Treća smjena
-
calculator
#1 Treća smjena
Nekad davno, u mrskom jugoslovenskom socijalizmu u kojem su gažena ljudska prava, vjernika u BiH naročito, u mnogin preduzećima proizvodnja je bila organizirana s radom u tri smjene, vjerovatno zbog velike potrebe za stvaranjem kapitala i njegove distribucije šefovima socijalizma. Danas tek rijetke firme organiziraju dvije smjene, Tamex iz Busovače npr.
Postoje li firme u BiH sa radom u tri smjene?
-
kakavdanakneiskustvu
#2 Re: Treća smjena
calculator wrote:Nekad davno, u mrskom jugoslovenskom socijalizmu u kojem su gažena ljudska prava, vjernika u BiH naročito, u mnogin preduzećima proizvodnja je bila organizirana s radom u tri smjene, vjerovatno zbog velike potrebe za stvaranjem kapitala i njegove distribucije šefovima socijalizma. Danas tek rijetke firme organiziraju dvije smjene, Tamex iz Busovače npr.
čini mi se da je prevent radio i u noćnoj smjeni
-
Nepass
#3 Re: Treća smjena
Prevent 100%
Mislim da i bekto ima nocnu
Mislim da i bekto ima nocnu
- vjesticanametli
#5 Re: Treća smjena
Cimos gradacac i famos sarajevo.... uveo i novalic 3 u svoju firmu onu u vogoscu
- kokuz_sa
#6 Re: Treća smjena
Coca-Cola..znam ojs par privatnih firmi koje imaju trecu..ili produznu drugu do 04h ujutro
- cenecimoveocino
#8 Re: Treća smjena
Mittal Zenica.
- O'zone
- Globalni moderator
#9 Re: Treća smjena
Mogao si vala ovaj prvi post malo drugačije napisati a ne ugurati i socijalizam i ljudska prava i vjernike da bi pitao imal koja firma da radi treću smjenu.calculator wrote:Nekad davno, u mrskom jugoslovenskom socijalizmu u kojem su gažena ljudska prava, vjernika u BiH naročito, u mnogin preduzećima proizvodnja je bila organizirana s radom u tri smjene, vjerovatno zbog velike potrebe za stvaranjem kapitala i njegove distribucije šefovima socijalizma. Danas tek rijetke firme organiziraju dvije smjene, Tamex iz Busovače npr.
Treća smjena se radi ako se ukaže potreba za time. Određene firme je moraju imati zbog nemogućnosti gašenja postrojenja (željezare, aluminij) neke zbog velike potražnje ili zbog kratkih rokova. Štamparije posebno roto štampa rade treću. Sarajevska pivara i Klas su radili treću...
- KB9
#10 Re: Treća smjena
naravno da ima, cuj nema eto i to je samo u jugi bilo 
-
calculator
#11 Re: Treća smjena
Zašto?O'zone wrote:Mogao si vala ovaj prvi post malo drugačije napisati a ne ugurati i socijalizam i ljudska prava i vjernike da bi pitao imal koja firma da radi treću smjenu.calculator wrote:Nekad davno, u mrskom jugoslovenskom socijalizmu u kojem su gažena ljudska prava, vjernika u BiH naročito, u mnogin preduzećima proizvodnja je bila organizirana s radom u tri smjene, vjerovatno zbog velike potrebe za stvaranjem kapitala i njegove distribucije šefovima socijalizma. Danas tek rijetke firme organiziraju dvije smjene, Tamex iz Busovače npr.
.Treća smjena se radi ako se ukaže potreba za time. Određene firme je moraju imati zbog nemogućnosti gašenja postrojenja (željezare, aluminij) neke zbog velike potražnje ili zbog kratkih rokova. Štamparije posebno roto štampa rade treću. Sarajevska pivara i Klas su radili treću..
Treća smjena, rad u noćnim satima je rad pod posebnim okolnostima, i plaćen je takav. Mene zanima koliko procentualno u BiH postoji firmi koje imaju takav kapacitet i obim proizvodnje da moraju organizirati treću smjenu. Svaka firma koja radi u tri smjene mora biti finansijski stabilna i njeni radnici bi trebali imati visoke plaće. Je li u BiH tako?
- O'zone
- Globalni moderator
#12 Re: Treća smjena
Ja tih dadoh prijateljsku sugestiju medjutim očigledno da kao takva kod svakog nije poželjna.calculator wrote:Davno je konstatovano: Ako hoćeš da ustanoviš kakav je ko k'o čovjek, kakav mu je karakter, samo mu vlast daj... i zaključit ćeš mu transformacijuO'zone wrote:Mogao si vala ovaj prvi post malo drugačije napisati a ne ugurati i socijalizam i ljudska prava i vjernike da bi pitao imal koja firma da radi treću smjenu.calculator wrote:Nekad davno, u mrskom jugoslovenskom socijalizmu u kojem su gažena ljudska prava, vjernika u BiH naročito, u mnogin preduzećima proizvodnja je bila organizirana s radom u tri smjene, vjerovatno zbog velike potrebe za stvaranjem kapitala i njegove distribucije šefovima socijalizma. Danas tek rijetke firme organiziraju dvije smjene, Tamex iz Busovače npr.
Treća smjena se radi ako se ukaže potreba za time. Određene firme je moraju imati zbog nemogućnosti gašenja postrojenja (željezare, aluminij) neke zbog velike potražnje ili zbog kratkih rokova. Štamparije posebno roto štampa rade treću. Sarajevska pivara i Klas su radili treću...
Ti zapravo određuješ šta ćemo pisati, kako i kojom formom ćemo otvarati teme, kojim redosljedom, kojim odabirom rečenica, i sl.?
