Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Luke Perry

#76 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Luke Perry »

ne vec prije ce BiH i imati tih 100 F-16 nego bilo sta drugo :D
Pietje_Bel

#77 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

Luke Perry wrote:ne vec prije ce BiH i imati tih 100 F-16 nego bilo sta drugo :D
Aha tako mislis. Ne vjerujem bas. Ali ja vjerujem da je vojna ravnoteza na balkanu vrlo vazna za ocuvanje mira.
revolver amidza

#78 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by revolver amidza »

Pietje_Bel wrote:U Gradacu su cetnici napali sa oko 100 tenkova a za jedan dan su izgubili 70 oklopnjaka samo kod Gradaca za jedan dan! Pa gdje to moze biti gerisli rat kad tolika oklopna sila napadne liniju. Armija BiH je vodila uobicajeni rat poput onog rata kojeg su vodili Englezi, Amerikanci u WW2. Bar ja tako mislim. Gerislki nije bio ni u Srebrenici ni u Gorazdu. Mozda je bilo gerilskog na pocetku rata u Bijeljini, Zvorniku, Foci itd.

momak,bez uvrede,ali ovo što si napisao je totalno pretjerivanje.
da se razumijemo odmah na početku,bio sam vojnik armije bih tokom rata svo vrijeme,istina nisam na ratištu koje si spomenuo,ali sam služio i jna i bio sam poligonu krivolak u makedoniji kad se su vršile obuke rodovskih jedinica pa znam o čemu pričam,.dakle da su odjednom napali sa 100 tenkova,slistili bi ga!
kao drugo.oni nisu mogli da na jednom prostoru mobilišu i ubace u borbu 100 tenkova,to bi im vjerovatno bilo 90% oklopa u totalu,.100 tenkova je strašna sila na jednom ratištu,koja ne ide nikako samo dodaj na to artiljejiju plus mnogo pješadije,..ma daj,.svaka čast borcima gradačca koji su zaista herojski se borili i mezili tenkove kako su znali i umjeli te razbijanje onog voza,..ali 100 tenkova da rukne odjednom vala se ne može podnijeti,.malo realnosti ne bi škodilo.
Luke Perry

#79 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Luke Perry »

a i brka ww1 i ww2 :-)
Pietje_Bel

#80 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

revolver amidza wrote:
Pietje_Bel wrote:U Gradacu su cetnici napali sa oko 100 tenkova a za jedan dan su izgubili 70 oklopnjaka samo kod Gradaca za jedan dan! Pa gdje to moze biti gerisli rat kad tolika oklopna sila napadne liniju. Armija BiH je vodila uobicajeni rat poput onog rata kojeg su vodili Englezi, Amerikanci u WW2. Bar ja tako mislim. Gerislki nije bio ni u Srebrenici ni u Gorazdu. Mozda je bilo gerilskog na pocetku rata u Bijeljini, Zvorniku, Foci itd.

da se razumijemo odmah na početku,bio sam vojnik armije bih tokom rata svo vrijeme,istina nisam na ratištu koje si spomenuo,ali sam služio i jna i bio sam poligonu krivolak u makedoniji kad se su vršile obuke rodovskih jedinica pa znam o čemu pričam,.dakle da su odjednom napali sa 100 tenkova,slistili bi ga!
kao drugo.oni nisu mogli da na jednom prostoru mobilišu i ubace u borbu 100 tenkova,to bi im vjerovatno bilo 90% oklopa u totalu,.100 tenkova je strašna sila na jednom ratištu,koja ne ide nikako samo dodaj na to artiljejiju plus mnogo pješadije,..ma daj,.svaka čast borcima gradačca koji su zaista herojski se borili i mezili tenkove kako su znali i umjeli te razbijanje onog voza,..ali 100 tenkova da rukne odjednom vala se ne može podnijeti,.malo realnosti ne bi škodilo.
To su rijeci generala Stijepana Sibera u dokumentarnom filmu "Generali govore" na FTV. On je rekao kako je za par dana borbe unisteno 70 oklopnjaka VRS. Mislim da general Siber koji je rodom iz Gradaca i koji je isao licno da prebroji tenkove te ovo izjavio pred kamerama i potvrdio zna bolje od tebe. Bez uvrede ali mozes i pitati nekoga ko je bio citav rat u Gradacu da li je ovo istina. ;)
Pietje_Bel

