Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#3351 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

Connaisseur Karlin wrote:
muha_sa wrote:e jebem ti SveCku :-) ponudise mi da radim u pilicari--nake kokoske da cerupam :(
na novoj molbi za druge poslove, naparvi listu alergija: alergicna na perje, zivotinjske dlake , nastavi niz :D :lol: :kiss:
alergican sam na rad :-) :-)

u obzir dolazi samo neka administracija---ako nema nek me na forseken kasu natakare il se vracam dole
djevojka bez imena wrote:
muha_sa wrote:e jebem ti SveCku :-) ponudise mi da radim u pilicari--nake kokoske da cerupam :(
:lol:
zavari im vrata da ne mogu izaci i hajde pravo kuci, nije svedska za oldtajmer
sto Muha zavarivo zavarivo--valjda sam zasluzio neko bolje radno mesto
insomnia78

#3352 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Jos ona krmeca,gluho bilo.Rogovi ce ti narast.
:lol:
Gojeni H

#3353 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Gojeni H »

Bluemore wrote:[
tebi privlacno ili neprivlacno, ali ako imas informacije nije lose napisati nesto :)
:D

@uglavnomja je otprilike napisala osnovne stvari s kojima se ljudi susrecu. I ja bih ponovio isto sto i ona - akcenat na GODINE.
Gojeni H

#3354 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Gojeni H »

Hendrix wrote:
uglavnomja wrote: dalje, djeca ce rastu u istim okolnostima kao i u bosni, tamo i nacionalizim i rasizam ... u bosni samo nacionalizam.
djeca ce se druziti sa drugom djecom-strancima
djeca peraca gujica se nece druziti sa djecom doktora i profesora, kao sto bi se druzila u bosni
nikoga ne boli nista sta je neko BIO u nekoj jadnoj zemljici, sad je niko i nista .. ima da krene od nule. a dalek je put do nivoa dvije vss plate u sarajevu
i nema pomoci, ni roditelja, ni rodbine, ni raje ... (nasi :zzzz: )
dobri poslovi su rezervisani za domace, isto kao u bosni za clanove stranke
Znaci isto i kod nas i tamo, hajd jebaji ga onda nema neke fajde ni od Zapada.

Najvise mi se svidja ova recenica o druzenju djece sa djecom doktora i profesora...ovo dodje nesto kao pojam uspjeha u Bosni? Zato i valjda postoje ona cuvena "elitna" razredna odjeljena po sarajevskim gimnazijama, da se djeca druze na istom nivou, pa jel. :roll:
Okano, komsiluk na Zapadu ima sasvim drugaciji prizvuk nego u Bosni. Elitno naselje nije zgrada gdje su sjatila 3 privatnika i 4 direktora, a ostala raja "obicni smrtnici".
Mjesto gdje zivis dosta odredjuje, na zalost, gdje ce djeca ici u skolu, s kim ce se druziti, kakve ce biti komunalne usluge, itd.

Poljine ili jos gore ogradjena naselja mogu i kod nas stvoriti definitivno odvajanje begova od obicne svjetine.
bluesjunior

#3355 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by bluesjunior »

misliš stvorila su
Hendrix

#3356 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Hendrix »

Gojeni H wrote: Okano, komsiluk na Zapadu ima sasvim drugaciji prizvuk nego u Bosni. Elitno naselje nije zgrada gdje su sjatila 3 privatnika i 4 direktora, a ostala raja "obicni smrtnici".
Mjesto gdje zivis dosta odredjuje, na zalost, gdje ce djeca ici u skolu, s kim ce se druziti, kakve ce biti komunalne usluge, itd.

