Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Great Cornholio

#151 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Great Cornholio »

Nauka nije dokazala da smrtna kazna za neki zločin utiče na smanjenje takvih zločina, nije dokazala da je smrtna kazna efikasno sredstvo za smanjenje pojedinih zločina, niti da je efikasna kao sredstvo prevencije zločina.

A i Bog nam je zabranio da ubijamo druge ljude, znači da su i Bog i nauka protiv smrtne kazne, pa sam zbog toga i ja protiv smrtne kazne.
cyprus

#152 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by cyprus »

It_is_a_Leclerc wrote:...zatvorske kazne su sve sličnije resortu s punim pansionom...
E mene interesuje zašto je to tako :-) :-) Zašto ulagati i trošiti pare na poboljšanje uslova u zatvorima? Po meni je puno logičnije raditi na pogoršavanju uslova tamo...
Last edited by cyprus on 17/11/2013 00:23, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#153 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dezurni_ucenik »

It_is_a_Leclerc wrote:
CVIKERASH wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Samo u SAD-u, pobijedno je 3000 potpuno nevinih ljudi principom smrtne kazne.

Smatram da je smrt za većinu teških zločinaca tipa Charles Manson, samo vrhunac njihove "misije", nagrada sa još malo medijskog publiciteta, i svojevrsno veliko finale. Zašto bismo nekome ko je ubijao svoje žrtve na najbrutalniji način omogućili humanu eutanaziju i uspavljivanje ?!

Manson je i dalje ziv.
Znam. Tvoj me avatar svakodnevno podsjeti na tu tužnu činjenicu.

s4mpion @

Da, dosta dubiozna situacija. S jedne strane ne želiš ubici omogućiti smrt kao nagradu, a sa druge strane, zatvorske kazne su sve sličnije resortu s punim pansionom...

Pa sto onda kukas da je smrtna kazna nagrada ?
Dino_noDi

#154 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Dino_noDi »

S jedne strane imamo moguci "nevini" zivot i igranje "Boga" a s druge pravdu.

Mislim da je uredu smrtna kazna na principu Serijata kad osoba/porodica koja je pretrpila zlocin trazi taj vid satisfakcije.

Trebali bi raditi na poljima, rudnicima, putevima... djaba i zatvori ne bi trebali biti toliko uslovni da budu bolji od skola.

Ali uvijek na kraju dolazimo sta ako "nevinog" zatvorimo. Sistem je dobar koliko je nevinih ljudi u zatvorima.
Great Cornholio

#155 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

cyprus wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:...zatvorske kazne su sve sličnije resortu s punim pansionom...
E mene interesuje zašto je to tako :-) :-) Zašto ulagati i trošiti pare na poboljšanje uslova u zatvorima? Po meni je puno logičnije raditi na pogoršavanju uslova tamo...
Pa i zločinci su ljudi, a i niko se nije rodio kao zločinac, to je postao tokom života, pa zbog toga postoji šansa da bi se zločinac mogao i popraviti ako ga se na pravilan način tretira.

Ali slabo ko u njima vidi i onu ljudsku stranu, "normalni" bi da ih pobiju, ili da ih muče.
novikorisnik

#156 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by novikorisnik »

Bez zelje za polemikom, uputicu savjet muslimanima, a vezano za ovu temu. Naime, podsjetio bih, prvo sebe, a onda i ostale, da se covjek koji vjeruje u Allaha i Sudnji dan, ne moze izjasnjavati, po bilo kom pitanju, osim onako kako to Kur'an nalaze. Sto ce reci, da je pitanje smrtne kazne jasno definisano Kur'anom i musliman nema tu apsolutno ni malo prostora da daje svoj stav i misljenje. Prvenstveno zbog cinjenice da je, izgovorivši šehadet, posvjedocio da je njegov Gospodar i Zakonodavac, Allah Uzviseni, koji JEDINI ima pravo da postavlja zakone i uredjuje propise. To sto mi zivimo u drzavi kreiranoj na ateisticiko-demokratsko-sekularno-bla bla bla principima i dalje ne igra ulogu kod osobe koja se smatra vjernikom u Allaha s.w.t., jer uprkos cinjenici da vjernik u takvom drustvu ne moze nametnuti šerijatske propise, nema pravo smatrati bilo koju kaznu, koja je Kur'anom definisana, neispravnom, zaostalom, neprikladnu vremenu itd, jer to automatski izvodi tu osobu iz Islama.
Musliman ce svaku kaznu koja je definisana Kur'anom i Sunnetom smatrati onakvom kako je i definisana. To sto taj princip izvrsenja kazne ne moze primjeniti u drustvu u kojem ne vlada islamski zakon, ne obavezuje covjeka da sad na svoju ruku i izvrsava spomenuti. To i nije poenta moje sugestije. Poenta je iskljucivo u cinjenici da musliman u diskusijama ovakvog tipa, moze ucestvovati jedino na nacin da drugima iznese stav Kur'ana i to je to. Ponavljam, ne radi se o nametanju šerijatskih propisa u zemlji u kojoj vlast imaju nemuslimani. Sto se muslimana tice, on treba da bude svjestan, da ce za svaki zlocin biti kaznjen upravo onako kako je Kur'anom propisano - u zemlji u kojoj vlada islamski zakon, a gdje ne vlada, nek ne misli da to sto mu presuda npr, bude oslobadjajuca, da ga ta kazna nece mašiti na Ahiretu.
S4mpion

