- Od tog broja, hospitalizirano je njih 21 koji su zadobili teži slučaj trovanja, dok je preostalih 21 pušteno na kućno liječenje - ističe Dautović-Krkić.
Među pacijentima najviše je učenika Srednje ekonomske i Mješovite srednje elektroenergetske škole, a ima i nekoliko studenata. Neki od njih su već u petak popodne posjetili Hitnu pomoć. Kako saznajemo, razlog je trovanje hranom u fast-fudu "Nino", koji se nalazi u sklopu Ekonomske škole, a ujedno služi i kao školska kantina. Na vratima ovog objekta jučer je stajao natpis da ne rade "zbog renoviranja".
- Svi koji su otrovani jeli su sendvič sa salamom i majonezom. Smiješan mi je natpis na kuhinji koji govori o renoviranju, jer svako zna šta se tokom vikenda dešavalo s našim đacima - kaže Nadina Pleho, učenica trećeg razreda.
Kako kaže Asmir Durović koji pohađa Mješovitu elektroenergetsku školu, nekoliko njegovih prijatelja zatražilo je pomoć ljekara.
- Nakon što su u četvrtak jeli sendviče, tri moja prijatelja u petak su u školu došli s groznicom. Iz Hitne pomoći su ih uputili na Infektivnu kliniku. Grozno je to što se desilo, a odgovorne treba kazniti kako zaslužuju - govori Durović.
Aldin Adilović je jedan od onih koji su imali nesreću da pojedu pokvarenu hranu.
- U petak sam postio, tako da sam sendvič pojeo tek u vrijeme iftara. Ujutro sam osjetio tegobe u stomaku, imao sam temperaturu, pa sam otišao ljekaru. Tamo sam primio infuziju, nakon čega su me poslali na kućno liječenje - priča Adilović.
Uzroci trovanja još uvijek nisu poznati. U Sanitarnoj inspekciji smo dobili informaciju da analiza uzoraka nije završena, te da će rezultati iste biti poznati danas. Prema nekim informacijama, ne isključuje se mogućnost da su oboljeli zaraženi bakterijom salmonele.
dnevni avaz
(u medjuvremenu je potvrdjena salmonela)