Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
- Pietje_Bel
#51 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
U Gradacu su cetnici napali sa oko 100 tenkova a za jedan dan su izgubili 70 oklopnjaka samo kod Gradaca za jedan dan! Pa gdje to moze biti gerisli rat kad tolika oklopna sila napadne liniju. Armija BiH je vodila uobicajeni rat poput onog rata kojeg su vodili Englezi, Amerikanci u WW2. Bar ja tako mislim. Gerislki nije bio ni u Srebrenici ni u Gorazdu. Mozda je bilo gerilskog na pocetku rata u Bijeljini, Zvorniku, Foci itd.
- Pietje_Bel
#52 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Evo u ovoj listi pise da federalni dio OSBIH ima:
46.000 KOMADA M16 MITRALJEZA, porijklom iz SAD-a:

2.500 HK GR , donacija od Turske:

1000 komada M60 MITRALJEZA, donacija od SAD-a:

45 komada, od SAD-a:

80 komada M2, SAD:

33 komada Mercedez Benz, donacija Njemacka:

40 komada Unimoga, donacija Njemacka:

700 komada tenkovskih transportera, donacija SAD-a:

46.000 KOMADA M16 MITRALJEZA, porijklom iz SAD-a:

2.500 HK GR , donacija od Turske:

1000 komada M60 MITRALJEZA, donacija od SAD-a:

45 komada, od SAD-a:

80 komada M2, SAD:

33 komada Mercedez Benz, donacija Njemacka:

40 komada Unimoga, donacija Njemacka:
700 komada tenkovskih transportera, donacija SAD-a:
- chuchumbamayumbe
#53 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
700 komada tenkovskih transportera?!?!?
Pa ja mislim na ih ni USA toliko nema!

