Hu iz juprobook wrote:Ti si glup sta li? Kompleksi neki udaraju ha? Non stop neka negativa?insomnia78 wrote:Lijepo osim ako ti ne smeta sitnica da mu trazis lovu za uloske i to sto si sama po citav dan. Ah da, uvijek kozes ici na izlozbe, koncerte i baviti se robotikomAmazonka27 wrote: Muz-plava karta, programer...da cak i ne radim...ostane nam vise para nego sto smo ovdje imali sa obje plate.
Ljudi su u braku i normalno da zajedno dijele sve sto imaju, ako ti zivis u nenormalnoj zajdnici po sistemu ovo je moje, a ovo tvoje, onda te iskreno zalim.
Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
- insomnia78
#551 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
-
dječak sa šibicama
#552 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nece ni tada, sjecam se nakon rata, kad je Njemacka porucila izbjeglicama "jbg, idete kuci", ko nije htio nazad bjezao jal u Ameriku, Kanadu, jal u Holandiju. Nece niko kod pijetlova, tamo nesto nije u redu 
- mousstapha
#553 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Sad vas je insomnia bas trigerovo. 
- insomnia78
#554 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ma nece. Kad su ono u zadnjem valu izbjeglice navalile. Ovi odavde isli u Madjarsku, gdje li kedva autobus nafatalidječak sa šibicama wrote:Nece ni tada, sjecam se nakon rata, kad je Njemacka porucila izbjeglicama "jbg, idete kuci", ko nije htio nazad bjezao jal u Ameriku, Kanadu, jal u Holandiju. Nece niko kod pijetlova, tamo nesto nije u redu
I sto ima imigranata ovdje gledaju da razgule u Englesku
- insomnia78
- dale cooper
#556 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Neeeeee.insomnia78 wrote:Hoa sliku zene u bikiniju
- insomnia78
-
dječak sa šibicama
#558 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Jedino par godina nakon rata, kad je onih par sela iz TK kantona i gomila izbjeglica iz Srebrenice, oshlo u Francusku pa zavrsili u satorima u crkvenim dvoristima.
Ne znam sta bi poslije sa tim ljudima... a sjecam se u ratu, kad je nekih 100 ili 200 srebrenicana jos `92 otislo na Maltu, spakovali ih neki iz UN-a u autobuse. Ljudi nisu znali ni gdje idu, kasnije skontali da im je pala kasika u med. Dan danas konobarisu, kuhaju, rade u turizmu, djeca se iskolovala, menadzeri ovo ono
sta ti je zivot i sudbina.
Ili oni sto zaglavise u autobuse za Makedoniju, sprcali ih u neke kampove kod Skopja, isto Kurdi... za par mjeseci sve zavrsilo u Svedskoj, danas dodju preko ljeta, kurce se po Bascarsiji, vade mast onim sto Bosnu branise i fukara ostase.
Ne znam sta bi poslije sa tim ljudima... a sjecam se u ratu, kad je nekih 100 ili 200 srebrenicana jos `92 otislo na Maltu, spakovali ih neki iz UN-a u autobuse. Ljudi nisu znali ni gdje idu, kasnije skontali da im je pala kasika u med. Dan danas konobarisu, kuhaju, rade u turizmu, djeca se iskolovala, menadzeri ovo ono
Ili oni sto zaglavise u autobuse za Makedoniju, sprcali ih u neke kampove kod Skopja, isto Kurdi... za par mjeseci sve zavrsilo u Svedskoj, danas dodju preko ljeta, kurce se po Bascarsiji, vade mast onim sto Bosnu branise i fukara ostase.
- Krokodajl
#559 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
U mene amidžić direkt iz logora u Švedsku, malo radio pa u invalidsku penziju otišo, dođe preko ljeta kuka kako mu je teško i za drugi stan porez plaćat, kaže ko me nagovori da kupim 2 stana ljudi i u 50-oj plaćaju kiriju

-
dječak sa šibicama
#560 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Ma to je haos bio, dodje autobus u izbjeglicki kamp u Hrvatskoj ili Sloveniji, volja ti uci volja ti cekati "da rat zavrsi".
Ko je usao, pametan bio, znam lika tako otisao do Londona i sad tamo zivi. Jedini usao u autobus, u ljeto `92, ostali bili na filozofiji "ma stat ce rat za mjesec dva, nece to dugo".
