Šveđani uvode radni dan od šest sati

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Altsa

#26 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Altsa »

svakako 6 sati...svako bi pozurio da zavrsi sav svoj posao kako bi mogao ici kuci...ovako haj ba ima vremena pa rastegne na 8 ili ostavi za sutra
int21

#27 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by int21 »

Mogu svedi da rade i po 4 sata kad nesto urade. Ali prosjecnom bosnji kojem je forum mjerilo svega, da radi 64 ne bi uradio sto sved za 4h.

I stvarno se preseravate sa ovim sa budzeta. Moja zena radi u drzavnoj instituciji i zna raditi po 16 sati i traziti ko ce nam cuvati dijete kad oboje radimo.

Manje foruma, vise posla...i mozda budemo ko svede, al 3000.g.
Altsa

#28 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Altsa »

int21 wrote:Mogu svedi da rade i po 4 sata kad nesto urade. Ali prosjecnom bosnji kojem je forum mjerilo svega, da radi 64 ne bi uradio sto sved za 4h.

I stvarno se preseravate sa ovim sa budzeta. Moja zena radi u drzavnoj instituciji i zna raditi po 16 sati i traziti ko ce nam cuvati dijete kad oboje radimo.

tako je to ...zbog uhljupa sve se generalizuje pa i nerad budzetlija kako neko rece
stakasa

#29 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by stakasa »

kockica_kockica wrote:Kod nas da mogu ostavili bi radnike na poslu 24 sata a ne 8 sati... :roll: Kakvo smanjenje radnog vremena kod nas, hahahahah nismo mi na tom nivou... kod nas eksploatacija radnika u vrhuncu.... radi robe dok ne crknes, kad ti crknes drugi rob ce te zamijeniti...:eh:
Ovo je i za Svedsku suplja prica, kakvo skracivanje radnog vremena na sest sati, nema od toga nista
manekenka u penziji

#30 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by manekenka u penziji »

Ima raznih poslodavaca a i raznih tipova posla. Većinom medicinski radnici imaju radno vrijeme od 6 sati (medicina rada, apoteke i sl.) kako bi se smanjila mogućnost da se zbog eventualne zamorenosti desi greška prilikom obavljanja radnih aktivnosti.
Apsolutno shvatam i potrebu da se radi 2 sata manje kada je u pitanju posao koji zahtjeva fizički rad, ali ako priroda posla diktira tempo koji zahtjeva 8 sati dnevnog rada (čitaj prisustva) a ti u svemu tome imaš kolike-tolike pauze tj.nisi produktivan, onda se nemaš na sta zaliti. Realno 70% kancelarijskih poslova ne zahtjeva konstantan rad od 8 sati, ali te priroda posla obavezuje da budeš dostupan od 8-16 kako strankama a tako i nadredjenom.
Osobe koje rade za procenat ili neku vrstu kvote, svakako mogu otići kuci cim završe s poslom.
Alfons Kauders

#31 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Alfons Kauders »

Altsa wrote:
int21 wrote:Mogu svedi da rade i po 4 sata kad nesto urade. Ali prosjecnom bosnji kojem je forum mjerilo svega, da radi 64 ne bi uradio sto sved za 4h.

tako je to ...zbog uhljupa sve se generalizuje pa i nerad budzetlija kako neko rece
da... na jednog dzabojed-stereotipa najcesce dolazi nekoliko ljudi koji fakat rade po tim institucijama, koji ih nose na svojim ledjima... kamo srece da ovih prvih nema

uostalom nije sve u satima... ja juce do 12 odradio dovoljno posla da se pokupim, poranio, odradio 5 sati u cugu i cao... a nekad sjedim 10 sati a efektivnog rada bude 5 sati, te zvoni telefon, te hajde izleti negdje itd... (plus handri narod po forumu, 30m dnevno minimum :D)

radio sam u firmama gdje se fakat drzalo do produktivnosti, a vala i u onim gdje sam se hladno mogao u podne pokupiti, jer bi do tad odradio koliko i kolege, i to da ne gubim obraz... sa strancima je nesto drugacije, tu manje vise nema zajebancije... sto prije desetak godina rece prijateljica "bolje je vala radit za nase za 500 nego za ove moje za 2000"... ima naravno izuzetaka, pogotovo u kojekakvim organizacijama MZ, ali u pravim firmama jok... dobra je lova, al nema zajebancije

iskreno desilo mi se par puta da je jeftinije angazovat nekog amera da odradi dio posla nego nasu raju koja je bila dosta slabije placena... :roll: jednostavno ako imas lika koji ce za sat odraditi posla kao dva nasa covjeka za dva sata... ispadne fakat jeftinije platiti nekom da to odradi za 3x vise love... plus te ne boli glava jer je i kvalitet najcesce bolji...

