Svjetska promocija BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
black

#1 Svjetska promocija BiH

Post by black »

Cijeli svijet danas gleda Mostar na "Bingu"

Danas imate jedinstvenu priliku da uživate, zajedno sa posjetiocima iz cijelog svijeta, u naslovnoj fotografiji stranice Bing.com, Microsoftovog web pretraživača, koji je lansiran u junu ove godine, u predstavljanju bosanskohercegovačkog naslijeđa cijelom svijetu.

Image

Današnji imidž naslovne stranice ovog globalnog web sitea-a je Stari most u Mostaru, a odabirom nekih od kvadrata koji se pojave na fotografiji svi posjetioci stranica imaju priliku da saznaju i nešto više o našoj zemlji.

Ukoliko kliknete na jedan od kvadrata pročitat ćete kratku informaciju o tome da se naša zemlja konačno počela oporavljati od devastirajućeg konflikta, a klik na link odvest će vas na stranicu sa klipovima iz promotivne kampanje "Enjoy Life".

Drugi kvadratić nudi informacije o Neretvi, žili kucavici Hercegovine i njenim netaknutim prirodnim vrijednostima.

Danas je naša zemlja potpuno neočekivano dobila reklamu čija se vrijednost ne može mjeriti novcem, a koju će vidjeti milioni korisnika ovog pretraživača. Pozitivno predstavljanje naše zemlje na "Bingu" sigurno će rezultirati boljim imidžom Bosne i Hercegovine i povećanjem broja turističkih posjeta.

Microsoft web pretraživač je dizajniran za korisnike koji žele brže i efikasnije doći do odluka o kupovini, planirati putovanje, istraživati informacije o zdravlju ili pak pronaći podatke o lokalnim poslovnim prilikama.

Web: http://www.bing.com
(Sarajevo-x.com)
lijepo, lijepo :-)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#2 Re: Svjetska promocija BiH

Post by Toto »

U MIcrosoftu je radila jedna mostarka. Mozda je ovo njeno "maslo"??
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 16:50, edited 3 times in total.
Toto

#4 Re: Svjetska promocija BiH

Post by Toto »

nema ovdje pola dunjaluka
Orbini

#5 Re: Svjetska promocija BiH

Post by Orbini »

Svojevremeno prije par godina sam prisustvovao promociji BiH turizma u Kopenhagenu. U jednoj zakupljenoj velikoj vili sa velikom salom u centru grada. Stranci su vjerovatno mislili da se radi o Swici.
Mislim, kako su nasi to dobro odradili, slajdovi po zidovima cool slika turistickih destinacija, slika prirode, skijanja, mora, stolovi sa degustacijom nase hrane, nasi mozaici i grafike po zidovima, razne brosure i poklon kese sa brosurama i bakrorezima, nasi volonteri kako animiraju goste i objasnjavaju ovo ili ono, par visokih gostiju i super dobrih govorancija od strane par ljudi iz ambasade,.. mislim wauuu.

Nasi ljudi su majstori u prezentaciji i sminkanju stvarnosti. Majstori da od nicega naprave nesto, improvizuju i organizuju i nasminkaju sve to da izgleda kao najeminentija i najkvalitetnija prezentacija necega gdje je fino probrano sve najljepse.
Agadafi

#6 Re: Svjetska promocija BiH

Post by Agadafi »

Ovo je bila jedna od bolji promocija Bosne, promocija koja je bila besplatna. Saznao sam da je jedna radnica u Microsoftu (bosanka) imala utjecaja da se ova slika stavi na prvu stranicu Bing-a, tako da nije bas slucajno se ovo desilo :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Svjetska promocija BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Iskustvo engleskog turiste sa web. informacijama i u stvarnosti:
http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g294449-i6233-k3044309-Mostar-Bosnia_and_Herzegovina.html wrote:Aug 22, 2009 1:45 PM
I drove to Mostar by car from England in July 2009 with the idea of going to Pansion Rose. Their website says, quote:-"just a couple of minutes from the core of the old town and Old bridge. " This is patently untrue - not just a bit of exageration from a fast walker. I checked up when I got home and Google Earth measures it in a straight line at three quarters of a KILOMETRE ! - and, of course, you can't walk in a dead straight line, that makes it more than a kilometre!!!! It's also on the busy dual carriageway Mostar bypass. I hate misleading information, and this really was misleading, not just an opinion. I had a lucky escape and instead drove on up the road to Villa Anri, which really is a couple of minutes from the old town AND has the benefit of a veiw of the brideg from balconies and the roof terrace - See my review on Villa Anri on
Toto

#8 Re: Svjetska promocija BiH

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote:Iskustvo engleskog turiste sa web. informacijama i u stvarnosti:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Gdje si od cijele BiH bas njega nasao da potkacis. Mora da je ovo na "rodjackoj liniji" :D . :lol: :lol:

To je stara turistcka prdimahovina o pogledima na more, pejzaze itd.
Na ovoj www pise da je pansion u blizini centra Sarajeva a u stvari je u Nedjaricima.

Posteno govoreci: na web stranici -koja se kritikuje- pise: "da se pansion nalazi samo nekoliko minuta od jezgre starog grada i Starog Mosta" sto je i tacno.

