Stipendije - krađa?
-
bochy_17
#1 Stipendije - krađa?
Danas su mi s računa u banci stornirali i uzeli 100 KM. Ja nazovem banku da pitam šta se desilo, jer naravno pomislim da mi nije tko ukrao podatke i skinuo s računa novac. Na kraju se utvrdi da je to napravilo ministarstvo jer su kao " u 9. -om mjesecu pustili 200 KM pa sad sebi vraćaju 100 KM. Radi se o kantonalnim boračkim stipendijama.
Stvar nije u novcu ljudi, nego u načinu ophođenja i uzimanja s privatnog računa. Kako je moguće da to isto ministarstvo pusti uplatu od 200 KM ( po 100 KM u razlici od par dana ) i onda nakon izbora, to jest odmah nakon što je CIK objavio rezultate izbora taj isti novac uzme natrag. Ružno je to što nisu obavijestili da će to napraviti.
Prvo: nisu redovni s uplatama - ajde to pravdamo lošom situacijom općenito u državi. OK
Drugo: uzimaju novac s privatnog računa bez da su se i počešali. To nije ok.
Dugo smo u banci samo pokušali pronaći razlog zašto je novac nestao s računa jer smo sumnjali u krađu. Kako god da pogledam ovo po meni i jeste jedan od oblika krađe.
Stvar nije u novcu ljudi, nego u načinu ophođenja i uzimanja s privatnog računa. Kako je moguće da to isto ministarstvo pusti uplatu od 200 KM ( po 100 KM u razlici od par dana ) i onda nakon izbora, to jest odmah nakon što je CIK objavio rezultate izbora taj isti novac uzme natrag. Ružno je to što nisu obavijestili da će to napraviti.
Prvo: nisu redovni s uplatama - ajde to pravdamo lošom situacijom općenito u državi. OK
Drugo: uzimaju novac s privatnog računa bez da su se i počešali. To nije ok.
Dugo smo u banci samo pokušali pronaći razlog zašto je novac nestao s računa jer smo sumnjali u krađu. Kako god da pogledam ovo po meni i jeste jedan od oblika krađe.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#2 Re: Stipendije - krađa?
uzeli su vam svima jer je u jedinstvu snaga
- dobar osjecaj
#3 Re: Stipendije - krađa?
Ako su ti uplatili veci iznos greskom imaju pravo u nekom roku povuci uplatu. I ja kao fizicko lice kad uplacujem za neke usluge imam pravo u odredjenom roku povuci svoju uplatu. Ne vidim razlog zasto ne bi imali oni.
Koliko dana je novac bio na tvom racunu?
-
bochy_17
#4 Re: Stipendije - krađa?
Novac je na mom računu bio 2 mjeseca. Nekako mi se to čini kao dug period da bi se uplata samo tako povukla.dobar osjecaj wrote:Ako su ti uplatili veci iznos greskom imaju pravo u nekom roku povuci uplatu. I ja kao fizicko lice kad uplacujem za neke usluge imam pravo u odredjenom roku povuci svoju uplatu. Ne vidim razlog zasto ne bi imali oni.
- dobar osjecaj
#5 Re: Stipendije - krađa?
To jeste cudno. Zao mi je sto ti se to desilo.bochy_17 wrote:Novac je na mom računu bio 2 mjeseca. Nekako mi se to čini kao dug period da bi se uplata samo tako povukla.dobar osjecaj wrote:Ako su ti uplatili veci iznos greskom imaju pravo u nekom roku povuci uplatu. I ja kao fizicko lice kad uplacujem za neke usluge imam pravo u odredjenom roku povuci svoju uplatu. Ne vidim razlog zasto ne bi imali oni.
- jazzer
#6 Re: Stipendije - krađa?
Nemaju pravo bez saglasnosti vlasnika racuna to uraditi. I kada je u pitanju pogresna uplata koja tidobar osjecaj wrote:Ako su ti uplatili veci iznos greskom imaju pravo u nekom roku povuci uplatu. I ja kao fizicko lice kad uplacujem za neke usluge imam pravo u odredjenom roku povuci svoju uplatu. Ne vidim razlog zasto ne bi imali oni.
legne na racun, duzni su traziti tvoju saglasnost da bi ti teretili racun za taj iznos.
