Sta zapravo jedemo?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
no_sikiriki

#51 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by no_sikiriki »

Hendrix wrote: 20/11/2023 09:00
no_sikiriki wrote: 20/11/2023 07:52
Hendrix wrote: 20/11/2023 07:44 Ljudi u Bosni su na hljebu i pitama, nemamo mi dzaba toliko secerasa, ovisni smo o seceru.
Meni je vrhunac kad to nekome kažeš, pa da te gleda kao da si lud - "Pita i hljeb, ali to nije slatko. Pa, nisam jeo kolače!" :-) :mrgreen:
Meni je najludje kad seceras jede hljeb...uzi clan familije je umro od dijabetesa. Lik je ignorisao svaki savjet doktora, mi mu objasnjavali sve o cemu se radi ,uzdao se u tablete i nastavio po starom obicaju krkanje hljeba i tjestenine. Bukvalno samoubistvo covjek napravio. Izreka je bila "daj da pojedem pa nek ide sve u pm!" I otislo u pm, dvoje djece ostalo iza budale i sada unucad koja ne pamte dedu.

Meni je to nepojmljivo taj inat naseg covjeka i "ma nek ide u pm". Cigare, kafe i hljeba daj, osnova zivota.
Ma moj otac 100%. Čak ni tablete ne uzima. "Ja sam zdraviji od tebe, ne treba meni ništa."
O tome šta jede, da ne pričam.
Bar je dogurao do šezdesetih, kad odraslom čovjeku tih godina ne možeš nešto dokazati, tako je, kako je.
moimoi

#52 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Hendrix wrote: 20/11/2023 07:44 Ljudi u Bosni su na hljebu i pitama, nemamo mi dzaba toliko secerasa, ovisni smo o seceru.
Meni je vrhunac kad to nekome kažeš, pa da te gleda kao da si lud - "Pita i hljeb, ali to nije slatko. Pa, nisam jeo kolače!" :-) :mrgreen:
Meni je najludje kad seceras jede hljeb...uzi clan familije je umro od dijabetesa. Lik je ignorisao svaki savjet doktora, mi mu objasnjavali sve o cemu se radi ,uzdao se u tablete i nastavio po starom obicaju krkanje hljeba i tjestenine. Bukvalno samoubistvo covjek napravio. Izreka je bila "daj da pojedem pa nek ide sve u pm!" I otislo u pm, dvoje djece ostalo iza budale i sada unucad koja ne pamte dedu.

Meni je to nepojmljivo taj inat naseg covjeka i "ma nek ide u pm". Cigare, kafe i hljeba daj, osnova zivota.
Nije to inat koliko je ovisnost.
Mislis da secer ne stvara ovisnost? Probaj ga izbaciti.

Promijeniti nacin ishrane tj navike,nije tako lako kako se cini. Pogotovo ako si odrastao na pitama, hljebu…Nema u nasoj ishrani bas nekih alternativa.
Bloo
Globalna šefica

#53 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Bloo »

moimoi wrote: 20/11/2023 10:21 Promijeniti nacin ishrane tj navike,nije tako lako kako se cini. Pogotovo ako si odrastao na pitama, hljebu…Nema u nasoj ishrani bas nekih alternativa.
Pogledaj "naše" tradicionalne kolače:
- baklava/ruzica
- tufahija
- halva domaca
- kadaif
- ćetenija
- pita od jabuka sa agdom
- hurmasice
- tulumbe
- gurabije

AGDA
nepass1

#54 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by nepass1 »

Kupio ko domaci krompir. Stavili u rernu. 30% krompira se pretvorilo u vodu. Puna tepsija vode jbt. Tako da domace postoji samo ako ti tvoj neko proda.
Hendrix

#55 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Hendrix »

moimoi wrote: 20/11/2023 10:21

Promijeniti nacin ishrane tj navike,nije tako lako kako se cini. Pogotovo ako si odrastao na pitama, hljebu…Nema u nasoj ishrani bas nekih alternativa.
Ma znam, skinuo sam se prije par godina sa secefa. Prvi mjesec je bilo guravo onda odjednom cistina. Nisam skroz napustio ali zavisi od vjezbanja. Ako sjedim po kuci taj dan... minimalno ili skoro nikako ne jedem secer. Zato sad jagodu pojedem ko da je neko posecerio, kad se sistem resetuje na pravu kolicinu slatkoce.

