Svježa tjestenina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

paladinka

#2 Re: Svježa tjestenina

Post by paladinka »

Ako inace volis jesti tjesteninu, i ako nisi nikad probala svjezu, naruci , napravi dobar sos, neces pogrijesiti, samo kad kuhas stavi u vodu malo ulja , da se ne zalijepe. Ono, malo je bolji ukus od suvih, ali ima i suvih dobre kvalitete, sve zavisi od osobe, neko voli ovako, neko onako. Ja bi na tvom mjestu narucila i probala :-) A te tjestenine se mogu vrlo lako i napraviti, nije to umjetnost, tjesto je samo brasno , so i jaje, i mijesas, sa oklagijom izvaljas i sijeces trake koliko hoces debljine. Ima kupiti i pasta masine, moze se to jeftino naci, provuces tjesto kroz masinu i pasta gotova, malo se prosusi i to je to. Ovakvo tjesto mozes koristiti i za raviole i tortelini, uglavnom to je ta osnova . Naruci, probaj, sigurno neces pogrijesiti :-)
Last edited by paladinka on 20/12/2013 12:57, edited 1 time in total.
GaRGa

#3 Re: Svježa tjestenina

Post by GaRGa »

napravi pilav...
Suzie Q

#4 Re: Svježa tjestenina

Post by Suzie Q »

napravi sama, prelako je i predobro. ja nikad ne kupujem kore za lazanje npr. a ostatke izrežem na rezance za juhu

na svako jaje (M) ide 100g brašna i doda se malo maslinovog ulja da je lakše razvijati. kad se umijesi dobro je da malo odstoji kako bi omekšalo i razvaljaj kako želiš, osim toga danas se povoljno mogu naći one mašinice za tjesteninu pa je s tim još lakše
baby24

#5 Re: Svježa tjestenina

Post by baby24 »

Hvala puno na sugestijama, ali ja bih ipak ovu malo lakšu varijantu :-) evo i par kolega s posla mi kaže da je ta svježa pasta vrh...... e saznala sam da se firma zove Pastelini, a za ostalo kad saznam javim.... i kad probam naravno :-)
NeenaSa

#6 Re: Svježa tjestenina

Post by NeenaSa »

Upravo. :-D
Ukoliko niste u mogucnosti, izaberite "Barilline" proizvode, i kuhajte ih - al dente.
Klasovo prestadoh kupovat, u sloganu: "Kupujmo domache!!!!"
Zashto? I nakon vrenja iskljuchih plochu, ne bi l' bilo , al dente, al' , shipak, oliti nar ... zhalosno.
@paladinka, nema svrhe stavljati ulje, jer kao shto znamo, pliva po povrshini. :wink:
baby24

#7 Re: Svježa tjestenina

Post by baby24 »

NeenaSa wrote:Upravo. :-D
Ukoliko niste u mogucnosti, izaberite "Barilline" proizvode, i kuhajte ih - al dente.
Zashto? I nakon vrenja iskljuchih plochu, ne bi l' bilo , al dente, al' , shipak, oliti nar ... zhalosno.
@paladinka, nema svrhe stavljati ulje, jer kao shto znamo, pliva po povrshini. :wink:
ali hoću baš svježu....plus što su Bariline tagliatele (iliti pilav) s jajima 12-15KM po kg :-(
NeenaSa

#8 Re: Svježa tjestenina

Post by NeenaSa »

Manje-vise, poznato svim'.
Tak' ne preostaje, ... neg', vagat' . :wink:
paladinka

#9 Re: Svježa tjestenina

Post by paladinka »

NeenaSa wrote:Upravo. :-D
Nisam ni mislila na to kad je u vodi, nego kad se iscjede, pa su posudi , manje se lijepe ako se stavi ulje .Al svako moze da radi kako hoce, ja radim tako, kad kuham svjeze, po meni bude mnogo bolje, ako se u vodu stavi malo ulja.
graue_maus

#10 Re: Svježa tjestenina

Post by graue_maus »

meni je ta svjeza tjestenina precjenjena ,gledam neki dan 100g pakovanje ko ce se najesti od toga .......
paladinka

#11 Re: Svježa tjestenina

Post by paladinka »

Koliko kosta svjeza tjestenina ?
baby24

#12 Re: Svježa tjestenina

Post by baby24 »

u prodavnicama su cijene paste sa jajima previsoke.... Bariline papardele (siroki pilav) je 250gr oko 4KM i to nije svježi već sušeni, pa pijaci je svježi oko 8-9KM po kg..... meni je to baš previše..... e ovaj Pastelini sa dostavom 5KM po kg mi je skroz ok, samo još da vidimo kvalitet :-) naručila sam isporuku za nedelju :)
paladinka