nije bitno da li je radno vrijeme 6, 8 ili 10 sati - bitno je koliko se fakat radi... kad je covjek placen po ucinku, onda radi ko japanac... a kad mu je svejedno da li 8 sati pije kafe i zdere burek ili radi - onda jebi ga, radi ko crnogorac
sema911s

#32 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by sema911s »

jeno pitanje sta mozete za 6 sati uradit,., evo meni bi tih 2 sata falila poprilicno,., samo podesavanje masine i unos novih mjera traje sat i malo vise,., i sta mi ostane da radim,.,dok odem na pauzu, malo pis bacim gotov dan,.,sta smo napravili nista,., 8 je mjera samo lezihljebovicima sve puno,.,.,
Alfons Kauders

#33 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Alfons Kauders »

sema911s wrote:jeno pitanje sta mozete za 6 sati uradit,., evo meni bi tih 2 sata falila poprilicno,., samo podesavanje masine i unos novih mjera traje sat i malo vise,., i sta mi ostane da radim,.,dok odem na pauzu, malo pis bacim gotov dan,.,sta smo napravili nista,., 8 je mjera samo lezihljebovicima sve puno,.,.,
zavisi od profesije jbg... ako imas isti workload svaki dan, onda bas i nema prostora za izmisljanje... sjedi, radi, pici kuci...

ali ako je nesto fleksibilno... hm... nema svrhe drzati ljude 8 sati ako realno imaju posla za 4... meni se prvom desi da nekim danima imam 4 sata laganog posla, a nekim hladno preko 12, i to dvokratno - odradim standardnih 8, pa navece jos 4 ili vise
Edin H.

#34 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Edin H. »

kockica_kockica wrote:Kod nas da mogu ostavili bi radnike na poslu 24 sata a ne 8 sati... :roll: Kakvo smanjenje radnog vremena kod nas, hahahahah nismo mi na tom nivou... kod nas eksploatacija radnika u vrhuncu.... radi robe dok ne crknes, kad ti crknes drugi rob ce te zamijeniti...:eh:
Ovo sa 6 sati treba sa Ismetom Bajrovicem vidjeti da zavrsi :oops:

Pijem kaficu barem dvadest puta,
A efektivno radno vrijeme mi nije ni PET mimuta :D
OldMayor

#35 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by OldMayor »

Joj budzetlija. Pa sta se osjecate prozvanim, ako radite kako treba?

Ili mozda hocete da kazete da svi na budzetu crnace. Dajte ba, pa nije niko slijep. Od 10 ljudi 7 ih hladi jaja. Bio, vidio. Pustite suplju.

Koji budzetlija radi subotom? Pa kod privatnika se prvo subota podrazumijeva, i drugo prekovremeni rad se podrazumijeva. Praznike budes slobodan, ali samo one koje te bas mora pustiti, godisnji da bi dobio moraju se sve planete i zvijezde poklopiti - jer kod privatnika te nema ko mijenjati, i takva je masinerija. Pa se jebi trazi sebi zamjenu dok si na godisnjem, ili idi na godisnji, ali ces brate radit pomalo.

I sad meni dodje budzetlije i kaze da je i kod njega tako... :lol:

Kazem opet, bio sam i vidio kako rade budzetlije. Prvo odgovornost im je nikakva, jer nikome ne odgovaraju, imaju ugovore boli glava. Ako sta i pogrijese, ma nema veze, ionako je tu sve familija, predje se preko toga. :D

Da se razumije, ja prvi bih odmah presao na budzet. Znaci nisam licemjer, da sad serem i kazem da ja to nikad ne bi, normalno da bi, ali nisam u prilici. Ali nemojmo se sad ovdje lagati da se budzelije ubise od posla, kad to jednostavno nije tacno, znaci ima ih koji rade, ali garantujem i ponavljam da 3 covjeka od 10 tegle sve to, jer od 10 ljudi samo 2-3 covjeka nisu familija i dosli su regularno i sa znanjem - upravo za to da bi teglili ovih ostalih 7-8 rodjaka, amidzica itd. :-D
Altsa

#36 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Altsa »

OldMayor wrote:Joj budzetlija. Pa sta se osjecate prozvanim, ako radite kako treba?