Alternative ima ako se hoce naci, ali kad odraslom covjeku doktor kaze da mu je zivot u pitanju i on opet po svojem jbg. Nema tu pomoci.
moimoi

#56 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Bloo wrote: 20/11/2023 10:31
moimoi wrote: 20/11/2023 10:21 Promijeniti nacin ishrane tj navike,nije tako lako kako se cini. Pogotovo ako si odrastao na pitama, hljebu…Nema u nasoj ishrani bas nekih alternativa.
Pogledaj "naše" tradicionalne kolače:
- baklava/ruzica
- tufahija
- halva domaca
- kadaif
- ćetenija
- pita od jabuka sa agdom
- hurmasice
- tulumbe
- gurabije

AGDA
Pa tako i slano. Kako ces variva jesti bezhljeba :D Kako ces sarmu? Japrak jesti bez hljeba?

Takva nam je kuhinja.
Zato mi je smijesno kada neko kaze da je nasa kuhinja zdrava :D I ono povrca kada jedemo, ubijemo mu svu dusu koliko ga dugo kuhamo… ostanu samo vlakna.
Bloo
Globalna šefica

#57 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Bloo »

moimoi wrote: 20/11/2023 10:37 Pa tako i slano. Kako ces variva jesti bezhljeba Kako ces sarmu? Japrak jesti bez hljeba?

Takva nam je kuhinja.
Zato mi je smijesno kada neko kaze da je nasa kuhinja zdrava I ono povrca kada jedemo, ubijemo mu svu dusu koliko ga dugo kuhamo… ostanu samo vlakna.
Zaprskeeee <3
Nasa kuhinja je masna, slana, prekuhana povremeno i volimo przeno i masno (cevaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap)....nama je ukusna, nekom je neukusna i premasna/preslatka ali to primimo kao licnu uvredu dok npr. se ibretimo na azijatske ili cak i evropske kuhinje...
nepass1

#58 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by nepass1 »

mali_balon wrote: 19/11/2023 17:44 Ma i te deklaracije mozes macku o rep objestit...gledao dokumentarac o mesu u EU sta se tek tu radi....helem ufate lika u Belgiji da ljepi deklaracije kako je meso iz Belgije domaci uzgoj njegovo meso itd itd...nidze klaonice....nego krivitvorio deklaracije slao u poljsku tamo ljepljene na pakovanja koja su slata sirom EU....lik zaradio 20mil eura proje nego sto su ga skontali...platio kaznu i opet po starom nastavio.....
Pa to meso u poljskoj...dovuku krepanu kravu sa pasnjaka, Boga pitaj kad je krepala....i uz pecat veterinara ide kao svjeze meso...tek zaklana sve po propisu....a u sustini vec haman pocela truhnut
Ima lik u engleskoj samo zivi od tih leseva. Ide ulicom i vidi auto udarilo zivotinju. Nebitno koju jazavac, srna sta naleti. Vidi ima li crva, pomirise i ako mu je ok kuci, oguli i to mu je hrana za par dana. I godinama tako :D

Ali u biti ne mozes se sacuvati. Meso ce nasa djeca navici da je kao ovo sad iz binga, piletina iz madija. Kao sto je meni tetrapak mlijeko super, domace kad pomirisem imam nagon da povratim. Znam da je zdravije i sve ali ne moze niz grlo da ga jebes. Onda ce se poceti supe iz mikrovalne jesti, hrana vec pripremljena za mikrovalne itd itd.
Svakako sad sa ovim poslovima od 8 do 18h nemas vise zivota da pravis rucke. Koliko mi se puta desi u 20h idem sa posla i opcija je sendvic sa salamom kod kuce ili hamburger/pizza
Jucer sa puta, 15h ili kuci cimbur praviti sa kupovnim jajima jer domaca ne mozes vise ni nafatati i kad nafatas kostaju 80pf po komadu ili svrati u cj nakupi hrane i jedi cim stignes.
moimoi

