RALJE 2 wrote:veljaca wrote:veljaca wrote:Kredit 150.000,00 KM
kamata ( godisnja ) 8%
Period ( 20 godina ) 240,00 mjeseci
rata -1.254,66 KM
ukupno dajes -301.118,42 KM
ukupno gubis -151.118,42 KM
Jedan stan sebi a drugi nekome u banci ......
Poenta moga posta je bila uperena PROTIV visokih kamata banaka - a i koje povecavaju na vec date kredite

, nadam se da to nije bilo tesko shvatiti ...

a i to je tema - Stambeni krediti .... Svojim postom nisam zelio nikoga uvjeravati u ovo ili ono - jer je to nemoguce .... Pametan covjek prikupi sto vise informacija i radi po svome ....
Kredit 150000 KM
Kamata ( godisnja )
3%
Period kredita 240 mjeseci
Rata -831,90 KM
Ukupno dajes -199.655,14 KM
Ukupno gubis -49.655,14 KM
Razlika na kamatu od 3% u odnosu na 8% je preko 100.000 KM. U ovome je POENTA ...
A stan se treba ( da ne kazem MORA ) kupiti - jer je tesko zivjeti u zajednici ( nije nemoguce ). Jedino ako nemas bogatu punicu ili bogatu svekrvu ....

Oprosi bogati gdje je ovo vako povoljno ???
Jarane ja sam otisao u Hypo Group Alpe Adria banku i sjeo sa covjekom da razgovaramo o kreditu ....
Trazio sam 150 000 KM ja i supruga radimo imamo mjesecna primanja oko 2200 sad smo podstanari evo 5 godina,kad je uzeo sve i izracunao da bi ja uzeo 150 000 moram vratit 390 000 na 30 godina sa mjesecnom ratom od 1280 km stim da moram biti hipoteka 1:1,50 ovo su uslovi nikakvi ja sam odustao od ovoga koce 30 godina davati 1280 km ni u ludilu e jedino ko to moze jest onaj ko ima platu 4500 pa onda OK ali sa ovim platam to se nemoze izdrzati nemoze me niko ubjediti, pa samo skontaj koliko ti treba jos za rezije i za hranu nema te nigje hodas gologuz

3% kod nas

Taj film nećemo još dugo gledati.
Zbog ovakvih stvari sam i rekao da treba što ranije kupiti stan.
Počneš mlad sa manjim stvarima na kraći period a poslije možeš lakše ići na veće stvari.
30 godina odmah zaboravi jer je to najgora i najskuplja varijanta.
Zašto odmah letite na 30 g i 150000km?
Koliko ti je godina?
Polako,tu igru moraš pametno odigrati ako hoćeš da dobro prodješ.
Zašto ne ova varijanta,za tvoja primanja idealna pa poslije ganjaj veće stvari.
Stan u vojničkom polju,renovirana zgrada,nov lift,6 sprat,prozori zamijenjeni(drveni)i ulazna vrata nova.
Ostalo devastirano a u stvari nije ,nego idealno pripremljeno za renoviranje,sve oguljeno,čisto,bez štokova,kuhinje...
Znači sa troškovima renoviranja imaš sve novo i po svojoj želji uradjeno.
Stan je 48m2,raspored idealan za tu kvadraturu a cijena je 67 500km a po mojoj procjeni može se uzeti za 63 do 65 000km(nisam siguran jer sam ja uzeo nešto drugo)+20 000km za renoviranje i papire(+/-) što zajedno daje ukupnu investiciju od oko 85 000 do 90 000km.
Najbolja varijanta je kad bi uzeo recimo 75 000km na 10 godina!!!
Sa tvojim primanjima to nije problem ako već nisi opterećen a mjesečna rata bi bila oko 900km.
Pazi ...900km a 10 godina ,renovirana zgrada,uvijek prodajna kvadratura,solidna lokacija,sredjen stan i takav stan će se sigurno vratiti na 2000km po m2...
Sad recimo poslije 5 g imaš potrebu za većim stanom,djeca...
Otplatio si za 5 g(toliko si već podstanar) 30 000km glavnice(ostalo je kamata),ostaje ti 45 000km duga prema banci koji vraćaš (po novom zakonu ukinuta je naplata 3 do 5% od glavnice zbog prijevremene otplate kredita,sad plaćaš samo onaj postotak koji je bio za obradu kredita 1%???)
Stan prodaješ otprilike oko 95 000km,vraćaš banci 45 000km a tebi ostaje 50 000km kao učešće za slijedeći stan koji opet kupuješ na 10 godina a sa otprilike istom ratom koju si i dosad plaćao i koju tvoj budjet može podnijeti...
Ima tu raznoraznih varijacija na temu ali ovo je otprilike sigurica za nekoga sa tvojim primanjima.
Odmah letiti na 150000km i 30 godina nije dobra varijanta,sigurno.
Ako nekome treba ovaj stan na vojničkom neka pošalje pp.Broj tel.nemam jer sam ga bacio pošto sam uzeo nešto drugo ali znam gdje je ulaz i stan...Dobra prilika sigurno.