Kasnije, `93 i `94 svi hoce na zapad, ali nema, zatvorilo granice. To je preko sume islo, u gepeku automobila, sakriveni u kabini kamiona, ma ludilo jedno. U Malme `97 isli iz Krajine, iz Krupe, Bihaca, u gepeku prelazili.
Nekad `97 dosla dva tri autobusa banjalucana iz Norkopinga ako se dobro sjecam, da vide kakvi su uvjeti povratka... pobjegli ljudi nazad u Svedsku, nisu na ljetovanje dolazili par godina, oporavljali se od shoka.
Ko je usao, pametan bio, znam lika tako otisao do Londona i sad tamo zivi. Jedini usao u autobus, u ljeto `92, ostali bili na filozofiji "ma stat ce rat za mjesec dva, nece to dugo".
Kasnije, `93 i `94 svi hoce na zapad, ali nema, zatvorilo granice. To je preko sume islo, u gepeku automobila, sakriveni u kabini kamiona, ma ludilo jedno. U Malme `97 isli iz Krajine, iz Krupe, Bihaca, u gepeku prelazili.
Nekad `97 dosla dva tri autobusa banjalucana iz Norkopinga ako se dobro sjecam, da vide kakvi su uvjeti povratka... pobjegli ljudi nazad u Svedsku, nisu na ljetovanje dolazili par godina, oporavljali se od shoka.
- mirsek
#561 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Uglavnom se slazem sa analizom.Amazonka27 wrote:@hrle1976
coca-cola se prozvodi u BiH u Hadzicima...i prije rata i poslije rata.
Neko je spomenuo staracki dom - znate li vi koliko to kosta i ko to moze priustiti? znate li koliko se zivot citave porodice promjeni kada samo jedan clan obitelji oboli i zahtjeva 24/h njegu? Mislite da imate pomoc drzave? NE! Jebat ce vas jos vise i uzduz i poprijeko i gdje mogu i gdje ne mogu. Smisljat ce nacine kako da vas jos vise dovedu do situacije gdje cete pistati ko pretis lonac. Citav radni zivot ti se odbija od plate za zdravstvo i onda te drzava prepusti nicemu - placaj privatnike, placaj pelene, placaj kolica, krevete, duseke dekutubis...placaj tablete, ides kod srba jer je tamo jeftinije.. Prepisu infuziju, trci da kupis branilu...nosi gaze, nosi terapiju...nema reagenasa...nema cega nema. Placaj privatno fizioterapeuta jer ovi drzavni NIKAD NECE DOCI. Traze da doneses nalaze sa DIP-a kao potvrdu diabetesa da bi pacijent digao trakice iako pacijent uredno prima insulin....O CEMU VI RASPRAVLJATE? Materi hocu da rezervisem termin za redovni pregled...ono sto se podize svjest...trkama, farbanjem pramenova kose, kupovinom XY proizvoda pa dio ide za aparate...kaze za 6 mj...a njoj propisano svako 6 mj da kontrolise...ne moze drugacije. Znaci kod privatnika opet jel? Pa sta bi neki dan sa zenama u KCS-u...salju ih po cijeloj BiH da prime terapiju. Jel? Imal toga u Njemackoj, Danskoj, Francuskoj, Svedskoj, Svicarskoj...? Ima li?
Jebale vas i pive i harobo bombone i nutela od 1KG 2,5 (kurko, nidje je nisam vidjela) i par pfeningi razlike u litru mlijeka. Tri stranice palamudite i ubjedjujete nas vi koji zivite vani da znate kako je nama u bosni. Kao nije nam lose. Nije...nismo gladni i jeftina je kafa i cigare...a i moze se dobro najest za 20 KM vani...
Pogledaj bolan bolan koliko se para skuplja da se djeca lijece vani...jer kod nas to ne moze. Pogledaj akcije za skupljanje JEBENOG SKOLSKOG PRIBORA za djecu istocne bosne i krajine. jel to normalno? Skupljaju se donacije za djeciju uzinu...ne za jedno djete neo za cijelu skolu. Pa je ste li slijepi i gluhi?