- suncica24
#7 Re: Stipendije - krađa?
A kad si dobio dupli iznos nisi se pitao i bunio?!bochy_17 wrote:Novac je na mom računu bio 2 mjeseca. Nekako mi se to čini kao dug period da bi se uplata samo tako povukla.dobar osjecaj wrote:Ako su ti uplatili veci iznos greskom imaju pravo u nekom roku povuci uplatu. I ja kao fizicko lice kad uplacujem za neke usluge imam pravo u odredjenom roku povuci svoju uplatu. Ne vidim razlog zasto ne bi imali oni.
- dobar osjecaj
#8 Re: Stipendije - krađa?
Pa pise da su neredovne uplate i da kasne. Meni u tom smislu isto ne bi bilo cudno da dobijem dvije uplate, narocito pred izbore i slicne vasaresuncica24 wrote:A kad si dobio dupli iznos nisi se pitao i bunio?!bochy_17 wrote:Novac je na mom računu bio 2 mjeseca. Nekako mi se to čini kao dug period da bi se uplata samo tako povukla.dobar osjecaj wrote:Ako su ti uplatili veci iznos greskom imaju pravo u nekom roku povuci uplatu. I ja kao fizicko lice kad uplacujem za neke usluge imam pravo u odredjenom roku povuci svoju uplatu. Ne vidim razlog zasto ne bi imali oni.
@Jazzer u pravu si. Pogresno sam povezala vrijeme i okolnosti.
-
bochy_17
#9 Re: Stipendije - krađa?
Hvala ti za lijepo objasnjenje. I ja sam mislio da nemaju pravo bez saglasnosti, ali očito je da mogu.jazzer wrote:Nemaju pravo bez saglasnosti vlasnika racuna to uraditi. I kada je u pitanju pogresna uplata koja tidobar osjecaj wrote:Ako su ti uplatili veci iznos greskom imaju pravo u nekom roku povuci uplatu. I ja kao fizicko lice kad uplacujem za neke usluge imam pravo u odredjenom roku povuci svoju uplatu. Ne vidim razlog zasto ne bi imali oni.
legne na racun, duzni su traziti tvoju saglasnost da bi ti teretili racun za taj iznos.
-
bochy_17
#10 Re: Stipendije - krađa?
Ma nije stvar u tome, novac nije bitan u ovom svemu nego princip. Bez obavijesti iz ministarstva su mi povukli novac s računa, ja napravio zbrku u banci jer je banka pomislila da mi nije netko provalio račun. I nakon sve zavrzlame ovi nakon što smo nazvali ministarstvo hladno odgovore da su oni uzeli i zdravo.suncica24 wrote:A kad si dobio dupli iznos nisi se pitao i bunio?!bochy_17 wrote:Novac je na mom računu bio 2 mjeseca. Nekako mi se to čini kao dug period da bi se uplata samo tako povukla.dobar osjecaj wrote:Ako su ti uplatili veci iznos greskom imaju pravo u nekom roku povuci uplatu. I ja kao fizicko lice kad uplacujem za neke usluge imam pravo u odredjenom roku povuci svoju uplatu. Ne vidim razlog zasto ne bi imali oni.
- spreca
#11 Re: Stipendije - krađa?
nisu oni mogli uzeti tek tako....nego napisu banci pismo da je geskom uplacena dupla suma...i banka im vrati tu uplatu.ali banka te je morala obavijesti o tome...nemoze se banka rasporedjivati tvojim racunom bez tvog odobrenjabochy_17 wrote:
Ma nije stvar u tome, novac nije bitan u ovom svemu nego princip. Bez obavijesti iz ministarstva su mi povukli novac s računa, ja napravio zbrku u banci jer je banka pomislila da mi nije netko provalio račun. I nakon sve zavrzlame ovi nakon što smo nazvali ministarstvo hladno odgovore da su oni uzeli i zdravo.
-
hladan.preminger
#12 Re: Stipendije - krađa?