#59 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Bloo wrote: 20/11/2023 10:42
moimoi wrote: 20/11/2023 10:37 Pa tako i slano. Kako ces variva jesti bezhljeba Kako ces sarmu? Japrak jesti bez hljeba?

Takva nam je kuhinja.
Zato mi je smijesno kada neko kaze da je nasa kuhinja zdrava I ono povrca kada jedemo, ubijemo mu svu dusu koliko ga dugo kuhamo… ostanu samo vlakna.
Zaprskeeee <3
Nasa kuhinja je masna, slana, prekuhana povremeno i volimo przeno i masno (cevaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap)....nama je ukusna, nekom je neukusna i premasna/preslatka ali to primimo kao licnu uvredu dok npr. se ibretimo na azijatske ili cak i evropske kuhinje...
Jebiga.. navika je cudo a definitivno i mirisi koji su ti se od djetinstva uvukli :D To sam se uvjerila po svom djetetu.. odrasta je vani ali kaze da “nigdje hrana nije ukusna kao kod nas” :lol:
Bloo
Globalna šefica

#60 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Bloo »

moimoi wrote: 20/11/2023 10:47 Jebiga.. navika je cudo a definitivno i mirisi koji su ti se od djetinstva uvukli To sam se uvjerila po svom djetetu.. odrasta je vani ali kaze da “nigdje hrana nije ukusna kao kod nas”
Pa naravno <3 masno, zaprzeno, slano :D ko ce jesti obareno povrce, kada mozes dobiti kulinarski orgazam u vidu cevapa
bosanski UMAMI
Monosodium glutamate :D
moimoi

#61 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Hendrix wrote: 20/11/2023 10:34
moimoi wrote: 20/11/2023 10:21

Ma znam, skinuo sam se prije par godina sa secefa. Prvi mjesec je bilo guravo onda odjednom cistina. Nisam skroz napustio ali zavisi od vjezbanja. Ako sjedim po kuci taj dan... minimalno ili skoro nikako ne jedem secer. Zato sad jagodu pojedem ko da je neko posecerio, kad se sistem resetuje na pravu kolicinu slatkoce.

Alternative ima ako se hoce naci, ali kad odraslom covjeku doktor kaze da mu je zivot u pitanju i on opet po svojem jbg. Nema tu pomoci.
Ja ga ne podnosim :D Nesto valjda genetski.. ni moja mama ga ne podnosi.. Slatko ne jedem skoro nikako osim u gostima ono reda radi. Niko mi ne vjeruje :lol: ali fakat me mucnina uhvati momentalno i pocnu trnci. Mislim na kolace i to. Jedino ako se popodne uslagiram pa kada ustanem moram kocku cokolade pojesti da dodjem sebi. Dok recimo moj otac ne moze bez slatkog.

Al zato bez hljeba i tijesta ne mogu :D
Last edited by moimoi on 20/11/2023 11:00, edited 1 time in total.
moimoi

#62 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Bloo wrote: 20/11/2023 10:50
moimoi wrote: 20/11/2023 10:47 Jebiga.. navika je cudo a definitivno i mirisi koji su ti se od djetinstva uvukli To sam se uvjerila po svom djetetu.. odrasta je vani ali kaze da “nigdje hrana nije ukusna kao kod nas”
Pa naravno <3 masno, zaprzeno, slano :D ko ce jesti obareno povrce, kada mozes dobiti kulinarski orgazam u vidu cevapa
bosanski UMAMI
Monosodium glutamate :D
:lol: bas
dječak sa šibicama

#63 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by dječak sa šibicama »

Bijeli secer, brasno i riza + kuhinjska so, smatraju se takozvanom bijelom smrti.

