Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

KemooSA

#26 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by KemooSA »

Vojska federacije !!?? :-)
exliberal

#27 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by exliberal »

Pietje_Bel wrote:
in33sa wrote:Armija BiH je imala dva Orkana, oba uzeta iz Bratstva (cetiri ili pet su uzeli Hrvati, eto ih i tu na slici, parada sa Jaruna) medjutim Armija BiH nije imala rakete i samim tim su bili neupotrebljivi. Hrvati su eksperimentirali sa nekim uvoznim raketama, i uspjesno su ih koristili tokom Oluje.
Rakete za Orkan su se proizvodile samo u Pretisu, ne znam postoji li danas ta proizvodnja. Optika se radila negdje u Makedoniji, vozilo u Priboju (FAP), raketne cijevi u Sisku a montaza cijevi i kompletnog oruzja u Bratstvu Novi Travnik. Iz navedenog se vidi zasto je danas gotovo nemoguce odrzavati i remontovati ovo oruzje.

Opcenito je misljenje vojnih strucnjaka i analiticara da je Orkan poprilicno neprakticno oruzje, bar za balkanske uslove. S obzirom da je prvenstvena namjena Orkana sprjecavanje vecih tenkovskih ofanziva neprijatelja (po knjizi upotrebe) a takvih u balkanskim vise gerilskim nego frontalnim ratovima bas i nema.
Jedino ako korisnik nema namjeru kao Martic u svoje vrijeme, tuci kazetnim punjenjem po gradovima.
Znam da je neki Bosanki oficir zaprijetio Mladicu da popusti neku liniju inace ce on "Sa Vlasica Orkanom SRAVNITI Banja Luku"

Mozda imamo jos nekog naoruzanja ali mislim da smo sada postavili vecinu naoruzanja Armije BiH iliti Bosanske komponente OSBIH. :D

jedno pitanje al bez ljutnje.....koliko ti imas godina?
Kakav bolan orkan i k..c.... kakvo ravnanje bl..... eh stvarno ...proljece dolazi bolje se uhvati kakve curice nego sto ovdje valjas gluposti.....
pengpeng

#28 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by pengpeng »

Vidim da si mlad momak, najvise 18 godina, uhvati se djevojaka, *ebo oruzje ratove.
black

#29 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by black »

callmethebreeeze wrote:ima li specijalnih jedinica u sklopu nasih oruzanih snaga? tipa padobranci, iako nasi po svemu sudaci mogu samo sa zgrada skakati, ali opet...
rendzerska jedinica je razjebana koliko znam (a znam da su bili dobri, americhki rendzeri su ih obuchavali), zasto i kako nije tesko pogoditi...
jaran mi je bio vani na obuci za komandose (bio medju najboljima)..i sta su na kraju uradili..poslali ga u penziju
a sad ne znam..mislim da nema nekih specijalnih jedinica sem izvidjackih..
Pietje_Bel

#30 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

exliberal wrote:
Pietje_Bel wrote:
in33sa wrote:Armija BiH je imala dva Orkana, oba uzeta iz Bratstva (cetiri ili pet su uzeli Hrvati, eto ih i tu na slici, parada sa Jaruna) medjutim Armija BiH nije imala rakete i samim tim su bili neupotrebljivi. Hrvati su eksperimentirali sa nekim uvoznim raketama, i uspjesno su ih koristili tokom Oluje.
Rakete za Orkan su se proizvodile samo u Pretisu, ne znam postoji li danas ta proizvodnja. Optika se radila negdje u Makedoniji, vozilo u Priboju (FAP), raketne cijevi u Sisku a montaza cijevi i kompletnog oruzja u Bratstvu Novi Travnik. Iz navedenog se vidi zasto je danas gotovo nemoguce odrzavati i remontovati ovo oruzje.

Opcenito je misljenje vojnih strucnjaka i analiticara da je Orkan poprilicno neprakticno oruzje, bar za balkanske uslove. S obzirom da je prvenstvena namjena Orkana sprjecavanje vecih tenkovskih ofanziva neprijatelja (po knjizi upotrebe) a takvih u balkanskim vise gerilskim nego frontalnim ratovima bas i nema.
Jedino ako korisnik nema namjeru kao Martic u svoje vrijeme, tuci kazetnim punjenjem po gradovima.
Znam da je neki Bosanki oficir zaprijetio Mladicu da popusti neku liniju inace ce on "Sa Vlasica Orkanom SRAVNITI Banja Luku"

Mozda imamo jos nekog naoruzanja ali mislim da smo sada postavili vecinu naoruzanja Armije BiH iliti Bosanske komponente OSBIH. :D