Upravo tako!Eurosa wrote:Pogresne uplate nisu nista nbeobicno u bankarstvu niti predstavljaju ikakav bauk, ali....ono sto se nije smjelo desiti je greska banke, jer Ministarstvo kao uplatilac sredstava pismenim nalogom ili e nalogom MORA traziti od banke da povuce sredstva sa tvog racuna i banka je u tom slucaju duzna zatraziti od njih knjiznu obavijest kao temeljnicu za svoju aktivnost povlacenja novca sa racuna klijenta. I MORALI su od tebe zatraziti saglasnost ili te u najgorem slucaju bar obavijestiti da se na dan taj i taj desila dupla uplata od strane tog i tog,i da temeljem KO banka treba ta sredstva vratitit uplatiocu.
Nije samo ni do MInistarstva vec je tu i do banke, i to mnogo.Tvoj racun u banci je nesto sto je tvoje, cime ti raspolazes i upravljas i banka je samo davalac usluge tj sef za tvoje pare i oni nemaju nikakva prava bez tebe vrsiti nikakve transfere,povrate,isplate i slicno.
Eto zamisli da si ti novac podigao i potrosio,cak ne bi imali pravo da ti povuku slijedecu uplatu a da ti pri tome ne ne posalju neku obavijest ili te upozore. Takodjer ti moras i imas pravo zahtijevati od njih e izvod ili obican izvod na kojem ces vidjeti po kojem nalogu,kada i zasto je novac povucen.
I da, ovo definitivno jeste KRADJA.
A postavljacu teme savjet za odmah sutra zatvori sve racune u toj banci i prekine sve odnose sa njom jer je očigledno da u njoj radi hrpa idiota.
Pare na tvom racunu, čak i one greškom uplaćene, su samo tvoje i niko ne moze sa njima raspolagati.
-
bochy_17
#13 Re: Stipendije - krađa?
Dakle definitivno je krivica na banci. Eto onda razloga da ugasim saradnju s tom bankom
. U svakom slucaju hvala na objasnjenju.
-
bull21
#14 Re: Stipendije - krađa?
Malo smo bezobrazni, eh? Kad je bilo uzeti joju više, onda je daj... sad kad su došli da to naplate... kukulele
- O'zone
- Globalni moderator
#15 Re: Stipendije - krađa?
Bio je već jedan slučaj kad je banka samovoljno skinula pare sa računa korisnika bez obavjesti. Bila je čak i tema o tome ali ne znam kako je završilo?
-
hladan.preminger
#16 Re: Stipendije - krađa?
Problem je ovdje samovoljni transfer novca sa tvog racuna bez tvog zanja ili saglasnosti.bull21 wrote:Malo smo bezobrazni, eh? Kad je bilo uzeti joju više, onda je daj... sad kad su došli da to naplate... kukulele
-
eeeeeee
#17 Re: Stipendije - krađa?
ne bih se bas slozio s tobom i mislim da nisi u pravu, zamisli sebe u situaciji da ti legne pogresno na racun 1000KM i da banka od tebe trazi da vratis ma daj molim te...Eurosa wrote:Pogresne uplate nisu nista nbeobicno u bankarstvu niti predstavljaju ikakav bauk, ali....ono sto se nije smjelo desiti je greska banke, jer Ministarstvo kao uplatilac sredstava pismenim nalogom ili e nalogom MORA traziti od banke da povuce sredstva sa tvog racuna i banka je u tom slucaju duzna zatraziti od njih knjiznu obavijest kao temeljnicu za svoju aktivnost povlacenja novca sa racuna klijenta. I MORALI su od tebe zatraziti saglasnost ili te u najgorem slucaju bar obavijestiti da se na dan taj i taj desila dupla uplata od strane tog i tog,i da temeljem KO banka treba ta sredstva vratitit uplatiocu.
Nije samo ni do MInistarstva vec je tu i do banke, i to mnogo.Tvoj racun u banci je nesto sto je tvoje, cime ti raspolazes i upravljas i banka je samo davalac usluge tj sef za tvoje pare i oni nemaju nikakva prava bez tebe vrsiti nikakve transfere,povrate,isplate i slicno.
Eto zamisli da si ti novac podigao i potrosio,cak ne bi imali pravo da ti povuku slijedecu uplatu a da ti pri tome ne ne posalju neku obavijest ili te upozore. Takodjer ti moras i imas pravo zahtijevati od njih e izvod ili obican izvod na kojem ces vidjeti po kojem nalogu,kada i zasto je novac povucen.
