Transfuzija: Odbijaju krv pripadnika drugog naroda!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ivy

#1 Transfuzija: Odbijaju krv pripadnika drugog naroda!?

Post by Ivy »

Ne znaju vise sto bi izmislili da nas podijele. Sad im jos i darovana krv smeta. FUJ! SRAMOTA:x :x :x :x :x :x
SARAJEVO - Iako su krvne zalihe u Sarajevu i Mostaru pri kraju, a transfuziološki odjeli u ta dva grada svakodnevno upućuju apele građanima da daruju krv, oni ipak nerado uzimaju krvne pripravke iz drugih krajeva zemlje, piše Večernji list.

To je Večernjaku potvrđeno u Crvenom križu u Sarajevu, gdje smatraju da “krvotok solidarnosti”, popularna sintagma na kojoj bi se trebalo temeljiti dobrovoljno davalaštvo krvi, u pravom smislu te riječi zapravo i ne postoji. Ne samo zato, tvrde, što imamo velike razlike u broju davatelja po regijama.

Krvotok solidarnosti prekinut je i činjenicom da se krv darivatelja iz Mostara, Širokog Brijega, Čapljine, Banje Luke, ali i drugih manjih mjesta, ne prihvaća u Sarajevu. To bi značilo, kažu, da krv koja je dobra za Hercegovce nije dovoljno dobra za Bosance. A kao glavni razlog navode neujednačene standarde u proizvodnji krvnih pripravaka i testiranju krvi, navodi list.

- Takva je praksa politički i etički apsolutno neprihvatljiva, a za pučanstvo diskriminirajuća - drže u Crvenom križu, dodajući da se energično zauzimaju za ujednačavanje standarda u transfuzijskoj medicini.

Kao glavni razlog diskriminacije među pacijentima, ovisno o tome gdje se liječe, i razlike u kvaliteti krvnih pripravaka događaju se zbog certifikata o standardu ISO 9002, koji navodno posjeduju u Sarajevu, s iznimkom KBC-a Mostar, piše Večernjak.

Upravo taj dokument sprječava Sarajevo da i u najtežim nestašicama uzima krvne pripravke iz drugih krajeva zemlje. U izrazito kritičnim situacijama mobilne ekipe iz sarajevskog, ali i mostarskog Zavoda za transfuziologiju, prikupljaju krv po Bosni, odnosno Hercegovini, koja se potom obrađuje u Sarajevu i Mostaru.

Diskriminacija među pacijentima javlja se i zbog njih samih; doznali smo da Bošnjaci ne žele krv Hrvata i Srba, ali niti oni žele miješati svoju krv s krvlju bilo kojeg naroda u BiH. Takvi primjeri najizraženiji su u Mostaru, koji je podijeljen na istočni i zapadni. Međutim, pacijenti najčešće i ne znaju tko im je darovao krv, pa se ne događaju veći problemi, piše list.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Mi smo najpametniji narod na svijetu :D :D :D :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Zamisli da se neki tamo ercegovac "nazdere krmetine" pa poslje dobrovljno da krv koja treba doci u Sarajevo.Uj... nemere to.
Ustvari, moze li neko reci nam kakav je stav islama u vezi ovoga?
Ivy

Post by Ivy »

A wrote:Izvanredan primjer Darvinove teorije prirodne selekcije - oni koji odbijaju krv drugih naroda jednostavno je ne dobiju. Time se broj idiota smanjuje...
...zlatna :-)
Ivy

Post by Ivy »

Bobi wrote:Zamisli da se neki tamo ercegovac "nazdere krmetine" pa poslje dobrovljno da krv koja treba doci u Sarajevo.Uj... nemere to.
...ko ti garantuje da tamo neki Ahmed ili Mujo nije ateista i da ne voli "nakoso" slanine i prshuta? :D
Bamm

Post by Bamm »

Ivy Upisano: 13/08/2004 12:01 Naslov poruke:
--------------------------------------------------------------------------------
A (citat):
Izvanredan primjer Darvinove teorije prirodne selekcije - oni koji odbijaju krv drugih naroda jednostavno je ne dobiju. Time se broj idiota smanjuje...