- osa
#54 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
kad ih nađeš znaćeš jesu li isti.Pietje_Bel wrote:Pa znam da su Hrvatski jer nisam mogao Bosanske naci. Da li Hrvatski orkani izgledaju drugacije nego Bosanski ili Srpski? Da li moj golf kojeg sam kupio u Njemackoj izgleda drugacije od onog koji je kupljen u Francuskoj?madner wrote:Ovo na slici su Hrvatski orkani. Pogledaj tablicu i zastavu.![]()
Specijalne snage koje bi izvrsavale koje zadatke?
Zemljo otvori se...![]()
![]()
- Pietje_Bel
#55 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Tako pise. I meni zvuci pretjerano. Ali svaki transporter moze samo jednog tenka prevoziti. Znaci kada bi negdje puklo onda po pravilu tenkove prevozis transporterima jer je to mnogo brze i mnogo manje kosta benzina. Imajuci u vidu da imamo oko 70 tenkova i 105 drugih oklopnih vozila sa gusijenicama i jos mnogo starih tenkova koji se ne koriste onda je moguce da je SAD ovo dala OSBIH da sluzi za sve tenkove bivsih VRS i VFBIH.chuchumbamayumbe wrote:700 komada tenkovskih transportera?!?!?
Mozda neko zna vise o ovim transporterima?
Last edited by Pietje_Bel on 18/03/2009 21:36, edited 1 time in total.
- Pietje_Bel
#56 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
BANJA LUKA - Sudbina 22 borbena aviona BiH u bazi u Mahovljanima kod Banja Luke, koji već dvije godine ne lete, još je neizvjesna, jer nije donesena odluka hoće li avioni biti upućeni na remont ili će biti prodani.
Naime, čeka se da Predsjedništvo BiH donese odluku o sudbini sedam orlova, jednom supergalebu, te 14 jastreba, od kojih su dva rashodovana i tri neupotrebljiva. U međuvremenu, avioni propadaju i vrijednost im pada iz dana u dan.
Igor Crnadak, zamjenik ministra obrane BiH, smatra kako je najbolja opcija da avioni što prije budu prodani ukoliko je to moguće jer, kako kaže, u BiH ne postoji potreba za borbenom avijacijom, a vrijednost im pada.
- Iz svih razgovora s NATO-om i s pripremama u tom pravcu je jasno kako nam ti avioni ni neće trebati. Inicirani su razgovori s Ministarstvom obrane Srbije koji su za njih zainteresirani - rekao je Crnadak, prenose Nezavisne.
Crnadak je pojasnio kako su u Banja Luku dolazili predstavnici Ministarstva obrane Srbije i kako je dogovoren dolazak njihovih stručnjaka koji bi procijenili te avione kako bi ih kupili.
Brigadir Vlado Gvozden, stručni suradnik za upotrebu zrakoplovstva u Ministarstvu obrane BiH, rekao je kako je to ministarstvo uputilo Predsjedništvu Studiju o budućnosti avijacije u BiH, ali kako Predsjedništvo još nije donijelo nikakvu odluku.
Brigadir Gvozden pojašnjava da su prema predloženoj studiji Predsjedništvu ponuđene tri opcije, a u svakoj od njih predloženo je da avioni budu prodani. Jedna opcija uključuje kupovina šest do osam novih aviona lovaca tipa F16, ili europskih eurofajter ili gripen, a u igri su i ruski lovci MIG 29.
Druga opcija je da patrolu nad bh. nebom uz naknadu obavljaju NATO članice, a treća da zrakoplovstvo bude preusmjereno na pomoć civilnom stanovništvu i razvoj transportne avijacije.
Pincom.info
- sodom
#57 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
unimog nisam nikad vidio kod nas.
gdje se ovo moze vidjeti i malo obici ja bi volio
ajd da se iskupimo i obiđemo ako postoji ta mogucnost.
gdje se ovo moze vidjeti i malo obici ja bi volio
ajd da se iskupimo i obiđemo ako postoji ta mogucnost.
-
jefferson
#58 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Srbiju mozete naci na:
http://www.globalsecurity.org
Orkan i orkancici, i slicne gluposti. Daj djeco ne valjaj te koje kakve gluposti, malo rata bilo pa hajde sad opet o nekakvom oruzuju, sto je najgore o oruzuju cije je odrzavanje upitno s obzirom na zemlju porjekla i da ta zemlja vise ne postoji!
Orkan je zastarjelo oruzje za zastarjelo vodjenje borbe. Djeco u modi je "pametno" naoruzanje, pa kad vec diskutujete bolje bi bilo da s epotrudite i skontate sta kupiti za male para a da valja!
Orkan i orkancici, i slicne gluposti. Daj djeco ne valjaj te koje kakve gluposti, malo rata bilo pa hajde sad opet o nekakvom oruzuju, sto je najgore o oruzuju cije je odrzavanje upitno s obzirom na zemlju porjekla i da ta zemlja vise ne postoji!
Orkan je zastarjelo oruzje za zastarjelo vodjenje borbe. Djeco u modi je "pametno" naoruzanje, pa kad vec diskutujete bolje bi bilo da s epotrudite i skontate sta kupiti za male para a da valja!
-
jefferson
#59 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Hajde da se i ja dadnem svoj doprinos ovoj temi, iako je krenula slicno kao tema o slikama izgradjenih objekata u Bugojnu.
