Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hrle1976

#26 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by hrle1976 »

Kolega nije prevaren od ovih ganovera nego od drugih i rijec je o stanu u formi kuce tj. kuca ima tri ili cetri sprata i svaki sprat je bio kao sa svojim ulazom...

Meni zvuci smjesno 80.000km za stan od 100m2 pa ja vozam auto vrijednosti 1,5 stana ako je to ta cijena ali nebitno. Nije moje da nekome suidm ili dajem zeleno svjetlo sta da kupi, ja samo kazem da poznam licno osobu koja i dan danas nista od svojih para nije vidila a proslo je nekig 5 godina ako ne i vise.
kamen spoticanja

#27 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by kamen spoticanja »

cijena nekretnine u turskoj svakako su niske...znam za stanove u istanbulu od 200 kvadrata za te novce...
ankara je jos jeftinija...ja sam malo kao podstanar zivio u stanu od 122 kvadrata koji se tad prodavao i kostao je cca 30 hiljada maraka...i nije bilo nikakvo trusno podrucje
em11r

#28 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by em11r »

to sto ti je kolega mazlum pa daje pare tako na nevidjeno ko mu je kriv ... sad nek pase travu ....
zikmu

#29 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by zikmu »

Ja mislim da je ovdje caka sto ti kao strani drzavljanin ne mozes biti vlasnik stana 1/1... nedavno su bile neke reklame za kupovinu stanova dole preko neke agencije...
tf2_spy

#30 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by tf2_spy »

poznata turska gradnja - zgrade padaju iz čista mira. dešava se i u kini i rusiji, valjda je trend takve gradnje na istoku :D

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... 88217.html
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/iz-cis ... rskoj.html
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/video- ... anara.html
em11r

#31 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by em11r »

turska je trusna ko i japan ... kakvih tu sve tektonskih pomjeranja ima samo Svevisnji zna
zambaklija

#32 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by zambaklija »

super_woofer wrote:Na piku nadje oglas gdje se prodaju stanovi u Alany od 60.000km do 90.000KM, prvo kad pogleda mislio sam da je neka zezancija i da su euri u pitanju, medjutim kako sam dalje citao to nije tako...
Sto je to tamo toliko jeftino? Imaju u ponudi stanve gdje je plaza preko ceste, po meni na prvi pogled fantazija da se covjek spakuje i proda nekretninu ovdje i kupi tamo i zivi :) e sad kakav je standard tu, zna li neko??
živa prevara,radni kolega prodao staru kuću sa zemljištem u okolini alanye za 500.000€,znači nekih 25km od obale ,i kupio apartman u Istambulu za iste pare pa vi sada nasjedajte.....
zambaklija

#33 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by zambaklija »

super_woofer wrote:Na piku nadje oglas gdje se prodaju stanovi u Alany od 60.000km do 90.000KM, prvo kad pogleda mislio sam da je neka zezancija i da su euri u pitanju, medjutim kako sam dalje citao to nije tako...
Sto je to tamo toliko jeftino? Imaju u ponudi stanve gdje je plaza preko ceste, po meni na prvi pogled fantazija da se covjek spakuje i proda nekretninu ovdje i kupi tamo i zivi :) e sad kakav je standard tu, zna li neko??
živa prevara,radni kolega prodao staru kuću sa zemljištem u okolini alanye za 500.000€,znači nekih 25km od obale ,i kupio apartman u Istambulu za iste pare pa vi sada nasjedajte.....

ša je ba ovo 2x???
mayab

#34 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by mayab »

zikmu wrote:Ja mislim da je ovdje caka sto ti kao strani drzavljanin ne mozes biti vlasnik stana 1/1... nedavno su bile neke reklame za kupovinu stanova dole preko neke agencije...
Po mojim saznanjima, BH drzavljani mogu bez problema kupiti i imati nekretninu u Turskoj
Melami

#35 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by Melami »

hrle1976 wrote:

Zezancija 100% poznam lika iz moje firme koji je nasjeo na to. Ti jako povoljni i jeftini / atraktivni stanovi pa namame 5-6 kupaca zatim proda svim kupcima isti stan, ali stos je u tom sto od svakoga uzmu proviziju od neki 10 - 15% cijene (za kupovnu rezervaciju, papirologiju itd.) i nestanu prekonoci, i nema stanse da ih ko tuzi - nekontam kako ljudi samo nasjednu na takva navlakuse :-)
to sto je on nasjeo ne mora znaciti da nije istina, tipicno bosanski. Imas i kod nas varalica za te stanove.
U Turskoj su cijene dosta povoljn ije nego kod nas. Ja sam gledao u USA emisiju jendu gdje je to bilo pa sam vidio.
Veliki stan u gradu rentas za $600-700. Znaci veliki stan u gradu.
Ovaj sto kaze da je u USA kvadratni metar po 1000KM nije ni to istina. Ima tu mnogo toga. I zavisi gdje ti ta drugarice zivi i to radi. Znaju svi kolika je USA, a na normalnu drzavu lici samo zapadna i istozna obala, sve izmedju je gore nego u Africi. Isto tako, na iStocnoj obali je mnogo jeftinije nego na zapadnoj.
Na zapadnoj obali bolje da ne znas koliko su cijene kuca. Bolje je ostati u toj zabludi da je m2 1000KM
super_woofer

#36 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by super_woofer »

Pa dobro koga je zanimalo mogao je otici na pik i naci te oglase, jer ne zelim nikog da reklamiram, u ponudi imaju raznih stanova i kuca ali cijene su takve....

U junaru sam bio u Opatiji i gradic me odusevio, reko ovdje bi volio dozivjeti penziju (ako je ikada i dozivim :) ) ali su cijene nekretnina astronomske, i poredeci s ovim ovo je prepovoljnoo.. u svakom slucaju zanimljiva ponuda, samo sto treba dooobro ispitati teren, za taj vid investicije :)
Sandra N.

#37 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by Sandra N. »

super_woofer wrote:Pa dobro koga je zanimalo mogao je otici na pik i naci te oglase, jer ne zelim nikog da reklamiram, u ponudi imaju raznih stanova i kuca ali cijene su takve....

U junaru sam bio u Opatiji i gradic me odusevio, reko ovdje bi volio dozivjeti penziju (ako je ikada i dozivim :) ) ali su cijene nekretnina astronomske, i poredeci s ovim ovo je prepovoljnoo.. u svakom slucaju zanimljiva ponuda, samo sto treba dooobro ispitati teren, za taj vid investicije :)
Ne mozes ti to njima objasnit.

"Ima on jednog prijatelja koji je prevaren"

:-D
LoveHurts

#38 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by LoveHurts »

Joj ovog sto ima jarana, a taj jaran mu je i kolega a kolega jaran je prevaren sa jos nekih 5 jarana a tih 5 jarana su prevareni sa jos 5 hiljada jarana. Dize mi pritisak na ovakvo divno jutro :mrgreen:

Opusti se druže :thumbup:
hrle1976

#39 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by hrle1976 »

Sandra N. wrote:
super_woofer wrote:Pa dobro koga je zanimalo mogao je otici na pik i naci te oglase, jer ne zelim nikog da reklamiram, u ponudi imaju raznih stanova i kuca ali cijene su takve....

Ne mozes ti to njima objasnit.

"Ima on jednog prijatelja koji je prevaren"

:-D
Nekontm koji problem imas, kao prvo prica je o kolegi (ali eto nek je i prijatelj) a kao drugo on je prevaren isto kao sto su ostali vezano za kupovinom stana. Ako je tebi sve med i mljeko u Turskoj pa ti moje izlaganje kvrai neku sliku da Turska je najveci raj onda preupitaj samu sebe u kojem "realitetu" zivis. Inace nekontam pod kojim navodnicima pises imam prijatelja...

Moj kolega je potpisao ugovor pred organom koji knjizi ko je novi vlasnik i platio samo depozit (nekih 10-15% od ukupne sume) te dobio zeleno svjetlo da ce svi papiri biti srednjeni za useljenje u roku od 30 dana, tako on prica. Ali taj stan je na isti nacin prodan vise puta. Trik u svemu tom je da svaki put kad je prodan bili su razliciti prodavaci kao vlasnici i navodno to je sve organizovani kriminal. Jer su poslje 30 dana prodavaci nestali ni traga ni nista. Bila je reportaza na ZDFu prije dvi godine i tad su pricali da u periodu od 2005 do 2008 oko 800 kupaca je prevareno na razlicite nacine. Neki su bili toliko prevareni da su kupili kucu sa laznom gradjevinskom dozvolom pa su lokalne vlasti srusile kucu a kupac ostao bez para i kuce.
Last edited by hrle1976 on 16/06/2012 11:13, edited 1 time in total.
danny_boy

#40 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by danny_boy »

Previše dobro zvuči da bi bilo istinito! Po ovome ispada da je
stan od 50m2 = 40.000KM, što je presmiješno...