Lokacija pansiona -kojeg kritikujete- na sajtu je potpuno tacno prikazana. Od pansiona do samog Starog mosta se stize za desetak minuta hoda, penzionerskom setnjom treba 15 minuta kroz Donju Mahalu; kolima se Bulevarom a i kroz Donju mahalu stize za 3-4 minuta, na 200 m vazdusne linije od samog Starog Mosta.
Ne znam sto je ova opaska turiste povod da se ovo uzima kao los primjer promocije BiH turizma. U istoj zoni od 5-15 minuta hoda nalazi se jos 6-7 pansina i kod svih pise da su na nekoliko minuta od Starog Mosta. Onaj sto jeste na 6 minuta do SM je napisao da je na par minuta, pa je po ovoj racunici trostruko slagao.
Ako se vec hoce biti objektivan kriticar onda treba postaviti link gdje je isti engleski turista pohvalio drugog turistickog radnika koji je u istoj ulici i istoj mostarskoj mahali kao i ovaj prvi - kojeg se kritikuje.

http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review ... ostar.html
The Pansion Mostar at Villa **** is wonderful. Look at their website at http://www.pansion-mostar.com and what you see really IS what you get. I first went to Mostar in 1960 and loved it then - a real blend of East meets West and old meets new and there were even the old red buses bought second-hand from London Transport to ferry you around!
Villa ******* is owned and run by the Ra******** family, with wife Marijana taking care of day-to-day running of the Villa and ensuring that you have everything they can provide to make you happy during your stay. There are ten rooms and almost all have a direct view of the Stari Most (surely the most famous bridge in Europe) - very rare in Mostar. The piece-de-resistance, as shown on the website, is a large roof terrace with comfortable seating and tables, offering a direct view of the bridge and the area often known as 'The Turkish Quarter'. You can sit and watch the bridge jumpers hurl themselves from the arch of the Stari Most into the river from here.
Food is ample and traditional Bosnian fare. Breakfast is magnificent, with smoked hams, cheeses, small smokey sausages, meat pastes, cerials, a selection of breads, preserves, boiled eggs, sweet biscuits, fruit juice, several coffees and half a dozen teas! This is typical of the level of service you get from Villa **** - The only times we have found a level of choice and service that matches this place is in a four star hotel at twice the price! I am writing this as I sit in a pansion in Croatia and I'm not due to return home for another week and a half. When I do (half way through August) I'll get some photos sorted out. Until then, enjoy the website and book early.
Ovi bi onda bila nesto objektivnija slika o promociji BiH Turizma.
Ono sto je razlika izmedju ova dva pansiona je to sto ovaj kojeg englez fali ima jedinstvenu lokaciju gdje se iz soba na drugom spratu moze vidjeti Stari Most. Mislim da je razlika u kvaliteti ostalih elemenata usluge jako mala i da je to samo stvar ukusa nekog gosta.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Svjetska promocija BiH

Ne poznajem ja Mostar. Ja sam legalni turistički vodič za Sarajevo [email protected] i kada dovedem grupu u Mostar, angažujem lokalnog vodiča.

Naveo sam primjer jer je na Tripadvajzorovom forumu o Bosni i Hercegovini bio prvi (Najsvježiji) o Mostaru i povjerovao sam mu.

Vjerujem i tebi,...Znači, problem je do turiste. Registruj se na TA forum, pa opleti diskusiju sa njim imajući u vidu da je gost uvijek u pravu.
Toto

#10 Re: Svjetska promocija BiH

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote:Ne poznajem ja Mostar. Ja sam legalni turistički vodič za Sarajevo [email protected] i kada dovedem grupu u Mostar, angažujem lokalnog vodiča.

Naveo sam primjer jer je na Tripadvajzorovom forumu o Bosni i Hercegovini bio prvi (Najsvježiji) o Mostaru i povjerovao sam mu.

Vjerujem i tebi,...Znači, problem je do turiste. Registruj se na TA forum, pa opleti diskusiju sa njim imajući u vidu da je gost uvijek u pravu.
Nije problem ni do turiste ni do reklame pansiona. Turista je naveo svoje misljenje o informaciji koja je navedena na sajtu i ne mislim da je to neka vele kritika. I turista i gazda pansiona su u pravu. Radi se samo o tome da kod nas vrijeme "sporije" tece. Kod nas pod "nekoliko minuta" smatra sve ono sto moze da stane u "cigar hoda", tj. do 10 minuta, a kod engleza- koji su inace veliki pizduni i zakerala- nekoliko minuta se smatra ono sto je do 3 min.
U svom naknadnom postu engleski turista je veoma aformativno govorio o svom iskustvu u panisonu u kojem je odsjeo u Mostaru, pa ova njegova primejdba nikako ne ponistava veoma pozitivna i afirmativna iskustva koja je imao u BiH i pansionu kojeg je posjetio.
PipiDugaDevetka

#11 Re: Svjetska promocija BiH

Ma, ja muhanat,...Prvi put ljetovao u Mo. 1960. godine, a ne zna koji hotel je najbolji i iz kojeg je pogled najljepši.
Toto

#12 Re: Svjetska promocija BiH

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote:Ma, ja muhanat,...Prvi put ljetovao u Mo. 1960. godine, a ne zna koji hotel je najbolji i iz kojeg je pogled najljepši.
Mozda smo ti i ja veci tabijasusi od njega? Ti uz ovaj pozitivan primjer svjetske promocije BiH odmah - kao kontru- nakariko nekog musicavog britanca kako metrom mjeri udaljenost izmedju pansiona. Ako je njemu primjedba samo u tome sto je pansion udaljen 1125 m od Starog mosta a gazda pansiona napiso da je 925 m onda nam je turizam na dobrom doratu.

Nego: sta mislis da se zaredamo po svim BiH sajtovima koji promovisu turisticku granu industrije i ko dva dobro muhanata tabijasusa uradimo kritiku i roncu? Kad nam se Web masteri mogu svadjat po forumu ko je veci hadjija sto i mi ne bi mogli oblajavat i mahalat o bih web prezentacijama.
Mozda uspijemo ubijedit ove iz SaX-oce Porte da naprave izbor za najbolju web prezentaciju u BiH.
Post Reply