...zlatna
:-D Slazem se...
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

Ivy wrote:
Bobi wrote:Zamisli da se neki tamo ercegovac "nazdere krmetine" pa poslje dobrovljno da krv koja treba doci u Sarajevo.Uj... nemere to.
...ko ti garantuje da tamo neki Ahmed ili Mujo nije ateista i da ne voli "nakoso" slanine i prshuta? :D
Ma veci problem kod transfuzije je prenosenje zaraznih bolesti tipa aids,hepatitis, ..bla bla i sta ti ja znam.Citava ova drama oko ovoga nema veze sa gografskim porijeklom davatelja krvi vec, kako je navedeno u clanku, razlicitog standarda kantonalnih transfuzija cime se zeli sprijeciti prenosenje zaraznih bolesti koje pojedine medicinske ustanove ne mogu ustanoviti kod davatelja krvi.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

ma to i lici na Vecernji...ako nisu izmislili, onda su predimenzionirali, jer znaju to dobro, poluistine su najuvjerljivije lazi...ako i sta od tog i postoji, onda se sigurno radi o nejednakosti standarda, a time sarajevski transfuziolozi stite primaoce krvi...zasto dati nekom krv ako se zna da recimo u nekoj zabiti odakle je dosla ne valjaju higijenski uslovi...nisam cuo da je iko ikad pitao cija je krv njemu data (uglavnom se daje ljudima ili u komi ili pod narkozom) niti clan familije...dokaz da se radi o standardima je to sto je Sarajevo multinacionalni grad i svako daje i svako prima krv (svaka nacija)...niti su transfuziolozi koji odlucuju iste nacije...Vecernjaku svaka cast sto zakuhava nize od perspektive mravlje, sto ce ako produbi podjele i uveca niske strasti organizovati slavlje...politicka novina od koje su postenije one sa Lasvanskog raskrsca
Fair Life

#9 Re: Transfuzija: Odbijaju krv pripadnika drugog naroda!?

Post by Fair Life »

Ivy wrote:Ne znaju vise sto bi izmislili da nas podijele. Sad im jos i darovana krv smeta. FUJ! SRAMOTA:x :x :x :x :xx
Znaju oni da krv nije voda.

A sta ako neki Hairy Man primi transfuziju od nekog Sikirly Mana ? Ili neki Holerik Man dobije krv od nekog Saburly Man-a ... Aha ! I to jos iz drugog naroda i druge vjere ... gluho bilo !

Ode citava koncepcija zivljenja u Honduras.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ivy wrote:
Ja osobno ne :D :D :D :D :D
zoka

Post by zoka »

jedne prilike na poslu gdje radila moja tetka (srpkinja) je dozivio tesku nesrecu jedan njen kolega (bosnjak) i izgubio je mnogo krvi na licu njesta... kad je dosla hitna pomoc nisu niti znali krvnu grupu niti imali nulte krvne grupe u zalihama pa su pitali ma li iko od prisutnih nultu krvnu grupu.

Naravno moja tetka se odmah javila i svome kolegi iz vene u venu dala krv u trenucima kad je ovaj poceo da gubi svijest. Sa njim je otisla u hitnoj do bolnice Kosevo a tamo su ga vec preuzeli i sanirali posjekotine i prebacili na kapalicu.

Poslije toga kolega moju tetku zove sestro i smatra da mu je ona spasila zivot. Isto tako kad je nastupilo ovo mracno vrijeme ratno tetkin kolega koji zivi u nasem komsiluku je u vise navrata zastitio nasu porodicu od u najmanju ruku neprijatnosti.
Ivy

Post by Ivy »

Moj stari ima rijetku krvnu grupu, B negativnu... ...taj tip krvi odgovara tek rodjenim bebama i nerijetko je bio pozivan u gluho doba noci da daruje krv i spasi nekoj bebi zivot... mislim da ni jedan roditelj nije glup i zatucan da odbije krv samo sto je davalac, u tom trenutku, druge nacionalnosti...

...mislim da je zagrebacka propaganda APSURDNA i usmjerena namjernoj podjeli unutar BiH...ma kojim to nacinom postigli...