Razlog pisanja jeste citirani clanak sa Pincom-a.
BiH mora imati svoje vazduhoplovstvo, zbog zastite neba a time i suvereniteta, pomoci u akcijama NATO-a, gradnje vlastitih tehnickih kapaciteta, tj. tehnickog osoblja koje ce kasnije biti koristeno u civilnoj avijaciji i razvijati istu, te naravno, zbog skolovanja pilota, koji poslije po pravilu postaju civilni piloti.
Medjutim, koji avion odabrati. Zbog prirode posla, svaki dan sam u kontaktu sa americkim pilotima, ali i pilotima stranih vojski. Nedavno sam imao priliku razgovarati poduze sa Poljskim pilotom na F-16, koji je prije bio pilot na MIG-29A.
Na moje pitanje koji je bolji od ta dva, on je odgovorio, da je MIG-29 udobniji, zbog velicine kokpita, ali da nikad ne bi vise izasao iz F-16. Prvo, avion je pouzdaniji, laksi za upravljat, ima dvije generacije bolju avioniku, prakticno sav arsenal NATO zemalja je u mogucnosti da nosi, a najvaznije, okretnije je od MIG-29, brzina je skoro ista, a borbeni radijus je 2h i 30min naspram 55min kod MIG-29 koji trosi na svaku potrosenu litru goriva kod F-16 oko 1.8ltr goriva za svoja dva motora.
Drugi problem sa MIG-29 je sto je to vec zastario avion. U taj avion se nije ulagalo kao u F16 koji se trenutno proizvodi u Block52 seriji i to samo za izvoz jer ga amerikanci mjenjaju sa F22 i vrlo brzo sa F35. Znaci, MIG-29 bi bio skroz losa varijanta za nas, i to bez dodatnih problema kao sto je nepouzdanost isporuke djelova, oruzja kao i losija obuka od strane Rusa.
JAS-39 je lovac 4generacije koji se jos uvijek nije dokazao ali koji je vec imao problema sa stabilnoscu tokom operacija.
Eurofighter mozete zaboraviti zbog cijene koja je cak i za Veliku Britaniju velika, jer je bilo vrlo velikih optuzbi zbog kupovine tog aviona u toj zemlji.
Jedini racionalan izbor za nas je F-16, zbog cijene, pouzdanosti, podrske u opremi i obucavanju kao i troskova odrzavanja, te same namjene aviona.
Medjutim, ostaje problem, ko ce platiti te avione. Najbolja opcija bi bila kupovina novih aviona, ali to nece kostati ispod 500 miliona dolara za 8+2 aviona i osnovno naoruzanje za njih, bez obuke pilota i osoblja. Ako bi stvarno investirali u pilote i obuku, ispod milijarde dolara ne razmisljajte za deset aviona!
BiH mora imati svoje vazduhoplovstvo, zbog zastite neba a time i suvereniteta, pomoci u akcijama NATO-a, gradnje vlastitih tehnickih kapaciteta, tj. tehnickog osoblja koje ce kasnije biti koristeno u civilnoj avijaciji i razvijati istu, te naravno, zbog skolovanja pilota, koji poslije po pravilu postaju civilni piloti.
Medjutim, koji avion odabrati. Zbog prirode posla, svaki dan sam u kontaktu sa americkim pilotima, ali i pilotima stranih vojski. Nedavno sam imao priliku razgovarati poduze sa Poljskim pilotom na F-16, koji je prije bio pilot na MIG-29A.
Na moje pitanje koji je bolji od ta dva, on je odgovorio, da je MIG-29 udobniji, zbog velicine kokpita, ali da nikad ne bi vise izasao iz F-16. Prvo, avion je pouzdaniji, laksi za upravljat, ima dvije generacije bolju avioniku, prakticno sav arsenal NATO zemalja je u mogucnosti da nosi, a najvaznije, okretnije je od MIG-29, brzina je skoro ista, a borbeni radijus je 2h i 30min naspram 55min kod MIG-29 koji trosi na svaku potrosenu litru goriva kod F-16 oko 1.8ltr goriva za svoja dva motora.
Drugi problem sa MIG-29 je sto je to vec zastario avion. U taj avion se nije ulagalo kao u F16 koji se trenutno proizvodi u Block52 seriji i to samo za izvoz jer ga amerikanci mjenjaju sa F22 i vrlo brzo sa F35. Znaci, MIG-29 bi bio skroz losa varijanta za nas, i to bez dodatnih problema kao sto je nepouzdanost isporuke djelova, oruzja kao i losija obuka od strane Rusa.
JAS-39 je lovac 4generacije koji se jos uvijek nije dokazao ali koji je vec imao problema sa stabilnoscu tokom operacija.
Eurofighter mozete zaboraviti zbog cijene koja je cak i za Veliku Britaniju velika, jer je bilo vrlo velikih optuzbi zbog kupovine tog aviona u toj zemlji.
Jedini racionalan izbor za nas je F-16, zbog cijene, pouzdanosti, podrske u opremi i obucavanju kao i troskova odrzavanja, te same namjene aviona.
Medjutim, ostaje problem, ko ce platiti te avione. Najbolja opcija bi bila kupovina novih aviona, ali to nece kostati ispod 500 miliona dolara za 8+2 aviona i osnovno naoruzanje za njih, bez obuke pilota i osoblja. Ako bi stvarno investirali u pilote i obuku, ispod milijarde dolara ne razmisljajte za deset aviona!
-
LFC4EVER
#60 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Da se nadovežem na onaj post od prije... Evo nekih slika od onoga s čime HV raspolaže:
MiG-21bis