Kakav bolan orkan i k..c.... kakvo ravnanje bl..... eh stvarno ...proljece dolazi bolje se uhvati kakve curice nego sto ovdje valjas gluposti.....
22 godine imam. Koliko ja znam Rasim Delic je izjavio da ukoliko Mladic ne prestane napadati neku enklavu da ce i on opaliti po Banja Luci sa Orkanom. Tako sam procitao na http://www.armijabih.com, cini mi se. :thumbup:
exliberal

#31 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by exliberal »

Mozda imamo jos nekog naoruzanja ali mislim da smo sada postavili vecinu naoruzanja Armije BiH iliti Bosanske komponente OSBIH. :D[/quote]

Kakav bolan orkan i k..c.... kakvo ravnanje bl..... eh stvarno ...proljece dolazi bolje se uhvati kakve curice nego sto ovdje valjas gluposti.....[/quote]

22 godine imam. Koliko ja znam Rasim Delic je izjavio da ukoliko Mladic ne prestane napadati neku enklavu da ce i on opaliti po Banja Luci sa Orkanom. Tako sam procitao na http://www.armijabih.com, cini mi se. :thumbup:[/quote]

ok sad razumjem mlad i naivan....bez ljutnje...srbi su tukli 4 godine sarajevo pa ga nesravnase...neravnaju se gradovi tako lako....zato kao sto rekoh ...uhvati se kakve zenskadije i uzivaj...
Pietje_Bel

#32 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

exliberal wrote:Znam da je neki Bosanki oficir zaprijetio Mladicu da popusti neku liniju inace ce on "Sa Vlasica Orkanom SRAVNITI Banja Luku"

Kakav bolan orkan i k..c.... kakvo ravnanje bl..... eh stvarno ...proljece dolazi bolje se uhvati kakve curice nego sto ovdje valjas gluposti.....[/quote]

22 godine imam. Koliko ja znam Rasim Delic je izjavio da ukoliko Mladic ne prestane napadati neku enklavu da ce i on opaliti po Banja Luci sa Orkanom. Tako sam procitao na http://www.armijabih.com, cini mi se. :thumbup:[/quote]

ok sad razumjem mlad i naivan....bez ljutnje...srbi su tukli 4 godine sarajevo pa ga nesravnase...neravnaju se gradovi tako lako....zato kao sto rekoh ...uhvati se kakve zenskadije i uzivaj...[/quote]

Nisam ni napisao sravnati nego opaliti. To je greska. Na ovom sajtu pise "Opaliti". Ali to je vjerovatno bio blef jer on to nije smijeo zbog Medunarodne Javnosti i osude.

#33 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by location »

Pietje_Bel wrote:Dobro bi bilo da se otvori jedna tema o oruzanim snagama BiH (vfbbih + VRS) i o vojskama Srbije i Hrvatske. Ono sto vojska federacije ima od kvalitetnog naoruzanja je ovo:
BiH ima dvije vojske? :shock: :shock: Zar se nije prije par godina sve spojilo u jednu vojsku? :?
madner

#34 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

Cuj gerilski rat, gdje je to vodjen gerilski rat u Bosni?

Orkan je odlicno i moderno oruzje, to sto pise da mu je prevenstvena namjera zaprecavanje vecih tenkovskih napada je logicno posto:
a) je zamisljen kao oruzje na nivou armije (ne brigade, zato vecih),
b) tenkovskih zato sto je doktrina vojski od kojih se ocekivao napad bio prodor u dubinu oklopnim jedinicama.
osa

#35 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:Ako se ne varam imamo jedan ovaj orkan?

Image

Vojksa federacije ima 840 komada MILAN-a:

Image

Image

2 tenka M84 vfbih + x tenkova m84 koji su prebaceni iz Banja Luke u Tuzli:

Image
dečko ovo je oružje hv-a, pa pročitaj bar registraciju, a i pogledaj omrznute zastave.
madner

#36 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

Jeste nabavili rakete ili ih jos uvijek samo paradirate?
osa

#37 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by osa »

madner wrote:Jeste nabavili rakete ili ih jos uvijek samo paradirate?
ma šta će nam, protiv koga da ih koristimo.
homar

#38 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by homar »

osa wrote:
madner wrote:Jeste nabavili rakete ili ih jos uvijek samo paradirate?
ma šta će nam, protiv koga da ih koristimo.
Protiv eventualnog neprijatelja.
Pietje_Bel

#39 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:
Pietje_Bel wrote:Ako se ne varam imamo jedan ovaj orkan?

