Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali jomu

#376 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mali jomu »

U svojoj Kuci je najbolje, gdje god ti ta Kuca bila.......

Kad si u bilo kojoj svojoj kuci stranac, ne snalazis se u njoj, sve te u njoj nesto jede sa svih strana, nisi u njoj dobar nikako kako god ti bio dobar...... tad nisi u svojoj Kuci, tad su i tudjoj kuci.

Nema ko ne zeli otici iz tudje kuce, neko moze neko ne moze.

Tvoja Kuca je ona kuca u kojoj si regulare u normali sa svime i svacemu u njoj i okolo nje. Ne kontam ono komsija mi pojeo pitu, nece na kahvu, muzika do 12, daleko prodavnica itd...... to je normala, vec da zivis sa smijehom u pozitivi sa svime i picis......

Mala frkica, belajcic, cika vriska skakanje tamo vamo..... u pozitivi normale sa smijehom picis dalje..... sredinom.

....siroka je Zemlja, gdje se kome svida, moze i zeli.

( rat i ratovi.... to je prisila, spasavanje, bijeg da spasis zivot i svakave stvari koje ne zelis da radis.... ali se desavaju, pa kako se ko gdje zaustavi )
Bloo
Globalna šefica

#377 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

teletrader i amazonka :D
mislim da se vani plaća isto kao i kos nas, posjedovanje PRIJEMNIKA, a ne gledanje programa :D
mali jomu

#378 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mali jomu »

Bloo wrote:teletrader i amazonka :D
mislim da se vani plaća isto kao i kos nas, posjedovanje PRIJEMNIKA, a ne gledanje programa :D
..... normala, prijemnik je vazan a ne sta gledas :mrgreen:
Amazonka27

#379 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

[quote="teletrader"]

samo da naglasim da apsolutno ne mislim da je cijena stanova povoljna. Napotiv... U Bayernu su pretezno uracunati...ili preskacemo te oglase, jer su nas dobronamjernici upozorili da cim nije uracunato i naznaceno koliki su troskovi grijanja da moze glava da boli od toga.
sto se tice gradskog prevoza, poredim lokalnu voznju a ne sad vukojebine. bas zbog toga i ne zelim da idem u vukojebinu jer jedva jedno auto kupih i ne placaju mi se dvije registracije i necu da pjesacim po sata do stanice isl. Samo sam htjela naglasiti da je ljudima u gradu data alternativa za razliku kod nas, gdje ljudi ne smiju biciklo ni na balkon da iznesu ako su na nizem spratu...odnese.
Kad sam mislila na ruse i zavrtanje plina - Njemacka sigurno nije duzna rusima za razliku od BiH, tako da se pred svaku sezonu pocne otpaktivati prica kako zbog dugovanja (a dugovanja nastala zbog neplatisa) ce se mrznuti svjet koji placa. da ne govorim o sistemu - uvijek ima tople vode...i kad smo vec kod vode - uvijek ima vode :D i to takav pritisak da izbija tanjir iz ruku. Vjerujem da je i bakterijoloski ispravnija.

sto se tice javnog servisa, tako je kako je. placala sam ovdje, placacu i tamo. dovoljno je da imas radio u autu pa da imaju osnovu da ti naplate to. zato oni uvijek mogu prenositi sva ta svjetska desavanja i pratiti sve manifestacije - za razliku od nas. Nije neka pljacka, pa nek ispostavljaju fakture.

opet kazem, sa njemackom platom cijena hrane nije skupa...ja imam problem da sve pretvaram u marke i licno ja jos uvijek imam bh platu pa kazem da nije isto. ako imas platu 2000 eura onda je tebi 1l mlijeka od 1,5 euro jeftino, ali taj isti litar je u bih 1,5 KM. Ovo naglasavam jer kazu da je hrana jeftinija u De. Nije. Samo ti na kraju mjeseca ostane vise para od njemače plate. Zato, gel za tusiranje 1,5 euro...kod nas 7 KM wohooo :D ne pricam o no name markama, nego o nivea, axe i sl stvari koje i ovdje kupujem. Parfemi...pa jebo te sta je ono onako. ali zato vala svijet i miriše. Em imaju vazda (tople) vode, em kozmetika jeftina...

