaker-i nisu državnici velikog formata niti članovi MENSA-e ali nisu ni glupi ljudi. Svi oni, kao i mi, dobro znaju da bez bezbrižnih, zaposlenih šefova/šefića/referenata kao i onih koje tek treba zaposliti nema ni sigurnih glasova na izborima niti priliva novih članova. Mora se imati u vidu i komplikacije koje bi donijela mogućnost lakog otpuštanja radnika iz administracije a koje bi nastale nakon svake primjene vlasti. Sigurno bi svaka promjena vlasti izazvala haos u vidu masovnog otpuštanja ˝vojnika˝ bivše vladajuće stranke i zapošljavanja stotina ili hiljada članova nove vladajuće stranke. Možda bi došlo i do komične situacije u kojoj bi kadrovi u javnom sektoru dobijali i gubili posao kao na ringišpilu.
Prije će Bakir zaposliti 100000 ljudi do 202? godine nego da se sada desi ovakva radikalna promjena u javnom sektoru.
Dobrinja80

#49 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Dobrinja80 »

Ridjobrki wrote:
pici wrote: i mislišh da SDA-HDZ-SNSD kadrovi će biti maknuti...pa prije će tebe na ledinu moj ridji, vazda su ovdje podobni bili iznad sposobnih, vazda...što bi stari rekli, šuti i radi...deset gleda jedan radi, moli boga da samo ugovorom o kolektivnom ne diraju sistematizaciju, a dirat će, i hop nema tvog radnog mjesta, dje ridji bijo do sad...višHak.eeeeeeee
Ja u životu marke nisam naplatio iz budžeta po osnovu plate, jedino poneki honorar haman uz izbore - eto da ne slažem da nisam baš ni marku. Ostalo je sve projekti, stranci, privatni posao.... Zato nek miču koga hoće ali nek se iko upita jel jedino ventilator radi u njihovoj kancelariji.

Stranci i projekti, ?
Raditi projekte za strance je najveća posleratna šuplja za uzimanje para.
Dobrinja80

#50 Re: Ukida se zapošljavanje na neodređeno vrijeme (???)

Post by Dobrinja80 »

pici wrote:SDA=Budjetlije...jel ovo meni samo jasno il sam ludara se naklepo...
Zakon o radu ne važi za državne službenike.
Njihov rad i plate su definisane posebnim zakonom.
Post Reply