Ili mozda hocete da kazete da svi na budzetu crnace. Dajte ba, pa nije niko slijep. Od 10 ljudi 7 ih hladi jaja. Bio, vidio. Pustite suplju.

Koji budzetlija radi subotom? Pa kod privatnika se prvo subota podrazumijeva, i drugo prekovremeni rad se podrazumijeva. Praznike budes slobodan, ali samo one koje te bas mora pustiti, godisnji da bi dobio moraju se sve planete i zvijezde poklopiti - jer kod privatnika te nema ko mijenjati, i takva je masinerija. Pa se jebi trazi sebi zamjenu dok si na godisnjem, ili idi na godisnji, ali ces brate radit pomalo.

Kazem opet, bio sam i vidio kako rade budzetlije. Prvo odgovornost im je nikakva, jer nikome ne odgovaraju, imaju ugovore boli glava. Ako sta i pogrijese, ma nema veze, ionako je tu sve familija, predje se preko toga. :D

Da se razumije, ja prvi bih odmah presao na budzet. Znaci nisam licemjer, da sad serem i kazem da ja to nikad ne bi, normalno da bi, ali nisam u prilici. Ali nemojmo se sad ovdje lagati da se budzelije ubise od posla, kad to jednostavno nije tacno, znaci ima ih koji rade, ali garantujem i ponavljam da 3 covjeka od 10 tegle sve to, jer od 10 ljudi samo 2-3 covjeka nisu familija i dosli su regularno i sa znanjem - upravo za to da bi teglili ovih ostalih 7-8 rodjaka, amidzica itd. :-D
a jel ti to privatnika navodis kao pozitivan primjer ili nam pametujes tek onako :?
sabansaulic1

#37 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by sabansaulic1 »

OldMayor wrote:Joj budzetlija. Pa sta se osjecate prozvanim, ako radite kako treba?

bravo.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#38 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Zviz »

Reyesce wrote:
Lokalna vlast u švedskom gradu Göteborgu predstavile su zanimljiv prijedlog, šestosatni radni dan, koji bi trebao uticati na smanjenje bolovanja, sretnije osoblje i veću učinkovitost.

Stotine radnika u Švedskoj ovu su odluku prihvatile sa zadovoljstvom. Vlasti u Göteborgu nadaju se da će na ovaj način državi uštedjeti novac, ljudi će biti sretniji i manje ići na bolovanje.

Jedna fabrika auta već je uvela šestosatni radni dan, a prvi rezultati čine se obećavajući.

U drugim sektorima poput socijalnih službi nije problem u učinkovitosti zaposlenika, već u činjenici da rade preduge smjene.

Opozicija je vladajuće u gradu optužila da se radi o jeftinom političkom triku kako bi pobijedili na predstojećim izborima. Inače, Šveđani su već imali takvih iskustava, a vijećnici Kirune tako su radili 16 godina, no takva politika rada ukinuta je nakon što je ustanovljeno da nema uticaja na zdravlje.

Sta mislite moze li se ovo prosiriti i na ostatak njihove zemlje, a zatim i ostatak svijeta? Jer prirodno je.. sto je civilizacija naprednija, trebalo bi da ljudi manje rade. Danas je sve automatski, preko racunara, robota.. i u svom tom modernom dobu, ljudi i dalje dosta rade.
Pa u Danskoj je prosjecan radni dan 6,5 do 7h Nista novo.. Bankari rade od 10 do 15 ili 16 kako koja. Vecina office poslova je do 16:30 sati a ne pocinje prije 9! Prodavnice vecinom rade od 10 do 17 itd.
kockica_kockica

#39 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by kockica_kockica »

Obzirom da sam napisala na temu budzetlija post na koji izmedju ostalog referiras da ti samo kazem da nisam budzetlija...
Moj posao ovisi iskljucivo o mojoj sposobnosti da namaknem pare...
Ne radim u Insitutciji da znam da oni rade 5 minuta ili 4 sata ili 8 sati... Mislim da ih ima u svakoj kategoriji, ali ja to nisam vidjela svojim ocima i ko sam ja da sudim nekome na osnovu mahalske price koja je izgubila smisao nakon trece prenesene price od strane zlonamjernih ljudi koji nemaju pametnijeg posla nego se pozivati na nesto sto svojim ocima nisu vidjeli odnosno dozivjeli... Suditi nekome da ne radi nista a da zapravo s tom osobom ne djelis radni prostor za mene je neprihvatljivo, zlonamjerno i da ne kazem bezobrazno....

