Stambeni krediti - ni u snu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

babyface

#1 Stambeni krediti - ni u snu

Post by babyface »

Potaknut vijesti http://www.sarajevo-x.com/clanak/090723028, odlučih da pokrenem ovu temu, mada je vjerovatno o ovome raspravljano milion i jedan put. Uglavnom, neko je dobro primijetio, da podizanje kredita ne donosi ama baš nikakvu računicu osobi koja se odluči za taj potez, a evo i zašto:
ovo je računica sa unicreditovog kalkulatora: Iznos kredita je 100 000 KM, a kamata je 6% ! (složit ćete se da je ovakvu kamatu jako teško naći)
Iznos anuiteta/rate: 898,83
Iznos kredita: 100.000,00
iznos kamata: 61.789,40
------------------------------------------
Ukupno plaćanja: 161.789,40

Dakle, za stan koji kupimo za 100 000 KM nas u stvari košta 161 000 KM ! Jako negativna strana ovakvog načina rješavanja stambenog problema jeste primjer aktuelne situacije u svijetu, gdje se poslovi gube kao od šale. Naravno, uvijek se to može dogovoriti sa bankom, s tim da su zelenaši u debelom plusu. A debelo se varaju oni koji misle da imaju "svoj" stan - stan je njihov tek kada otplate i zadnji pfening od kredita !

Ako sa druge strane pretpostavimo da neko stanuje kao podstanar tih 15 godina i plaća mjesečnu kiriju od recimo 300 KM , to je znači 3600 KM godišnje. 3600 * 15 = 54 000 KM (u odnosu na 61 789 KM kamata)! Dakle, već u startu je razlika za nekoliko hiljada KM u korist podstanarstva. Dalje, ta ušteđevina se u svakom trenutku može obrtati i eventualno zaraditi dodatno na taj način. I treća prednost ovakvog načina jeste što čovjek mirno spava - ako izgubiš posao, imaš svoju ušteđevinu, strpiš se i čekaš bolje dane... :)
Master.DKP

#2 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by Master.DKP »

Ovo je izgleda veoma bita tema za vecinu BH stanovnista, pogotovo( generaciju 20-35 godina ) koji procentualno nije ni minimalno zadovoljila potrebe stanovanja! Govorim o gradu Sarajevo gdje ima preko 15 000 studenata i isto toliko "madih" radno-aktivnih ili radno-sposobnih stanovnika. Elemetne kao dijaspora ili BH gradani iz unutrasnjosti koji iz raznih razloga kupuju nekretnine u Sarajevu ne moramo uzimati u obzir.

Razlog "visokih" cijena je dosta jaka potraznja za nekretninama proteklih godina ! Finansiska kriza u svijetu,samim tim i kod nas, je ustvari samo "usporila" kreditiranje banaka i vecu potraznju za stambenih prostorom. Svi potencijalni kupci koji su "cekali" desavanaj na trzistu sada polako vec gledaju mogucnosti za kupovinu nekretnine i veliki je "pritisak" na sadasnje, postojece stambene nekretnine.

Bez obzira na sve, ako je najam stana u Sarajevu od 300 do 500 KM, opet neka strana mora kupiti taj stan a sto manje bude kupljenih/izgradenih stanova to ce cijena najma tj, indirektno i kredita u banci biti skuplja. Sada u Sarajevu imate sigurno 30 000 ljudi koji zele da rijese stambeni problem i koji u narednih 5 godili ili ce biti najamncii nekog stana ili ce kupiti stan svoj, sto opet vodi tome da ce se morati mnogo vise graditi u narednih 5 godina.

Ukoliko ne dode do vece gradnje, vece i obimnijeg finansiranja grade, morat ce doci do znacajnog porasta najamnih cijena za stanova, mozda i do 30 % ili vise jer ce biti veliki "pritisak" na posjtoce nekretnine.

Stambeni kredit jeste skup i gore navedeni primjer od 6 % je jos jako dobar i ne vijerujem da ima mnogo banaka koje su spreme davati kredit pod ovom kamatom. Na kraju realna situacija ce biti da ce veci investitori/banke same graditi stambene prostore koje ce kasnije prodavati ili iznajmljivati klijentima ovisno od njihove platezne sposobosti.
tahoma

#3 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by tahoma »

Otprilike i ja tako razmisljam, sam dokaz je cinjenica da vec dvije godine imam ugovor na neodredjeno, a nisam uzela kredit za stan i dalje zivim kao podstanar. prosto osip dobijem od pomisli koliko cu para ostaviti banci, a svih 15 godina ne znam da li ce stan biti moj...

