Udri brate!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#26 Re: Udri brate!

Post by Latina »

slavkoimamodilera wrote:
Latina wrote:Generalizacije tog tipa ne donose nista dobro nikome. Ne mozes ljude djeliti na osnovu pripadnosti vjeri ili odsustvu iste.
Kako bi se na temu odgovorilo kvalitetno, potrebno je procitati sve komentare od pocetka do kraja. Tebi je ocito mrsko, pa lupas prvo sto ti padne na pamet...
If you can't shoot the message, shoot the Messenger.
Latina wrote:p.s. Nije ni taj novinar ( izvjestac o oslobadjanju Srebrenice od muslimana ) cvjecka btw. A o jaranima iz Gluhe Bukovice mislim - sve najgore.
Kakvo nepotrebno "pranje"...
Ne bih znala o cemu izlazete. :)
slavkoimamodilera

#27 Re: Udri brate!

Post by slavkoimamodilera »

Latina wrote:Ne bih znala o cemu izlazete. :)
Ne trebas me persirati, nije uobicajeno na forumima... ;-)

Ali eto, da ti pojasnim kad ti se vec ne mili citati... manipulacija vjerskim zajednicama (kao zajednicama ljudi-vjerika, dzematima, zupama, parohijama kako god ti drago) od strane vjerskih velikodostojnika (imama, svecenika, popova, reisa, kardinala, mitropolita....) i zloupotreba vjere i njenih postulata, kao i povjerenja vjernika (a najcesce slabo ili nikako obrazovanih, medijski i finansijski izoliranih i ovisnih) u predstavnike vjere, a sve u svrhu postizanja bilo politickih bilo finansijskih ciljeva (sto su zapravo isti ciljevi, jer politika i sprega sa istom u ovoj korumpiranoj drzavi donose i basnoslovne finansijske dobiti) je ono sto je glavni problem i poenta koju sam zelio istaci....

Ima ona stara narodna: "Sto siromasnije selo, to veca crkva."

Znam ja da je iz dijaspore tesko pohvatati odredjene konce desavanja u BiH, ali nadam se da je sada bar malo jasnije...
kinu

#28 Re: Udri brate!

Post by kinu »

Sarayman wrote:Prvo Gluha Bukovica a evo danas i Trebinje. Zajedenicko su lokalne vjerske zajednice sa svojim vjernicima kao napadaci na novinare.
Zasto su bas vjernici ti koji tuku, mlave, marishu? Zasto su tako agresivni?
Zar ne bi trebali biti primjer onima koji nisu vjernici?
- Dobro je dok peru " svoje " u G.B. su tukli Avdu Avdića , au Trebinju S. Vaskovića znači sad zasad su u " svom " toru, najebali smo kad krenu iz tora okolo :D
P.S. Kod "nas" je malo pravih vjernika uglavnom se ofiraju ovi poslijeratni kvazi vjernici ( problem je samo što ih vj. zajednice ne osuđuju nego podržavaju ) :-)
nosara

#29 Re: Udri brate!

Post by nosara »

Sarayman wrote:Prvo Gluha Bukovica a evo danas i Trebinje. Zajedenicko su lokalne vjerske zajednice sa svojim vjernicima kao napadaci na novinare.
Zasto su bas vjernici ti koji tuku, mlave, marishu? Zasto su tako agresivni?
Zar ne bi trebali biti primjer onima koji nisu vjernici?
Takva ti je vjera i vjernici generalno (skoro)... :D Cudo od finoce... :D Prema istomisljenicima... :D
Latina

#30 Re: Udri brate!

Post by Latina »

slavkoimamodilera wrote:

Ali eto, da ti pojasnim kad ti se vec ne mili citati... manipulacija vjerskim zajednicama (kao zajednicama ljudi-vjerika, dzematima, zupama, parohijama kako god ti drago) od strane vjerskih velikodostojnika (imama, svecenika, popova, reisa, kardinala, mitropolita....) i zloupotreba vjere i njenih postulata, kao i povjerenja vjernika (a najcesce slabo ili nikako obrazovanih, medijski i finansijski izoliranih i ovisnih) u predstavnike vjere, a sve u svrhu postizanja bilo politickih bilo finansijskih ciljeva (sto su zapravo isti ciljevi, jer politika i sprega sa istom u ovoj korumpiranoj drzavi donose i basnoslovne finansijske dobiti) je ono sto je glavni problem i poenta koju sam zelio istaci....