Poljine ili jos gore ogradjena naselja mogu i kod nas stvoriti definitivno odvajanje begova od obicne svjetine.
Da, a posto su svi Bosanci vani peraci guzova, logicno je da zive u najgorim naseljima onda.
Alfons Kauders

#3357 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Alfons Kauders »

Vidim, ovdje se i dalje misli da svi mi idemo vani da bi prali guzove, a niposto da bi radili poslove za pismene ljude? :D

Evo profila moje raje koja je otisla zadnje 3 godine:

- Tehnicar u Volvu
- Programer koji je dobio on-site posao na Bliskom Istoku, plata bezze
- Inzinjer kojeg je firma prebacila na bolju poziciju, u Istanbul
- Socijalna radnica, 10g radila s djecom za jednu medjunarodnu organizaciju
- Lik koji je iz BiH radio marketing za nekoliko svjetskih brendova

Evo njihovih kvalifikacija:

- SSS
- VSS, i to dupli
- VSS + magistar
- VSS
- VSS

A znate ko nije otisao? Dobar prijatelj koji godinama pokusava da se sa suprugom i djecom ispali u Njemacku, kako bi barem za pocetak bili njegovatelji u starackom domu. Dobili odbijenicu.

Uglavnom, sto se tice brisanja guzova, ovi moji sto su otisli bi mogli razviti robota za brisanje guzica i zaraditi koju milijardu... Od ovih pet nabrojanih, dvoje radi poslove koje doslovno ne radi niko drugi u BiH. Dakle, slabo da ce brisati tudje guzove.

Ali eto, ako ce kome biti utjeha - tako je, otisli smo brisati svapske guzove jer smo glupi, lijeni i nesposobni. Time smo vam popravili prosjek i oslobodili mjesto na domacem trzistu rada. Samo se uclanite u SDA i popusite nekom kurac da vas zaposli, pa se uz malo srece mozete dokopati mjesecne plate koja nama peracima guzova dodje kao solidna dnevnica. :)
muha_sa

#3358 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

nek si im se nagovorio :thumbup: ko da si mene pito
uglavnomja

#3359 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

alfonse, nije poenta ko je otisao (mada su ovi tvoji ona apsoultna manjina)
poenta je da ljudi koji misle da ih cekaju ekstra dobro placeni poslovi cim predju granicu malo razmisle prije nego slavodobitno kazu zbogom bosno ... pogotovo ljudi koji su finansijski stabilni.

nekoliko odabranih struka i ljudi sa internacionalnim iskustvom nisu parametar.
ljudi sa sss-gimnazija, dipl nesto drustveno, uz nikakvo ili takoreci nikakvo znanje jezika, ne mogu ocekivati nista bolje od ovoga o cemu pisem.

pranje guzica je metafora za posao koji je tezak, ruzan, slabo placen ... i koji niko drugi nece da radi
muha_sa

#3360 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

u ovom malom gradu u SveCkoj nagledah se vise Arapa neg u Sa

bogme i prosjaka vise neg na carsiji---pred svakim marketom iliti granapom sjede sa nekom casom i govore HEJ HEJ

nadje se neka budala i ubaci koju krunu u onu casu :-)
muha_sa

#3361 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

hajd vozdra :-D
odoK zauzet mjesto--valja koju krunu zaradit

Image
mirsek

#3362 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Alfons Kauders wrote:Vidim, ovdje se i dalje misli da svi mi idemo vani da bi prali guzove, a niposto da bi radili poslove za pismene ljude? :D

Evo profila moje raje koja je otisla zadnje 3 godine:

- Tehnicar u Volvu
- Programer koji je dobio on-site posao na Bliskom Istoku, plata bezze
- Inzinjer kojeg je firma prebacila na bolju poziciju, u Istanbul
- Socijalna radnica, 10g radila s djecom za jednu medjunarodnu organizaciju
- Lik koji je iz BiH radio marketing za nekoliko svjetskih brendova

Evo njihovih kvalifikacija:

- SSS
- VSS, i to dupli
- VSS + magistar
- VSS
- VSS

A znate ko nije otisao? Dobar prijatelj koji godinama pokusava da se sa suprugom i djecom ispali u Njemacku, kako bi barem za pocetak bili njegovatelji u starackom domu. Dobili odbijenicu.