Antonov An-32B

Canadair CL-415

Elbit Hermes 450 UAV

Zlin Z-242L

Mil Mi-171Sh

Mil Mi-8MTV

M-95 Degman

M-84D

M-84

Patria AMV

BVP-LOV-1

BOV 3/20

BTR-50P

SLRS S-10CRO A1

SVLR BM-21

Iveco 6x6

BVP M-80A

Iveco LMV

2S1 Gvozdika

Bofors ARCHER Artillery System (HV još ne raspolaže s ovim, ali je planirana nabava do 2015. iako je to upitno sada)

AN/FPS-117 radar (ukupno 5 komada ovakvih radara raspoređenih po zemlji, u sustav ušli 2007.)

Raketne topovnjače (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21)

FNS Kotka i FNS Oulu (danas RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-42 "Dubrovnik)

Patrolni brodovi (na slici OB-63 i OB-64)

Desantni brodovi (na slici DBM-82 "Krka")

Školski brod BŠ-72 "Andrija Mohorovičić"

Spasilački brod BS-73 "Faust Vrančić"

RBS-15

MiG-21bis

Antonov An-32B
Canadair CL-415

Elbit Hermes 450 UAV
Zlin Z-242L

Mil Mi-171Sh

Mil Mi-8MTV
M-95 Degman
M-84D

M-84
Patria AMV

BVP-LOV-1
BOV 3/20
BTR-50P
SLRS S-10CRO A1
SVLR BM-21
Iveco 6x6
BVP M-80A
Iveco LMV
2S1 Gvozdika
Bofors ARCHER Artillery System (HV još ne raspolaže s ovim, ali je planirana nabava do 2015. iako je to upitno sada)

AN/FPS-117 radar (ukupno 5 komada ovakvih radara raspoređenih po zemlji, u sustav ušli 2007.)

Raketne topovnjače (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21)

FNS Kotka i FNS Oulu (danas RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-42 "Dubrovnik)
Patrolni brodovi (na slici OB-63 i OB-64)
Desantni brodovi (na slici DBM-82 "Krka")
Školski brod BŠ-72 "Andrija Mohorovičić"
Spasilački brod BS-73 "Faust Vrančić"
RBS-15
-
LFC4EVER
#61 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Što se nekih specijalnih jedinica tiče, u HV-u postoji koliko ja znam jedino BSD (Bojna za specijalna djelovanja).