Ne samo da mi se mili citati, nego citam sve sto mi padne pod ruku, i to oduvijek. Znaci totalno losa procjena. :D

U potpunosti se slazem sa tezom o :

a ) manipulaciji vjerskim zajednicama ( primjer - Pregluha :D Bukovica & Q(u-qu) :D Fest )

b ) zloupotrebi vjere i njenih postulata od strane gramzivog klera

c ) zloupotrebi povjerenja vjernika

Samo...vi ste me pitali o nasilju ateista...ne znam odakle bih pocela. :D Smatram da je institucija Golog otoka prilicno pomogla budjenju nacionalizma i pratece retorike ( pred "Grand" finale ) u konkretnom primjeru mile nam bivse drzave, a u bliskoj nam proslosti. Sredina je put naprijed po mom misljenju. Sredina u kojoj vlada red, mir i zakon ( sto treba obezbijediti drzavno rukovodstvo ), i u kojoj je i ateisti i vjerniku i onima izmedju - ugodno.
nosara

#31 Re: Udri brate!

Post by nosara »

Latina wrote:
slavkoimamodilera wrote:

Ne samo da mi se mili citati, nego citam sve sto mi padne pod ruku, i to oduvijek. Znaci totalno losa procjena. :D

U potpunosti se slazem sa tezom o :

a ) manipulaciji vjerskim zajednicama ( primjer - Pregluha :D Bukovica & Q(u-qu) :D Fest )

b ) zloupotrebi vjere i njenih postulata od strane gramzivog klera

c ) zloupotrebi povjerenja vjernika

Samo...vi ste me pitali o nasilju ateista...ne znam odakle bih pocela. :D Smatram da je institucija Golog otoka prilicno pomogla budjenju nacionalizma i pratece retorike ( pred "Grand" finale ) u konkretnom primjeru mile nam bivse drzave, a u bliskoj nam proslosti. Sredina je put naprijed po mom misljenju. Sredina u kojoj vlada red, mir i zakon ( sto treba obezbijediti drzavno rukovodstvo ), i u kojoj je i ateisti i vjerniku i onima izmedju - ugodno.
Mislim da nisi u pravu, jer je na Goli isla kukavelj koju je pomeo sukob izmedju rigidnog boljsevizma i socijalizma sa ljudskim likom... Dakle stradali su mahom internacionalisti koji su se malo zajebali... :D
Latina

#32 Re: Udri brate!

Post by Latina »

nosara wrote:
Mislim da nisi u pravu, jer je na Goli isla kukavelj koju je pomeo sukob izmedju rigidnog boljsevizma i socijalizma sa ljudskim likom... Dakle stradali su mahom internacionalisti koji su se malo zajebali... :D
Ne znam sta znaci kukavelj.

Postoji li negdje spisak likova koji su se tamo ... odmarali ? :D Je li im bilo sudjeno i da li je to bilo poznato javnosti, ili su samo hvatani i transportovani na isti zbog kontradrzavnog ( jel'te ) djelovanja ? Stvrno bih voljela znati malo vise o tom ... phenomenu. :D Ako je dozvoljeno, naravno. :D
nosara

#33 Re: Udri brate!

Post by nosara »

Latina wrote:
nosara wrote:

Postoji li negdje spisak likova koji su se tamo ... odmarali ? :D Je li im bilo sudjeno i da li je to bilo poznato javnosti, ili su samo hvatani i transportovani na isti zbog kontradrzavnog ( jel'te ) djelovanja ? Stvrno bih voljela znati malo vise o tom ... phenomenu. :D Ako je dozvoljeno, naravno. :D
Kukavelj... :lol: To su oni koji bi da se hebu, ali da im ne udje... :D

Spiskovi...? Cemu...? :D

Naravno, bila su sudjenja... Narodni sud - ubrzana procedura... :D Ma drzava do jaja... :D
Compact

#34 Re: Udri brate!

Post by Compact »

Kakve veze ima Trebinje i Vasković četnik par ekelans, sa GB, i do kada će trajati ti vaši gasovi. Da kompjuter može reproducirati pojedine intelektualne vjetrove koji pušu sa ovog foruma, prozor bi morao biti stalno otvoren! Čuj udri brate. vala brate ti koji si postavio ovu temu zaslužio si da te neko zvizne, onako da se malo presabereš! :D
uvjek dobar gost

#35 Re: Udri brate!