Ova cijena po m2 ne može pokriti ni osnovne troškove gradnje
kao što je projekat, dozvole, priključci, materijal, radna snaga...
a da ne pominjem još lokaciju, profit firme i ostalo...
Sandra N.

#41 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by Sandra N. »

danny_boy wrote:Previše dobro zvuči da bi bilo istinito! Po ovome ispada da je

Turska postaje Florida europskih umirovljenika
Image

Dugotrajna kriza eurozone rezultirala je pretvaranjem Turske u 'europsku Floridu'. Zapadnoeuropski umirovljenici masovno migriraju na jug, gdje dvosobni apartman mogu kupiti za 40.000 eura, a vilu za doživotni odmor s bazenom za 130.000 eura
Zahvaljujući niskim životnim troškovima i cijenama nekretnina, Turska postaje iznimno atraktivno odredište za umirovljenike sa zapada, koji strahuju od strmoglavog pada kupovne moći vlastitih mirovina, piše njemački Die Welt.

Kriza eura osobito je nagnala Nijemce da u Turskoj potraže sigurno utočište. Masovnije nego ikada prije, njemački umirovljenici kupuju jeftine nekretnine koje prenamjenjuju u novi dom ili moguću alternativu za stalno prebivalište, potvrdio je Hans-Rainer Lindner, partner u njemačkoj kompaniji Türkei-Objekte, specijaliziranoj za 'nekretnine iz snova u Turskoj'.

U turskom hit odredištu Alanya, Ibrahim Fide, vlasnik agencije za nekretnine Prima, navodi da je 'tipičan klijent Nijemac stariji od 60 godina'. Novi, dvosobni apartmani na turskoj obali Mediterana nude se za 40.000 eura, kuća od 120 metara četvornih, uz dodatne sadržaje poput terase, vrta i bazena, košta 130.000 eura.

Životni troškovi, uključujući hranu, toliko su niski da 'tri kilograma rajčica stoje 80 eurocenti', kaže Lindner, dodajući da njemački par može dobro živjeti u Turskoj sa 700 eura mjesečno.

Takva računica od Turske je stvorila veoma zanimljivo odredište za sve one koji se boje da će kriza eura katapultirati cijene u nebo, ostavljajući ih 'golima i bosima' u vlastitoj domovini.

Ni Turska, međutim, nije imuna na turbulencije tržišta kapitala. Rastuće cijene nafte podižu i životne troškove: turska središnja banka prognozira porast od 7,62 posto do kraja 2012. Najviše će skočiti cijene struje i goriva, ali i hrane.

U posljednjih devet mjeseci, tečaj eura u odnosu na tursku liru pao je devet posto: ljetos, za jedan euro moglo se dobiti 2,55 lire, sada samo 2,32 lire. Djelomično, to je posljedica činjenice da mnogi Turci koji rade u eurozoni prebacuju ušteđevinu kući kako bi izbjegli moguće rizike. Također, snažno i zdravo tursko gospodarstvo sve više privlači tvrtke zemalja eurozone.

Automobilska industrija i strojarstvo, informatičke tvrtke i razne druge kompanije iz Njemačke, Francuske, Italije i Nizozemske usidrile su se u Turskoj ili su dogovorile pokretanje proizvodnje s kolegama iz Turske. To itekako potiče potražnju za lirama.

'Istovremeno, svjedočimo povećanoj potražnji za turskim nekretninama', kaže Lindner. Prema podacima središnje banke u Ankari, rast turskog gospodarstva u prošloj godini iznosio je 7,5 posto. Turski statistički institut navodi da je istovremeno stopa nezaposlenosti pala sa 15 posto na 10,2 posto.

'Velika srednja klasa raste u Turskoj, a njeni pripadnici žele ispuniti svoje snove o posjedovanju vlastitog doma. To znači da će u idućih nekoliko godina cijene apartmana i kuća polako, ali sigurno rasti', kaže Lindner.