Medjutim, ono sto je takodjer cinjenica, je - lako je biti podstanar kad nemas "ni kuceta i maceta", ali sta kad dodje porodica i djeca, nije bas zgodno svaki cas se seliti s malom djecom...
HAVANA

#4 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by HAVANA »

Zavisno šta kupuješ,radiš i da li si u stanju taj novac sačuvati i uštediti.
Ja sam sve u životu napravio od kredita i naravno to nosi određene rizike ali uz dosta razmišljanja i pametnog ulaganja može se dobro proći.Banke uzimaju velike kamate i jako je teško dobiti sredstva ali svi mi nešto prodajemo,oni prodaju pare!!!
Tačno si ti to izračunao za stanarinu u odnosu na kamatu ali ko ti kaže da će taj odnos ostati i za par godina.Kao prvo, cijena rente će se povećati čim bude iole bolja situacija,priliv stanovništva je velik...a kao drugo cijena nekretnine u pravilu sa godinama dobija na vrijednosti.
Ja sam prvi stan kupio za 30 000eura(vani) a poslije dvije godine ga prodao drugu za 67 000eura(2003g) a on je taj isti stan
2007g prodao za 117000eura :shock:
Kad sam prodao prvi kupio sam stan u sarajevu za 1000km/ m2 na lokaciji gdje i danas sa umanjenim cijenama mogu dobiti najmanje duplo a kamata mi je bila na ukupan iznos za deset godina 64000km znači opet sam u plusu gotovinski plus
nisam plačao rentu.Iznos koji mi je ostao od prvog stana sam zadržao za posao a stan kupio na kredit....
Zadnjih 15 godina se borim sa kreditima i sasvim sam zadovoljan.
Iz mog iskustva i iskustva mojih prijatelja najbolje ćeš proći što prije kupiš stan.
Oni koji nisu kupili a imam i takvih i danas žive kao podstanari a ušteđevine nemaju.
Ko ne riskira taj i ne profitira a kad naletiš na dobru lokaciju i osjećaš da je to nešto što će uvijek imati vrijednost ne treba
puno razmišljati,kupuj ako možeš dobiti sredstva od banke i zaokružiti finansijsku konstrukciju. ;-)
alexandar32

#5 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by alexandar32 »

zasto da ne, nasi ljudi se bez razloga plase kredita, a u zapadnim zemljama je sasvim normalno kupiti ensto na dugorcni kredit, jer kako drugacije doci do stana ili slicno? ionako cu cijeli zivot raditi tako da me nije strah otplacivati neki kredit na 20-30 godina
nosara

#6 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by nosara »

Ja glupe teme i glupih argumenata... :lol:

Ako ne planiras nista ostavit djeci, da se i oni pate u podstanarima kao ti, onda super... :-) Licno, nemam strah od kredita i uvaljujem se da ne trepnem... :D

He who dares, wins... :lol:
HAVANA

#7 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by HAVANA »

alexandar32 wrote:zasto da ne, nasi ljudi se bez razloga plase kredita, a u zapadnim zemljama je sasvim normalno kupiti ensto na dugorcni kredit, jer kako drugacije doci do stana ili slicno? ionako cu cijeli zivot raditi tako da me nije strah otplacivati neki kredit na 20-30 godina

Fol i jeste u tome da moram negdje živjeti a radiću uvijek nešto i samo na taj način mogu nešto napraviti.
Ja ne znam nikoga da je štedio i na taj način riješio stambeno pitanje a stambeno pitanje i biznis uvijek počivaju na kreditnoj osnovi.Nema uspješnog biznisa i riješenog stambenog pitanja a da nije bio kreditno opterećen.
Naravno ima i jako puno ljudi koji na potpuno pogrešan način koriste kredite i sami sebi stvaraju lažnu sliku blagostanja kupujući nove automobile,skupu tehniku,namještaj a nisu riješili osnovnu i glavnu stvar,stambeno pitanje.
alexandar32

#8 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by alexandar32 »

HAVANA wrote:
alexandar32 wrote:zasto da ne, nasi ljudi se bez razloga plase kredita, a u zapadnim zemljama je sasvim normalno kupiti ensto na dugorcni kredit, jer kako drugacije doci do stana ili slicno? ionako cu cijeli zivot raditi tako da me nije strah otplacivati neki kredit na 20-30 godina