Nece ljudi da rade? Ma najedite se govana ko god ovo kaze. Ja znam koliko sam suza prolila i aplikacija poslala za bilo kakav posao...isla od fime do fime i molila. Snimala neki CV video preko posao.ba, raja mi se smijala...molila raju da lajka video jer mora video imati lajkove da bi me promovisali na TV. Nece raja da lajka. Hrane lajkovima gladne i pisu amin ispod slika bolesne djece. Radila 4 god za 350 KM na crno, radila na fakultetu za 400 kao student. 2 god nista nisam radila jer sam bila prekvalifikovana i niko me nije htio zaposliti... Pomogao mi profesor sa fakulteta, njegova preporuka i preporuka dekana...da uletim u drzavnu firmu. Kad cuju da napustam posao u drzavnoj firmi i hodza se krsti. A moj pogres 0. Zaglupila. Dani obuke 0. napedovanje 0. Nekome je san doci na posao u 8 i otici u 16:30, radio ne radio - plata na racun. Meni nije...ja necu da ovisim o sefu supku koji nece da me posalje na obuku i certificiranje jer ja to mogu sama nauciti, da me stavi u kancelariju sa covjekom koji se nije nikad okupao, da mu dolazim sa godisnjeg da radim, da kad sam na bolovanju kaze "posalji muza po laptop"...plata uredno manja. A on ode na svjetsko prvenstvo...firma placa. Ja sutila i trpila...gdje cu drugo? Moze li se promjeniti? ne moze...radim poslove koji ubijaju inteligenciju i ja nisam postala strucnjak nego mrzovoljni referent...I da...ne dobijam platu u skladu sa svojom strucnom spremom.
To je moje iskustvo...a iskustvo nezaposlenih ljudi koje poznajem je jos gore. Svako bi da imaju radnika da mu placaju 600KM, ako se pokaze da ga mozda i prijave. i to ako im se posreci pa da nadju tako nesto...Uvijek je bilo lezihljebovica, tako i sada..i ne treba na osnovu pojedinaca da se tvrdi da raja nece da radi. Drzava sistemski zaglupljuje ljude...sto si gluplji njima je bolje...jer pametan mozak ne moze da svari sve ove gluposti koje se desavaju u drzavi.
Prema tome @hrle1976, cijenim tvoje zivotno i radno iskustvo...ali ne mozes ti bolje od nas znati kakvo je stanje u BiH. Mi ne napustamo posao, nego drzavu. Drzava nam je u klincu i toliko su je ujebali da naredne 3 generacije nece moci da je poprave. Ovdje je sve laz i prevara. Ovdje nema pravne drzave niti ikakve perspektive. Glavni grad nema godinama vodu, zdravstvo i skolstvo u klincu...drazava sama sebe vara za poreze...prema tome, aufwiedersehen BiH...a ko god misli da je bolje vamo - neka se vrati u BiH i uziva sve cari nacionalizma, niskih plata, mizernih penzija i sda omladine.
Sa kojim kvalifikacijama trazis posao vani tj. jesi li sta oko data science ili data analytics zavrsavala, znam da si se raspitivala prije oko toga ??
- mirsek
#562 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nije cinican nego sjebaT i to lijeci tako sto kao "nadmocno" trola..mousstapha wrote:Jao pa moras li uvijek cinican biti.
A da detaljno i jasno odgovori na neko pitanje to od njega ne ocekuj.
- insomnia78
- mirsek
#564 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Znas li ti sta ona moja analiza Madnerovog posta govori o tvojoj tezi da je tesko dostici 2000 eura ?insomnia78 wrote:Kme, kme
Takodjer nisi mi objasnio al eto ajd ljudima koji citaju objasni koja je to socijalna pomoc koja je toliko dobra da ne zelis da se prekvalifikujes i da imas platu od 1500+ eura ?
- insomnia78
- Amazonka27
#566 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Jesam se raspitivala u napadu panike kad sam skontala da sam tehnoloski zaostala...da sam se uljuljala u svakodnevnicu i da nemam nista u rukavu... Previse sam interno orjentisana i moram sve ispocetka. Radim u SAP-u kao krajnji korisnik...bez certifikata naravno..., i ono sto je moja najjaca karika je piskaranje, dopisi, ugovori, i sva prateca birokratska sranja koja bi tek na C2 mogla da iskoristim. Vidjecu sta se tamo trazi...koliko sam upratila, mnogo vole Microsoft proizvode...NAV mi se cini dobar izbor...mozda postoji sansa za neku praksu kao NAV Tester.mirsek wrote: Uglavnom se slazem sa analizom.
