Teleskopi HITNO!!!!!!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
No_oNe__

#1 Teleskopi HITNO!!!!!!!!

Post by No_oNe__ »

Stil:Klasičan
Refraktorski teleskop

Karakteristike:

* Žižna dužina: 600 mm
* Promer objektiva: 50 mm
* Okular(1"): H6, H20
* Uveličanje: 30 - 300 puta
* 3 x Barlow sočiva
* Aluminijumski stativ

jel dobar ovaj teleskop!???!!!!!!!!/???
ne bih da kupim dvogled u teleskopskom ruhu :) ako ima neko ko se razumije u teleskope i sl. nek odgovori plsssss :)
hitno je
manijak1

Post by manijak1 »

Što se mene tiče jest ali profesoru neće pomoći da progleda. :D
livadic

Post by livadic »

kolega ... :D ... pokusajte stvari promatrati ukrupno ... :oops:

... a ne permanentno ... usitno ... ;) ... !!!

:D

posmatrati svijet kroz najjeftiniji ruski mikroskop ... :cry:

... tako skromnog uvecanja ... :shock:

bas i ne prosiruje vidike ... :roll:

;)
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D
Možda volim posmatrati više uzroke nego povode :D
Šta nedostaje ruskim optikama sem da nema više podrške od strane Karl Zeiss Jena - tako nekako - tvrtke :D :D ?????
livadic

Post by livadic »

svaki okular je dobar ... :D

... ako se gledaoc postavi pod ispravim uglom ... ;)

u protivnom ... :(

moze mu se desiti da vidi samo jednu stranu promatranog ... ;)

;)
LPH

Post by LPH »

dobar je, a di si ga nasao kupiti i kolika je cijena ako nije tajna?!
No_oNe__

Post by No_oNe__ »

jel stvarno dobar?
kekec

Post by kekec »

Dvogledi koje danas mozes naci na trzistu povecavaju do oko 16-20 puta.
Tvoj teleskop 30-300 puta. Procijeni. Istina nije za posmatranje zvijezda, ali za posmatranje komsinica je odlican. :-D
Cijena je ta koja odlucuje.
foton

Post by foton »

Manjo i coban ocigledno nemaju pojma o teleskopima, ali nisu daleko od glavne namjene tog teleskopa tj. promatranja komsinice. Teleskopi ni meni nisu specijalnost, ali ne bih rekao ni da sam laik.

Teleskop sa ziznom duzinom od 600mm i okularom H6 moze uvecati 100 puta, ali nikako 300. H20 daje 30 puta. Svjetlosna moc je relativno slaba, zizna duzina ne impresionira, pa da cak i ima odgovarajuci okular tj. H2, ne ocekuj narocito ostru sliku. Ja bih rekao da je to neki kineski mrljo-teleskop.

Ako nemas alternativu, onda OK, kupi ga. I za sta si ga mislio koristiti?
No_oNe__

Post by No_oNe__ »

cuj zasta da ga korisim.
pa eto onako volim ponekad pogledati mjesec dvogledom, ili planine oko vikendice pa da to vishe ne radim lovackim dvogledom mislila sam kupiti teleskop!
BO

Post by BO »

Image

Image

Image

Sad ne znam koji ti odgovara. Ja sam sebi konto ovaj drugi nekako mi ljepsi, uklapa se u okolinu......
Zox

Post by Zox »

Ove ce se slike svidjeti ragibu, ovakve i on postavlja! :D
kekec

Post by kekec »

foton wrote:Manjo i coban ocigledno nemaju pojma o teleskopima, ali nisu daleko od glavne namjene tog teleskopa tj. promatranja komsinice. Teleskopi ni meni nisu specijalnost, ali ne bih rekao ni da sam laik.
Teleskop sa ziznom duzinom od 600mm i okularom H6 moze uvecati 100 puta, ali nikako 300. H20 daje 30 puta. Svjetlosna moc je relativno slaba, zizna duzina ne impresionira, pa da cak i ima odgovarajuci okular tj. H2, ne ocekuj narocito ostru sliku. Ja bih rekao da je to neki kineski mrljo-teleskop.
Ako nemas alternativu, onda OK, kupi ga. I za sta si ga mislio koristiti?
Fizicar, ocigledno je da ti ne razumijes zezanciju. U suprotnom bi stavio koji smajlic. :)
Prvo, osoba koja trazi misljenje je zensko. Znaci sa komsinicom je sala. :-D
Drugo, H20 daje 40 puta povecanje, a H6 150 puta. Teleskop spada u red teleskopa za pocetnike. :D
Googlaj malo. :razz:
crniroko

Post by crniroko »

BO wrote:Image

Image

Image

Sad ne znam koji ti odgovara. Ja sam sebi konto ovaj drugi nekako mi ljepsi, uklapa se u okolinu......
a munare??????
Prenj

Post by Prenj »

Ovo jedva da se i moze nazvati teleskopom.
Socivo od 50 mm je dobro za posmatranje komsiluka i Mjeseca.
Navedene brojke za uvecanje moras uzeti sa rezervom. U teoriji, svaki teleskop moze imati ogromno uvecanje, samo sto sa porastom uvecanja, slika postaje sve tamnija.
Za velicinu sociva od 50 mm, optimalno uvecanje je do 40x. Vec 100x je pretjerano, a 300xpogotovo.
foton

Post by foton »

kekec wrote: Fizicar, ocigledno je da ti ne razumijes zezanciju. U suprotnom bi stavio koji smajlic. :)
Ja nisam neki veliki potrosac smajlica :-?... Sto ne znaci da ne razumijem salu :D Od sada :D :D :razz: 8)
kekec wrote: Prvo, osoba koja trazi misljenje je zensko. Znaci sa komsinicom je sala. :-D
Izvinjavam se, nick na prvi pogled nije indikativan sto se toga tice... :? :roll: Mozda su mi i neke moje brzoplete predrasude pomogle da dodjem do pogresnog zakljucka... :sad: Ali to nije neuobicajeno na ovom forumu. :shock:
kekec wrote: Drugo, H20 daje 40 puta povecanje, a H6 150 puta. Teleskop spada u red teleskopa za pocetnike. :D
Googlaj malo. :razz:
Zlatni primjer "google-znanja" :lol: . Da pojasnim... Povecanje ne zavisi od samog okulara vec i od zizne duzine objektiva F. Odnos ziznih duzina daje uvecanje. Tako da H6 daje 150X uvecanje samo ako je F=900mm a ne 600mm kao sto je slucaj ovdje. Sad izracunaj koji je F potreban za uvecanje od 40X sa H20. :-D Zadacu predaj do 16.00 danas :-) :)

Za _no_One_ Ako je teleskop za promatranje mjeseca, planina, onda je OK. Ako si mislila upratiti Saturn, Veneru, Mars, ISS kad je izgrade, ne ocekuj puno.

A slike su zakon... BO hvala.
Post Reply