#157 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by S4mpion »

Great Cornholio wrote:Nauka nije dokazala da smrtna kazna za neki zločin utiče na smanjenje takvih zločina, nije dokazala da je smrtna kazna efikasno sredstvo za smanjenje pojedinih zločina, niti da je efikasna kao sredstvo prevencije zločina.

A i Bog nam je zabranio da ubijamo druge ljude, znači da su i Bog i nauka protiv smrtne kazne, pa sam zbog toga i ja protiv smrtne kazne.
Ako smakneš ubicu i silovatelja kojem je zločin dokazan 100%, u potpunosti si spriječio njihovo zločinačko djelovanje u budućnosti, nema sigurnije prevencije.

Postoje religije u kojima je smrtna kazna dozvoljena.
Great Cornholio

#158 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

S4mpion wrote:
Ako smakneš ubicu i silovatelja kojem je zločin dokazan 100%, u potpunosti si spriječio njihovo zločinačko djelovanje u budućnosti, nema sigurnije prevencije.

Spriječio si i njihovo zločinačko djelovanje ako ih osudiš na doživotnu robiju, a i povećao si i šansu da se iskreno pokaju za zločine koje su učinili, jer kako od Boga da tražimo da bude milostiv ako smo mi okrutni prema drugim ljudima.

Da, postoje religije u kojima je dozvoljena smrtna kazna, nažalost.
dezurni_ucenik

#159 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dezurni_ucenik »

Great Cornholio wrote:
cyprus wrote:
Pa i zločinci su ljudi, a i niko se nije rodio kao zločinac, to je postao tokom života, pa zbog toga postoji šansa da bi se zločinac mogao i popraviti ako ga se na pravilan način tretira.

Ali slabo ko u njima vidi i onu ljudsku stranu, "normalni" bi da ih pobiju, ili da ih muče.
Sta bi ti radio konkretno sa John Wayyne Gacyjem ? Ubio i silovao preko 30 djecaka .A cijelo vrijeme ga smatrali normalnim.Imao svoju porodicu,svi ga voljeli u naselju .A niko nije znao da je na drugom kraju grada imao kucu gdje je dovodio djecake da im pokaze madjionicarske trikove,(a oblacio se kao klaun,sto je kasnije bila inspiracija Stephenu Kingu da napise IT),npr stavi im ruke iza ledja,sveze ih lisicama,lafo da im pokaze kako se mogu izvuci.Nakon toga ih siluje i ubije.

I ti meni reci kako u njemu vidjeti ljudsku stranu.
cyprus

#160 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by cyprus »

Great Cornholio wrote:
cyprus wrote:

Ali šta društvo ima od toga ako se monstrumi poput Breivika ''poprave''? :-)
S4mpion

#161 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by S4mpion »

Great Cornholio wrote:
S4mpion wrote:

Spriječio si i njihovo zločinačko djelovanje ako ih osudiš na doživotnu robiju, a i povećao si i šansu da se iskreno pokaju za zločine koje su učinili, jer kako od Boga da tražimo da bude milostiv ako smo mi okrutni prema drugim ljudima.

Da, postoje religije u kojima je dozvoljena smrtna kazna, nažalost.
Zapravo nisi, opet se vraćamo na pitanje: Koliko njih je pobjeglo sa te doživotne robije i opet počinilo teška krivična djela?

Nažalost ili ne, to razbija izjavu da je Bog protiv smrtne kazne.
Great Cornholio

#162 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Rekoh ja šta imadoh reći na ovu temu. Ja sam protiv smrtne kazne, mislim da je to barbarski čin, čin kojim se ništa neće popraviti, i čin kojeg Bog zabranjuje.
dezurni_ucenik

#163 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dezurni_ucenik »

Great Cornholio wrote:Rekoh ja šta imadoh reći na ovu temu. Ja sam protiv smrtne kazne, mislim da je to barbarski čin, čin kojim se ništa neće popraviti, i čin kojeg Bog zabranjuje.

