Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nana Muniza Oprašić (78) povratnica u selo Okruglo kod Višegrada i dalje se bori sa pravnim apsurdnom prema kojem mora platiti preko 20.000 KM Mladenu Jokiću koji je bespravno koristio njenu kuću od 1995. do 2002. godine. Naime, prema odluci Osnovnog suda u Višegradu sutkinje Slavice Kovačević, i dopisu od 24.09.2014. godine nana Muniza morat će platiti 8. 816,26 KM kao i dodatne sudske troškove i kamate koje prelaze preko 12.000 KM Mladenu Jokiću. - Prema odluci Osnovnog suda u Višegradu nana Muniza morat će platiti 8. 816,26 KM kao i dodatne sudske troškove i kamate - potvrdio je za "Dnevni avaz" predsjedavajući Skupštine opštine Višegrad, Suljo Fejzić. - I dalje se Bošnjacima pokušava oduzeti imovina koju su krvlju stekli - kazao je Fejzić te dodao da će u konsultaciji s pravnicima pokušati maksimalno odložiti izvršenje ovakve presude. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/138295/sramot ... yGTy7.dpuf
U dopisu se (u roku od osam dana) zahtijeva dostavljanje rješenje Fonda MIO/PIO, kojim se treba potvrditi da je nosilac suprugove penzije, a od koje će se radi izvršnog postupka svaki mjesec odbijati naknada za porodicu Jokić. Nana Muniza je ogorčena presudom.
- Nemam više snage da podnesem nepravdu. Zašto meni niko nije plaćao kiriju, dok su oni boravili u mojoj kući? Dok sam ja kao podstanar i izbjeglica živjela u Sarajevu, oni su upravljali mojim imanjem. I sada, kada sam se konačno vratila na svoje ognjište, gdje želim pronaći malo mira i spokoja oni me svakodnevno uznemiravaju sudskim tužbama - kaže Muniza Oprašić.
Podsjetimo, Nana Muniza je u procesu etničkog čišćenja protjerana iz Višegrada. U periodu dok je bila u izbjeglištvu u Sarajevu, u njenu kuću se bespravno uselio Mladen Jokić sa porodicom, koji je tokom boravka na naninoj devastiranoj kući samoinicijativno obnovio prozore i vrata.
Nakon što se nana Muniza kao povratnik vratila u svoju porodičnu kuću u Višegradu, Mladen Jokić je pokrenuo pravni postupak tražeći naknadu za uložena sredstva u renoviranje. Sudski postupak je svoj epilog doživio apsurdnom presudom u korist Jokića, prema kojoj nana Jokićima mora platiti 8.816,26 KM.
Inače, nana Muniza živi od 310 KM penzije koja joj je ostala iza preminulog supruga, a odbijat će joj se 100 KM za izmirenje "duga" Jokiću.
Tako će nana Muniza Kurban bajram dočekati u suzama i bez mira na svom ognjištu.
Sta cete vi, prodane duse, tzv. Bosnjacki politicari ili kurvini sinovi, uraditi da zastitite ovakve i slicne ljude, Bosnjake.
Ovakvih slucajeva ima po cijeloj Bosni!
Mozda je bolje ovo prebaciti na Forum/Pravo pa da vidimo sta nasi pravnici savjetuju. Ima obrazovanih ljudi koji mogu dati pametan savjet sto je u svakom slucaju bolje nego da mi govorimo jel sta normalno il nije kad je ocito da se pravo i pravda u putu nisu sreli.
ActionWoman wrote:Mozda je bolje ovo prebaciti na Forum/Pravo pa da vidimo sta nasi pravnici savjetuju. Ima obrazovanih ljudi koji mogu dati pametan savjet sto je u svakom slucaju bolje nego da mi govorimo jel sta normalno il nije kad je ocito da se pravo i pravda u putu nisu sreli.