I da, ovo definitivno jeste KRADJA.
Cinjenica je ovdje jedna da je napravljen propust uplate jednostavno su poglesno uplatiti npr. 200KM ili to je to i u svakom trenutku banka to moze povuci po zahtjevu uplatioca/pogresne uplate od 100KM (citaj gore uplatili 200 mogu traziti/skunuti 100).
Ono sto se slazem s tobom jeste da su te bar trebali obavijestiti, ali svako ce ti to doci na izvodu...
I ne mogu ti skinuti ono sto ti nisu uplatili u tome je razlika tipa sad da im se cefne da ti skinu 5000 onako to je vec kradja... mora postojati trag uplate i trag isplate prema onome ko ti je uplatio.
-
eeeeeee
#18 Re: Stipendije - krađa?
Otkud znas da nisu obavili sve potrebne procedure i onda skinutli???Eurosa wrote:Nisi u pravu, oni su mogli "zalediti" 100 km,dok se ne obavi storniranje uplate od strane Ministarstva,(ali i za to su morali imati temelj,tj dokaz da je Ministarstvo uplatilo vise para nego sto treba)ali skidati novac sa racuna, tj prometovati novecem na bilo koji nacin bez znanja klijenta je sasvim nezakonito. Za sve akcije i transakcije mora postojati "papir" tako da prica da su kao mislili da je "neko" ukrao pare s racuna u biti prica za malu djecu. Banka nije vlasnik mog racuna recimo i nema apsolutno nikakvo pravo raspolagati novcem na bilo koji nacin bez mog znanja, sem u slucaju da ja npr imam neizmirenih obveza spram banke tipa kredita koji vracam putem trn-a!.
Vjeruj mi, o ovome znam bas puno,zato mjesta sumnji nema. I uvijek citaj ono sto pise malim slovima kad potpisujes bilo sta sa bankom.
Ja ti opet kaze pogresne uplate mogu bez pitanja vratiti posiljaocu to nisu tvoje pare bez obzira sto su na tvom racunu...
To nisu tvoje pare i zavrsena prica
-
bochy_17
#19 Re: Stipendije - krađa?
Nema potrebe sada da se prepucavamo čije su pare ili čije nisu. Ja mislim da ti ne mogu uzeti novac s računa nakon 2 mjeseca a da od tebe prethodno ne zatraže saglasnost ili da te u krajnjem slučaju ne obavijeste o tome. Šta bi se desilo da je taj račun ispražnjen i nikakvih uplata više nije bilo? Po tvojoj logici bi banka onda ili morala uzeti novac pa te otjerati u minus, što u ovom slučaju ne mogu napraviti ili te zovnuti na telefon i zamoliti da im uplatiš novac kako bi taj isti vratili kantonalnom ministarstvu. To je čisti apsurd.eeeeeee wrote:Otkud znas da nisu obavili sve potrebne procedure i onda skinutli???Eurosa wrote:Nisi u pravu, oni su mogli "zalediti" 100 km,dok se ne obavi storniranje uplate od strane Ministarstva,(ali i za to su morali imati temelj,tj dokaz da je Ministarstvo uplatilo vise para nego sto treba)ali skidati novac sa racuna, tj prometovati novecem na bilo koji nacin bez znanja klijenta je sasvim nezakonito. Za sve akcije i transakcije mora postojati "papir" tako da prica da su kao mislili da je "neko" ukrao pare s racuna u biti prica za malu djecu. Banka nije vlasnik mog racuna recimo i nema apsolutno nikakvo pravo raspolagati novcem na bilo koji nacin bez mog znanja, sem u slucaju da ja npr imam neizmirenih obveza spram banke tipa kredita koji vracam putem trn-a!.
Vjeruj mi, o ovome znam bas puno,zato mjesta sumnji nema. I uvijek citaj ono sto pise malim slovima kad potpisujes bilo sta sa bankom.
Ja ti opet kaze pogresne uplate mogu bez pitanja vratiti posiljaocu to nisu tvoje pare bez obzira sto su na tvom racunu...