Post by uvjek dobar gost »

Compact wrote:Kakve veze ima Trebinje i Vasković četnik par ekelans, sa GB, i do kada će trajati ti vaši gasovi. Da kompjuter može reproducirati pojedine intelektualne vjetrove koji pušu sa ovog foruma, prozor bi morao biti stalno otvoren! Čuj udri brate. vala brate ti koji si postavio ovu temu zaslužio si da te neko zvizne, onako da se malo presabereš! :D
Po mogućnosti da ti budeš taj koji zvizga ili neko od trojke iz pjesme dvadesetorive ibrahim milutin i valentin...
nosara

#36 Re: Udri brate!

Post by nosara »

Compact wrote:Kakve veze ima Trebinje i Vasković četnik par ekelans, sa GB, i do kada će trajati ti vaši gasovi. Da kompjuter može reproducirati pojedine intelektualne vjetrove koji pušu sa ovog foruma, prozor bi morao biti stalno otvoren! Čuj udri brate. vala brate ti koji si postavio ovu temu zaslužio si da te neko zvizne, onako da se malo presabereš! :D
Cim se ti pojavis, ja otskrinem malo... :lol:
slavkoimamodilera

#37 Re: Udri brate!

Latina wrote:Samo...vi ste me pitali o nasilju ateista...ne znam odakle bih pocela. :D Smatram da je institucija Golog otoka prilicno pomogla budjenju nacionalizma i pratece retorike ( pred "Grand" finale ) u konkretnom primjeru mile nam bivse drzave, a u bliskoj nam proslosti. Sredina je put naprijed po mom misljenju. Sredina u kojoj vlada red, mir i zakon ( sto treba obezbijediti drzavno rukovodstvo ), i u kojoj je i ateisti i vjerniku i onima izmedju - ugodno.
Samo potvrdjujes da je dijasporska percepcija stvari prilicno zamucena... naime, draga moja latinka, na goli otok nisu slani vjernici koji su se borili protiv komunizmom poticanog ateizma, vec politicki protivnici tadasnjega rezima. Sto bi se reklo "omasio si ceo fudbal"....
Sve i da jeste, goli otok sigurno (kao ni Lepoglava, Sremska Mitrovica i slicna ina mjesta) nije podsticao nacionalizam, on je ugradjivan u glave "rehabilitovanih" kao i zamaskiranih od malih nogu, upravo po mjestima kao sto su gluhe bukovice i gdje se mrznja prema onom drugom potajno prenosila s koljena na koljeno i gdje se cuvala "kao zjenica oka svoga", za razliku od onoga u sto je Tile bio uvjeren da se cuva... ovom neobrazovanom i zatucanom narodu ni Staljin ne bi mogao dohakat, a kamoli naivni bravar iz Kumrovca...

U ostatku se slazemo, sredina je dobra, ali je kod nas cini (po mojoj velikodusnoj procjeni) jedno 100.000 ljudi u Sarajevu, 50.000 ljudi u Tuzli, 5.000 ljudi u Mostaru, jedno 500 u Banjaluci i u najboljem slucaju 5% ostalog stanovnistva... dakle, trla baba lan da joj prodje dan...
Ovu zemlju je naceo rak koji se ne lijeci, vec se odstranjuje... s obzirom da bi odstranjenje tog raka uzrokovalo i trenutacnu smrt citavog organizma, mogu biti dovoljno slobodan zakljuciti da su nam fekalije vec do usta dosle...
nosara

#38 Re: Udri brate!

Post by nosara »

slavkoimamodilera wrote:
Latina wrote:Samo...vi ste me pitali o nasilju ateista...ne znam odakle bih pocela. :D Smatram da je institucija Golog otoka prilicno pomogla budjenju nacionalizma i pratece retorike ( pred "Grand" finale ) u konkretnom primjeru mile nam bivse drzave, a u bliskoj nam proslosti. Sredina je put naprijed po mom misljenju. Sredina u kojoj vlada red, mir i zakon ( sto treba obezbijediti drzavno rukovodstvo ), i u kojoj je i ateisti i vjerniku i onima izmedju - ugodno.
Samo potvrdjujes da je dijasporska percepcija stvari prilicno zamucena... naime, draga moja latinka, na goli otok nisu slani vjernici koji su se borili protiv komunizmom poticanog ateizma, vec politicki protivnici tadasnjega rezima. Sto bi se reklo "omasio si ceo fudbal"....
Sve i da jeste, goli otok sigurno (kao ni Lepoglava, Sremska Mitrovica i slicna ina mjesta) nije podsticao nacionalizam, on je ugradjivan u glave "rehabilitovanih" kao i zamaskiranih od malih nogu, upravo po mjestima kao sto su gluhe bukovice i gdje se mrznja prema onom drugom potajno prenosila s koljena na koljeno i gdje se cuvala "kao zjenica oka svoga", za razliku od onoga u sto je Tile bio uvjeren da se cuva... ovom neobrazovanom i zatucanom narodu ni Staljin ne bi mogao dohakat, a kamoli naivni bravar iz Kumrovca...