Uglavnom, sto se tice brisanja guzova, ovi moji sto su otisli bi mogli razviti robota za brisanje guzica i zaraditi koju milijardu... Od ovih pet nabrojanih, dvoje radi poslove koje doslovno ne radi niko drugi u BiH. Dakle, slabo da ce brisati tudje guzove.

Ali eto, ako ce kome biti utjeha - tako je, otisli smo brisati svapske guzove jer smo glupi, lijeni i nesposobni. Time smo vam popravili prosjek i oslobodili mjesto na domacem trzistu rada. Samo se uclanite u SDA i popusite nekom kurac da vas zaposli, pa se uz malo srece mozete dokopati mjesecne plate koja nama peracima guzova dodje kao solidna dnevnica. :)
:thumbup:
tranquil

#3363 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

Alfons Kauders :thumbup:

Takođe, žena i ja, oboje VSS (ja magistar), oboje bez ikakve veze s medicinom i njegom. Radim posao koji želim, u prilično usko specijaliziranoj oblasti koja mi najbolje leži, a kakav nisam mogao imati u BiH (barem ne sa ovim nivoom specijalizacije, izbora kompanije i stabilnosti tržišta), a tek sam na "ulazu". Ali svako malo čujem komentare "perači guzica" za ovu turu emigranata. To ko da mi šukne, šta li.

Par puta sam se upustio u raspravu s jednom takvom osobom, i na kraju saznao u čemu je problem. Ta osoba nema nekih posebnih specijalizacija u karijeri koje bi joj mogle bez problema pronaći solidan posao, i živi u strahu da ako bi morala da ide u inostranstvo, da bi upravo ona završila kao perač guzica. Mislim da joj je strah neosnovan, jer za perača guzica moraš imati neke kvalifikacije koje ona nema.

Osim toga, i taj posao smatram poštenim, i bolje i to nego "visiti u kladari".
tranquil

#3364 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

uglavnomja wrote:alfonse, nije poenta ko je otisao (mada su ovi tvoji ona apsoultna manjina)
poenta je da ljudi koji misle da ih cekaju ekstra dobro placeni poslovi cim predju granicu malo razmisle prije nego slavodobitno kazu zbogom bosno ... pogotovo ljudi koji su finansijski stabilni.

ljudi sa sss-gimnazija, dipl nesto drustveno, uz nikakvo ili takoreci nikakvo znanje jezika, ne mogu ocekivati nista bolje od ovoga o cemu pisem.

pranje guzica je metafora za posao koji je tezak, ruzan, slabo placen ... i koji niko drugi nece da radi
Mene nije *čekao* posao nego sam ga pronašao dok sam bio u BiH, što i jeste model prelaska za većinu, vizu i radnu dozvolu ne možeš dobiti bez konkretnog ugovora.
stakasa

#3365 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by stakasa »

tranquil wrote:Alfons Kauders :thumbup:

Takođe, žena i ja, oboje VSS (ja magistar), oboje bez ikakve veze s medicinom i njegom. Radim posao koji želim, u prilično usko specijaliziranoj oblasti koja mi najbolje leži, a kakav nisam mogao imati u BiH (barem ne sa ovim nivoom specijalizacije, izbora kompanije i stabilnosti tržišta), a tek sam na "ulazu". Ali svako malo čujem komentare "perači guzica" za ovu turu emigranata. To ko da mi šukne, šta li.

Par puta sam se upustio u raspravu s jednom takvom osobom, i na kraju saznao u čemu je problem. Ta osoba nema nekih posebnih specijalizacija u karijeri koje bi joj mogle bez problema pronaći solidan posao, i živi u strahu da ako bi morala da ide u inostranstvo, da bi upravo ona završila kao perač guzica. Mislim da joj je strah neosnovan, jer za perača guzica moraš imati neke kvalifikacije koje ona nema.