moto: "Svi su pozvani, rijetki su odabrani"
ljudstvo: 300
glavna vojarna: "Dragomalj" Delnice
znakovlje: zelene beretke, grb sa poskokom omotanim oko mača
Okosnicu Bojne za specijalna djelovanja čine pripadnici hrvatske vojske koji su proizašli iz Domovinskog rata i koji su bili u sastavu specijalnih i izvidničkih postrojbi i gardijskih brigada. Do danas je izrasla u jednu od najelitnijih i najobučenijih postrojbi Hrvatske vojske, a njezini pripadnici osposobljeni su za operacije na kopnu, moru i u zraku, u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima.
Među ostalim postrojba je specijalizirana za ubacivanje u neprijateljsku pozadinu i izvlačenje snaga iz neprijateljske pozadine zrakom, vodom i kopnom, antiteroristička djelovanja, pružanje pomoći u mogućim elementarnim nepogodama i nesrećama većih razmjera, sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, provedbu specijalnih djelovanja u vojnim i nevojnim operacijama poput traganja i spašavanja, izviđanje, prikupljanje i obradu obavještajnih podataka, izvođenje diverzantskih akcija u vodi, zraku i na kopnu, posebno na nepristupačnom terenu i drugo. Postrojba je opremljena najsuvremenijim naoružanjem i specijalističkom opremom.
Bojna za specijalna djelovanja je iz sastava pristožernih postrojbi HKoV-a prepozicionirana u pristožerne postrojbe GS OS RH čime je podignuta na stratešku razinu odlučivanja u svrhu poboljšavanja uvjeta njezine uporabe (skraćen je proces donošenja odluka smanjenjem jedne zapovjedne razine).
Ustroj:
# Zapovjedni vod - zadužen za osiguranje sustava veze, sanitet, opskrbu i transportno osiuranje
# 1. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu zračno-desantnih operacija te zauzimanje i osiguranje zračno-desantne osnovice.
# 2. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu operacija u brdsko-planinskom okružju te zimskim uvjetima. Nositelj provedbe obuke skijanja i alpinizma.
# 3. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama. Nositelj provedbe obuke za borbenog plivača i ronitelje.
# 4. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za gradsko i antiterorističko djelovanje. Nastala je uklapanjem Antiterorističke jedinice Vojne policije (ATVP) u BSD.
# Satnija za vatrenu potporu - nositelj provedbe snajperske i minobacačke obuke. Daje izravnu vatrenu potporu ostalim cijelinama BSD
Internacionalne misije:
- ISAF (Afganistan)
- EUFOR Tchad/RCA (Čad)
* postoje i glasine da su sudjelovali u borbenim operacijama u Afganistanu zajedno sa američkim zelenim beretkama (US Army Special Forces) ali je te glasine opovrgnuo hrvatski ministar obrane
Njihovo naoružanje:
HS 2000

Heckler & Koch G-36

M4A1 Carabine sa SOPMOD paketom

VHS-D (nova hrvatska puška koja je još na testiranju)

moto: "Svi su pozvani, rijetki su odabrani"
ljudstvo: 300
glavna vojarna: "Dragomalj" Delnice
znakovlje: zelene beretke, grb sa poskokom omotanim oko mača
Okosnicu Bojne za specijalna djelovanja čine pripadnici hrvatske vojske koji su proizašli iz Domovinskog rata i koji su bili u sastavu specijalnih i izvidničkih postrojbi i gardijskih brigada. Do danas je izrasla u jednu od najelitnijih i najobučenijih postrojbi Hrvatske vojske, a njezini pripadnici osposobljeni su za operacije na kopnu, moru i u zraku, u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima.
Među ostalim postrojba je specijalizirana za ubacivanje u neprijateljsku pozadinu i izvlačenje snaga iz neprijateljske pozadine zrakom, vodom i kopnom, antiteroristička djelovanja, pružanje pomoći u mogućim elementarnim nepogodama i nesrećama većih razmjera, sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama, provedbu specijalnih djelovanja u vojnim i nevojnim operacijama poput traganja i spašavanja, izviđanje, prikupljanje i obradu obavještajnih podataka, izvođenje diverzantskih akcija u vodi, zraku i na kopnu, posebno na nepristupačnom terenu i drugo. Postrojba je opremljena najsuvremenijim naoružanjem i specijalističkom opremom.
Bojna za specijalna djelovanja je iz sastava pristožernih postrojbi HKoV-a prepozicionirana u pristožerne postrojbe GS OS RH čime je podignuta na stratešku razinu odlučivanja u svrhu poboljšavanja uvjeta njezine uporabe (skraćen je proces donošenja odluka smanjenjem jedne zapovjedne razine).
Ustroj:
# Zapovjedni vod - zadužen za osiguranje sustava veze, sanitet, opskrbu i transportno osiuranje
# 1. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu zračno-desantnih operacija te zauzimanje i osiguranje zračno-desantne osnovice.
# 2. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu operacija u brdsko-planinskom okružju te zimskim uvjetima. Nositelj provedbe obuke skijanja i alpinizma.
# 3. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za provedbu amfibijsko-desantnih operacija na moru i unutrašnjim vodama. Nositelj provedbe obuke za borbenog plivača i ronitelje.
# 4. satnija za specijalna djelovanja - specijalizirana za gradsko i antiterorističko djelovanje. Nastala je uklapanjem Antiterorističke jedinice Vojne policije (ATVP) u BSD.
# Satnija za vatrenu potporu - nositelj provedbe snajperske i minobacačke obuke. Daje izravnu vatrenu potporu ostalim cijelinama BSD
Internacionalne misije:
- ISAF (Afganistan)
- EUFOR Tchad/RCA (Čad)
* postoje i glasine da su sudjelovali u borbenim operacijama u Afganistanu zajedno sa američkim zelenim beretkama (US Army Special Forces) ali je te glasine opovrgnuo hrvatski ministar obrane
Njihovo naoružanje:
HS 2000