U isto vrijeme mogu govoriti o necemu sto mi je poznato ... pa znam da neki ljudi rade po 12 sati... oprosti ali to nije mjerilo dobrog menadzera (koja glupa rijec za glupe ljude koji zele biti iznad drugih), vec jako loseg koji ne postuje svoje radnike i njihov rad a da ne govorim njih kao osobe...

U zadnje vrijeme je nametnuta ta eksploatacija radnika kao nesto normalno.. e pa nije normalno i nikad nece biti...
Bodkin

#40 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:Te 8, te 6, te 4 sata.. a šta vi mislite da mi ne radimo nikako? 8-)
Bodkin wrote:samo sto satnica ostaje ista. inace ja mislim i da je 8 malo. ja bih to regulisao po godinama. do 35 10 sati. do 40 9 sati. do 50 8 sati i preko 50 6 sati 8-)
Uff Bodkine red bi bio da te pitam kakvu stručnu literaturu u slobodno vrijeme čitaš. :kiss: :izet: Kolega otišao u Morgan Stanley, zlatno dijete još zlatnijih roditelja sa Whartona, a i tamo briljirao, možeš mislit kad on strastveni ljubitelj kapitalizma kaže da mu sisaju dušu u kompaniji, jer su i za njegove pojmove, radni uslovi nehumani. :D
M&A industrija jarane :) nije tolika ludnica kao u investicijskom bankarstvu ali je ludnica. a i ti GS, JPM i ostali sto rade tamo su svakako posebna sorta ljudi i vecinom na efendrinu i kokainu da prezive radni dan od 14-15 sati :D
Alhemicarkaa

#41 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Alhemicarkaa »

Glede toga koliko rade budžetlije, lično iskustvo:
Dolazim u jedno ministarstvo da predam jedan papir i da mi na kopiji tog istog papira (kopiju sam ja napravila) udare pečat i potpis da su preuzeli taj dokument. Prvo me vrlo neljubazan portir (štas' trebala) upućuje u neku kancelariju (protokol valjda?). U kancelariji sjede četri osobe, ispred svakog od njih prazan sto (ni olovke, ni papira, ni kompjutera, ništa, baš ništa). I sve četvero me zabezeknuto gledaju, kao otkud ja tu. KAd sam objasnila šta mi treba, za jednim stolom mi jedna od tih osoba preuzima papir, otvara ladicu u kojoj stoji samo jedna olovka i potpisuje i govori mi pečat je kod kolegice preko puta. Dajem kolegici papir, ona otvara ormar u kojoj je samo pečat :-) Ostale dvije osobe nemam pojma šta rade. Da, slušali su muziku, neke cajke, nešto.
Uopće ne sumnjam da tamo ima ljudi koji zaista vuku tu instituciju i ostaju prekovremeno (baš u toj instituciji znam jednu osobu koja se slomi radeći). Ali da ih se uvalilo prekobrojno koji ništa ne rade, jeste itekako.
OldMayor

#42 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by OldMayor »

kockica_kockica wrote:Obzirom da sam napisala na temu budzetlija post na koji izmedju ostalog referiras da ti samo kazem da nisam budzetlija...
Moj posao ovisi iskljucivo o mojoj sposobnosti da namaknem pare...
Ne radim u Insitutciji da znam da oni rade 5 minuta ili 4 sata ili 8 sati... Mislim da ih ima u svakoj kategoriji, ali ja to nisam vidjela svojim ocima i ko sam ja da sudim nekome na osnovu mahalske price koja je izgubila smisao nakon trece prenesene price od strane zlonamjernih ljudi koji nemaju pametnijeg posla nego se pozivati na nesto sto svojim ocima nisu vidjeli odnosno dozivjeli... Suditi nekome da ne radi nista a da zapravo s tom osobom ne djelis radni prostor za mene je neprihvatljivo, zlonamjerno i da ne kazem bezobrazno....