Sa kojim kvalifikacijama trazis posao vani tj. jesi li sta oko data science ili data analytics zavrsavala, znam da si se raspitivala prije oko toga ??
- Bluemore
#567 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
bazen od 3,50 do 7 € ulaz512MB wrote:Ja mrzim programiranje a pogotovo kad nije u slobodnom vremenu. Al jebat ga treba financirat bazen, privatne skole i zenine hirove, a na lottu jos nisam dobio...mousstapha wrote:Njemci uglavnom ne rade taj posao zato sto je slabo placen. Nije da svi bjeze od tog posla. Merkelova je neki dan u intervjuu govorila kako pokusava da stimulise taj sektor sistemskim upumpavanjem novca.
A ovo za programiranje je smijesno. Nije sad da je to aman neka nauka koja je teska pa se ne moze savladati. Stvar je u tome da nisu svi ljudi za tog posla. Isto sto nisu svi za doktora, bravara, mehanicara i sl. Treba imati i neki afinitet prema poslu. Na kraju da vise ljudi krene u taj sektor, svima bi devalvirao vrijednost kao sto se desilo u Indiji. Onda radis za manje para, ali nekvalitetno.
a sta je tu blempro
- mirsek
#568 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
A vidim da ipak ne kontas analizirati podatke..insomnia78 wrote:Kojih 1500?
Koliko iznosi ta socijalna pomoc u Njemackoj da ti se ne isplati raditi neke poslove, evo treci put te pitam ?
- Bluemore
#569 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
a zabranjeno iz negovatelja nakon sto stanes na noge u de naci dr posaomadner wrote:Opste poznato, zato i nema nikog u De da to radi. Nece ljudi da napuste radnicku klasu, pu srednja klasa, pu pu.insomnia78 wrote:Ma nemas ti pojma. Od tih 29, 20otpada na ove njegovatelje. Pricaju ljudi na fejsbuku
- insomnia78
#570 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Nema svako zeludac za pranje govana. Ljudi koji zive u De imaju taj "luksuz" da odjebu takve ponude za razliku od Bosnje kojemu je to jedina sansa
- insomnia78
#571 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Postati programer?Bluemore wrote:a zabranjeno iz negovatelja nakon sto stanes na noge u de naci dr posaomadner wrote:Opste poznato, zato i nema nikog u De da to radi. Nece ljudi da napuste radnicku klasu, pu srednja klasa, pu pu.insomnia78 wrote:Ma nemas ti pojma. Od tih 29, 20otpada na ove njegovatelje. Pricaju ljudi na fejsbuku
![]()
![]()
- insomnia78
#572 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Isto mala djeca.
- mirsek
#573 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Generalno svakom kako izabere nek mu bude ali po meni je ovakav nacin najboljiprobook wrote:Ti si glup sta li? Kompleksi neki udaraju ha? Non stop neka negativa?insomnia78 wrote:Lijepo osim ako ti ne smeta sitnica da mu trazis lovu za uloske i to sto si sama po citav dan. Ah da, uvijek kozes ici na izlozbe, koncerte i baviti se robotikomAmazonka27 wrote: Muz-plava karta, programer...da cak i ne radim...ostane nam vise para nego sto smo ovdje imali sa obje plate.
Ljudi su u braku i normalno da zajedno dijele sve sto imaju, ako ti zivis u nenormalnoj zajdnici po sistemu ovo je moje, a ovo tvoje, onda te iskreno zalim.
- mirsek
#574 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Koliko iznosi taj "luksuz" socijalne pomoci u De da ti se ne isplati biti njegovatelj ili medicinska sestra npr. ?insomnia78 wrote:Nema svako zeludac za pranje govana. Ljudi koji zive u De imaju taj "luksuz" da odjebu takve ponude za razliku od Bosnje kojemu je to jedina sansa
- insomnia78
#575 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana
Aj cojka pa realnoat de demantuje. Jel to hoces reci da u njemckoj nije osto niko ko bi se mogo prekvalifikovati u njegovatelja