Ucenik sam 3.razreda tehnicke skole(Elektrotehnicar racunarske tehnike i automatike).
Imao bih strasnu zelju da studiram u Austriji konkretno u Grazu(najblize i najjeftinije rjesenje)
Nemam nekih velikih finansijskih problema tako da ce studiranje biti bez problema sto se tice tog polja,moje je samo da ucim
Zelio bih studirat Elektrotehniku na nekom od univerziteta,matematika mi je jaca strana,struka tu i tamo-jbg takav sistem obrazovanja i imam zavrsen kurs njemackog jezika nivo B1 -(malo sam zakrzljao zbog nedostatka komunikacije).
eh sad bi postavio par pitanja:
1.Sta bi sa onim stogodisnjim ugovorom izmedju AU i Yugoslavije,da li i sad traje,cuo sam da je produzen(mada sada citam da je sve to isteklo i da studije placaju svi,zavisi sad od univerziteta,cijene se krecu od 360 do 740 e po semestru ili godini nisam siguran)
2.Mislim da je tesko uporedno studirati i raditi neki posao a narocito neki fizicki,ali ako je neko vec radio da li moze opisati svoje iskustvo,kolike su dnevnice,satnice,znam da moraju studenti raditi oko 12h sedmicno ??
3.Koliko je tesko gore poloziti kurs njemackog jezika jel isti fazon kao i kod nas:citanje,slusanje,pismeni test i usmeni i da li je istina da ako zelis studirat na nekom od prestiznih univerziteta moras poloziti nivo C1?
4.Da li mogu direktno da se upisem gore na fakultet ili moram da se upisem prvo ovdje na elektrotehniku pa da se gore prebacim?
5.Da li postoji prijemni ispit na Elektrotehnici (citao da postoje na biologiji,arhitekturi,medicini,ekonomskim odsjecima ...)?
-Cuo sam da je fin odnos izmedju osoblja,profesora medju studentima,da ima neke slobode,da nema nekog pritiska ali da je obrazovanje kvalitetno.
Cak i kad ne bih mogao gore ostati nakon studija ,vrijedit ce ona austrijska diploma tako da se svakako isplati gore otici.
naravno,opet nije sve tako lijepo i zgodno,ima tu i patnje,nekih drugih problema,uglv.nije bas tako sjajno.
kako postoje 2 upisna roka septembar i februar ,a kod nas srednjoskolci zavrsavaju krajem maja pa dok se pripremi dosadna i ne toliko potrebna papirologija za Austriju to znaci da cu morati ici na taj drugi rok...
Molim vas sve koji imaju neko iskustvo,studentne koji su gore studirali,studiraju, da podjele svoju pricu,iskustvo grozotu ili dobrotu i ako imate linkove nekih austrijskih foruma ili stranica a da to nisu oficijelne stranice univerziteta jer nista nisam nasao tamo da zalijepite tu dole,i da,nemojte mi postavljat linkove od studiraj.eu jer sam sve pregledo i nije sve bas tako sjajno kako tamo pisu....
Da se unaprijed zahvalim