U isto vrijeme mogu govoriti o necemu sto mi je poznato ... pa znam da neki ljudi rade po 12 sati... oprosti ali to nije mjerilo dobrog menadzera (koja glupa rijec za glupe ljude koji zele biti iznad drugih), vec jako loseg koji ne postuje svoje radnike i njihov rad a da ne govorim njih kao osobe...

U zadnje vrijeme je nametnuta ta eksploatacija radnika kao nesto normalno.. e pa nije normalno i nikad nece biti...
Pa jesam li fino napisao da sam bio i vidio? Ne znam u cemu je problem. Nema osobe koja ce mene sad ubijediti da budzetlije rade vise nego ljudi u realnom sektoru.

Sama logika ce ti reci da to nije tacno. Jer kod budzetlija sto radi petero, to kod privatnika radi jedno. O radnim satima da ne govorimo.

I ne, ja ne kazem da to tako treba biti, da se treba i budzetlijama uvesti radna subota i rad do 19 ili 20h, ali imam pravo da iznesem svoje misljenje, jer ne valja ni to sto se radi, a ne valja ni ovo sto se dozvoljava privatnicima.

Samo je fazon kad budzetlijama snize platu za 5% oni se dignu, jer mogu, jer su zasticeni. Meni dodje vlasnik firme i kaze plata vam je niza toliko i toliko, jbg nismo imali posla i mi kazemo ok, jer ne mozemo drugacije. Sutra ako ne bude ostvarivao zaradu, doci ce i zatvoriti firmu i kraj price. Budzetlije to ne poznaju, jer njima kad nema plata, zagrabe u MMF ili zagrabe po budzetu, ukines neku stavku i namaknes sebi, ili jednostavno povecas cijene ako si monopolista, jebe ti se.

Pitao bih ja budzetlije da vide kako je raditi da zaradis. Oni koliko god radili njima je isto. Il se slomili od posla il ne, isto ti kapa. Toga u realnom sektoru nema brate, ako ne radis, nema ni para, ako radis pare su tu.

I zato nam je ovakvo stanje, jer nigdje u svijetu nije normalno da ti je bolje i profitablinije biti na budzetskoj sisi nego u realnom sektoru gdje se ustvari prave pare. :bih:
dječak sa šibicama

#43 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by dječak sa šibicama »

ja sve kontam od 6 ujutro, pa ne mogu da vjerujem, sta se desilo sa svedjanima i gdje nestade socijalizam...
Šveđanin

#44 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Šveđanin »

Bodkin wrote:
Šveđanin wrote:Te 8, te 6, te 4 sata.. a šta vi mislite da mi ne radimo nikako? 8-)
Bodkin wrote:samo sto satnica ostaje ista. inace ja mislim i da je 8 malo. ja bih to regulisao po godinama. do 35 10 sati. do 40 9 sati. do 50 8 sati i preko 50 6 sati 8-)
Uff Bodkine red bi bio da te pitam kakvu stručnu literaturu u slobodno vrijeme čitaš. :kiss: :izet: Kolega otišao u Morgan Stanley, zlatno dijete još zlatnijih roditelja sa Whartona, a i tamo briljirao, možeš mislit kad on strastveni ljubitelj kapitalizma kaže da mu sisaju dušu u kompaniji, jer su i za njegove pojmove, radni uslovi nehumani. :D
M&A industrija jarane :) nije tolika ludnica kao u investicijskom bankarstvu ali je ludnica. a i ti GS, JPM i ostali sto rade tamo su svakako posebna sorta ljudi i vecinom na efendrinu i kokainu da prezive radni dan od 14-15 sati :D
Napišem ja njemu roman od poruke skoro.. :D a on meni odgovori u dvije rečenice:

1) Ne pitaj me koliko sam radio ove sedmice.
2) Ne pitaj me koliki sam dobio bonus na kraju 2013.