#81 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

Bit ce ipak da sam se malo zenzuo oko cijene novog F-16 aviona. Evo ovo su prave cijene:

* F-16A/B: US$14.6 million (1992)
* F-16C/D: US$18.8 million (1998)
* F-16E/F: US$26.9 million (2005)
* F-16I: ~US$70 million (2006)[68

Strahovito skupo... :run:
revolver amidza

#82 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Pietje_Bel wrote:
revolver amidza wrote:

To su rijeci generala Stijepana Sibera u dokumentarnom filmu "Generali govore" na FTV. On je rekao kako je za par dana borbe unisteno 70 oklopnjaka VRS. Mislim da general Siber koji je rodom iz Gradaca i koji je isao licno da prebroji tenkove te ovo izjavio pred kamerama i potvrdio zna bolje od tebe. Bez uvrede ali mozes i pitati nekoga ko je bio citav rat u Gradacu da li je ovo istina. ;)

ne znam nikoga ko je bio tamo i tada,tako da ne mogu da ga i pitam,rekoh da nisam bio gore,i naravno da se ne smatram dovoljno kompetentnim da pobijam riječi generala Šibera,to da su ih uništili mnogo vjerujem,ali baš toliko i da se odbije napad od ni manje od 100 tenkova??!! ne vjerujem mu pa taman da je feldmaršal.vidi se da ti vojske a ni rata vidio nisi,ko će bolan ići i brojati uništene tenkove? ti misliš da ako se tenk pogodi ili onesposobi ostane tamo uvijek da ga možeš doći i u inventar zapisati?..većina ih ostane u međuzoni ih ih se odšlepa itd.,..reče sad oklopnjaka,.nije ti isto tenk ili transporter a opet i koji je li BVP 80 ili ona krntija prije , sad sam zaboravio,pa praga itd,..bolan bio sam na vježbi na poligonu kada je oko 50 tenkova otprilike toiko i transportera sudjelovalo,.2 artljerijska diviziona,.zemlja tutnji i sve se stresa,znaš šta je krivolak? najveći poligon na balkanu bio,..sad zamišljam 100 tenkova,..pa da su ih sabrali toliko na jednom mjestu i u jednom danu,.na svim ostalim ratištima im ne bi bilo u vrh glave 15-20 komada,..ponavljam da u tu priču ne vjerujem, a naravno svaka čast ,ponavljam borcima iz gradačca! :thumbup:
jefferson

#83 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by jefferson »