Slazem se, mada nisam zbog ljutine postavio pravo pitanje. Naravno da nije normalno, ali ove ljude nema ko da zastiti. Moji roditelji su platili 3800 maraka duga za struju i vodu kojeg su ostavile vlaske izbjeglice, a opstina je htjela da iskljuci struju i vodu.
stotine presuda ima u kojima ljudi traze ulozeno u objekat,nije ni prva ni zadnja koja je ovo prosla,svidjalo se to nekome ili ne ali je tako,prvo se postavlja pitanje kakvi su radovi bili i da li je idiot doveo vjestaka da razvrsta radove na nuzne-korisne i razdvoji ih od luxuznih itd. sad ovaj dio kako je usao u kucu,da li nezakonitim putem,sta je ona poduzimala na to i sl...
gdje je tuzba na koju je ustao sa izvrsenjem itd.
gdje je prijedlog i sl. nista se ne vidi iz ovog dopisa konkretno kako je proces tekao
a da su bagra jesu,uz pomoc svojih bagra sudova
kako mozes ulagati u nesto sto nije tvoje ? ok . mozes . bio je rat i zlikovac usao u tudju kucu misleci da ce tu ostati zauvijek . mogao si u suho zlato okovati moju kucu ali ne mozes traziti da ti ja to platim .
Nomo wrote:kako mozes ulagati u nesto sto nije tvoje ? ok . mozes . bio je rat i zlikovac usao u tudju kucu misleci da ce tu ostati zauvijek . mogao si u suho zlato okovati moju kucu ali ne mozes traziti da ti ja to platim .
Ma nije ovo nista cudno, ima tih tuzbi na stotine.
A sada se nista ne moze uraditi, jer je doslo do izvrsnog postupka, mada sumnjam da se i ranije dok je trajala parnica moglo nesto uraditi ako se tuzilac dobro pripremi za predmet.
Nomo wrote:kako mozes ulagati u nesto sto nije tvoje ? ok . mozes . bio je rat i zlikovac usao u tudju kucu misleci da ce tu ostati zauvijek . mogao si u suho zlato okovati moju kucu ali ne mozes traziti da ti ja to platim .
kod cetalja sve moze
pročitaj zakone sve,a ne samo četaljske pa pričaj
neuk si i nemoj beze ložiti po temama
kod cetalja sve moze
pročitaj zakone sve,a ne samo četaljske pa pričaj
neuk si i nemoj beze ložiti po temama
ajd ne prdi sabahile.........nije ovo jedini slucaj......polovina i vise bosnjaka ima problema sa "pravosudjem" u sumskoj jer je uvijek na jednoj strani a znamo na kojoj
Hemera wrote:stotine presuda ima u kojima ljudi traze ulozeno u objekat,nije ni prva ni zadnja koja je ovo prosla,svidjalo se to nekome ili ne ali je tako,prvo se postavlja pitanje kakvi su radovi bili i da li je idiot doveo vjestaka da razvrsta radove na nuzne-korisne i razdvoji ih od luxuznih itd. sad ovaj dio kako je usao u kucu,da li nezakonitim putem,sta je ona poduzimala na to i sl...
gdje je prijedlog i sl. nista se ne vidi iz ovog dopisa konkretno kako je proces tekao
Ma nemoj.
Ok sutra ja komšin zid izmedju avlija dizem za dva reda blokova i udaram fasadu s oblje strane....
Naravno komši naknadno isporučujem račun.....
Dje vi živite molim vas....a taj sud mogu samo urinirati na njeg.....pošto je moj dedo isto govorio i za titin , ja ću samo koristiti medicinsku terminologiju.
Ali naplatiti ovako nešto.....pa to je za rubriku vjerovali ili ne......treba koljačima kompenzirati tupljenje noževa prilikom klanja obavljenih širom Bosne......
SVAŠTA....
Hemera wrote:stotine presuda ima u kojima ljudi traze ulozeno u objekat,nije ni prva ni zadnja koja je ovo prosla,svidjalo se to nekome ili ne ali je tako,prvo se postavlja pitanje kakvi su radovi bili i da li je idiot doveo vjestaka da razvrsta radove na nuzne-korisne i razdvoji ih od luxuznih itd. sad ovaj dio kako je usao u kucu,da li nezakonitim putem,sta je ona poduzimala na to i sl...
Ma nemoj.
Ok sutra ja komšin zid izmedju avlija dizem za dva reda blokova i udaram fasadu s oblje strane....
Dje vi živite molim vas....a taj sud mogu samo urinirati na njeg.....pošto je moj dedo isto govorio i za titin , ja ću samo koristiti medicinsku terminologiju.
Ali naplatiti ovako nešto.....pa to je za rubriku vjerovali ili ne......treba koljačima kompenzirati tupljenje noževa prilikom klanja obavljenih širom Bosne......