To nisu tvoje pare i zavrsena prica
Malo off topic ali je slična situacija. Znam jedne godine da su nekoj ženi u Hr uplatile banke ogroman iznos na njen račun pa su joj išli kući da traže njen potpis da taj novac s njenog računa mogu vratiti. Dakle, iako se radilo o ogromnoj sumi od par milijardi Kn nisu mogli ta sredstva tek tako povući.
-
eeeeeee
#20 Re: Stipendije - krađa?
O cemu pricas kakav gaf, pa nije do banke sto su pare greskom legle vec do ministarstva koji je greskom uplatio, ne uplacuje bankaEurosa wrote:Vidje li ti gore kad sam ja napisala da ne mogu da vjerujem da je banka sebi dozvolila takav gaf?eeeeeee wrote:Otkud znas da nisu obavili sve potrebne procedure i onda skinutli???Eurosa wrote:Nisi u pravu, oni su mogli "zalediti" 100 km,dok se ne obavi storniranje uplate od strane Ministarstva,(ali i za to su morali imati temelj,tj dokaz da je Ministarstvo uplatilo vise para nego sto treba)ali skidati novac sa racuna, tj prometovati novecem na bilo koji nacin bez znanja klijenta je sasvim nezakonito. Za sve akcije i transakcije mora postojati "papir" tako da prica da su kao mislili da je "neko" ukrao pare s racuna u biti prica za malu djecu. Banka nije vlasnik mog racuna recimo i nema apsolutno nikakvo pravo raspolagati novcem na bilo koji nacin bez mog znanja, sem u slucaju da ja npr imam neizmirenih obveza spram banke tipa kredita koji vracam putem trn-a!.
To nisu tvoje pare i zavrsena pricanisi.
Kad su proveli proceduru odakle im onda prica"neko ukrao pare"![]()
Nadalje, ako se imalo razumijes u bankarstvo, da je sve po pravilima cim se momak pojavio u banci,sluzbenica(skoro sam pa sigurna da je imala crno zutu maHramu) opali par entera i odmah vidi sta i kako se nalazi,desava na racunu.I lijepo kaze: gospodine Vama je ministarstvo povuklo tj mi smo im refundirali s Vaseg racuna pogresno uplacenu sumu. I sve fino,lijepo,jasno i transparentno.I u tom slucaju, opet i opet je vlasnik racuna MORAO biti obavijesten i MORALI su mu se dostaviti ako nista izvodi racuna i transakcija kao dokaz kome su otisle pare i zasto su otisle.
Pa sta sam ja gore rekao da je krajnje korektno bilo s njihove strane da te obavijeste sto ce uciniti preko izvoda oni to smatraju da je dosta.
Ali da ti pare mogu skinuti koje su greskom uplacene mogu bez pitanja
- uglavnomja
#21 Re: Stipendije - krađa?
ja ne kontam sta su mu imali skidati pare ako je to nesto sto dobija (ili bi trebao dobijati) mjesecno. ako je greskom uplaceno za 2 mjeseca lakse je poslati pismo bochyu da sljedeci mjesec nece dobiti pare nego davati nalog banci da banka povlaci pare ... pa ce oni opet nekad ponovo uplatiti te pare. pa nije suma da se isplati 20% penzija u federaciji. mego 100 kmova.
inace, banka se ponijela krajnje nekorektno. ne znam zakone u bankarstvu, ali vjerujem da je KLIJENT zakon (kao svugdje gdje postoji interes i profit), a ne uplatilac para. samo nazalost u bosni je svako ministarstvo jace od zakona trzista i prava.
nego postavljacu teme: pare u carapu
da si ih skinuo i zastekao ne bi ti imali sta uzeti.
inace, banka se ponijela krajnje nekorektno. ne znam zakone u bankarstvu, ali vjerujem da je KLIJENT zakon (kao svugdje gdje postoji interes i profit), a ne uplatilac para. samo nazalost u bosni je svako ministarstvo jace od zakona trzista i prava.
nego postavljacu teme: pare u carapu
-
bochy_17
#22 Re: Stipendije - krađa?
Da je ovo normalna država tužio bi banku. Opet ponavljam nije stvar u 100 KM, ali je stvar u odnosu banke prema mojoj financijskoj imovini. I u tome se slažem s tobom Eurosa. Danas sam bio razmišljao da podignem tužbu, ali kome bože? Od našeg sudstva ionako nema fajde.Eurosa wrote:Tebi bas nacrtati mora insan: gaf da banka moze sebi priustiti neprovodjenje procedure.