Pietje_Bel wrote:
jefferson wrote:Hajde da se i ja dadnem svoj doprinos ovoj temi, iako je krenula slicno kao tema o slikama izgradjenih objekata u Bugojnu.
Razlog pisanja jeste citirani clanak sa Pincom-a.
BiH mora imati svoje vazduhoplovstvo, zbog zastite neba a time i suvereniteta, pomoci u akcijama NATO-a, gradnje vlastitih tehnickih kapaciteta, tj. tehnickog osoblja koje ce kasnije biti koristeno u civilnoj avijaciji i razvijati istu, te naravno, zbog skolovanja pilota, koji poslije po pravilu postaju civilni piloti.
Medjutim, koji avion odabrati. Zbog prirode posla, svaki dan sam u kontaktu sa americkim pilotima, ali i pilotima stranih vojski. Nedavno sam imao priliku razgovarati poduze sa Poljskim pilotom na F-16, koji je prije bio pilot na MIG-29A.
Na moje pitanje koji je bolji od ta dva, on je odgovorio, da je MIG-29 udobniji, zbog velicine kokpita, ali da nikad ne bi vise izasao iz F-16. Prvo, avion je pouzdaniji, laksi za upravljat, ima dvije generacije bolju avioniku, prakticno sav arsenal NATO zemalja je u mogucnosti da nosi, a najvaznije, okretnije je od MIG-29, brzina je skoro ista, a borbeni radijus je 2h i 30min naspram 55min kod MIG-29 koji trosi na svaku potrosenu litru goriva kod F-16 oko 1.8ltr goriva za svoja dva motora.
Drugi problem sa MIG-29 je sto je to vec zastario avion. U taj avion se nije ulagalo kao u F16 koji se trenutno proizvodi u Block52 seriji i to samo za izvoz jer ga amerikanci mjenjaju sa F22 i vrlo brzo sa F35. Znaci, MIG-29 bi bio skroz losa varijanta za nas, i to bez dodatnih problema kao sto je nepouzdanost isporuke djelova, oruzja kao i losija obuka od strane Rusa.
JAS-39 je lovac 4generacije koji se jos uvijek nije dokazao ali koji je vec imao problema sa stabilnoscu tokom operacija.
Eurofighter mozete zaboraviti zbog cijene koja je cak i za Veliku Britaniju velika, jer je bilo vrlo velikih optuzbi zbog kupovine tog aviona u toj zemlji.Jedini racionalan izbor za nas je F-16, zbog cijene, pouzdanosti, podrske u opremi i obucavanju kao i troskova odrzavanja, te same namjene aviona.
Medjutim, ostaje problem, ko ce platiti te avione. Najbolja opcija bi bila kupovina novih aviona, ali to nece kostati ispod 500 miliona dolara za 8+2 aviona i osnovno naoruzanje za njih, bez obuke pilota i osoblja. Ako bi stvarno investirali u pilote i obuku, ispod milijarde dolara ne razmisljajte za deset aviona!
Ma nije mi jasno kako se usudis nesto napisati a i nisi se informisao prije toga. Novi f16 kosta 6,9 miliona. Neka su raketni arsenal za njega 200.000 i traing pilota 150.000 onda je znaci sve skupa opet 7,3 miliona dolara. Znaci mi bi za 10 aviona platili 73 miliona dolara i avioni bi bili spremni i imali bi pilote. Uzmemo li u obzir da godisnje na oruzane snage trosimo 300 miliona dolara, onda je to sasvim prihvatljivo.

Velika britanija moze kupiti Eurofighter-a tj "joint-strike-fighter-a" ali ne moze sve f16 avione zamjeniti za eurofihtere. Jer f16 avioni koji su nabavljeni od strane Njemacke, VB, Holandije itd. su nabavljeni u pretjeranim kolicinama za vrijme hladnog rata i oni ce za 5- 10 godina biti odpisani. Posto je nemoguce sve f16 zamijeniti za eurofightere neke zemlje preferiraju gripene. Holandija ce ipak uzeti eurofightere ali ce broj aviona biti smanjen. Znaci prvo se informisi pa onda nesto napisi.

Bosni eurofighteri trebaju ukoliko ih Srbija i Hrvatska budu imali. Ako Srbija bude imala 5 eurofightera onda ih mi moramo imati minimalo 3. A neka silna kopnena snaga nama ne treba jer ukoliko bude doslo do konflikta je samo vazna da imamo dosta naoruzanja i municije a opet ce biti ono po principu:"svi smo mi armija"
Ja stvarno neznam koliko je tebi djete godina, ali ti fakat veze nemas o tome o cemu pricas:

Cijena Block52 verzije sa originalnim uredjajima iz 1998 godine je 18.8 miliona dolara, sto dodje oko 22-25mil danas. Naravno, novi sistemi kao panthera radar su ubaceni sto dize cijenu na oko 30 miliona, ali opet zavisno od trzista kojem se isporucuje.
E sad naoruzanje. Sta ti hoces na ovom avionu.
Moras uzet Sidewindere i AMRAAM rakete, odredjenu kolicinu Mk82 bombi kao i odredjenu kolicinu GBU-12 i GBU-24 pametnih bombi, kao i AGM-65 raketa radi zajednickih akcija sa NATO-om (to sve pod uslovom da mi napravimo avijaciju kako treba, sve je ovo hipoteticki).
Cijena tog oruzja:
MK82LD kosta 1,700 a MK82HR 2,100 dolara, a to je nenavodjena bomba
GBU-12 kosta 22,000 dolara
GBU-24 kosta 62,000 dolara.
AGM65D kosta 112,000 dolara (JNA je imala oko 1,000 komada ja mislim verzije B)
AIM 120A kosta 1,100,000 dolara
AIM120B kosta oko 530,000 dolara
AIM 9 kosta oko 50,000 dolara
Jedan F16 u presretackoj misiji nosi 2 AIM9 i 6 AIM 120 te ima tri kompleta (to je minimum).
Gdje je obuka osoblja koje ce odrzavati to oruzje, gdje su navodeci uredjaji na zemlji?

I ti pricas o kupovini takvog oruzja u zemlji koja nemoze da sagradi auto put izmedju Sarajeva i Zenice za evo vec 8 godina od kako se krenuo graditi!
SanskiBiser

#84 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by SanskiBiser »

Istina je to sto je General Siber pricao, to je bilo kad su "genijalci" iz VRS probali sa oklopnim VOZOM i prugom da udju u Gradacac, DESANT VOZOM :mrgreen:, da je uspjelo bio bi to strasan novi srpski mit - legendarna operacija :lol: natrpali voz municijom i pjesadijom i paralelno krenuli u napad oklopom, bilo je groblje tenkova i oklopnih vozila, praga i kamiona, tako je tacno oko 70ak do 100 svega i svacega poslije su to sve izvukli i uklonili. Interesatno je kako se malo medijske paznje daje ovom okrsaju i slabo se prica o njemu. Cilj im je bio da zauzmu Gradacac i to je bio totalni fijasko VRS. ARBIH digla prugu ispred i iza voza u zrak i morali se predati svi u njemu.... :dance:

Hebote kakav bi se film mogao snimiti o ovome :mrgreen:

Inace osim tog okrsaja, Gradacac ce se pamtiti po legendarnom svercu sa VRS, tipa VRS dovuce stoku ovce i krave do linije i onda pusti ARBIH da uzmu liniju i na taj nacin prezumu robu, kasnije se iscenira kontranapad i ovi prezumu liniju nazad, :mrgreen: , Narocito poznata po ovom svercu bila je 43 motorizovana brigada iz Prijedora.Koja je zbog tog sverca isla kazeneno po naredbi Gen.Mladica da provede neko vrijeme na Vozuci na linijama prema Mudzahedinima. :bih:

evo par snimaka sa you tube :
http://www.youtube.com/watch?v=8nMN33lUzxk
http://www.youtube.com/watch?v=Qx5AVzzX ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=TN4tERZOCMw
nadrealista

#85 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by nadrealista »

Pietje_Bel wrote:
madner wrote:Gdje to ima obuka pilota za 150 000 :D
U Nizozemskoj totalna obuka pilota za f16 kosta 150.000 eura. Za pilota putnickog aviona obuka kosta 100.000 eura. A obuka traje nesto vise od dvije godine.

