Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Juvelandia

#52 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Juvelandia »

Ima onaj jedan lik sto je usao u porodicnu kucu, cijelu porodicu svezao i mucio cijeli dan i noc i na kraju ih ubio.Razlog? Gotivno mu bilo, tako istice, i sad ti meni reci da takva zivotinja treba da zivi, da ga se rehabilituje i da ima ljudska prava, ljudska prava su za ljude a ne za ovakve zivotinje, pa i cuko kad te ujede odmah ga hoce ubit jer eto bijesan je i opasan, a ovog monstruma treba drzat na zivotu, jah.
Ramzess Veliki

#53 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Ramzess Veliki »

Ili to ili ih držati u sigurnim zatvorima sa lošim uslovima. Zakupiti parcelu u Sibiru za tu namjenu.
Great Cornholio

#54 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Great Cornholio »

Ramzese, pa nije valjda da imaš sadističke sklonosti :shock:
AmADin_gospo

#55 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by AmADin_gospo »

za svirepa djela s predumišljajem, smrtna kazna javno izvršena vješanjem i ostavljanje tjla na vješalima 10 dana za pokaz svima, s natpisom djela koje je počinio.

uvesti šerijatski zakon u BiH, jer ovaj "evropski-demokratski" ne pije vode u divljoj sredini kao što je balkan
Great Cornholio

#56 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

AmADin_gospo wrote:
uvesti šerijatski zakon u BiH, jer ovaj "evropski-demokratski" ne pije vode u divljoj sredini kao što je balkan
Ma ti ba da možeš oženiti više žena, ne bi ti uvodio šerijat radi smrtne kazne :D
AmADin_gospo

#57 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by AmADin_gospo »

Great Cornholio wrote: Ma ti ba da možeš oženiti više žena, ne bi ti uvodio šerijat radi smrtne kazne :D
dosta mi je jedna, i nju jedva izdražavam, još mi treba 2-3 u kuči, ko vrane da grakču.

neka hvala. :-)
TheEmrah000

#58 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by TheEmrah000 »

evo koliko godina dobiju ljudi koji su ubijali tokom rata u bosni...

http://www.saff.ba/bih/460-pocela-je-se ... abu-hamzom
Great Cornholio

#59 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

AmADin_gospo wrote:
Great Cornholio wrote: Ma ti ba da možeš oženiti više žena, ne bi ti uvodio šerijat radi smrtne kazne :D
dosta mi je jedna, i nju jedva izdražavam, još mi treba 2-3 u kuči, ko vrane da grakču.

neka hvala. :-)
A zato si ti za smrtnu kaznu, žena te nervira :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#60 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by _BataZiv_0809 »

Opravdanost smrtne kazne je jedno od najstarijih pravno-etičkih pitanja. Argumenti pro i contra zaista zvuče uvjerljivo i teško je objektivno reći ko je u pravu. S jedne strane su argumenti da se zločin ne može kažnjavati drugim zločinom, zatim argument je i mogućnost da neko nevin bude osuđen, pa i kako smo vidjeli na ovoj temi, da je društveno prihvatljivije te ljude poslati na rad za opće dobro. Argumenti za smrtnu kaznu, prije svega, utemeljeni na pravu države na legitimnu prisilu putem represivnog aparata, zastrašujući uticaj smrtne kazne za sve potencijalne zločince, kao i ekonomska logika da je jeftinije teškog zločinca pogubiti nego ga držati na hrani i smještaju u zatvoru (uz mogućnost bijega, kao i počinjenja zločina prema drugim zatvorenicima i zatvorskom osoblju).
Eh sad kad sam vam dao filozofski uvod, mogu reci svoje misljenje, a ono je, partizani vratite se i ponesite dosta municije.(apropo onog partizanskog proglasa da ce biti streljan onaj koji je uhvacen da krade, a kruzio je facebookom) :D :D U Bosni se toliko krade da to samo smrtna kazna moze popraviti :izet:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by _BataZiv_0809 »

AmADin_gospo wrote:za svirepa djela s predumišljajem, smrtna kazna javno izvršena vješanjem i ostavljanje tjla na vješalima 10 dana za pokaz svima, s natpisom djela koje je počinio.