Po tvojoj logici moze meni babo uplatiti 500 km, i pojaviti se kroz heftu u banci i traziti da mi povuku s racuna 200 km? Jel moze? Da , gospodine, odmah cemo, odmah cemo to uraditi.![]()
ma hajde bjezi!
Moj racun u banci je moj racun i sve sto je na racunu je pravno gledano moje i samo moje. Nema Suda koji bi drugacije rekao. To sto je u Bosni normalno da ljudi sa strahopostovanjem gledaju na banke i da nisu svjesni da banka postoji i opstaje samo radi svojih klijenata to je drugi par rukava.
Dozvoljavam greske, pogresne uplate i slicno ali klijent mora i ima pravo biti upoznat sa svim neuobicajenim a bogami i uobicajenim radnjama sa svojim kontom.
Znas kad bi se ovako nesto od strane banke desilo negdje u nekoj normalnoj drzavi? NIKAD.
I jos nesto:stvar se vrlo lahko dala rijesiti i na slijedeci nacin: stanje na racunu 100 km, raspolozivo stanje: 0 km. Zasto? I onda momak dobije fino objasnjenje i to je to. Sve 5!
-
bochy_17
#23 Re: Stipendije - krađa?
Da sam znao da će ovako postupiti možda bi i podigao sav iznos, čisto da vidim što bi napravili po tom pitanjuEurosa wrote:Ja upravo maloprije razmisljam sto li ih nije podigao na vrijeme,pa nek se puseuglavnomja wrote:ja ne kontam sta su mu imali skidati pare ako je to nesto sto dobija (ili bi trebao dobijati) mjesecno. ako je greskom uplaceno za 2 mjeseca lakse je poslati pismo bochyu da sljedeci mjesec nece dobiti pare nego davati nalog banci da banka povlaci pare ... pa ce oni opet nekad ponovo uplatiti te pare. pa nije suma da se isplati 20% penzija u federaciji. mego 100 kmova.
nego postavljacu teme: pare u carapuda si ih skinuo i zastekao ne bi ti imali sta uzeti.
-
eeeeeee
#24 Re: Stipendije - krađa?
Eurosa wrote:Ja upravo maloprije razmisljam sto li ih nije podigao na vrijeme,pa nek se puseuglavnomja wrote:ja ne kontam sta su mu imali skidati pare ako je to nesto sto dobija (ili bi trebao dobijati) mjesecno. ako je greskom uplaceno za 2 mjeseca lakse je poslati pismo bochyu da sljedeci mjesec nece dobiti pare nego davati nalog banci da banka povlaci pare ... pa ce oni opet nekad ponovo uplatiti te pare. pa nije suma da se isplati 20% penzija u federaciji. mego 100 kmova.
nego postavljacu teme: pare u carapuda si ih skinuo i zastekao ne bi ti imali sta uzeti.
imas temu tamo na ekonomiji raiffeisen banka pa procitaj sta rade u slicnim slucajevima...nece te otjerati u minus, ali ce ti prvom uplatom namiriti svoja potrazivanja svi tako rade...bochy_17 wrote:
Da sam znao da će ovako postupiti možda bi i podigao sav iznos, čisto da vidim što bi napravili po tom pitanju
-
eeeeeee
#25 Re: Stipendije - krađa?
ha ha haEurosa wrote:eeeeeee wrote: imas temu tamo na ekonomiji raiffeisen banka pa procitaj sta rade u slicnim slucajevima...nece te otjerati u minus, ali ce ti prvom uplatom namiriti svoja potrazivanja svi tako rade...
Aaaaaaaaaaaand BINGOOOOOOO! Dobitna kombinacija je SVOJA, a sretni dobitnok gospodin EEEEEEEEE!
Da, svoja potrazivanja, a ne tudja jer banka nije instrument za utjerivanje dugova niti je u sluzbi poravnanja dugovanja i potrazivanja izmedju klijenata, vec samo izmedju sebe i klijenta!
smjesan si ili smjesna si...
Zamisli da nikad vise ne otvoris racun ko ce te tuziti banka ili u ovom slucaju ministarstvo??? Molim te daj mi odgovor???