Ove cifre nisu ni u blizu stvarnim...Da bi neko dobio letačku dozvolu npr. CPL/ IFR ( commercial pilot licence / instrumental flight rules) potrebno je prema našim zakonima oko 200 sati letenja kao i 50 sati simulatora. Sat letenja košta oko 300 KM,a od toga 30 sati treba da bude IFR čiji sat košta oko 400-500 KM, sat simulatora košta oko 200 KM itd....Veci dio ovih ovih prakticnih stvari nije moguce provesti u BiH tako da to dosta povecava troskove sticanja dozvole pilota....(o teorijskoj obuci koja je dosta obilna da ne govorim) elem, tek onda pocinje skolovanje za tip putnickog aviona gdje sta kosta oko 4.000 KM,a za dozvolu treba 50-100 zavisno od tipa sve skupa to daje vecu cifru od 100.000 eura.....a o vojnim da ne govorim
samo da mi je vidjeti wunderkinda koji ce zavrsiti skolu letenja i postati pilot f 16 za 2 godine....
Betandwin

#86 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Betandwin »

revolver amidza wrote:

a ma prijatelju , pokretac ove teme i onako samo lupeta, jedino on vjeruje u ovo sve sto je napisao , a o ovim lovačkim pričama da ne govorimo
fixer

#87 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by fixer »

bilo bi pozeljno da nama neukima napisete ukratko par pojedinosti o tim silnim tenkovima pristiglim u donaciji. takodjer bi se to odnosilo i na one projektile. hvala
Pietje_Bel

#88 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

Betandwin wrote:
revolver amidza wrote:

a ma prijatelju , pokretac ove teme i onako samo lupeta, jedino on vjeruje u ovo sve sto je napisao , a o ovim lovačkim pričama da ne govorimo
Nije lupetanje. Moj dobar prijatelj je upisao skolu za pilota komercialnog. On je tu skolu upisao prije dvije godine. Slao mi je slike svakog mjeseca i sada zavrsava uskoro. Nema tu neke mudrosti. To je sofer u zraku. On ce tu skolu trebati sam platiti jer jedino za tu skolu pilotsku i Nizozemskoj ne postoji drzavna podrska. Malo cudno ali je tako. Momak mi je rekao kako je digao kredit od 100.000 eura i kako ce pola od toga platiti njegov otac koji je zubar. Znam vrlo dobro o cemu govorim. Skola za pilota borbenog ne moze biti mnogo vise od 150.000 eura sto je 300.000 maraka.
exliberal

#89 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by exliberal »

i taj tvoj prijatelj ce da bude komercijalni pilot.....znas li ti sta on moza sa toml icencom...sa kojim avionima cemoci da leti?
jednomotorni, dvomotorni, turboprop ili mlazni,koje endorsment ima ( za koji tip aviona)
basic licenca za recreational pilot licence je oko 15-20.000 $
U bivsoj Jna ( a tako je i u vecini normalnih drzava) prvo si morao da zavrsis srednju vojnu skolu pa onda da upises akademiju i tu su odlucivali dali si sposoban da budes pilot lovac ili ides na podzvucne avione/helikoptere
Pa nisu jednom govorili da skolovanje pilota kosta vise nego cijena aviona na kojem ce da leti
slusaj pjet...ili kako ti je ime...stvarno lupetas
revolver amidza

#90 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

ja ne mogu da baš komentarišem avijaciju jer baš u to i ne razumijem,trudim se da sebe uvjerim da je moguće odbiti napad istodobno 100 tenkova i uništiti ih barem 70 od istih,..izvinite ljudi ali meni je to nepojmjljivo,..ozbiljno ,..jer napad od 100 tenokova istodobno i odbrana od istih je nešto barem za moje pojmove nešto nevjerovatno,posebno ako se uzme u obzir teren posavine koji je uglavnom ravničarski gdje se tenk baš tu osjeća na svome,..osim toga ne vjerujem da je vrs bila sposobna ubaciti svu tu gvožđuriju u jednoj bici na jednom dijel fronta,..ono što zaista cijenim su realne i istinite priče ili iskazi u vezi rata,..sva eventualna napuhivanja ili kvazi-patriotski iskazi o istima me ne impresioniraju-
madner

#91 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

Sa druge strane, mehanizovana ili oklopna brigada ima tolko oklopa. (ako je 100 oklopnih vozila, umjesto 100 tenkova).