S' koliko godina djevojcica, po serijatu, postaje punoljetna?
Ramzess Veliki

#62 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Ramzess Veliki »

_BataZiv_0809 wrote:
AmADin_gospo wrote:za svirepa djela s predumišljajem, smrtna kazna javno izvršena vješanjem i ostavljanje tjla na vješalima 10 dana za pokaz svima, s natpisom djela koje je počinio.

Kada prvi put kaže Hello kiti. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#63 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by _BataZiv_0809 »

Ramzess Veliki wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Kada prvi put kaže Hello kiti. :lol:
:lol: :lol: :lol: Joj nedavno je bila tema na Zabranjenom forumu na pinku nešto kao koliko serijata može podnijeti BiH, ali i Evropa. Između ostalih gost je bio prof.dr. sa islamskog fakulteta Zuhdija Adilović. I frajko naravno sve afirmativno za šerijat govori, kaže nema prisile, moja ćerka je primjer, čim je postala šerijatski punoljetna odlučila je nositi hidžab. Ćerka mu, čini mi se 5 ili 6 razred. :-)
Ramzess Veliki

#64 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Ramzess Veliki »

Great Cornholio wrote:Ramzese, pa nije valjda da imaš sadističke sklonosti :shock:
Ne ... daleko od toga. Ne bih ja njih mučio. Zrno u glavu da se ne pate. Ili žale. Užasno je to kad se počnu žaliti na uslove u zatvorima, pa pišu peticije, zivkaju na telefon u gluho doba noći ... njalakše strijeljat'. :twisted:

Ma dobro, zavisno od težine zločina svakako. I ubistvo sa predumišljajem može učiniti mentalno zdrava osoba koja nikada neće ponoviti taj prekršaj.
Smrtna kazna za sociopate, masovne ubice i njima slične.
Ostali dugogodišnja robija i kamenolom.
Ramzess Veliki

#65 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Ramzess Veliki »

_BataZiv_0809 wrote:
:lol: :lol: :lol: Joj nedavno je bila tema na Zabranjenom forumu na pinku nešto kao koliko serijata može podnijeti BiH, ali i Evropa. Između ostalih gost je bio prof.dr. sa islamskog fakulteta Zuhdija Adilović. I frajko naravno sve afirmativno za šerijat govori, kaže nema prisile, moja ćerka je primjer, čim je postala šerijatski punoljetna odlučila je nositi hidžab. Ćerka mu, čini mi se 5 ili 6 razred. :-)
Ne može nama pomoći u ovoj situaciji ni šerijat ni pravna država, nego treba na godinu dana ukinuti sve zakone i svima podijeliti oružje, pa ko ostane živ neka uvodi zakone za ubuduće.
Ras Al Ghul

#66 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Ras Al Ghul »

Apsolutno ZA, prvenstveno zbog pedofila i to ne inekcija njima nego neka nasilna smrt da im se dodijeli :D
sokkia

#67 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by sokkia »

apsulutno ZA

nekad bi se i dobrovoljno javio za đelata 8)
Nadzornik

#68 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Nadzornik »

Smrtna kazna je jedna od onih univerzalnih filozofskih tema.
Nesto razmisljam o smrtnoj kazni sa religijske tacke gledista.
Moram priznati da se Hrscani i danas mole pred sredstvom za ubijanje. Ne mogu tacno da se sjetim izvora, ali se sjecam pitanja,da su recimo Rimljani Isusa objesili, da li bi danas omca bila simbol hriscanstva.
Na ovo pitanje je tesko odgovoriti.
Ja se licno protivim smrtnoj kazni ali moram navesti i to da je Bog u svim monoteistickim religijama smrtnu kaznu izricito dozvolio ili joj se nije protivio.
Od demokratija preko teokratija i totalitarnih sistema smrtna kazna se proteze kao cudan relikt nekog drugog vremena, koja je jos uvijek tu da nas na nesto podsjeti. Na tacno sta nisam siguran.
drug_profi

#69 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by drug_profi »

Mislim da je malo previse licemjerno slati svoju vojsku u rat da ubija neke tamo druge ljude bez sudjenja i onda propovjedati ljudska prava svojim kriminalcima koji su osudjeni zbog svojih nedjela.
Jednostavno ima ljudi cije postojanje cini ovaj svijet gorim. Uvijek ih je bilo i samo je jedan nacin na koji se to rjesava. Srecom danas imamo dovoljno razvijeno i pravo i forenziku da mozemo sa visokim procentom biti sigurni u krivicu osudjenih lica. Naravno da smrtna kazna ne bi bila izricana ako postoji imalo sumnje da je osudjenik nevin, tj. ako postoji sansa za nepopravljivu pravosudnu gresku.
Gojeni H

#70 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Gojeni H »

Ja sam za vracanje smrtne kazne.
Nasilni zlocini zahtijevaju protivtezu a to je kazna smrcu.