Nove zakonske odredbe, kojima se olakšava i potiče ulaganje stranaca u turske nekretnine, dodatno će osnažiti tržište. Dosad je kupovina zemljišta, apartmana i kuća u Turskoj bila dopuštena samo državljanima zemalja koje su isto to pravo davale Turcima, što jest slučaj s državama članicama EU-a, ali ne i s vrtoglavo bogatim zemljama Perzijskog zaljeva.

Očekuje se da će novi turski zakon stupiti na snagu u rujnu. Ukinut će se i ograničenja veličine imovine, pa će tako stranci moći kupiti do 30 hektara zemljišta bez posebne dozvole.

Agenti na tržištu nekretnina vjeruju da će tržište procvasti. 'Bit će mnogo kupaca, osobito iz zemalja Perzijskog zaljeva. Potražnja bi uskoro mogla značajno porasti', kaže Feyzullah Yetgin, direktor agencije Calik.

Vrtoglav oporavak tržišta

Prvi val interesa za turske nekretnine krenuo je 1997. u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Nizozemskoj. Kupci su osobito profitirali 2009. i 2010, kada su britanske banke zamrznule odobravanje kredita za vikendice, istovremeno, britanski vlasnici nekretnina u Turskoj pod teretom financijske krize oglasili su prodaju, što je dodatno spustilo cijene.

Prošle godine tržište se oporavilo: prema podacima Instituta za statistiku, u posljednjem kvartalu 2011. prodaja nekretnina povećala se za 21,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
hrle1976

#42 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by hrle1976 »

Radje cu platit 5.000€ mjesecno u Monaku nego 700€ u Turskoj da gledam starce. Moje znavnicno misljenje. Bolje biti gospodin nego se praviti da si gospodin stara poslovica. ;-)

To je stan 100% bez bilo kakvog papira - sve divlje, a mozda jos nije ni napravljen. :-) Da je to neka supa kod neke bare na nekoj cuki ja bi i reko pa haj ali ovo vise zvuci da je 75% na popustu.
Last edited by hrle1976 on 16/06/2012 11:24, edited 1 time in total.
4m3l

#43 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by 4m3l »

pirpa wrote:pratim,, :D
I ja :D
Sandra N.

#44 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by Sandra N. »

hrle1976 wrote:Radje cu platit 5.000€ mjesecno u Monaku nego 700€ u Turskoj da gledam starce. Moje znavnicno misljenje. Bolje biti gospodin nego se praviti da si gospodin stara poslovica. ;-)

To je stan 100% bez bilo kakvog papira - sve divlje, a mozda jos nije ni napravljen. :-) Da je to neka supa kod neke bare na nekoj cuki ja bi i reko pa haj ali ovo vise zvuci da je 75% na popustu.
To je odlicno ako si mozes platiti 5.000 EUR mjesecno da zivis u Monacu do kraja zivota.

To ne moze prosjecan Njemac sa platom od samo 2.402,00 EUR mjesecno NETO.

I ja bih radije kupila vilu u Dubaiju na "ostrvu" za 10 miliona $, nego stan u Turskoj od 40.000 EUR
hrle1976

#45 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by hrle1976 »

Sandra N. wrote:
hrle1976 wrote:Radje cu platit 5.000€ mjesecno u Monaku nego 700€ u Turskoj da gledam starce. Moje znavnicno misljenje. Bolje biti gospodin nego se praviti da si gospodin stara poslovica. ;-)

To je odlicno ako si mozes platiti 5.000 EUR mjesecno da zivis u Monacu do kraja zivota.

To ne moze prosjecan Njemac sa platom od samo 2.402,00 EUR mjesecno NETO.

Fijuuu al ja imam srece poslje doktroata, zlatno pravilo tek sada vidim - slusajte roditelje kad vam kazu ucite djeco, da nisam nebi danas imao zavrsen doktorat i platu od 5.000,00€ mjesecno a arbajtovo u Njemackoj a zivio u Ceskoj - meni jako fino. Salu nastranu hocu da samo kazem kako je lagano se ismijavati nekome.