Fol i jeste u tome da moram negdje živjeti a radiću uvijek nešto i samo na taj način mogu nešto napraviti.
Ja ne znam nikoga da je štedio i na taj način riješio stambeno pitanje a stambeno pitanje i biznis uvijek počivaju na kreditnoj osnovi.Nema uspješnog biznisa i riješenog stambenog pitanja a da nije bio kreditno opterećen.
Naravno ima i jako puno ljudi koji na potpuno pogrešan način koriste kredite i sami sebi stvaraju lažnu sliku blagostanja kupujući nove automobile,skupu tehniku,namještaj a nisu riješili osnovnu i glavnu stvar,stambeno pitanje.
slazemo se u potpunosti;)
babyface

#9 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by babyface »

tahoma wrote:Otprilike i ja tako razmisljam, sam dokaz je cinjenica da vec dvije godine imam ugovor na neodredjeno, a nisam uzela kredit za stan i dalje zivim kao podstanar. prosto osip dobijem od pomisli koliko cu para ostaviti banci, a svih 15 godina ne znam da li ce stan biti moj...
Medjutim, ono sto je takodjer cinjenica, je - lako je biti podstanar kad nemas "ni kuceta i maceta", ali sta kad dodje porodica i djeca, nije bas zgodno svaki cas se seliti s malom djecom...
Ja opet imam ugovor na neodređeno ima već 4 godine, i ekstra dobru platu za ovo podneblje, ali kredit - jok. :)
A što se tiče dječurlije, evo, supruga i ja imamo već dvoje djece, i vjeruj, meni uopšte nije problem biti podstanar. Ako mi se nešto ne sviđa, uvijek se možemo ispaliti. Doduše, hvala Bogu, do sada smo u istom stanu već 3,5 godine, tako da to u principu i nije "svako malo selidba". Ovako, lagano štedimo, i neopterećeni smo strahovanja od gubitka posla i strašnih glavobolja oko vraćanja rate kredita, kao i nerijetkih slučajeva povećanja kamatne stope.
nosara wrote:Ja glupe teme i glupih argumenata... :lol:
Ako ne planiras nista ostavit djeci, da se i oni pate u podstanarima kao ti, onda super... :-) Licno, nemam strah od kredita i uvaljujem se da ne trepnem... :D
He who dares, wins... :lol:
O tome ko je glup možemo na drugoj temi - na ovoj si iskazao dovoljno nekulture. ;-)
Pa baš me interesuje šta ti isti zapadnjaci sada misle o tim kreditima koje su tako pohlepno podizali, a trenutno ih ne mogu vraćati jer nemaju posla.

Neko je još govorio o tome da cijene nekretnina rastu - DA, ali isto tako, kao što sam naveo, ušteđeni novac se uvijek može uložiti u nešto profitabilno, i tako dodatno zaraditi. Doduše, veliko je pitanje koliko će cijene stanova rasti npr. u Sarajevu. Iskreno, i ne mislim davati ogromne pare za stan, u kojem ću morati trpiti suživot sa primitivcima kakvih je danas većina. Bolje je kupiti plac i lagano kuću praviti.
alexandar32

#10 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by alexandar32 »

sta sad ja trebam da stedim novac do 56-te godine i da onda kupim stan i pocnem samostalno da zivim? bolje da sad dignem kredit, kupim stan i osamostalim se, nego da sparam lovu 20 godina i onda pred penziju rijesim stambeno pitanje :D
tahoma

#11 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by tahoma »

Ne mozes znati da ces cijeli zivot raditi... mozes sutra ostati bez posla... ti ko da ne zivis u bih, bruka ljudi nezaposleno i sjedi kuci...
alexandar32

#12 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by alexandar32 »

tahoma wrote:
Ne mozes znati da ces cijeli zivot raditi... mozes sutra ostati bez posla... ti ko da ne zivis u bih, bruka ljudi nezaposleno i sjedi kuci...
pa zato se i stan uzima pod hipoteku, a kad abi tako razmisljao kao ti, onda ne bi ni zivio, objesio bih se odmah
tahoma

#13 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by tahoma »

alexandar32 wrote:
tahoma wrote:
pa zato se i stan uzima pod hipoteku, a kad abi tako razmisljao kao ti, onda ne bi ni zivio, objesio bih se odmah

uu pa malo ti onda treba da se objesis :-D
naprotiv, meni je ovako super, uopce ne osjecam neku strasnu tegobu i moru sto nisam stambeno obezbijedjena, i sto je navaznije, mirno spavam!
nosara