#13 Re: Svježa tjestenina

Post by paladinka »

Valjda ces se pohvaliti kakva je ispala :-)
baby24

#14 Re: Svježa tjestenina

Post by baby24 »

paladinka wrote:Valjda ces se pohvaliti kakva je ispala :-)
Obecavam :) :wink: procitala sam juce da se ne preporucuje stavljati ulje u vodu jer ako kasnije stavljas neki sos preko paste, ne moze da se "primi" na nju jer je masna od ulja. A kako se ne bi slijepile prilikom kuhanja fol je staviti ih u jako kljucalu vodu i par puta promijesati dok se kuhaju... Prvi put odmah cim se stave.... Da se kao ne zalijepe za dno a ni jedna za drugu....
paladinka

#15 Re: Svježa tjestenina

Post by paladinka »

Radis onako kako ti smatras da je pravilno :-) Kakav sos mislis da pravis ?
baby24

#16 Re: Svježa tjestenina

Post by baby24 »

Ma iskremo, ovaj put nesto jednostavno... Bolognese ili piletina u vrnju.... Odozgo svakako naribam sira (to uvijek radim) :) sad mi je tjestenina vazna, jer me ova svjeza s jajima bas kopka :-) mozda cak i samo naribam sira i stavim pavlake da mi ne preovlada ukus sosa..... Nego muz ne pika bez mesa, pa cu vidjeti :-D
paladinka

#17 Re: Svježa tjestenina

Post by paladinka »

Ma, super ce to ispasti, vidjeces :-)
baby24

#18 Re: Svježa tjestenina

Post by baby24 »

Kao sto sam i obecala, samo da kazem da je svjeza pasta ispala super :) odusevljena sam :thumbup: kuha se samo par minuta... 4-5... Ja licno nisam stavljala ulje u vodu, samo so.... Uglavnom, em se 4 puta krace kuha od suhe, em je 10 puta ukusnija a cijena manja .... I bas se vidi i osjeti ogromna razlika..... Tople preporuke za Pastelini..... Sto se mene tice, imaju vjernog kupca sigurno.... Evo ispade kao reklama, neka admin obrise ako krsim pravila, ali zaista sam morala podjeliti utiske...
ruza77

#19 Re: Svježa tjestenina

Post by ruza77 »

Bas mi je drago da je i ovo dostupno....ja sam jučer kupila ovu tjesteninu u Hrasnom u malom marketu "Dan i Noć"....žuti se tjestenina i vidi se da je domaćinski napravljeno...cijena je skroz prihvatljiva....ko god da pošteno radi svaka mu čast ima moju podršku...samo treba paziti da se ne prekuhaju, :bih: i to je to......naprijed domaći proizvodi...
pravabubica

#20 Re: Svježa tjestenina

Post by pravabubica »

Ja sam takodje probala ovu tjesteninu, samo pohvale za kvalitet, ukus. Super je sto je to domaci proizvod i jako mi je drago da bar na taj nacin mozemo pomoci da kupujemo domace, a dobro. :bih:
baby24

#21 Re: Svježa tjestenina

Post by baby24 »

potpuno se slažem :bih: stvarno nešto kvalitetno, ukusno, jeftino, a domaće :bih:
theTruePath

#22 Re: Svježa tjestenina

Post by theTruePath »

Napravi pilav,nista bolje nema :thumbup:
ruza77

#23 Re: Svježa tjestenina

Post by ruza77 »

Ja sam se slučajno našla u Hrasnom i znam da je ovaj market dobar pa sam usput kupila tjesteninu.
Lokacija mi ne odgovara , živim na Marin dvoru....gdje vi kupujete ovu tjesteninu....ima li ih u tržnim centrima... ili negdje bliže centru...hvala
baby24

#24 Re: Svježa tjestenina

Post by baby24 »

ja sam naručila kućnu dostavu.... nisam vidjela u tržnim centrima, a kolega s posla kupio u granapu u Alipašinoj...
ruza77

#25 Re: Svježa tjestenina

Post by ruza77 »

volim ja pilav, ali djeca najviše vole spirale ili kako oni kažu "mama pravi one uvrnute" :-D ....a te spirale ne znam napraviti kod kuće, tako da mi je ovo sada dobra opcija...
baby24

#26 Re: Svježa tjestenina

Post by baby24 »

ma i da vole, ko će sam gazati hahaahah :-)
Post Reply