Kako su se odbranili i da li su unistili bas 70, to je druga prica.
karanana

#92 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by karanana »

jarane, da je na bilo kojem ratistu u bih krenulo 100 tenkova u proboj ta bi linija garantovano bila probijena. ja ne znam ni za jednu ofanzivu u kojoj je krenulo toliko oklopa na jednom frontu, prema tome ovo je bezveze prica. znam da je na gradaccu dosta oklopa unisteno ali za jednu ofanzivu....uozbilji se. ni za 4 godine rata ne mislim da je tamo unisteno vise od 30 tenkova.
dr trocki

#93 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by dr trocki »

karanana wrote:jarane, da je na bilo kojem ratistu u bih krenulo 100 tenkova u proboj ta bi linija garantovano bila probijena. ja ne znam ni za jednu ofanzivu u kojoj je krenulo toliko oklopa na jednom frontu, prema tome ovo je bezveze prica. znam da je na gradaccu dosta oklopa unisteno ali za jednu ofanzivu....uozbilji se. ni za 4 godine rata ne mislim da je tamo unisteno vise od 30 tenkova.
Teorije preuvelićavanje nisu dobre ,jedino ako služe u dizanju morala.Mislim da je puno više tenkova uništeno od broja 30.Osobno sam ih vidio bar 10.
Pietje_Bel

#94 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

Ljudi zasti ne pogledate dokumentarni film "generali"? U tom filmu govore:

1)Sefer Halilovic
2)Jovan Divjak
3)Stijepan Siber

Kada ovaj Siber govori on detaljno govori o Gradacu. Govori kako nije mogao da vjeruje da je unisteno 70 tenkova i oklopni voz pun municije. Kako je to nemoguce zvucilo u njegovim usima. Onda isto tako kaze kako je otisao u svoj rodni Gradacac da inspektira tu liniju i da izbroji tenkove. I onda je rekao: Slagali su nas da su unistili 73 tenkova, bilo ih je samo 72.... :D

Ziva istina. Nije tesko kada imas dovoljno protivoklopnog naoruzanja i kada si dobro ukopan a jos uz to neprijatelja uhvati panika jer mu unistavas ono u sto je se on pouzdao: voz.
madner

#95 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

Opet kazem, nije to nemoguce, narocito ako se radi o vozilima a ne samo tenkovima.
SanskiBiser

#96 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by SanskiBiser »

Evo jos jednog rekla-cula-kazala :-) opisa sa : http://ponor.blogger.ba/

-----------------------------------------------------------
A kad su dosle rakete ...

Sjecam se price o toj nezaboravnoj epizodi. Mozda je to sve samo bila prica
ali cu je ispricati kako sam je cuo od onih koji su bili tamo.

Mozda je to sve bila prica (koju sam otvorenih usta gladno upijao i pamtio svaki detalj) ali joj u korist govori cinjenica da
"sa Gradačca bijele kule, Zmaja od Bosne" zastava sa "sest liljana vezenih u zlatu" nikad nije skinuta.

Kaze momak da su u rano jutro primjetili pokret njihovih oklopnih snaga.
Tutnjavu, crni dim tenkovskih izduvnih gasova koji kuljaju iz tenka kad ovaj prelazi u napadno nastupanje.

Cetnici su poceli tuci po njihovim dobro utvrdjenim linijama vrlo teskim paketom sto je bio standard za koridorsko ratiste - "ognjevima", "norama", 155-icama.

Onda su navrli oklopom - ojacanom oklopno mehanizovanom cetom:
osamdesetcetvorkama, pedesetpeticama, bevepeovima i pragama.

Dobro zasticenim i dodatno ojacanim oklopom specijalno pripremljenim da izdrzi
"ubode" osa i zolja.Ovaj napad koji je u svakom pogledu treba biti zastrasujuci prosao je drugacije
nego bilo koji do tada.Umjesto bjesomucne vatre tenkova po nasim polozajima, pakao zavlada na njihovoj strani.