Moze se bez secera, kome fali u kafi stevia je odgovarajuca zamjena, natren i ona hemijska sranja ne. Stevia je biljka pa je koliko toliko podnosljivo, samo je skupa jbg.

Uglavnom je problem sto su ljudi navikli na kolace, znam nekoliko takvih porodica gdje se kolaci prave kao i rucak, na dnevnom nivou. Ako nista, mlada slozi neku pitu od jabuka ili neke hurmasice, ali svaki dan kolac mora biti.
Ljudi su nesvjesni koliko nezdravo zive, balkanske kuhinje nisu zdrave niti malo, sa izuzetkom mediteranske u dalmaciji i primorju. Zato one njihove bake i zive po sto godina, kopka zemlju po kamenjaru i jede rastiku, ribu i pije bevandu po cijeli dan.
John Cleese

#64 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by John Cleese »

Hendrix wrote: 20/11/2023 07:44
swanfilter wrote: 19/11/2023 18:01 Secer izbacio i u kafu dajem med.
A med ti je secer isto, nista specijalno pogotovo ako nije domaci pravi. A to pronaci danas je umjetnost.
Jeste secer, ali nije bas isto :D

Saharoza je jedinjenje, disaharid, ciji se molekuli sastoje od dva molekula prostih secera, glukoze i fruktoze, koji su hemijski vezani.
Pri digestiji saharoza biva razgradjena na proste secere, glukozu i fruktozu, koji se metaboliziraju posve razlicito, da ne gnjavim detaljima i pojednostavim - glukoza (ocekivano) direktno utice na glikemiju, a fruktoza ne.

Med je smjesa raznih karbohidrata i njegov dominanni sastojak je fruktoza, zatim glukoza i u mnogo manjoj do zanemarlvoj mjeri i ostali karbohidrati.
Omjer fruktoze i glukoze u medu varira, pa u najpovoljnijem sastavu moze sadrzati i skoro duplo vise fruktoze nego glukoze.

Sto vise fruktoze med sadrzi to mu je nizi glikemijski indeks, koji moze biti i duplo nizi nego glikemijski indeks saharoze.
No obicno je samo nesto nizi.

I naravno, konzument ne moze znati kakav je tacno sastav meda koji konzumira dok ne da obaviti hemijsku analizu uzorka :D
Sto se saharoze tice, dileme nema - prakticno, pola je glukoza i glikemijski indeks je stoga stalan (podaci o tacnoj vrijednosti, doduse, neznatno variraju).
moimoi

#65 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

dječak sa šibicama wrote: 20/11/2023 11:02 Bijeli secer, brasno i riza + kuhinjska so, smatraju se takozvanom bijelom smrti.

Moze se bez secera, kome fali u kafi stevia je odgovarajuca zamjena, natren i ona hemijska sranja ne. Stevia je biljka pa je koliko toliko podnosljivo, samo je skupa jbg.

Uglavnom je problem sto su ljudi navikli na kolace, znam nekoliko takvih porodica gdje se kolaci prave kao i rucak, na dnevnom nivou. Ako nista, mlada slozi neku pitu od jabuka ili neke hurmasice, ali svaki dan kolac mora biti.
Ljudi su nesvjesni koliko nezdravo zive, balkanske kuhinje nisu zdrave niti malo, sa izuzetkom mediteranske u dalmaciji i primorju. Zato one njihove bake i zive po sto godina, kopka zemlju po kamenjaru i jede rastiku, ribu i pije bevandu po cijeli dan.
Ne zive ni one vise. Dalmosi su poceli krkati meso u enormnim kolicinama. A i riba nije vise jeftina nimalo. Barem ona bolja. Dodj meso jeftinije od ribe. Te generacije su izumrle. Sad je laka lova -“apartmOni”.. sve se promijenilo.
nivla