Treća smjena, rad u noćnim satima je rad pod posebnim okolnostima, i plaćen je takav. Mene zanima koliko procentualno u BiH postoji firmi koje imaju takav kapacitet i obim proizvodnje da moraju organizirati treću smjenu. Svaka firma koja radi u tri smjene mora biti finansijski stabilna i njeni radnici bi trebali imati visoke plaće. Je li u BiH tako?
Po zakonu je sve tako kako si naveo medjutim na terenu to nije slučaj. Neću reći da nema izuzetaka ali na žalost u većini slučajeva radnici rade zato što su prinudjeni. Iz ličnog iskustva znam jer mi je bio ponudjen posao koji se sastojao samo iz rada u trećoj smjeni a plata je bila kao da radim od 8 do 16 u nekoj piljari.
Trenutno radim u dvije smjene prva od 8:30 do 15:30 druga 16:30 do 22:30 i vikende i praznike pa nije baš da me zasipaju parama...neću bobe razmišljati ako izleti sta drugo medjutim dosta je ljudi koji nemaju tu mogućnost iz inih razloga i trpe i ne traže da se zakon poštuje jer ne smiju da rizikuju da ih poslodavac "uzme na zub".
Stvar je djelimicno drugačija na budžetu gdje se sve obračunava mada od par prijatelja znam da se i njima dio sati uopste ne piše koje provedu na radnom mjestu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13 Re: Treća smjena
džaba ti treća smjena kad nemaš gdje plasirati robu 
- kokuz_sa
#14 Re: Treća smjena
treca smjena je zakon..
prije bi nju izabrao nego drugu da radim..
nema sefova, sjedis i radis..sutra se probudis imas pola dana na raspolaganju..
a u drugoj..ustanes jedes i na posao..s posla u krevet
-
mali_balon
#15 Re: Treća smjena
Covjek je kao bice programiran da spava kad je mrak....oni koji su radili nocne smjene znaju sta se desava negdje od 3:30-4:00 pa do 6:00-6:30..tad je najteze ostati budan i priseban.....
Najbolji smjenski rad je u smjenama od 12-24-12-48
Ima trecih sjmena ali pitanej je dali se placaju
Ima trecih sjmena ali pitanej je dali se placaju
- O'zone
- Globalni moderator
#17 Re: Treća smjena
JKP RAD Parkinzi sa rampama i garaže, rad u turnusima.
- tututuuuu
#18 Re: Treća smjena
Je ako si pod ugovorom o radu, drugacije kao i svaki drugi (ne)sretnik. Nije mi jasno ko se cudi trecoj smjeni. Rade je mnogi; pekare, tiskare, dostavljaci, bolnice, hitna, policija, vatrogasci, cuvari, aerodromi, stanice, vozaci, piloti, stjuardese, taksi, trgovci neki, birtije neke... Ja sam jednom radio trecu krace vrijeme i tesko da bih opet, a placen sam bio za nocni rada, aha.calculator wrote:Zašto?O'zone wrote:Mogao si vala ovaj prvi post malo drugačije napisati a ne ugurati i socijalizam i ljudska prava i vjernike da bi pitao imal koja firma da radi treću smjenu.calculator wrote:Nekad davno, u mrskom jugoslovenskom socijalizmu u kojem su gažena ljudska prava, vjernika u BiH naročito, u mnogin preduzećima proizvodnja je bila organizirana s radom u tri smjene, vjerovatno zbog velike potrebe za stvaranjem kapitala i njegove distribucije šefovima socijalizma. Danas tek rijetke firme organiziraju dvije smjene, Tamex iz Busovače npr.
Postoje li firme u BiH sa radom u tri smjene?.Treća smjena se radi ako se ukaže potreba za time. Određene firme je moraju imati zbog nemogućnosti gašenja postrojenja (željezare, aluminij) neke zbog velike potražnje ili zbog kratkih rokova. Štamparije posebno roto štampa rade treću. Sarajevska pivara i Klas su radili treću..
- sunceKOtepsija
#19 Re: Treća smjena
ja, al mozes ostat i budan, i onda odspavas ujutro od sest do podnekokuz_sa wrote:treca smjena je zakon..
sta ti znaci ovo 48?mali_balon wrote:Covjek je kao bice programiran da spava kad je mrak....oni koji su radili nocne smjene znaju sta se desava negdje od 3:30-4:00 pa do 6:00-6:30..tad je najteze ostati budan i priseban.....
- Capajebo
#21 Re: Treća smjena
12 radis, pa 24 odmaras, pa opet 12 radis pa 48 odmaras. Najjaci sistem rada sigurnosunceKOtepsija wrote: sta ti znaci ovo 48?
- Edin H.
#22 Re: Treća smjena
A koliko traju pauze?Capajebo wrote:12 radis, pa 24 odmaras, pa opet 12 radis pa 48 odmaras. Najjaci sistem rada sigurnosunceKOtepsija wrote: sta ti znaci ovo 48?
- Capajebo
#23 Re: Treća smjena
U nekim poslovima nema striktno pauzeEdin H. wrote:A koliko traju pauze?Capajebo wrote:12 radis, pa 24 odmaras, pa opet 12 radis pa 48 odmaras. Najjaci sistem rada sigurnosunceKOtepsija wrote: sta ti znaci ovo 48?
- sunceKOtepsija
#24 Re: Treća smjena
hvala, nisam zna, pa i cini se zanimljivo, treba probatCapajebo wrote:12 radis, pa 24 odmaras, pa opet 12 radis pa 48 odmaras. Najjaci sistem rada sigurnosunceKOtepsija wrote: sta ti znaci ovo 48?
- insomnia78
#25 Re: Treća smjena
S tim, da je ovo drugo "12 sati radis" obicno od 18-19h pa do 6-7 ujutru