Ti sigurno imas vise iskustva, jer zivis tamo vec 2 god... ja iznosim ono sto sam zapazila i sigurno ce biti tu iznenadjenja....kao npr sto smo se iznenadili za mobilnu mrežu. Eto, prosto mi dodje da se izvinem BH Telecomu. Vodafone za 25 eura nikad ali ni jedan dan nije imao puni signal niti obecavajucu brzinu. Prvi put kad sam bila, kupila karticu na benzinskoj...pa jebo te kao da sam je ukrala, ne zanima ih, nece da pruze nikakav suport, kazu idi na benzinsku pa tamo rjesavaj problem. traze hiljadu dokumenata da te nesto registruju, hoce da ukinu broj. posaljes im na mail, kazu nisu dobili. lazu. posto se ne mogu jos obavezati na pretplatu...istrpit cu ih ali kurko cu kod njih potpisati na 2 god (zasto nema na godinu?) (prvu karticu bacila, drugu karticu kupila kod njih u radnji i opet ista sranja).

a rezije u Sarajevu struja 50, grijanje 100, voda 15, sarajevo stan 20, smece 15...et ga 200 + kablovska i internet i mobiteli....
Amazonka27

#380 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

Bloo wrote:teletrader i amazonka :D
znam ja to...i otipkah maloprije, ali bila si brza :D
Bloo
Globalna šefica

#381 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

Mene je u Beču fasciniralo slijedeće:
-trodnevna karta 17 EUR za (mislim) sve vrste prevoza
- stojiš na stanici, najavljuje se dolazak onog svemirskog tramvaja, dolazi na vrijeme
- unutra ima klima
- revizori im jesu ruzni ko i naši :D
Amazonka27

#382 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

najbolji i najjeftiniji prevoz koji sam koristila - Istanbul. Kartica - pip pip...napunis koliko hoces...moze vas troje uci na jednu karticu, samo je bitno da se otkuca i skinu pare...ogradjeno prije stajalista i to je to. punis na trafici. ima i u de neka bayern karta...nas troje smo kupili jednu i koristili voz, tramvaje, autobuse....ali nije ok za svaki dan. Inace, mjesecna karta dvije zone 120 KM.
Last edited by Amazonka27 on 18/08/2017 18:18, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#383 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by vjesticanametli »

120 eur za oboje ili....
Amazonko u kojem ste gradu..... wie geht es dir :D
Bloo
Globalna šefica

#384 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

Amazonka27 wrote:najbolji i najjeftiniji prevoz koji sam koristila - Istanbul. Kartica - pip pip...napunis koliko hoces...moze vas troje uci na jednu karticu, samo je bitno da se otkuca i skinu pare...ogradjeno prije stajalista i to je to. punis na trafici. ima i u de neka bayern karta...nas troje smo kupili jednu i koristili voz, tramvaje, autobuse....ali nije ok za svaki dan. Inace, mjesecna karta dvije zone 120 eura.
znaš da je mjesečna ovdje radnička oko 60 KM, te vrijedi za (tramvaj, trolu, te minibuseve). Da jeste jeftinije, ali downsides su:
- prljavo
-nepouzdano i neredovno
-vozači
- manjak vozila
- ukidanje linija

I BABE KOJE NE DAJU OTVORIT PROZOR U TRAMVAJU :D

Mislim da se ovdje povlaše pogrešne paralele, odnosno njemačka/austrijska/itd plata i cijene u BiH...naravno da bi bio beg da se može tako
Amazonka27

#385 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

vjesticanametli wrote:120 eur za oboje ili....
marakaaa...cuj eura... to je sve zato sto stalno konvertujem :D

Sehr gut, und dir? :D

Augsburg
Last edited by Amazonka27 on 18/08/2017 18:23, edited 1 time in total.
Amazonka27

#386 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

Bloo wrote:
Amazonka27 wrote:najbolji i najjeftiniji prevoz koji sam koristila - Istanbul. Kartica - pip pip...napunis koliko hoces...moze vas troje uci na jednu karticu, samo je bitno da se otkuca i skinu pare...ogradjeno prije stajalista i to je to. punis na trafici. ima i u de neka bayern karta...nas troje smo kupili jednu i koristili voz, tramvaje, autobuse....ali nije ok za svaki dan. Inace, mjesecna karta dvije zone 120 eura.
znaš da je mjesečna ovdje radnička oko 60 KM, te vrijedi za (tramvaj, trolu, te minibuseve). Da jeste jeftinije, ali downsides su:
- prljavo
-nepouzdano i neredovno
-vozači
- manjak vozila
- ukidanje linija

I BABE KOJE NE DAJU OTVORIT PROZOR U TRAMVAJU :D

Mislim da se ovdje povlaše pogrešne paralele, odnosno njemačka/austrijska/itd plata i cijene u BiH...naravno da bi bio beg da se može tako

vjeruj mi da sve ovo puno znaci u donosenju odluka i treba biti oprezan. Iznose se cinjenice.
vjesticanametli