Uskoro prelazi u Blackstone Group, al dobro, za osobu koja ima fenomenalnu podlogu, jako obrazovanje, upornost.. ovo je ostvarenje snova.. :-D
Latara

#45 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Latara »

TS , kako se zove fabrika auta gdje su to uveli?[/quote]
Toyota :)
Seoskivaralica

#46 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Seoskivaralica »

otisao wrote:
Reyesce wrote:
Lokalna vlast u švedskom gradu Göteborgu predstavile su zanimljiv prijedlog, šestosatni radni dan, koji bi trebao uticati na smanjenje bolovanja, sretnije osoblje i veću učinkovitost.

Stotine radnika u Švedskoj ovu su odluku prihvatile sa zadovoljstvom. Vlasti u Göteborgu nadaju se da će na ovaj način državi uštedjeti novac, ljudi će biti sretniji i manje ići na bolovanje.

Jedna fabrika auta već je uvela šestosatni radni dan, a prvi rezultati čine se obećavajući.

U drugim sektorima poput socijalnih službi nije problem u učinkovitosti zaposlenika, već u činjenici da rade preduge smjene.

Opozicija je vladajuće u gradu optužila da se radi o jeftinom političkom triku kako bi pobijedili na predstojećim izborima. Inače, Šveđani su već imali takvih iskustava, a vijećnici Kirune tako su radili 16 godina, no takva politika rada ukinuta je nakon što je ustanovljeno da nema uticaja na zdravlje.

Sta mislite moze li se ovo prosiriti i na ostatak njihove zemlje, a zatim i ostatak svijeta? Jer prirodno je.. sto je civilizacija naprednija, trebalo bi da ljudi manje rade. Danas je sve automatski, preko racunara, robota.. i u svom tom modernom dobu, ljudi i dalje dosta rade.

TS , kako se zove fabrika auta gdje su to uveli?
Dadnije Zastava...ha ha ha..

Ugl. Lijep pokusaj kod nas je smijer mijenjanja radne satnice suprotan , dok se neradna satnica nastoji uciniti i neobaveznom....
Naravno radna je u fabrikama ili bilo gdje gdje se radom dolazi do stvaranja nove vrijednosti.....
Dok je neradna u institucijama gdje se nerad doveo do savrsenstva....
Bodkin

#47 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:
Napišem ja njemu roman od poruke skoro.. :D a on meni odgovori u dvije rečenice:

Uskoro prelazi u Blackstone Group, al dobro, za osobu koja ima fenomenalnu podlogu, jako obrazovanje, upornost.. ovo je ostvarenje snova.. :-D
svaka njemu cast.probao sam i ja upasti ali ja nazalost nemam wharton diplomu :| mada sam razmisljao o MBA programu tamo. prodam stan i picim pa onda borba :) imao sam par profesora. ex jp ili ex lehman. stvarno su vrhunski bili.

p.s. hoces mi vjerovati da sam imao radnih sedmica izmedju 70-80 sati :)
Googlerica

#48 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by Googlerica »

Bodkin wrote:
Šveđanin wrote:

svaka njemu cast.probao sam i ja upasti ali ja nazalost nemam wharton diplomu :| mada sam razmisljao o MBA programu tamo. prodam stan i picim pa onda borba :) imao sam par profesora. ex jp ili ex lehman. stvarno su vrhunski bili.

p.s. hoces mi vjerovati da sam imao radnih sedmica izmedju 70-80 sati :)
tako je vama skandinavcima kad hocete da imate posla sa amerikancima :D
stidljiv

#49 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by stidljiv »

stakasa wrote:
stidljiv wrote:To tako moze u socijalistickoj Svedskoj, u kapitalizmu to nikada nece proci...ili ce moci, samo sto ces biti placen onoliko koliko radis...
Odakle ti da je Svedska socijalisticka?
Pa zar nije?
semirizsvemira

#50 Re: Šveđani uvode radni dan od šest sati

Post by semirizsvemira »

Altsa wrote:

Svedi su veci neradnici nego mi samo to da znas . Radim sa njima vec tolike godine . Pogotovo zanatlije . Gdje se radi , to je gdje su trake i proizvodnja i po bolnicama a sve ostalo ispijanje kafa , kukanje i supljiranje Npr jedan elektricar stranac se uraditi duplo vise posla nego svedjanin . Jedan taksista stranac ce napuniti vise kilometara taksiranja nego svedjanin itd itd . Zato ta bajka o svedjanima kao radnicima ne stoji . Sve fabrike , ove vece drze stranci svojim radom a po svedima bi davno propale
Post Reply