Image

Vojksa federacije ima 840 komada MILAN-a:

Image

Image

2 tenka M84 vfbih + x tenkova m84 koji su prebaceni iz Banja Luke u Tuzli:

Image
dečko ovo je oružje hv-a, pa pročitaj bar registraciju, a i pogledaj omrznute zastave.
Ti si pukla ko kockica. Mislis da samo Hrvatska vojska ima orkane? Imamo ih i mi i to dva. Imamo m84 tenkove, mislim da ih ima oko 30 u Tuzli. Zna li neko koliko m84 tenkova je prebaceno iz BL u Tuzli?
Pietje_Bel

#40 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

Evo ovo su specijalci u sastavu vojske:

Nizozemski korpus marinaca:

Nizozemski korpus komandosa:

Da li mislite da bi nama trebali komandosi ili specijalne jedinice, imajuci u vidu Bosansku konfiguraciju zemlje?
madner

#41 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

Ovo na slici su Hrvatski orkani. Pogledaj tablicu i zastavu. :roll:

Specijalne snage koje bi izvrsavale koje zadatke?
Pietje_Bel

#42 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

madner wrote:Ovo na slici su Hrvatski orkani. Pogledaj tablicu i zastavu. :roll:

Specijalne snage koje bi izvrsavale koje zadatke?
Pa znam da su Hrvatski jer nisam mogao Bosanske naci. Da li Hrvatski orkani izgledaju drugacije nego Bosanski ili Srpski? Da li moj golf kojeg sam kupio u Njemackoj izgleda drugacije od onog koji je kupljen u Francuskoj?

Zemljo otvori se... :oops: :oops: :oops:
madner

#43 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

Upitno je da li su ovi nasi operativni. Ako postavis sliku ispadne da jesu.
Pietje_Bel

#44 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

madner wrote:Upitno je da li su ovi nasi operativni. Ako postavis sliku ispadne da jesu.
Operativni su ako ima raketa ja mislim.

Bosanski komadosi u proslosti:

madner

#45 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

Ja mislim da bi trebao jos jednom o tome razmisliti.

Recimo ne vidim nigdje da se spominje da imamo komandno vozilo baterije.
Pietje_Bel

#47 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by Pietje_Bel »

Ako neko ima vremena neka stavi kapacitet i opremu Vojske Srbije :thumbup:
MA DAJ...

#48 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by MA DAJ... »

a sta znaci imati orkane u svome nauruzanju...po meni nista,dosta neprecizno oruzije i samo psihicki djeluje na moc razaranj i nista vise od toga...M 84 je nesto drugo,jako zajebano oruzije i da dan danas nije zastario,kako neki misle...
sodom

#49 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by sodom »

madner wrote:Cuj gerilski rat, gdje je to vodjen gerilski rat u Bosni?

Orkan je odlicno i moderno oruzje, to sto pise da mu je prevenstvena namjera zaprecavanje vecih tenkovskih napada je logicno posto:
b) tenkovskih zato sto je doktrina vojski od kojih se ocekivao napad bio prodor u dubinu oklopnim jedinicama.

A GDJE NIJE VOĐEN GERILSKI RAT???
i u 2 svj i sada je vođen dosta manjih razmjena ali je bilo toga.
ok sad primjer nije mozda najbolji ali imas situaciju kada je iz vogošce od JNA ukradeno oruzije, poznajem osobe koji su ucestvovali u partizanskom ratovanju u istocnoj bosni(92-95) jer su bili primorani na to, presjecali srpske komunikacije, postavljali zasjede i tako se snadbjevali oruzijem.
madner

#50 Re: Sve o oruzanim snagama BiH i susjeda

Post by madner »

sodom wrote:
madner wrote:Cuj gerilski rat, gdje je to vodjen gerilski rat u Bosni?

A GDJE NIJE VOĐEN GERILSKI RAT???
i u 2 svj i sada je vođen dosta manjih razmjena ali je bilo toga.
ok sad primjer nije mozda najbolji ali imas situaciju kada je iz vogošce od JNA ukradeno oruzije, poznajem osobe koji su ucestvovali u partizanskom ratovanju u istocnoj bosni(92-95) jer su bili primorani na to, presjecali srpske komunikacije, postavljali zasjede i tako se snadbjevali oruzijem.
Izuzetci.
Uglavnom su se znale linije, uglavnom se znalo sta se brani a sta se napada i uglavnom je vodjen konvencijonalan rat.

Infiltracija kao metoda napada nije isto sto i gerilski ili partizanski nadjin vodjenja rata, gdje se izbjegava sukob i branitelj nema fiksne tacke koje brani.
Post Reply