#387 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Amazonka27 wrote:
vjesticanametli wrote:120 eur za oboje ili....
marakaaa...cuj eura... to je sve zato sto stalno konvertujem :D

Sehr gut, und dir? :D

Augsburg
Aha ok. Hahhhh sehr gut
Bloo
Globalna šefica

#388 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bloo »

Amazonka27 wrote:

vjeruj mi da sve ovo puno znaci u donosenju odluka i treba biti oprezan. Iznose se cinjenice.
treba probati :D uvijek se 8nadam se) možeš vratiti :D
Melbourne_Australia

#389 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

Nemam tih problema sto se tice odlazenja :D Ja se vratio prije 10 godina iz Melbourne poslije 18 godina kuci u svoje Sarajevo :izet: Nikad sretniji nisam bio u zivotu i ne bi nigdje odavde ni za sta na svijetu :D
hrle1976

#390 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

Tema sta vas je natjeralo da odete iz BIH ili Balkana se pretvorila u sta vas vas najvise tangira tamo gdje jeste i vamo kada dodjete. :oops:

Ja mislim da ljudi na Balkanu nisu sreci ljudi opcenito. Bio rat ili ne to ja samo vise izgovor u jednu ruku. Ljudi su isli i prija kad rata nije bilo. Pogledajte na tadasnje razloga i sadasnje, isti su.

I tad su neki isli zbog vlasti i sistema a neki zbog ekonomije. Kao danas je drugacije. Isto, neki zbog vlasti i sistema, neki zbog ekonomije. I imate onih kao i tada iz oba razloga.

Treba ju se ljudi prvo preupitatai sta ih cini sretnim ali iskreno. ZNaci kao lego kockice, kada bi sklapali kakvo bi vase okruzenje izgledalo koje vas cini sretnim. I przo bi prepoznali da Balkan sa svojim izgledom odudara od tog sto ljudi zapravo traze.
Last edited by hrle1976 on 18/08/2017 19:31, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#391 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Hahhaha pa neka pisu sta ima veze ..... nego hrle gdje i koji grah da kupim ...sace zima hahah doduse ovde je vec zima :D da ne donosim u oktobru iz sarajeva

Uh amazonko daleko si mi
hrle1976

#392 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

vjesticanametli wrote:Hahhaha pa neka pisu sta ima veze ..... nego hrle gdje i koji grah da kupim ...sace zima hahah doduse ovde je vec zima :D da ne donosim u oktobru iz sarajeva

Uh amazonko daleko si mi
U Kielu ako imate auto ima par radnji gdje skoro sve sto u BiH hoces kupiti mozes tamo naci. E sad kad smo kod graha, ja nisam neki kvazi ekspert, ali vidio sam ono velikog bijelog sto makedonci peku sa kobasicama, sraenog vise vuce na crvenkasto, pa sarenog sa crnim tackicama, pa skroz crnog, bijelog, smedjeg, jedno sest, sedam razlicitihh vrsta.
vjesticanametli

#393 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Hahahhah vidjela sam al koji da uzmem da s3 ne kuha 5 dana hahahha pitaj zenu pa javi necu u kiel po prdavca hahahha
hrle1976

#394 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

vjesticanametli wrote:Hahahhah vidjela sam al koji da uzmem da s3 ne kuha 5 dana hahahha pitaj zenu pa javi necu u kiel po prdavca hahahha

Ja ne pamtim kada sam okusio grah, mi to ne jedemo. Sve u svemu u Kiel-u mozes kupiti sa Balkana robu po zelji. Inace Kiel ti je ko prkno pun Balkanaca pretezno ex-YU.
belfy

#395 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by belfy »