Opet, krivica mora biti apsolutno dokazana i potvrdjena na najmanje 2 sudska nivoa.

Zakon u ovoj zemlji koji stavlja gradjanina u poziciju da sam trazi pravdu ne moze biti odrziv. U Meksiku mozda, ovde ne.
Gradjanin se ne moze ne zapitati da li su zakoni pravljeni zbog zastite kriminalaca ili gradjana.

Licno bih prepisao zakon "velike drzave Teksas". Svaki nasilni kriminal gdje je doslo do upotrebe oruzja, pa cak i kada iz oruzja nije ustvari pucano se izuzetno strogo kaznjava (otprilike najmanje 15 godina).
Objasnjenje koje je meni dato je da se vode logikom "ako si ponio oruzje u pljacku, znaci da bi ga ti upotrijebio ukoliko bi se neko suprostavio, sto bi izazvalo ranjavanje ili ubistvo nevine osobe".

Onda bi se napuseni majmun zapitao da li da udje u granap s pistoljem ili ne.
It_is_a_Leclerc

#71 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by It_is_a_Leclerc »

Protiv sam. Zbog greške u suđenju je u SAD-u, samo u prošlom stoljeću, ubijeno preko 4000 ljudi.
Jednostavno, nema mogućnosti popravka i revizije.

Plus. Većini psihopata tipa Charles Manson i dr. smrt zapravo predstavlja željeni cilj, oslobođenje. Oni, kao osobe patološke psihičke strukture, želi umrijeti kako bi pokazale svijetu da su bile u pravu. Pokloniti im lagodnu i pripremljenu smrt, iako su oni svoje žrtve poslali direktno u nju, sa bolnim patnjama i agonijom, vrlo je problematično.
Hrulj

#72 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Hrulj »

Totalno ZA.
Neki zlocini poput ubistva, silovanja i ratnih zlocina ne zasluzuju drugu kaznu
ZmaJ-BiH

#73 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by ZmaJ-BiH »

Ako se van razumne sumnje utvrdi da je neko:

Ubio covjeka sa predomisljanjem (namjerno)

Ubio dijete

Taj zasluzuje smrtnu kaznu!

Kakvu drugu kaznu zasluzuje srpski snajperista koji je ubio dijete u Sarajevu??
julisiz es grant

#74 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by julisiz es grant »

Za, ako bi bila primijenjivana praksa kao u bivšoj Jugoslaviji, o čemu se detaljno može pročitati na temi koju sam davno otvorio:

http://www.klix.ba/forum/smrtna-kazna-u ... 0s50.html-
certified_fascist

#75 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by certified_fascist »

Protiv. Doživotnija robija

1) omogućava ponovno otvaranje procesa u slučajevima kad je osuđen nevin čovjek
2) bolja je kazna (suviše je jednostavno pretrpjeti par momenata stresa prije nego što čovjeku metak bezbolno uđe u lobanju)
3) jeftinija je*)
4) Osuđeni bi mogli biti od koristi cijelom društvu, npr. izgradnjom onog spomenutog autoputa za Zenicu. (Iako sam siguran da upravo oni koji predlažu prisilan rad bi onda bili prvi koji bi kukali da silovatelji i ubice grade autoput, dok su oni na birou.)

*) Troškovi samog smaknuća su naravno relativno niski, ali prethodna sudska procedura sa svim beskrajnim apelacijama i ponovnim saslušanjima je u velikoj većini slučajeva skuplja od doživotnog boravka osuđenog u zatvoru. Bar u SAD-u, odnosno u saveznim državama gdje postoji smrtna kazna. Naravno postoje države gdje je ova sudska procedura jednostavnija (tj. jeftinija), ali svako pojednostavljenje iste povećava rizik da će biti pogubljen nevin čovjek.
Last edited by certified_fascist on 21/10/2013 17:53, edited 1 time in total.
Post Reply