Isto se je govorilo i za proslu turu, ne peraci guzica nego baustelci ali su se u meduvremenu potrosili argumenti pa se nasla nova zrtva. Konstanta je da je uvijek kriv neko drugi. Sve ostalo se mjenja, ovo nikad
HAVANA

#3366 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Ne znam sta je problem i sa baustelom,pranjem guzica...bilo kojim radom? Kad ides trbuhom za kruhom nema biranja, nit si bas u poziciji da biras,osim ako nemas neke posebne vjestine i znanja.Nema sta nisam radio dok nisam naucio jezik i skonto kako se tamo radi i uzimaju pare.Nije vala nesta ni komplikovano ko hoce raditi i razmisljati,uciti...Sramota je kad ne radis,uzimas socijalu ,prav,zdrav...Ko je naucio raditi,radice gdje god bio...
mirsek

#3367 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

uglavnomja wrote:alfonse, nije poenta ko je otisao (mada su ovi tvoji ona apsoultna manjina)

Sta ti znaci slabo placen posao koji nece niko da radi, daj primjer posla i plate na istom.
To sto neko nece da radi ne znaci da je posao slabo placen.
Jednostavno ljudi na zapadu imaju puno vise opcija da zarade plate od 1200-1400€ i ne rade im se takvi poslovi(jbg. moze im se).
Jel bolje biti recepcioner, skladistar, kaser u granapu, eventualno komercijalista za 500-800 KM maksimum kod domaceg privatnika u BIH ili biti "perac guzova" za 1400-1500 eura u Austriji poslije godine skolovanja ili odmah ako si medicinska sestra/brat ?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3368 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mk ultra »

@alfons
nešto te mori čim moraš da se ispovjedaš :lol:

boli te briga, ako si ti zadovoljan, to je to... ima i perača guzica, ima i ljudi na solidnim pa i na predobrim pozicijama na kojima mu domaći zavide (znam ih lično iz svakog od ovih skupina)
borba ti je gdje god da si

meni se trenutno ne ide... u stranci nisam ni ja ni žena a poslovi sasvim solidni
za 10 godina boga pitaj
i iskreno mrzim politiku iseljavanja i jasne promocije toga (pa i na kliksu na portalu što je suludo)... ali opet bolje i to nego zjapiti bezveze
uglavnomja

#3369 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

tranquil wrote:

Mene nije *čekao* posao nego sam ga pronašao dok sam bio u BiH, što i jeste model prelaska za većinu, vizu i radnu dozvolu ne možeš dobiti bez konkretnog ugovora.

mrsko mi ponovo pisati :sad:

postoje ljudi sa planom, strukom, idejom ... koji su odradili sve sto treba prije odlaska i kojim je ok :thumbup:

prica se vrti oko onih koji nemaju nista od toga navedenog, osim price: joj, da mi je samo otici, radio bih bilo sta, svugdje je bolje, ovdje je vako nako ... a tamo negdje je sve super blabla :-)

uostalom imas na forumu vise tema, zatim facebook stranice, agencije za slanje u njemacku... tekstove u novinama ... vezano za polaganje bukvalno za peraca guzica i nalazenje posla
plus teme o cekanju u njemackoj ambasadi

niko nije to izmislio :roll:
mirsek

#3370 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

@tranquil, ako nije problem moze li malo detalja oko toga sta ste po struci i kako vam je tekao proces pronalaska posla i odlaska, cisto da se sagledaju te stvari iz razlicitih uglova od razlicitih osoba ?
muha_sa

#3371 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

ne kontam vas koji ste uspjeli vani zasto se pravdate i nesto na nekom forumu objasnjavate :-) :-)
vas licno niko prozvo nije--furate svoj film i vozdra :-D
kad neko kaze da se mi u BiH drzimo kladionica i guzeljamo sa kafe na kafu mene apsolutno to ne dotice jer veze sa prozvanim nemam

perac guzica il bilo koji fizicki poso nije za potcjenit--posteno radis, posteno zaradis i vozdra :D
tranquil

#3372 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

stakasa wrote:

Isto se je govorilo i za proslu turu, ne peraci guzica nego baustelci ali su se u meduvremenu potrosili argumenti pa se nasla nova zrtva. Konstanta je da je uvijek kriv neko drugi. Sve ostalo se mjenja, ovo nikad
Zanimljiva stvar da me je to pomalo nerviralo dok sam se pripremao za prelazak, ali sada kada sam prešao (djelimično, fizički prije 5 mjeseci, ali još računam da sam u procesu tranzicije), neka pričaju pticama, neka me zovu kako hoće, ako će im biti lakše.

