Nisam rekao da je idealno ali brate i nije crna rupa, jer bi onda bio rat da je. A nije. Neki kad ovdje pisu covjek bi pomilio da je BiH u nekom ratnom stanju aman ono Mob Rule, gdje svaka porodica je zase i ratuje protiv druge ali doslovno. Pa nije tako.kiligonzales wrote:Njemacka je 20 puta mnogoljudnija zemlja od BiH i ima mizernu stopu nezaposlenosti, jak sistem, jak drzavni sistem. Nadji nekoga ko tamo radi na crno za platu od 400, 500, 600 maraka ko ovdje u mnogim manjim mjestima oko Sa, a bome takvih plata ima i po Sa. Eto nadji ekvivalent toj plati , neku platu u Njemackoj koja je losa kao ta? Nije ovdje lijenost, ovdje neki ljudi ne zele biti robovi, raditi dzaba za drugog, kad se od takve plate rashodi, ne pokrije ni svoje osnovne troskove. Kad se ljudima prica sta se ovdje radi ne zele da vjeruju, pitaju se kako je to moguce. Po toj nakaradnoj logici ispade da ovdje ima previse posla i mogucnosti, svako sa svojim dijasporcima ratuje da im neke zablude razbije. Jbg kad je nama tako dobro sto nam se nevratite?hrle1976 wrote:Ima u Bih vise ljenosti nego sto neko misli, pogotovo kod omladine. Nije potrebno se lagati. Niti ko ovdje pokusaje izvrnuti saksiju. Njemacka je njemacka kao i svaka druga drzava sa plusom i minusom. O pravniku, haj on je samo naletio na Svabu koji nije za tako nesto. Time nije receno da nema jedno debelo brdo onih koji su. Procitaj samo stampu o takvim stvarima i skontat ces da je brojka visestuko veca nego u BiH, no naravno i Njemacka je visestruko veca od BiH kako geografski tako i populacijom.kiligonzales wrote:
Moro sam boldirati ovo. Mislim da dijasporci generalno misle da se ovdje kuka jer raja ne zeli raditi i da je rjesenje u tome da se neko samo pogura da otvori nesto svoje put ka nekome uspjehu u BiH, jest mantrak, da je tako vratili bi se sami i otvorili ovdje tovar firmi, ako je u BiH sansa za to jednaka kao negdje u EU umjesto sto salju novac otamo. Kad dodje u opstinu i zapocne proces otvaranje firme, pa vidi silne birokratske procedure, pa onda vidi da tovar stvari nece zavrsiti radi birokratije i necijeg politickog reketa, kriminalnih ucijena i pojedinaca kojim kvari posao na vrijeme i da ce i sam zaglaviti u nekom nepredvidjenom gubitku, onda se mnogi mahom losije stojeci dijasporci uhvate noge gazeci po vlastitom planu, a ako je i otvori tek bitka pocinje, ukoliko je firma orijentiranaposlom ka BiH, a ne tome da se radi za strano trziste odavdje.
Sto se tice Njemacke, da se nasadis na glavu da je predstavis kao BiH, a od Njemaca napravis nepostenije ljude od nas, to ti nece uspijeti, njihov i nas odnos prema svemu je dijametralno razlicit, ljudi su posteniji i radniji od nas i imaju bolji i razumniji odnos prema sopstvenoj drzavi. Preporuka nije jednaka tome da odes i tutnes nekom konju kovertu u dzep za posao ili ga dobijes zbog lizanja guzice nekome u nekoj stranci.
Evo ti primjera, nas pravnik otiso u Njemacku da radi, firma u problemima, nas pravnik se otvorio i gazdi predlozio nase metode rijesavanja finansijskih problema, covjek mu se zahvalio pismom u kojem napominje drzavne organe, a time i kompanije da je lik kriminalac i opasan po sistem jer ga je savjetovao da izbjegava placanje poreza. Sta mislis kako bi isti pravnik prosao u BiH sa nasim gazdama?
Sto se Njemacke i rada na crno tice. Ima ga na svakom cosku. Jedne prilike supruga i ja u pizzariu usli nismo sjedili 10 minuta, kad na vrata roknu Zoll policija. Njih jedno pet na prva vrata i mozda jos toliko na zadnja. Daj papire. I dok je ko nama zavrsavao pizze i jos jednima jer su policajci dopustili jer smo vec platili. Cujem kako nema papire za brojne radnike. Mislim jedno njih troje je tu bilo na crno. Ima rada na crno na svakom cosku doslovno.