#66 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by nivla »

glikemijski indeks meda od 32 do 85, ovaj kupovni kod nas je mozda i 90 jer nemas pojma sta je u njemu a vjerovatno je glukozno fruktozni sirup koji imaGI 115
John Cleese

#67 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by John Cleese »

nepass1 wrote: 20/11/2023 10:46 Ima lik u engleskoj samo zivi od tih leseva. Ide ulicom i vidi auto udarilo zivotinju. Nebitno koju jazavac, srna sta naleti. Vidi ima li crva, pomirise i ako mu je ok kuci, oguli i to mu je hrana za par dana. I godinama tako :D
Bear Grylls? :D

:lol: :run:
Hendrix

#68 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Hendrix »

John Cleese wrote: 20/11/2023 11:13
swanfilter wrote: 19/11/2023 18:01 Secer izbacio i u kafu dajem med.
A med ti je secer isto, nista specijalno pogotovo ako nije domaci pravi. A to pronaci danas je umjetnost.
Jeste secer, ali nije bas isto :D

Saharoza je jedinjenje, disaharid, ciji se molekuli sastoje od dva molekula prostih secera, glukoze i fruktoze, koji su hemijski vezani.
Pri digestiji saharoza biva razgradjena na proste secere, glukozu i fruktozu, koji se metaboliziraju posve razlicito, da ne gnjavim detaljima i pojednostavim - glukoza (ocekivano) direktno utice na glikemiju, a fruktoza ne.

Med je smjesa raznih karbohidrata i njegov dominanni sastojak je fruktoza, zatim glukoza i u mnogo manjoj do zanemarlvoj mjeri i ostali karbohidrati.
Omjer fruktoze i glukoze u medu varira, pa u najpovoljnijem sastavu moze sadrzati i skoro duplo vise fruktoze nego glukoze.

Sto vise fruktoze med sadrzi to mu je nizi glikemijski indeks, koji moze biti i duplo nizi nego glikemijski indeks saharoze.
No obicno je samo nesto nizi.

I naravno, konzument ne moze znati kakav je tacno sastav meda koji konzumira dok ne da obaviti hemijsku analizu uzorka :D
Sto se saharoze tice, dileme nema - prakticno, pola je glukoza i glikemijski indeks je stoga stalan (podaci o tacnoj vrijednosti, doduse, neznatno variraju).
Pa gora je fruktoza od glukoze. Fruktozu moze da metabolizira samo jetra, ili se skladisti u jetri ili ode u masnoce. Glukozu mogu koristiti misici i to je ogromna razlika. Imas jetru koja ima kapacitet 100-150g a misici mogu i preko 500g skladistiti zavisno od gradje covjeka.

Fruktoza u vocu je druga stvar jer vlakna usporavaju apsorbciju pa se smanji indeks ali med je brate cisti secer koji se apsorbira instant.
John Cleese

#69 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by John Cleese »

nivla wrote: 20/11/2023 11:39 glikemijski indeks meda od 32 do 85, ovaj kupovni kod nas je mozda i 90 jer nemas pojma sta je u njemu a vjerovatno je glukozno fruktozni sirup koji imaGI 115
Vrlo vjerojatno.
Peacean

#70 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by Peacean »

Ja med kada nemam izbora nego da uzmem u marketu uvijek uzmem teglu koja je kristalizirana jer mi se čini da lažni med ne prolazi kroz taj proces. Neka me slobodno ispravi neko ko definitivno zna bolje, bio bih zahvalan na objašnjenju :thumbup:
dječak sa šibicama

#71 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by dječak sa šibicama »

Radjene su vec bezbrojne analize, kupovni med je neke srednje klase, kvaliteta, nije los nije ni najbolji. Domaci provjereni, dakle sa etiketom koja garantuje ispravnost, najbolji.

Ono smece bez etikete koje se prodaje pored ceste i slicno, otrov opasan po zdravlje covjeka.