I na svakog poznanika koji se tako ponaša, po odlasku sam saznao da imam 5 drugih, takođe visokoobrazovanih prijatelja i poznanika koji me sada propituju o prelasku i o životu ovdje, jer i sami planiraju ili su u procesu donošenja odluke. Ova tura odlaska se još nije ni blizu završila.
Hendrix

#3373 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Hendrix »

Ovo mnogi kazu ali ne iz cisto finansijskih razloga, glupo je ponavljati uopste na sta lici nasa drzava trenutacno. Postoji milion i jedan razlog zasto je kod nas sve naopako, direktne plate i finansije su samo jedan od njih.

Dacu ti primjer kolege koji je otisao jer nije mogao dobiti stambeni kredit koji je ganjao godinu dana, shtele, hipoteke, ziranti sve zivo ali...privatna firma jbg, i bez obzira sto je redovno prijavljen i sto je firma i vise nego stabilna i poznata...nista od kredita. I to nakon godinu dana skupljanja papira i jebavanja sa bankom. Hoce druga banka kao dati ali je kamata u rangu sa kamatarima lokalnim...pa jbg, covjeku pukne i kaze idite svi u pm i napusti posao ode u Evropu.

Dakle mnogi bi rekli jebaji ga uzecu po vecoj kamati ili ganjali i dalje papire i shtele za jebeni kredit, ali nekome i pukne film i jednostavno ode.

Postoji granica do koje ljudi mogu trpiti svakodnevne gluposti i sranja i sa dobrim platama. I nije kolega konto da ga ceka med i mlijeko, samo covjek hoce normalne uslove zivota i dizanja jebenog stambenog kredita.
tranquil

#3374 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by tranquil »

uglavnomja wrote:
tranquil wrote:

mrsko mi ponovo pisati :sad:

postoje ljudi sa planom, strukom, idejom ... koji su odradili sve sto treba prije odlaska i kojim je ok :thumbup:

prica se vrti oko onih koji nemaju nista od toga navedenog, osim price: joj, da mi je samo otici, radio bih bilo sta, svugdje je bolje, ovdje je vako nako ... a tamo negdje je sve super blabla :-)

uostalom imas na forumu vise tema, zatim facebook stranice, agencije za slanje u njemacku... tekstove u novinama ... vezano za polaganje bukvalno za peraca guzica i nalazenje posla
plus teme o cekanju u njemackoj ambasadi

niko nije to izmislio :roll:
Da bi se otišlo, mora se prvo pronaći posao, a tek onda otići. Ovi što pričaju "da mi je otići" na kraju neće otići, barem dok i oni ne nađu poslodavca, kao što onaj Škot iz vica što stalno kuka "da mi je dobiti na lotu" neće dobiti na lotu dok ne uplati listić.

Njemačka je u potražnji za ljudima koji rade njegu i to je specijalizovano i zahtjevno zanimanje i zato imaju odvojenu proceduru i posebne agencije i oglase. Mi što odlazimo a pripadamo drugim strukama smo ipak brojniji, a odlazimo normalnom, a ne tom posebnom procedurom, ne sa posebnim agencijama.
The 51st State

#3375 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by The 51st State »

da im je dobro ne bi se piskaralo po forumu i to crnjackim tonovima. a ovi kao visoko profilisani profesionalci pa to je za smijeh, takvi su gradjani svijeta i boli ih kurac za geo lok, ako stvarno jesu to, a ne "peraci guzica".
Post Reply