Amazonka27 wrote:harana u De se cini na prvu jeftinija...ali nije bas tako. Jedino sto oni imaju prave akcije pa se tu moze hajrovati. Bila sam sad citav juli tamo pa sam mogla da pofatam neke cake. Npr. Norma je najjeftinija ali i najsiromasnija ponuda. Ako hoces da kupis i pastu za zube, sampon, paprike, meso, vino...naci ces ali samo odredjene marke ili jednostavno ne prodaju određene artikle. Rewe ima ponudu ali je i skup. Lidl i Aldi su najpovoljniji ali opet nisu za velike kupovine. Oni su za kupovinu voca i povrca najbolji. Kaufland je zlatna sredina sto se cijena tice ali i gdje mozes sve naci na jednom mjestu. U mesnicama kupuju bogati :D. Svako moze iskombinovati dorucak za 5 eura..pa i manje...ali ne mozes to stalno jesti. Ali, odnos plate i cijene hrane je puno povoljniji u odnosu na bh primanja i cijenu. Ono sto je pravo jeftino jesu sredstva za higijenu. U sustini, treba vremena da se prilagodis potrosackim navikama domaceg stanovnistva i da pofatas gdje sta i kako. Kozmetiku i sredstva za higijenu Muler i DM, voce, povrce i voda - aldi i ldl. sve ostalo kaufland... i kuci imati veliki frizider. Garderoba i tehnika je pristupacna i kad je snizenje - bas je snizenje. Npr. Kupila sam Merrel sandale za 75 KM koje sebi nikad nisam mogla priustiti jer im je redovna cijena 200 KM. Takodjer, Desigual cizme za 100 KM. Ne patim od marki, cesto kupujem na pijaci, pogotovo kad je sezonska (ljetna) obuca u pitanju, ali sa bosanskom platom sam sebi priustila ovo dvoje koje u Bosni nikad ne bi bilo na snizenju. Kazu da su predbozicna snizenja ona prava snizenja i da se tada kupuje sve. U Ikeu sam polozila nadu da cu tu kupiti sve sto bude trebalo za stan...al kraaaaaaaaaaalju, ko je ono rekao da su jeftini? Inace njemci pravo furaju taj skandinavski stil koji je meni njaaah i brate dragi preskupo. Super su one stvarcice: tanjirici, stoljnaci i sl potrepstine - ali namjestaj je preskup. Ima naravno drugih alternativa, tako da se ne treba sjebavati u startu ili jos gore zivjeti u ubjedjenju kako je tamo sve jeftinije - jer nije. Pogotovo nije na pocetku kad ti je svaki dinar vazan i za kaparu i stanarinu i hranu i sve ostalo...vremenom ce se to sve poklopiti i doci na svoje. Ne kupujes svake godine namjestaj :)
hrana van kuce je luksuz :)
Ne znam gdje si bila, ali za 5-6 EUR mozes doruckovati vani svaki dan. Ako ganjas lidl i aldi u kucnoj varijanti onda mozes doruckovati i za 1-2 EUR... Ne znam ko jos trazi sandale od 200 KM na popustu...
insomnia78

#396 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Mozes. Ko 'tica
Amazonka27

#397 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

belfy wrote:Ne znam gdje si bila, ali za 5-6 EUR mozes doruckovati vani svaki dan. Ako ganjas lidl i aldi u kucnoj varijanti onda mozes doruckovati i za 1-2 EUR... Ne znam ko jos trazi sandale od 200 KM na popustu...
covjece...nista od toga nisam tvrdila pogotovo da ganjam sandale...nego sam se nadovezala na raniji post da se moze doruckovati za 5 a u bosni za 20...vako nesto je bilo... a za sandale sam rekla da u njemackoj postoje snizenja koja u bosni ne postoje...nikada martinke necese kupiti za 75 KM i sl...njima je cijena u svako doba godine - ista. tako i ja kupih te sandale koje inace ne mogu/ ne zelim platiti 200 KM. uostalom...ta tvoja zadnja recenica bas i nema nekog smisla..."ne znam ko jos trazi..." to ko prije kao bio neki trend pa je sada prestalo biti trend i ofirno je...i treba kupovati po punoj cijeni odmah?
mousstapha

#398 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

5 eura je dobar kebab da se ubijes bajo moj.
friskyoreo

#399 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by friskyoreo »

Ja ne znam gdje vi zivite u De, ali hrana je ili ista ili cak jeftinija u De nego u BiH. Bio mlijeko je 99 centi, ono "obicno" je oko 60 centi...
Doner kebab je 3-3.5 eura. Naravno da imas i skljupljih varijanti... Ali te povoljne namirnice kvalitetom niti malo ne odskacu od onoga sta smo u Bosni kupovali, da ne kazem da su kvalitetnije. Kvalitetan gel za tusiranje imas vec od 70 centi 250 ml, ako hoces poznatije marke tipa nivea, dove, bude na akcijama za 1.30.
vjesticanametli

#400 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

hrle1976 wrote:
vjesticanametli wrote:Hahahhah vidjela sam al koji da uzmem da s3 ne kuha 5 dana hahahha pitaj zenu pa javi necu u kiel po prdavca hahahha

Ja ne pamtim kada sam okusio grah, mi to ne jedemo. Sve u svemu u Kiel-u mozes kupiti sa Balkana robu po zelji. Inace Kiel ti je ko prkno pun Balkanaca pretezno ex-YU.
eee pa ako otvorim food radnju s futrovnim paprikama u hafenu onda mora 1 dan biti i grah i nije valjda da ne bi dosao na grah :D

naci cu kod turcina mora biti :D :-D
Post Reply