U ostatku se slazemo, sredina je dobra, ali je kod nas cini (po mojoj velikodusnoj procjeni) jedno 100.000 ljudi u Sarajevu, 50.000 ljudi u Tuzli, 5.000 ljudi u Mostaru, jedno 500 u Banjaluci i u najboljem slucaju 5% ostalog stanovnistva... dakle, trla baba lan da joj prodje dan...
Ovu zemlju je naceo rak koji se ne lijeci, vec se odstranjuje... s obzirom da bi odstranjenje tog raka uzrokovalo i trenutacnu smrt citavog organizma, mogu biti dovoljno slobodan zakljuciti da su nam fekalije vec do usta dosle...
Slavko, pazi metak... :lol:

NO-NO Tileta smatrat naivnim... :D Kratko je zivio, to je... Da je on bio kad se rusio berlinski zid, znao bi macak sta treba... :D
uvjek dobar gost

#39 Re: Udri brate!

slavkoimamodilera wrote:

Samo jedna stvar o Golom otoku, po procijenama istoričara i putopisaca ... na otoku je sve skupa bilo oko 40 000 ljudi...

koliko je nas danas na Golom otoku ?
slavkoimamodilera

#40 Re: Udri brate!

nosara wrote:Slavko, pazi metak... :lol:

NO-NO Tileta smatrat naivnim... :D Kratko je zivio, to je... Da je on bio kad se rusio berlinski zid, znao bi macak sta treba... :D
Nemoj me pogresno shvatit, daleko od toga da ja njega smatram u nacelu naivnim, pa jedini je on stoku znao drzat na okupu i u miru, ali je cinjenica da je naivno vjerovao u nesto sto prosto nije bila realnost - bratstvo i jedinstvo je cuvala manjina (i to iznimno nadjacana), a ne vecina...

A to za berlinski zid... heh, pa fino je Rambo rekao: "E jebiga Tito... sto nisi zivio 100 godina ili bar 150..." ;-)
slavkoimamodilera

#41 Re: Udri brate!

uvjek dobar gost wrote:koliko je nas danas na Golom otoku ?
Opet malo buraz... vecini je ovako dobro... ;-)
uvjek dobar gost

#42 Re: Udri brate!

slavkoimamodilera wrote:
uvjek dobar gost wrote:koliko je nas danas na Golom otoku ?
Opet malo buraz... vecini je ovako dobro... ;-)
barometar su tržni centri i slab odziv na protestima....

Razumijemo se !
Compact

#43 Re: Udri brate!

Post by Compact »

uvjek dobar gost wrote:
Po mogućnosti da ti budeš taj koji zvizga ili neko od trojke iz pjesme dvadesetorive ibrahim milutin i valentin...
Dobrodošlica, nisam ti ja od tih što ljude šamaraju! neka svako radi svoj posao!
tranquil

#44 Re: Udri brate!

Post by tranquil »

Latina wrote:
nosara wrote:

Čitajući tvoje postove neinformisana osoba može pomisliti kako je Goli Otok bio mjesto na koje su zli ateisti nasumice silom odvodili vjernike iz crkvi i džamija.

Goli Otok je bio mjesto gdje su se odmarali uglavnom članovi KPJ, mahom staljinisti, neprijatelji KPJ. Ljudi koji bi, da su došli na vlast 1948 radili gore stvari od tog Golog Otoka. Mislim da je većini suđeno (mada ne bih smio staviti ruku u vatru da je kvalitet suđenja bio naročito visok, po današnjim standardima)

Prema tome malo se informiraj prije lupanja.
melac

#45 Re: Udri brate!