:x :x :x
pitt

Post by pitt »

Ja samo primam krv od pripadnika BOSANSKOHERCEGOVACKOG NARODA, ETNOSA, i ostalih Skljocinih definicija :D:D
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

Ja sam 0 + :) .Bujrum kome treba 2 dcl :) .
Hej,mogli bi napraviti akciju dobrovoljnog davanja krvi, ono "Posjetioci sarajevo-x foruma dobrovoljno dali krv ...". Bolje to nego razno razni grupnjaci ..bla bla... :-) .
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

pa kakav li ce ti biti stav islama jado, ako slusas tamo neke zatucane nepismene hodzetine sto ne znaju dva i dva sastavit...dovoljno je da razmislis vlastitom glavom, i sve ce ti se samo reci...
1. ako odbijas da primis krv, neposredno si kriv za samoubistvo, a dobro se zna kakav je stav svake religije po tom pitanju...
2. primis fino krv, ozdravis, proucis kelimei-sehadet pred dva svjedoka, zahvalis se davaocu, odete na pice i rjesen problem!
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Odlichna tema, Ivy.

Vidjeh josh jutros vijest na 'monitoru' (http://www.monitor.hr). Kompletan tekst mozhete prochitati ovdje:

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 7/index.do
Ivy

Post by Ivy »

Bobi wrote:Ja sam 0 + :) .Bujrum kome treba 2 dcl :) .
Hej,mogli bi napraviti akciju dobrovoljnog davanja krvi, ono "Posjetioci sarajevo-x foruma dobrovoljno dali krv ...". Bolje to nego razno razni grupnjaci ..bla bla... :-) .
Podrzavam akciju Bobi, bilo bi extra, sve bi novine pisale o forumasima sarajevo-x-a...Humanitarci na djelu...

Prijavljujem se, 0+

:-D
Qwert

Post by Qwert »

Ko je sada odbija? Sarajevo, Mostar ili oba. Jel' se zna kolika je kolicina krvi pokupljena u Posusju a namijenjena Sarajevu. :D

Salu na stranu, stvarno glupost.
pitt

Post by pitt »

Na poslu poznajem zenu koja ima rak u stomaku :( To je jedna starija African-American zena pod imenom Mrs. Jackie. Rak se nije prosirio i velike su sanse da bi se operacijom mogao bez poteskoca ukloniti. Nazalost, postoji jedan problem. Tokom operacije izgubila bi veliku kolicinu krvi i transfuzija je neophodna. Bez transfuzije operaciju ne bi nikada prezivjela. :(
Mrs. Jackie je pripadnica sekte Jehovinih Svjedoka i po njihovom ucenju svaka transfuzija krvi je zabranjena (ne znam iz kojih razloga). Vec dvije godine odbija savjete nas kolega i svoga doktora da se podvrgne operaciji navodeci te vjerske propise. Svakog srijede Mrs. Jackie ide na kemo terapije. Poslije toga obicno ne dolazi na posao sljedeci dan, a petkom redovno povraca i nekad gubi svijest. Izgubila je kosu, obrve, i svaku ostalu malju na tijelu. Mrs. Jackie umire polako i u agoniji jer ne zeli primiti krv ni od koga. Umire polako i u agoniji, pravdajuci sve to religijom :(
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

Ivy wrote:
Podrzavam akciju Bobi, bilo bi extra, sve bi novine pisale o forumasima sarajevo-x-a...Humanitarci na djelu...

Prijavljujem se, 0+

Kompatabilni smo :D ... :P ... 8-) .
Ivy

Post by Ivy »

Bobi wrote:
Ivy wrote:

Prijavljujem se, 0+

Kompatabilni smo :D ... :P ... 8-) .
Naturlich :-)
kame

Post by kame »

Ujko, imamo istu krvnu grupu. :oops: :D

Tja, sta ce vam moja krv da svi odmah pomrete. 8-)

Mislim da ne bih dobrovoljno dao krv. Nikada. Mada mozda.....ko zna......al mislim da ne bih.....jedino ako bih ja bio jedini koji moze dati.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ne dam nikome krv ali je pijem :D
micika

Post by micika »

Kako to ne bi dali krv?Pa to spasava neciji zivot :-?
Ja sam jos u srednjoj skoli dobrovoljno dala krv,jos ovako minijaturna.

Samo mi ne ide u glavu sto doktori ne provjeravaju krv prije davanja,mislim odrede samo krvnu grupu,ako je neznas i to je to.
Mozda to rade naknadno :?
Post Reply