Imas pravo ko god moze bolji mu je Monako nego Turska. Eto vidis u necemu se slazemo, da ipak najbolji je Monako a Turska je samo alternativa za kratke dzepove. Da smo blize sad bi ti kupio buket cvijeca i kutiju bombonjera pa makar me zena 4 dana galamila, te mi uvela embrago na rucak i veceru :)
Melami

#46 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by Melami »

Eto nije ni bitno jel istina ili nije, al neka mi neko objasni sto ce mu tmao stan? Ne pricaju ovi starci i svabije bosanski, niti oni u turskom drvoprometu.
Koja j esvrha tog stana?? Neka mi objasni ovaj sto je njegov kolega uzimao, sto ce mu taj stan, ne kontam nikako. Da se preseli po stare dane? Imal djecu? ili ako je mladji, imali i roditelje? Prijatelje, bracu, posao? Ne kontam nikako ovo i tema je bezveze.
Imas i u USA strasnu kucu za $100.000 sa bazenom i velikom bastom. Hajte svi sad u Ameriku.
samina_swe

#47 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by samina_swe »

Fijuuu al ja imam srece poslje doktroata, zlatno pravilo tek sada vidim - slusajte roditelje kad vam kazu ucite djeco, da nisam nebi danas imao zavrsen doktorat i platu od 5.000,00€ mjesecno a arbajtovo u Njemackoj a zivio u Ceskoj - meni jako fino. Salu nastranu hocu da samo kazem kako je lagano se ismijavati nekome.

Imas pravo ko god moze bolji mu je Monako nego Turska. Eto vidis u necemu se slazemo, da ipak najbolji je Monako a Turska je samo alternativa za kratke dzepove. Da smo blize sad bi ti kupio buket cvijeca i kutiju bombonjera pa makar me zena 4 dana galamila, te mi uvela embrago na rucak i veceru :)

A najlijepsi je opet Dubai,,,ali to je vec za elitu samu :D od prijateljice tetka s muzem odselila u Dubai...ma dzennet na zemlji
Berber

#48 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by Berber »

Nema bolje od Blagaja...blizu Mostar, blizu more..klima samo ime kaze. Sve mirise po smokvama, lavandi i pecenim pastrmkama. Nisam iz Blagaja ali sam redovno tamo.
samina_swe

#49 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by samina_swe »

Melami wrote:Eto nije ni bitno jel istina ili nije, al neka mi neko objasni sto ce mu tmao stan? Ne pricaju ovi starci i svabije bosanski, niti oni u turskom drvoprometu.
Koja j esvrha tog stana?? Neka mi objasni ovaj sto je njegov kolega uzimao, sto ce mu taj stan, ne kontam nikako. Da se preseli po stare dane? Imal djecu? ili ako je mladji, imali i roditelje? Prijatelje, bracu, posao? Ne kontam nikako ovo i tema je bezveze.
Imas i u USA strasnu kucu za $100.000 sa bazenom i velikom bastom. Hajte svi sad u Ameriku.
Sto tebe zanima sta ce kome? i u Svedskoj masovno odlaze tamo,hoce ljudi pod stare dane da uzivaju kako znaju.Zapadnjaci su sebicni nisu to nase nene i dede...sta njih briga za unucadima :-) hoce da se suncaju ,jedu ,hodaju prije smrti
hrle1976

#50 Re: Stan u Turskoj 100m2 = 80.000 KM

Post by hrle1976 »

Melami wrote:Eto nije ni bitno jel istina ili nije, al neka mi neko objasni sto ce mu tmao stan? Ne pricaju ovi starci i svabije bosanski, niti oni u turskom drvoprometu.
To pitanje sam postavio i ja sam sebi i nebi mogao znati 100% ali mogu da predpostavim da kad covjek ima malo vise para da onda pocinje da postaje impulsivan a jos pogotovo kad su cijene niske. Na spratu gdje ja radim su plate jako visoke pa poneki gube kontakt sa ralitetom. Taj stan sto je sebi htjeo da kupi nebi zbog posla ga mogao vise od 20 dana u godini da koristi pa se onda pitam zar nije bolje i jeftinije bilo iznajmiti stan za tih 20 dana. Mnogi bi dali mnogo sta da imaju stan/vilu/kucu na samoj obali kao kliac sam proveo dana i dana pred obalom u Istri gdje su mi starci imali ljetnu kucu pa nekako mi nije satlo do zivota na obali - ja bi opet prije nesto u prirodi gdje mi je najblizi komsija 30km od mene. :mrgreen: Vecina njih gleda da se obogati sa kupovinom imovine slabo ko ce danas kupiti sta od imovine a da nema nekog profita, a pogotovo kad je pica o moru.
Post Reply