#14 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by nosara »

Kad covjek misli samo na sebe, onda mu je sve ravno ko Backa... :-)
babyface

#15 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by babyface »

tahoma wrote: uu pa malo ti onda treba da se objesis :-D
naprotiv, meni je ovako super, uopce ne osjecam neku strasnu tegobu i moru sto nisam stambeno obezbijedjena, i sto je navaznije, mirno spavam
A ko je taj što je pod kreditom stambeno obezbijeđen - to je glavno pitanje. :)
alexandar32

#16 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by alexandar32 »

I ja sam mirno spavao kod mame i tate, ali nazalost nekad moras da odrastes :-D
tahoma

#17 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by tahoma »

alexandar32 wrote:I ja sam mirno spavao kod mame i tate, ali nazalost nekad moras da odrastes :-D
a pa ne spavam ni ja kod mame i tate vec 9 godina, spavam kod sebe :-) ...

pitanje je ko misli samo na sebe, ako se covjek uvaljuje u kredite misleci da ce svojoj djeci ostaviti nesto. Imate temu "Pomoc oko kredita", slicna problematika, pa pogledajte sta je taj lik naslijedio (bez ikakve uvrede za postavljaca te teme - respect).

I drugo, moji roditelji imaju stan, i ja ne smatram da su meni nesto ostavili (niti da su to duzni), zivi su i zdravi, hvala Bogu, neka su i nek imaju gdje zivjeti svoj zivot, a ja cu se pobrinuti sama za sebe svojom nafakom.
Last edited by tahoma on 24/07/2009 14:45, edited 1 time in total.
alexandar32

#18 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by alexandar32 »

Onaj ko ima novac da kupi stan i plati ga u kesu bez bilo kakvog kreditiranja to je najbolja varijanta, onda ide ostavstina i sl...posto ja nemam ni kes, a niti mi je neko ostavio stan, ja sam ga sam sebi kupio, ne zbog djece petog ili desetog, vec zbog sebe, jer hocu da zivim solo, to je to
nosara

#19 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by nosara »

tahoma wrote:
alexandar32 wrote:I ja sam mirno spavao kod mame i tate, ali nazalost nekad moras da odrastes :-D
a pa ne spavam ni ja kod mame i tate vec 9 godina, spavam kod sebe :-) ...

pitanje je ko misli samo na sebe, ako se covjek uvaljuje u kredite misleci da ce svojoj djeci ostaviti nesto. Imate temu "Pomoc oko kredita", slicna problematika, pa pogledajte sta je taj lik naslijedio (bez ikakve uvrede za postavljaca te teme - respect).
Ovaj primjer sa druge teme je stvarno dobar... :-) Samo ne znam kome i za sta... :D

Cinjenica je da je kriza... Doduse nije za podstanare... Kad podstanar ostane bez posla, nema nikakvih problema u zivotu... Jer ima ustedjevinu... :lol:
tahoma

#20 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by tahoma »

Her Flick wrote:
tahoma wrote:
uu pa malo ti onda treba da se objesis :-D
naprotiv, meni je ovako super, uopce ne osjecam neku strasnu tegobu i moru sto nisam stambeno obezbijedjena, i sto je navaznije, mirno spavam!

ma ja vi zene posto se udajete ocekujete rijesono stambeno pitanje boli vas briga
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a sta ako ne zelim da se udam :lol:
HAVANA

#21 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by HAVANA »

babyface wrote: Pa baš me interesuje šta ti isti zapadnjaci sada misle o tim kreditima koje su tako pohlepno podizali, a trenutno ih ne mogu vraćati jer nemaju posla.

Neko je još govorio o tome da cijene nekretnina rastu - DA, ali isto tako, kao što sam naveo, ušteđeni novac se uvijek može uložiti u nešto profitabilno, i tako dodatno zaraditi. Doduše, veliko je pitanje koliko će cijene stanova rasti npr. u Sarajevu. Iskreno, i ne mislim davati ogromne pare za stan, u kojem ću morati trpiti suživot sa primitivcima kakvih je danas većina. Bolje je kupiti plac i lagano kuću praviti.