Najlakse je to reci. :oops:
cyprus

#164 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by cyprus »

Great Cornholio wrote:Rekoh ja šta imadoh reći na ovu temu. Ja sam protiv smrtne kazne, mislim da je to barbarski čin, čin kojim se ništa neće popraviti, i čin kojeg Bog zabranjuje.
Slažem se... I ja sam protiv... Ali zašto monstrumima omogućiti dobre uslove u zatvoru? Smatram da jedino ljudsko pravo za takve neljude koje treba važiti je: pravo na život... Sva ostala im ukinuti... Mora im se osigurati pakao prije smrti...
Last edited by cyprus on 17/11/2013 00:43, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#165 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dezurni_ucenik »

Ovaj Cornholio ko Hershyl iz Walking Dead.Kad nije htio da pobije zombije pa ih cuvao u stali ,konto da se mogu izlijeciti.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/11/2013 00:50, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#166 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dezurni_ucenik »

I odgovori mi za kraj ako je Bog protiv smrtne kazne zasto u Iranu redovno vjesaju dilere ? A tamo kako znam vlada serijatsko pravo.
Great Cornholio

#167 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

CVIKERASH wrote:
I odgovori mi za kraj ako je Bog protiv smrtne kazne zasto u Iranu redovno vjesaju dilere ? A tamo kako znam vlada serijatsko pravo.
Religija ima mnogo, Bog je jedan, Islam je samo jedna od religija. Ja vjerujem da nam je Bog zabranio da ubijamo druge ljude, a eto muslimani ne vjeruju u to.
dezurni_ucenik

#168 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dezurni_ucenik »

Great Cornholio wrote:
CVIKERASH wrote:
Religija ima mnogo, Bog je jedan, Islam je samo jedna od religija. Ja vjerujem da nam je Bog zabranio da ubijamo druge ljude, a eto muslimani ne vjeruju u to.
Koja suplja :lol: :lol: :lol: :lol:
Great Cornholio

#169 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

CVIKERASH wrote:
Nije šuplja, to je istina, Islam je religija u kojoj je smrtna kazna dozvoljena, to je jedan od razloga zašto ja ne bih mogao biti musliman.
dezurni_ucenik

#170 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dezurni_ucenik »

Great Cornholio wrote:
CVIKERASH wrote:
Nije šuplja, to je istina, Islam je religija u kojoj je smrtna kazna dozvoljena, to je jedan od razloga zašto ja ne bih mogao biti musliman.

Izvini molim te :oops: .Hoces sad da kazes da je Islam primitivna religija za divljake.A sta si ti po religiji ?

Kako padaju maske odmah :lol: :lol:
Great Cornholio

#171 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

CVIKERASH wrote:

Izvini molim te :oops: .Hoces sad da kazes da je Islam primitivna religija za divljake.A sta si ti po religiji ?

Kako padaju maske odmah :lol: :lol:
Nemam ja nikakve maske, dosta sam puta izjavio da nisam musliman, izjavio sam da sam nezavisni vjernik, vjerujem u Isusa ali nisam pripadnik niti jedne hrišćanske crkve, pošto ne vjerujem u postojanje đavola( šejtana) neće me niko, i zato sam nezavisni vjernik 8-)

Nego, da ne začatavamo, laku noć :)
dezurni_ucenik

#172 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dezurni_ucenik »

Laku noc ti zele srednjovjekovni inkvizitori i sve zrtve koje su pale na lomaci zbog tvoje religije.
Great Cornholio

#173 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

CVIKERASH wrote:Laku noc ti zele srednjovjekovni inkvizitori i sve zrtve koje su pale na lomaci zbog tvoje religije.
Isus je bio protiv smrtne kazne, pa onda oni koji su je izvršavali nisu bili sljedbenici Njegovog učenja, nisu vjerovali Isusu već crkvenim autoritetima.

Eto tako, laku noć ti želim :)
dezurni_ucenik

#174 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dezurni_ucenik »

Great Cornholio wrote:
CVIKERASH wrote:Laku noc ti zele srednjovjekovni inkvizitori i sve zrtve koje su pale na lomaci zbog tvoje religije.
Isus je bio protiv smrtne kazne, pa onda oni koji su je izvršavali nisu bili sljedbenici Njegovog učenja, nisu vjerovali Isusu već crkvenim autoritetima.

Eto tako, laku noć ti želim :)

AllahEmanet i laku noc ,nacionalisto.
drug_profi

#175 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by drug_profi »

It_is_a_Leclerc wrote:Samo u SAD-u, pobijedno je 3000 potpuno nevinih ljudi principom smrtne kazne.

Smatram da je smrt za većinu teških zločinaca tipa Charles Manson, samo vrhunac njihove "misije", nagrada sa još malo medijskog publiciteta, i svojevrsno veliko finale. Zašto bismo nekome ko je ubijao svoje žrtve na najbrutalniji način omogućili humanu eutanaziju i uspavljivanje ?!
Ne treba.
Odvede se na neko brdo i tamo strelja i zakopa.
Kraj price.
primjer USA nije sukaldan onome sto je bilo u SFRJ. Ako cete navoditi statistiku, onda se rukovodite sa iskustvom iz SFRJ, a ne USA gdje se za tom kazno i prelako poteze. U SFRJ je ta kazna izricana izuzetno rijetko i to za zlocine od kojih se najezis.
U SFRJ nije pogubljen ni jedan covjek ako je imao i jednu olakotnu okolnost, ili zrno sumnje da nije bas kriv kako optuznica kaze.
Post Reply