Dakle, etiketa je bitna.
John Cleese

#72 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by John Cleese »

Hendrix wrote: 20/11/2023 11:41 Pa gora je fruktoza od glukoze. Fruktozu moze da metabolizira samo jetra, ili se skladisti u jetri ili ode u masnoce. Glukozu mogu koristiti misici i to je ogromna razlika. Imas jetru koja ima kapacitet 100-150g a misici mogu i preko 500g skladistiti zavisno od gradje covjeka.

Fruktoza u vocu je druga stvar jer vlakna usporavaju apsorbciju pa se smanji indeks ali med je brate cisti secer koji se apsorbira instant.
Pisali ste o secerima i dijabetesu, pa je sustina mog komentara u razlici glikemijskih indeksa.
U tom kontekstu fruktoza, naravno, nije "gora" od glukoze :D
Glukoza ima glikemijski indeks 100, a fruktoza oko cetiri puta manje, pa prakticno i ne utice na glikemiju.

Sto se "skladistenja" secera tice, organizam ne "skladisti" proste secere u originalnoj formi nego ih koristi za sintezu glikogena koji cuva u jetri i misicima.
A ni u tom kontekstu fruktoza nije "gora" od glukoze, jer ce za razliku od glukoze biti prvenstveno upotrebljena za sintezu glikogena (dok god je to neophodno), pa tek onda za sintezu masnoca (triglicerida, konkretno).
Dakle, unesena u prekomjernoj kolicini, fruktoza hoce u konacnici biti pretvorena i u masnoce.

Stoga, naravno da i fruktozu treba unositi u organizam u ogranicenim i kontroliranim kolicinama (mislim da je ukupni preporuceni dnevni unos ciste fruktoze ogranicen na nekih 90 grama ili manje), kao i sve druge secere.
swanfilter

#73 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

swanfilter wrote: 19/11/2023 18:01 Vec godinama ne jedem konzerve bilo cega. Ponekad file kakve skuse il druge ribe.

Ne jedem salame i hrenovke.

Ponekad suhadija salame sa sela.

Ne jedem i ne kupujem vec samljeveno meso i bilo koje proizvode iz istog. Posebno konzerve.

Ne jedem bijeli kruh. I vrlo malo kruha uopsteno.

Secer izbacio i u kafu dajem med.

Sa grickalicama i gaziranim nikada nisam imao problema.

Od slatkisa volim samo cokoladne stvari, al i to sam smanjio dobrano kako ne pusim zeleni caj.

Ostali su mi pivo i cigare da ih pobjedim ...

Generalno covjek moze izbjegavati preradjenu hranu i to je to, ali izbjeci genetski modifikovano i zatrovano 100% danas je nemoguce.

Ljudi u Bosni su na hljebu i pitama, nemamo mi dzaba toliko secerasa, ovisni smo o seceru.
U medu je druga struktura secera. I ovaj je porodicni, ne kupujem od nekog tamo.
swanfilter

#74 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by swanfilter »

Entropio wrote: 19/11/2023 20:39
swanfilter wrote: 19/11/2023 18:01 Vec godinama ne jedem konzerve bilo cega. Ponekad file kakve skuse il druge ribe.

Ne jedem salame i hrenovke.

Ponekad suhadija salame sa sela.

Ne jedem i ne kupujem vec samljeveno meso i bilo koje proizvode iz istog. Posebno konzerve.

Ne jedem bijeli kruh. I vrlo malo kruha uopsteno.

Secer izbacio i u kafu dajem med.

Sa grickalicama i gaziranim nikada nisam imao problema.

Od slatkisa volim samo cokoladne stvari, al i to sam smanjio dobrano kako ne pusim zeleni caj.

Ostali su mi pivo i cigare da ih pobjedim ...
Dises li zrak?

Sve sto valja si izbacio.

Docekam li abd 50e i 60e bez lijekova, meni boljeg nema ...
moimoi

#75 Re: Sta zapravo jedemo?!

Post by moimoi »

Post Reply