:-)
Malo mi je šega to tvoje interesovanje šta oni misle :?
Kao da se naslađuješ njihovom mukom??? a potvrđuješ svoje ispravno razmišljanje. :?
Kriza se tiče i tebe i svih nas jer će svima biti lošije a ti kao postanar i sa nešto ušteđevine sigurno nećeš biti pošteđen.
Evo na primjer iz perspektive mog druga koji ima zgradu sa tri stana u jednoj EU zemlji kojoj je cijena pala 30% on je prodao i opet je zaradio a za ostvarenu dobit od 85000eura kupio plac u sarajevu sa dozvolom za 620 m2 i napravio odličan potez.Znači trenutno je opterečen na 12g 460eura mjesečno za stan u kojem živi,kredit od ona tri je vratio a ostao mu je plac za 620m2 poslovnog prostora za koji je potrebno oko 500 000km sa završnim radovima.Kamata na taj iznos je 220 000km što zajedno na 10g daje iznos od 720000km+165000km za zemlju=885 000km za objekat sa 650m2 parkinga i 620m2 poslovnog prostora na glavnoj i prometnoj cesti.Mjesečna rata je 6000km.
E haj mi sad reci kolika je tržišna vrijednost ovoga ili koji je mjesečni iznos rente za ovakav objekat???
Naravno ovakve stvari nisu za svakoga ali se mogu primijeniti i na nešto manjeg obima.
Za ovo već treba imati muda i raditi jako puno.
Isti princip je i sa malim stanom recimo u vojničkom polju(juče gledao)48m2 x1400km(potrebna adaptacija)=80000km renovirano i prevedeno.Na 20g za iznos otprilike kao cijena rente.Neko može riješiti stambeno pitanje a taj iznos ćeš svakako plačati bio podstanar ili vlasnik pa ti dalje štedi ako imaš mogučnosti ili ulaži,radi....
Što prije kupiš bolje ćeš proći.
I taj ušteđeni novac koji bi ti uložio u nešto profitabilno,ko ti garantuje da će biti profitabilno?
Ako si tako siguran uloži a mogao si vala i nama reći,evo ja ću uzeti još jedan kredit. :D
babyface

#22 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by babyface »

Her Flick wrote:
i tako dodje dan kada nestane i ustedjevine a nema ni posla, sta onda ...
uglavnom nikad dva dobra sastaviti
hvala Bogu, digao kredit, kupio stan, otpaltio kredit i sada sam svoj na svom[/quote]

Inače, razlika u štednji i otplati kredita jeste ta što ratu moraš platiti, makar i ne imao šta jesti. Imalo pametan čovjek zna štedjeti. E sad, glavno je pitanje je li neko tolika budaletina da je uzeo tako velik kredit da iako jedva, ipak uspijeva regulisati ratu (što bi drugim riječima značilo da u normalnim uslovima ne može štedjeti jer su mu prihodi i rashodi isti) , ili pak ne može odoljeti navali medija da kupi sve što vidi (i što mu treba i što mu ne treba) te na taj način i ne može uštedjeti, a primanja su mu realno recimo dovoljna da može uštedjeti novac....
babyface

#23 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by babyface »

HAVANA wrote: :-)
Malo mi je šega to tvoje interesovanje šta oni misle :?
Kao da se naslađuješ njihovom mukom??? a potvrđuješ svoje ispravno razmišljanje. :?
Kriza se tiče i tebe i svih nas jer će svima biti lošije a ti kao postanar i sa nešto ušteđevine sigurno nećeš biti pošteđen.
Iskreno, zaboli me kako je njima - šta su tražili, to su i dobili. Ako je ponavljam neko toliki idiot da proba progutati ono što realno ne može, to je njegov i samo njegov problem. Moje je da učim na greškama takvih budala. ;-)
patrius

#24 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by patrius »

Ne zna co'jek koji mu je "zalogaj" posljednji :wink:
Šeha

#25 Re: Stambeni krediti - ni u snu

Post by Šeha »

Recimo da izgubis posao i stan koji si kupio na kredit. Opet si na istom gdje je i onaj sto placa kiriju. Nemas nista! :D
Neces otici u zatvor, neces biti krivicno gonjen, samo ces izgubiti one pare sto si do tada dao. Dodje te kao da si placao kiriju sve te godine.

A ako nikada ne kupis stan neces ga nikada ni imati. Jednostavno. Eh sad sto ces banci dati skoro istu sumu je drugi problem. A 6% uopste nije losa kamata za bilo gdje u svijetu. U Americi je trenutno samo malo manja a krediti su na 30 godina.

Na kraju opcija ti svede da ucinis dobro banci i sebi sa jedne strane ili gazdi koji ti izdaje stan sa druge strane.
Post Reply