Heckler & Koch G-36
M4A1 Carabine sa SOPMOD paketom
VHS-D (nova hrvatska puška koja je još na testiranju)

- madner
#62 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Orkan je moderno oruzje. Mali problem je sto se ne moze sklopiti vise.jefferson wrote:Srbiju mozete naci na:
Naravno da je gluposti isti usporediti sa sistemima za drugu namjenu, ali amerika koja ima najvise pametnog naoruzanja ima sistem koji nije nista bolji od tog orkana. (Ali ima i pametne rakete za isti).
-
The 51st State
#63 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Kako mislis ne moze se sklopiti? Jedino sto je mozda trenutno nedostupno BNP-u je moderniji sistem za upravljanje vatrom, ostale komponetne su itekako lako dostupne.madner wrote:Orkan je moderno oruzje. Mali problem je sto se ne moze sklopiti vise.jefferson wrote:Srbiju mozete naci na:
Naravno da je gluposti isti usporediti sa sistemima za drugu namjenu, ali amerika koja ima najvise pametnog naoruzanja ima sistem koji nije nista bolji od tog orkana. (Ali ima i pametne rakete za isti).
- madner
#64 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Sva tehnicka dokumentacija je u zavodu u Beogradu.
Isti je bio i nosioc tehnickog razvoja. Bosna je bila zaduzena "samo" za proizvodnju.
Isti je bio i nosioc tehnickog razvoja. Bosna je bila zaduzena "samo" za proizvodnju.
-
The 51st State
#65 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
mislis da inzinjeri iz brastva ne umiju sastaviti sistem i bez te dokumentacije iako je pomalo nelogicno za misliti da bas nikakve dokumentacije i nacrta nema u fabrici..., uostalom sklopljen je dil sa gruzijom za dva lansera koji nije realizovan zbog ruskog pritiska.madner wrote:Sva tehnicka dokumentacija je u zavodu u Beogradu.
- madner
#66 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Znam da nisu mogli kad je Malejzija trazila da odkupi licencu.
Nije to bas tako jednostavno, na kraju krajeva razvijali su 6 godina.
Nije to bas tako jednostavno, na kraju krajeva razvijali su 6 godina.
- Luke Perry
#67 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
san svakog inzinjera zaposliti se i zivjeti u Novom Travniku. Ako ih je i bilo tesko da ih ima danas.The 51st State wrote:mislis da inzinjeri iz brastva ne umiju sastaviti sistem i bez te dokumentacije iako je pomalo nelogicno za misliti da bas nikakve dokumentacije i nacrta nema u fabrici..., uostalom sklopljen je dil sa gruzijom za dva lansera koji nije realizovan zbog ruskog pritiska.madner wrote:Sva tehnicka dokumentacija je u zavodu u Beogradu.
Kao da je u Mostaru neko znao projektovati avion.
- Pietje_Bel
#68 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
U Nizozemskoj postoji rezervni sastav vojske. Mozes postati clan te vojske i onda si obavezan da ucestvujes u vjezbama itd.
Ja mislim da bi bilo dobro da ovaj princip uvedemo u Bosni. Znaci jednostavno imamo voluntere koji se mjesecno skupljaju u raznim udruzenjima i koji znaci uce da pucaju na raznim vjezbama a uz to da imamo jako mali dio profesionalne vojske. Recimo 4000 vojnika sve u totalu, profesionalaca. A da radi te sanacije ulazemo u drugi koncept vojske i izgradimo vazusne Bosanske snage. Jer Bosnjaci moraju pratiti Srbiju sto se tice vazduhoplovstva.
Mir na balkanu jer samo moguc ukoliko su Bosnjaci priblizno naoruzani sto se tice vazdusnih snaga u poredenju sa Srbijom. Znaci ako Srbija ima 20 modernih borbenih aviona onda ih mi u Sarajevu, Visokom, Tuzli ili Zenici moramo imati isto toliko ili priblizno toliko. Ukoliko se bude zanemario vaznost ove ravnoteze onda ce rat puci na balkanu cim zapad u nekom istorijskom trenutku, jal radi ekonomske krizi ili radi necega drugog, bude digao ruke od Bosne.
A uz to se treba reci da bi training i edukacija Bosanskih pilota i odrzavanje letijelica mnogo manje kostalo novca od onoga sto Bosna godisnje placa NATO-u da joj nadlegaju vazdusni prostor. Moje misljenje je da Bosnjacima najvise odgovara ova taktika koju sam gore opisao:
1)Drasticno smanjenje broja profesionalaca, vojnika.
2)Formiranje volunterskog rezervnog sastava.
3)Izgradnja ozbiljne Bosanske zracne snage te dogovoriti se sa Hrvatima da vojna baza Federalnih zracnih snaga bude u Visokom.
Eurofighter ce kostati od prilike 38 miliona dolara:

Novi f16 kosta od prilike 7 miliona dolara

Swedski grippen je negdje izmedu f16 i "Joint strike fighter-a" sto se tice cijene i kvaliteta:

Ja mislim da bi bilo dobro da ovaj princip uvedemo u Bosni. Znaci jednostavno imamo voluntere koji se mjesecno skupljaju u raznim udruzenjima i koji znaci uce da pucaju na raznim vjezbama a uz to da imamo jako mali dio profesionalne vojske. Recimo 4000 vojnika sve u totalu, profesionalaca. A da radi te sanacije ulazemo u drugi koncept vojske i izgradimo vazusne Bosanske snage. Jer Bosnjaci moraju pratiti Srbiju sto se tice vazduhoplovstva.
Mir na balkanu jer samo moguc ukoliko su Bosnjaci priblizno naoruzani sto se tice vazdusnih snaga u poredenju sa Srbijom. Znaci ako Srbija ima 20 modernih borbenih aviona onda ih mi u Sarajevu, Visokom, Tuzli ili Zenici moramo imati isto toliko ili priblizno toliko. Ukoliko se bude zanemario vaznost ove ravnoteze onda ce rat puci na balkanu cim zapad u nekom istorijskom trenutku, jal radi ekonomske krizi ili radi necega drugog, bude digao ruke od Bosne.
A uz to se treba reci da bi training i edukacija Bosanskih pilota i odrzavanje letijelica mnogo manje kostalo novca od onoga sto Bosna godisnje placa NATO-u da joj nadlegaju vazdusni prostor. Moje misljenje je da Bosnjacima najvise odgovara ova taktika koju sam gore opisao:
1)Drasticno smanjenje broja profesionalaca, vojnika.
2)Formiranje volunterskog rezervnog sastava.
3)Izgradnja ozbiljne Bosanske zracne snage te dogovoriti se sa Hrvatima da vojna baza Federalnih zracnih snaga bude u Visokom.
Eurofighter ce kostati od prilike 38 miliona dolara:

Novi f16 kosta od prilike 7 miliona dolara

Swedski grippen je negdje izmedu f16 i "Joint strike fighter-a" sto se tice cijene i kvaliteta:
Last edited by Pietje_Bel on 19/03/2009 18:04, edited 1 time in total.
- Pietje_Bel
#69 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Ma nije mi jasno kako se usudis nesto napisati a i nisi se informisao prije toga. Novi f16 kosta 6,9 miliona. Neka su raketni arsenal za njega 200.000 i traing pilota 150.000 onda je znaci sve skupa opet 7,3 miliona dolara. Znaci mi bi za 10 aviona platili 73 miliona dolara i avioni bi bili spremni i imali bi pilote. Uzmemo li u obzir da godisnje na oruzane snage trosimo 300 miliona dolara, onda je to sasvim prihvatljivo.jefferson wrote:Hajde da se i ja dadnem svoj doprinos ovoj temi, iako je krenula slicno kao tema o slikama izgradjenih objekata u Bugojnu.
Eurofighter mozete zaboraviti zbog cijene koja je cak i za Veliku Britaniju velika, jer je bilo vrlo velikih optuzbi zbog kupovine tog aviona u toj zemlji.Jedini racionalan izbor za nas je F-16, zbog cijene, pouzdanosti, podrske u opremi i obucavanju kao i troskova odrzavanja, te same namjene aviona.
Velika britanija moze kupiti Eurofighter-a tj "joint-strike-fighter-a" ali ne moze sve f16 avione zamjeniti za eurofihtere. Jer f16 avioni koji su nabavljeni od strane Njemacke, VB, Holandije itd. su nabavljeni u pretjeranim kolicinama za vrijme hladnog rata i oni ce za 5- 10 godina biti odpisani. Posto je nemoguce sve f16 zamijeniti za eurofightere neke zemlje preferiraju gripene. Holandija ce ipak uzeti eurofightere ali ce broj aviona biti smanjen. Znaci prvo se informisi pa onda nesto napisi.
Bosni eurofighteri trebaju ukoliko ih Srbija i Hrvatska budu imali. Ako Srbija bude imala 5 eurofightera onda ih mi moramo imati minimalo 3. A neka silna kopnena snaga nama ne treba jer ukoliko bude doslo do konflikta je samo vazna da imamo dosta naoruzanja i municije a opet ce biti ono po principu:"svi smo mi armija"
- madner
#70 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Gdje to ima obuka pilota za 150 000 
- Pietje_Bel
#71 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
U Nizozemskoj totalna obuka pilota za f16 kosta 150.000 eura. Za pilota putnickog aviona obuka kosta 100.000 eura. A obuka traje nesto vise od dvije godine.madner wrote:Gdje to ima obuka pilota za 150 000
-
fenix_sa
#72 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
B.I.H. socijalno i ekonomski nemože pratiti standarde NATO_a . zavjera u paketu . prostor i vrijeme B.IH.političke destrukcije .zašto se destrukcija nije isključila pri mapi puta. koliko če prostor dobiti satisfakciju poslije vježbi NATO_a ,posljedica u teškim metalim . dobro i kvalitetnu ispašu. NEKOM TREBA DOBRA PIPA ZA hapu. možda je utjeha mlijeko uprahu.
- Pietje_Bel
#73 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Da. BiH ne moze pratiti Nato-standarde. Zbog toga je logicno da BiH ima samo 10 borbenih aviona umjesto 200 ili 100 poput nizozemske ili Norveske.fenix_sa wrote:B.I.H. socijalno i ekonomski nemože pratiti standarde NATO_a . zavjera u paketu . prostor i vrijeme B.IH.političke destrukcije .zašto se destrukcija nije isključila pri mapi puta. koliko če prostor dobiti satisfakciju poslije vježbi NATO_a ,posljedica u teškim metalim . dobro i kvalitetnu ispašu. NEKOM TREBA DOBRA PIPA ZA hapu. možda je utjeha mlijeko uprahu.
- Luke Perry
#74 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Nasim ljudima su uvijek prioriteti bili onako mimo svijeta. Prije bih ja povjerovao i u tih 100 F-16 nego u bilo sta drugo 
- Pietje_Bel
#75 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda
Kako mislis povjerovao? Mislis da te zemlje nemaju toliki broj aviona?Luke Perry wrote:Nasim ljudima su uvijek prioriteti bili onako mimo svijeta. Prije bih ja povjerovao i u tih 100 F-16 nego u bilo sta drugo