Jedna po jedna letjele su kupole tesko ostecenih tenkova, transporteri su nestajali u plamenu. Iz poljane, dizali su se stubovi dima iz unistenih oklopnjaka.

Iz sumaraka i sa blagih, travom zasticenih nasipa posade modernih
navodjenih protivoklopnih raketa trece generacije bukvalno su razarale ovu
tesku oklopno-mehanizovanu cetu kad divljac za odstrijel.

Za rakete trece generacije zavareni, tartanom pojacani oklop nije predstavljao nikakav izazov. Svaka raketa imala je izvuceni upaljac koji bi prvo aktivirao kumulativno pred-punjenje koje je sa lakocom probijalo vanjski oklop sacinjen od zavarenih ploca, guma i tartana.
(U stvari prava svrha ovog predpunjenja bila je da aktivira reaktivni oklop i tako eliminise tu mocnu zastitu ovako opremljenog tenka.)

Celik i tartan koji su uglavnom koristeni u svrhu dodatne zastite
bili su sasa za ovakvu tandemsku, vise-stepensku bojevu glavu.
U djelicu sekunde, nakon aktiviranja pred-punjenja aktivirala bi se
i glavna bojeva glava, njeno kumulativno punjenje.
Svrha izvucenog upaljaca bila je da pomogne da se formira jak kumulativni mlaz
iz glavne bojeve glave znatno prije nego sto bi ova dosla u dodir sa oklopom.

Kumulativni mlaz usijanog metala zabijao se u za moderne standarde
relativno slabo tijelo ovih oklopnjaka, ulazio u kupolu,
tijelo tenka ili motor i tamo izazivao paklenu stetu koja bi
tenkove i njihovu posadu trenutno izbacivala iz stroja cesto uz spektakularne
efekte visetonske kupole koja je letjela u zrak ili usijanog mlaza aktivirane municije koji je kuljao kroz otvor komandnog mjesta.

Ovo je bio zadnji veliki pokusaj proboja oklopnog sredstvima. Od tog dana
Srbi su odlucili da cuvaju zauzeto umjesto da grabe dalje.
Rakete su imale prilicno ubjedljiv efekat na tok rata na tom ratistu.

Osjecao sam se odlicno znajuci sa su protivoklopne posade na Igmanu i Sarajevskom polju sa hrasnicke strane sada posjedovale ove rakete.
Znao sam takodje i da ovo oruzje sada ulazi u Sarajevo (sto sam kasnije i potvrdio sa Izvrsnog Vijeca jer su nasi "isprabali" ove rakete po ukopanim
Gvozdikama oko Vraca i podnozja Trebevica).

-----------------------------------------------------

Znao sam da je doslo novo doba.
madner

#97 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

Oklopna ceta su 10 tenkova: 3x3 + 1 komandni.

Sumnjam da su mijesali M-84 sa 55 na tom nivou, ili jedne ili druge.
oldplague

#98 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by oldplague »

Dajte ba ljudi, nema više Vojske Federacije ni VRS. Oplakat ću. :roll:
Pietje_Bel

#99 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:Dajte ba ljudi, nema više Vojske Federacije ni VRS. Oplakat ću. :roll:
Ti si danas postao clan ovog foruma a vec si do sada dogurao na 60 postova. Mora da ti je dosadno jer ja toliko napisem prosjecno za jednu sedmicu... :-)
oldplague

#100 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by oldplague »

Pietje_Bel wrote:
oldplague wrote:Dajte ba ljudi, nema više Vojske Federacije ni VRS. Oplakat ću. :roll:
Ti si danas postao clan ovog foruma a vec si do sada dogurao na 60 postova. Mora da ti je dosadno jer ja toliko napisem prosjecno za jednu sedmicu... :-)
A to je relevantno zato što...?
I nisam dogurao, već dogurala.
Post Reply