SVAŠTA....
spreca wrote:
ajd ne prdi sabahile.........nije ovo jedini slucaj......polovina i vise bosnjaka ima problema sa "pravosudjem" u sumskoj jer je uvijek na jednoj strani a znamo na kojoj
gdje si neuka neznalice,kako sabahile malo da se dokažeš i napušeš po forumu???
pošto si neuka neznalica,znao bi da ima hiljade slučajeva gdje ljudi i sa dozvolom uđu u objekat,izvrše ulaganja i izađu sa naknadom da im se vrati uloženo,ako dođe do spora iz bilo kojih razloga,i to ne samo u šumskoj već u cijeloj BiH
SVAŠTA....
miješaš babe i žabe,lupaš samo da dobiješ publicitet isto ko i ovaj tvoj lupetaroš neuki na sabahu
prvo ne znaš prirodu ni tok ovog spora,a već izmišljaš fix ideje šta bi ti radio kao ogledni primjer kako si ti u pravu
Dobro je nana prošla , nije u tužbu uključio troškove liječenja.....
Naravno prije postavljanja stolarije propuh ga je ubijao na sve strane , i neuslovnost uzurpirane kuće je bila uzrok troškova......
Dozovi se malo jadan ne bio.....
Seoskivaralica wrote:Dobro je nana prošla , nije u tužbu uključio troškove liječenja.....
Naravno prije postavljanja stolarije propuh ga je ubijao na sve strane , i neuslovnost uzurpirane kuće je bila uzrok troškova......
Dozovi se malo jadan ne bio.....
ma ti se dozovi,pročitaj zakone jadan ne bio ti po hiljadu puta,to ti donosiš zaključe samo na osnovu jednog uslikanog dopisa,koji ne znači ništ aza raspravu,pogtoovo sa neukim učesnicima na istoj
ovakvih istih primjera je samo u sarajevu bilo na hiljade,a nisu bili samo srbi i bošnjaci,ali nek avaz napiše djelomično da imamo o čemu srati
avazu seljačkom koji puca svoju predizbornu kampanju da je u interesu da ženi pomogne,ne bi samo jedan obični dopis uslikao već komplet slučaj iznio da vidimo o čemu se radi
Last edited by Hemera on 01/10/2014 10:48, edited 1 time in total.
Hemera@
pusti ove napaljene nacionaliste.
slucaj je jasan od pocetka. Covjek kao izbjeglica uselio u devastiran objekat i dobio privremeno rjesenje.
Onda dosli zakoni o povratu imovine koje je nametnuo OHR i covjek dobio delozaciju i nije smjeo povono devastirati objekat jer bi krivicno odgovarao. Stambeni organ ga uputio na parnicu za naknadu stete, sud presudio u njegovu korist da mu se nadoknade nuzna, ponavljam, nuzna ulaganja i to je to. Sve ovo po uputstvima i pravilima koja je odredila medjunarodna zajednica.
Naravno, bruka je da ce se zeni odbijati trecina penzije jer je obavezu za sve ove slucajeve trebala preuzet drzava. ALi ovdje drzave nazalost nema.Jer da ima izdvojili bi pare iz interventnog fonda za odrzivost povrataka i rjesili ovaj i druge slucajeve stvarnih povratnika
Ovo ni nadrealistima ne bi moglo pasti na pamet. Zamisli izbacis zenu iz kuce, zivis u toj kuci godinama bez ikakvog prava, bez ikakve odstete vlasnici kuce, i onda joj das racun da joj naplatis sve to. A brate... treba ovo gurat do vrhovnog suda da se donese generalna odluka za ovaj i slicne slucajeve.
Mala anegdota iz vlastitog zivota:
Prije nekih 12-13 godina, kad smo preuzimali svoju kucu vraca se stari i kaze mi "da ti danas nije bila mama sa mnom sad bi u zatvoru za ubistvo bio" Sto, sta se desilo ? I kaze mi "zamisli djubreta, stoji u mojoj avliji, sa mojim bojlerom u ruci sto ga je iz mog wc-a danas skino i kaze mi kako bi bio red da mu dam par stotina maraka jer je sacuvao kucu da se ne zapali"
E to je taj nacin razmisljanja protiv kojeg se nana Muniza bori, i nije joj lako.
ima li neka mogucnost da se ovim slucajevima pomogne pravno , neki advokat ili neko udruzenje koje ce financirati odbranu .......ova nane nije prvi slucaj u BH......dosta vise mucenja ovog svijeta , oteto im popaljeno itd i ove sudiju u RS, nemam rijeci , gdje je ovo ucilo pravo ......