Post by melac »

harač wrote:pa ne-vjernici Mao i Staljin (a sad se nešti i Tito spominje, zamisli) pobili su više ljudi nego vjernik Hitler... al, opet oni su "Rusi" i "Kinezi", njima je agresivnost u genima :roll: :-)
Hitler nije bio vjernik, iliti bio je ne-vjernik. :thumbup:
madner

#46 Re: Udri brate!

Post by madner »

melac wrote:
harač wrote:pa ne-vjernici Mao i Staljin (a sad se nešti i Tito spominje, zamisli) pobili su više ljudi nego vjernik Hitler... al, opet oni su "Rusi" i "Kinezi", njima je agresivnost u genima :roll: :-)
Hitler je bio katolik a katolicka crkva mu je pruzala podrsku. Otkud nevjerniku antisemitizam :-)
melac

#47 Re: Udri brate!

Post by melac »

madner wrote:
melac wrote:
Hitler je bio katolik a katolicka crkva mu je pruzala podrsku. Otkud nevjerniku antisemitizam :-)
Ne, naprotiv! Hitler se odrekao vjere tj. krščanstva, a Crkva je nekako slabo i meko se protivila Hiterovoj ideologiji.
madner

#48 Re: Udri brate!

Post by madner »

Malo je komplikovanije.

cukundede

#49 Re: Udri brate!

Post by cukundede »

Fina moja Latina :

Ovi , kojima si navela samo mali primjer Golog otoka i ne znaju šta je to . Oni misle da je to nekakav otok za nudiste .
U suštini moje je mišljenje da u našem specifičnom okružju ( isključivo Bosna i Hercegovina ) ateizam u smislu nevjerovanja u Boga uopšte i ne postoji . Ateizam ovih sarajevo-xsovskih T-Rexsova ( ne onih muzičkih već prahistorijskih i izumrlih dinosaurusa ) je isključivo političke naravi . Čitao sam na jednom drugom podforumu ovde na sa-x mislim da je tema bila u koju ste osnovnu školu išli . Milostivi moj Bože on je " ratna generacija " ( ovog jučerašnjeg ) te i te škole . I priča o Titi i njegovoj Titonik državi ( aluzija na " (ć)čamac iz 1912-te je namjerna ). A " ateista " je jer mu je babo bio službenik u firmi od koje je dobio garsonjeru od 24 kvadrata za njegovu četvoročlanu obitelj , pa su došle ove jebene " hodž(đ)e " i popovi , i sve razjebale . A tako im je dobro bilo . Usput govereći , babo ateista , mu je nadi ime Anđelko . Ateista je jer ga je stid reći da su mu bar 18 ili 25 generacija predaka bili muslimani , katolici ili pravoslavci , a on fino pročito u manifestu " đe jasno kaže da je religija opijum za mase " . Nije to ateiste ni u putu srelo , što bi reko Daco Dž.
Pročitah negdje : Ko biva nakav kršćanin prešao na islam i ode nekom imamu da mu se eto požali . Veli dragi moj efendija ja sam stvarno srcem prihvatio islam i sve je to uredu ali kad god začujem zvono sa crkve , nekako mi srce zaigra od nake radosti . Već pomagaj da se kutarišem toga . Hodža mu reče da obavi hadž i da ga obavlja toliko dugo sve dok ne iskorijeni to što ga eto muči . Trebalo mu je 19 godina hadža .

E pa možeš zamisliti koliko godina ateizma treba ovima da zaborave ono šta im je u krvi ( 500 godina islama ili čak 2000 godina kršćanstva [ uvjetno govereći ]) . A " ateistički hadž " mogu komotno obaviti na Golom otoku ili u nedavno otkrivenoj jami u Sloveniji .

Glede ovog " lemanja " novinara . I ja bih istjero iz svoje kuće svakog ko bi došao bez mog poziva i počeo slikat moju spavaću sobu ili halu . Usput govoreći ni ti je Vaskovića a ni Avdu iko prstom " barno " .
madner

#50 Re: Udri brate!

Post by madner »

Koja teorija :lol: , jesi je sam smislio ili ti je pomogao neki pop?

Ovdje je bilo svega, ali vjernika najmanje. Pogledaj putopise o Bosni, kako nas opisuju.

Ateista ili ne ateista, komunizam je bio jedno pozitivno doba za BiH. To sto se novopeceni ne mogu mjerit sa dostignucima nego pokusavaju da umanje isti govori vise o njima.
Post Reply